Днес е последният ден за гласуване в консултацията за лятно или зимно часово време

Днес е последният ден за гласуване в консултацията за лятно или зимно часово време

© Георги КожухаровДнес е последният ден, в който може да се гласува в националното допитване за предпочитаното часово време.


Гласуването става онлайн след регистрация (тук) и се провежда до 17.30 часа днес. Към 12 часа бяха изразили мнението си малко над 14 600 души. Гласуването се осъществява чрез свободен текст, а не с посочване на предварително зададени опции.


Повод за консултацията бе предложението на Европейската комисия през 2019 г. да се премахне смяната на времето и всяка страна да реши до края на април догодина какво време ще запази - лятното или зимното. Преди това ще има смяна на часовниците в края на октомври и още веднъж в края на март.
Между 4 юли и 16 август 2018 г. Европейската комисия проведе обществена консултация, според която 84% от европейците предпочитат смяната на часовото време да се премахне.


Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (сред които Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но, от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Орловец
  Орловец
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Астрономическото време е времето на природата и е нормално то да остане. Гледам някакви глупаци ми изтъкват, че лятото щяло да се мръква един час по-рано, без да помислят в колко ще се съмва тогава...

 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Весело

  "Да" на Зимното демократично часово време!
  "Не" на Путинското тоталитарно лятно часово време!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  какво е това зимно време, има астрономическо и лятно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 4. 4 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Аз лично нямам проблем със смяната на времето и също така предпопитам да се стъмва в 9 и 30 лятото, отколкото някий да ми казва пе щяло да се съмва по-рано, все едно сме кокошки някакви.

 5. 5 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Много е забавно защо мислят някой хора едното за естествено, другото за изкуствено. Истината е че и двете неща за приети. Съседна Сърбия е с един час разлика от нас, защото това са приели. Истината, е че човек е активен когато има светлина. Лятното време дава повече светлина и то след работа, когато може да я използваш за разходка, спорт и т.н. В противен случай ще имаш един час светлина повече, за да проспиш. А за зимната тъмнина сутрин.... И без това е така.

 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Астрономическото време е времето на природата и е нормално то да остане. Гледам някакви глупаци ми изтъкват, че лятото щяло да се мръква един час по-рано, без да помислят в колко ще се съмва тогава...
  —цитат от коментар 1 на Орловец


  Времето на природата? Времето е човешка абстракция. Дреме му на шмайзера на слънцето дали тука ще се стъмва в 8 или в 9. И друго, в Ниш, който е на 50 километра от София, са с час назад. Истанбул, който е на 400 километра, са по същото часово време. Времето на природата викаш? Естествено такова, а?
  И на кой му пука, че ще се съмва в 4 и половина сутринта през лятото? Вие ако имате проблеми със съня, или чакате на опашка с платнената торбичка пред "Кауфланда" да отвори, за да си "напазарите", това едва ли е проблем за нормалните хора. Ранното съмване означава само едно - промиляна днвена светлина, 99% от хората не са активни толкова рано сутрин.

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1810 Разстроено

  Зимното, по-скоро астрономическото. Ако успея да гласувам след поредния опит де. Стигам само до „Страницата е в процес на обработка”

 8. 8 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Няма нищо по-тъпо от това да правиш "всенародно допитване" на правителствен сайт, и то изискващ регистрация. Освен ако не е нарочно, де...

  Иначе съм за астрономическото. Не можах да се регистрирам, затова споделям тук... :)

 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Няма нищо по-тъпо от това да правиш "всенародно допитване" на правителствен сайт, и то изискващ регистрация. Освен ако не е нарочно, де...Иначе съм за астрономическото. Не можах да се регистрирам, затова споделям тук... :)
  —цитат от коментар 8 на topal


  А аз не искам да се регистрирам и също съм против смяната на вренето.
  Чудя се защо в сайта на ЕС не се искаше регистрация за да гласуваш, а нашите милиционери искат?

 10. 10 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Регистрацията работи така, както администрация та, изобщо, бавно, необмислено или чака за връзка

 11. 11 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#8] от "topal":

  И аз не можах. Сайтът им е сдал багажа

 12. 12 Профил на Anton Asenov
  Anton Asenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като обновите няколко пъти страницата (от линка, а не просто рефреш) минавате напред. Аз успях да се регистрирам на 3-тия опит, предполагам че сайта е със счупен load balancer, но целогодишното лятно време си заслужава усилията.

  ПП: учениците могат да започват занятия с час по-късно, за да не пътуват зимата по тъмно.

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Предпочитам това време, което сега е лятно. Колегите по–горе, които предпочитат същото са го обосновали. А така нареченото астрономическо време е прието за такова.

 14. 14 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1152 Гневно


  Ако успея да гласувам след поредния опит де. Стигам само до „Страницата е в процес на обработка”
  —цитат от коментар 7 на nema_labavo


  И аз се чудя как въобще някой е успял да гласува. Аз се опитвам от два дена и бях стигнала до някъде, до символния код, и колкото и да е ясен, колкото и пъти да го сменях, все не ми го приемаха. А днес пък изобщо каквото и да опитвах, все стигах до „Страницата е в процес на разработка”. Може ли в правителствен сайт да работят такива некадърници!

 15. 15 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 270 Неутрално

  ПП: учениците могат да започват занятия с час по-късно, за да не пътуват зимата по тъмно.
  —цитат от коментар 12 на Anton Asenov


  хехе..каква е разликата тогава от 'въртенето' на стрелките? Вдигна се необясним шум и ще се премахне нещо, което работеше! Предпочитам да сменяме времето!

 16. 16 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1152 Гневно

  До коментар [#12] от "Anton Asenov":

  Е, благодаря Ви за съвета. След няколко опита и аз успях. Обаче гласувах за зимното часово време.

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Астрономическото време е времето на природата и е нормално то да остане. Гледам някакви глупаци ми изтъкват, че лятото щяло да се мръква един час по-рано, без да помислят в колко ще се съмва тогава...
  —цитат от коментар 1 на Орловец


  Ти като голям умник искаш лятото сутрин в 4 ч да е светло.

 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 645 Неутрално


  Астрономическото време зависи от географската зона и часовия пояс, а приумицата лятно часово време (ЛЧВ) е предизвикана от извънредни обстоятелства. В Германия, блокирана по море от Британския кралски флот, горивото е остър дефицит. Няма и внос на восък за свещи, а въглищата отиват за военното производство. От 01.05. до 30.09.1916 г. в страната е въведено ЛЧВ – 1 час напред.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мизийски ☦":

  Никакво значение няма конкретния повод! По-важното е, че поради начина ни на живот /нямащ нищо общо с естествените природни закони/ се принуждаваме да сме активни в тъмната част на денонощието. Т'ва много повече разболява от смяната с 1ч....

 20. 20 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#10] от "balla":
  от третия път успях да се регистрирам и да напиша в полето какво предпочитам. Щото ако някой си мисли, че са поставили анкета за кое си за зимно или лятна жестоко се лъже. бантустана бие дъното във всичко, както и администрацията им и като всичсо, всичко бесесн съм

 21. 21 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Сайтът в момента пък въобще не работи. "Страницата е в процес на разработка". Каквото ни допитването, такъв ни и Батмана..

 22. 22 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Изобщо не ми зарежда страницата за гласуване. Както и да е, важното е да се стигне до единно решение, защото ще е просто абсурдно, ако към часовата разлика трябва да се съобразява и някаква прищявка.

 23. 23 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "nema_labavo":

  Нещо не работиш както трябва. Аз участвах в гласуването без проблеми. Не желая промяна на времето

  Димитър Димов
 24. 24 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "nema_labavo":

  Нещо не работиш както трябва. Аз участвах в гласуването без проблеми. Не желая промяна на времето

  Димитър Димов
 25. 25 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Ще го обясня така:
  - Лятно - ако остане лятното ще се съмва много рано сутрин към 4.30ч. и ще ке стъмва в 20.30ч. - това е през лятото. Зимата ще се съмва към 9.00ч. сутринта и стъмва в 18.30 вечерта.

  Е кой ще иска да води децата си на детска градина ясла училище по тъмно и защо подяволите трябва лятото денят ни да започва в 4.30Ч? Какво ще правим до 9ч. когато почваме работа?! Как не го разбират хората които гласуват да отпадне смятана, че "нормалното" време вече не е приложимо тъй като ние не ставаме с изгрева, за да започнем работа, както наште баби и пра-баби.
  Кое му е толкова некомфортното с това местене!?!? Така взимаме най-доброто от двата сезона!

 26. 26 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ако сме на зимното през лятото ще се съмва в 4. Ако сме на лятно зимата ще стмва в 9. Все зле.

  Ще я търсим ние смяната на времето, ама нали трябва да угодим на хипохондриците дето си внушават че им съсипвала здравето уж.

  А за тези, които твърдят че зимното било природно да напомня че в природата часово време няма - часовник е слънцето. Предците ни са ставали сутрин с изгрева. Тоест сменяли са времето всеки ден с по малко. Но и това ще стане технически възможно, когато след някоя и друга година всички часовници се окажат с интернет връзка.

 27. 27 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Страницата за национално допитване дали са я правили Лирекс? Щото въобще не работи - колко типично за е-държавна администрация....

 28. 28 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#25] от "nemisemisli":

  Именно! Всеки уикенд лягаме и ставаме по друго време! Ама смяната 2 пъти в година е многооо, многооо вредна!

 29. 29 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Какво ще правим до 9ч. когато почваме работа?! Как не го разбират хората които гласуват да отпадне смятана, че "нормалното" време вече не е приложимо тъй като ние не ставаме с изгрева, за да започнем работа, както наште баби и пра-баби.
  —цитат от коментар 25 на nemisemisli


  Тая идиотщина с въртенето на стрелките е въведена в България през 1979 година. Питай майка ти какво е правела лятото сутрин, преди да иде на работа, когато уж съмвало в 4.30.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 30. 30 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално  До коментар [#14] от "evpetra":

  Който се е регистрирал е с волски нерви или се е случило персонално чудо. За срам на твърде много хора, в България се работи само и единствено да се вземат пари или да се отчете дейност. Качеството на работата, резултатността няма никакво значение. Много ниско качество на човешкия материал, под допустимото за цивилизована държава, каквато се водим. Каквото и часово време да се избере ще е добре, просто да е едно, защото в главата на човек се мотае един час разлика, което си е тъпо. Мже би "лятното" е по - услужливо.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Така и нея видях тази страница за допитване. както обикновено за идиотите държавни служители - парите усвоени, резултатите -натамънени. Да крадем, да крадем, докато се посерем - девиз на българските държавни чиновници!

  По темата - през юли бях в Западна Франция - съмваше се в 7 ч., слънцето залезе в 22ч. Беше фантастично.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  Разбира се лятно часово време!

 33. 33 Профил на nutun
  nutun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Какви са тези глупости, че при лятното време ще се съмва в 4 часа, юни месец (когато е най-голям деня) да не би да се съмваше в 4 часа, до 5 часа си е чисто тъмно чак около 5,10 започва да се развиделява а слънцето изгрява (най-рано около 15-19 юни) в 5ч и 48 мин.
  Точно при зимното време ако го оставят ще се съмва с час по-рано.

 34. 34 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#25] от "nemisemisli":

  О, хайде стига глупости! Когато сме по астрономическото време, сутрин до 9 ще правите точно това, което правите и в момента, ще стигате до работа!
  Децата, които ходят сутрин на училище и на градина и в момента ходят по тъмно през зимния период!
  И на всичкото отгоре - през лятото ще се съмва в 4.30 евентуално за около 30 дни! И вземете питайте родителите си как точно са живели на непрекъсната светлина преди 1979 година, когато е прието местеното! Пък са оцелели хората!
  И ако на Вас не Ви пречи смяната на времето, на ужасно много хора съвсем физически им се отразява на здравето и на концентрацията, и на възможността да спят! Или това няма значение, понеже не причинява дискомфорт лично на Вас!
  Дадена ни е възможност, казваме си мнението, когато успеем да се преборим със скапания сайт.

 35. 35 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Лично на мен тоя един час повече светлина лятото, например ми дава възможност след работа, да се кача на Витоша с байка, да покарам и да се върна и все още да е светло.

  Този един час повече ми дава опция да ходя с колело на работа до късна есен, като по-този начин не съм поредната кола в задръстването. В момента точно смяната на времето приключва сезона ми на транспорт до работа без кола.

 36. 36 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 828 Неутрално

  "Да" на Зимното демократично часово време!"Не" на Путинското тоталитарно лятно часово време!!!
  —цитат от коментар 2 на Günther


  Путинското време е зимното. Това е достатъчен аргумент против.

 37. 37 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Предложение за ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА за преустановяване на сезонните промени на часовото време и за отмяна на Директива 2000/84/ЕО
  Приключила | Национални консултации

  Дава, че е приключила...
  Я им се обадете, 'ало, ало' от редакцията, какво се скатават тия :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 38. 38 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "evpetra":Който се е регистрирал е с волски нерви или се е случило персонално чудо. .
  —цитат от коментар 30 на Петя Сотирова


  Много рано сутринта го направих, мина гладко.

 39. 39 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "senedra":

  А като ходят на екскурзия да Испания и сменят времето два пъти за 1 седмица като ходят натам и се връщат тук - пак ли им е такъм проблем - или сега понеже някой ги пита и всички решили, че проблемите им идват точно от смяната на времето....
  Групости на търкалета! Точно топлите месеци ще губим ние слънчева светлина щото не сме станали в 4.30 и ще висим като прилепи по градинките в 9 вечерта.....малоумщина!
  До две години ще го върнат обратно като раберат "умните" глави за какво гласуват.

  Питайте Русия защо и как се лута.

 40. 40 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 767 Неутрално
 41. 41 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мен ме притеснява часовата разлика със северна Европа. Детето догодина заминава студент, а аз работя за чужда компания. Два часа разлика ще се усетят, ако те останат на зимно, а ние на лятно. Това написах като коментар, без да изразявам предпочитание за един от двата варианта.

 42. 42 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#31] от "historama":

  Къде в западна Франция?

 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  До коментар [#29] от "Хриси":

  Ами това е, че не е уж, ами е баш. През Юни се съмва около 4:30, ако сме на зимното време.

 44. 44 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Времето е изключителен ценен ресурс, та защо да го пропиляваме?

  Смяната на времето е добра оптимизация, но ако ще трябва да избираме то нека ставаме по-рано и през зимата и да се радваме по-дълго на светлата част на деня.

  Не съм ранобуден, но не бих се чувствал добре, през лятото да губя един час светло време и да се стъмва в 20ч, а сутрин в 8 вече да е жега ... та помислете си, времето е ценно!

  Бих гласувал за лятно време със сигурност!

 45. 45 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 270 Неутрално

  И ако на Вас не Ви пречи смяната на времето, на ужасно много хора съвсем физически им се отразява на здравето и на концентрацията, и на възможността да спят! Или това няма значение, понеже не причинява дискомфорт лично на Вас!
  —цитат от коментар 34 на senedra


  Т'ва е заблудата! Няма никакви доказателства в тази насока! Както става обикновено - медийна психоза и хоп занимаваме се с глупости!

 46. 46 Профил на НеНаСтраха Решетников Вирусов
  НеНаСтраха Решетников Вирусов
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  някой хора
  —цитат от коментар 5 на maddrum


  Я пак

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 47. 47 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Лично на мен тоя един час повече светлина лятото, например ми дава възможност след работа, да се кача на Витоша с байка, да покарам и да се върна и все още да е светло. Този един час повече ми дава опция да ходя с колело на работа до късна есен, като по-този начин не съм поредната кола в задръстването. В момента точно смяната на времето приключва сезона ми на транспорт до работа без кола.
  —цитат от коментар 35 на maddrum


  Начетох се на всички глупости написани дотук от любителите на противоестественото лятно време но тука вече не издържах - абе шушляк, не те знам какъв байк караш и къде ходиш на работа, но нали ако оставим лятното и ако започваш работа в 8 часа трябва да тръгнеш най-рано в 7,30 когато звездите ще са още по небето ( слънцето ще изгрява няколко минути преди 9 часа ) . И не знам как тогава ще ходиш на работа . През лятото естествено е че слънцето ще залязва по късно ( е няма да е в 22 часа ) и пак ще бъде прекрасно да се върнеш от работа. Е разбира се няма да можеш да джиткаш по Витоша с колело до 23 часа, но ако това което си написал е вярно ( в което силно се съмнявам ) ти само работиш, караш байк по Витоша и спиш.

 48. 48 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#17:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  То е светло лятото СЕГА в 4:00 при лятно време. Тези, които предпочитате астрономическото време гласувате да се съмва в 3:00, защото сегашното 4:30 ще бъде 3:30 при ВАШИЯ ВАРИАНТ!

 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#17:"Alarmstufe: Rot"]
  —цитат от коментар 48 на Oleg Shishmanov
  Тези, които предпочитате астрономическото време гласувате да се съмва в 3:00, защото сегашното 4:30 ще бъде 3:30 при ВАШИЯ ВАРИАНТ![/quote]

  Недей да лъжеш най-нагло. Днес 11 ноември 2018 година в град София, изгрева на слънцето е точно в 7,34 АМ , ако сега си беше нашето астрономическо време изгрева щеше да е в 6.34 което си е нормално за нашата географска дължина.

 50. 50 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#49:"dorn"][/quote]

  Така. На 21 юни изгрева в София е в 5:48, във Варна е 15 минути по-рано - т.е. 5:33. При астрономическо време ще бъде по това време 4:33 във Варна изгрев. И понеже става светло 30-45 минути преди изгрева значи при астрономическо време в 3:30 почва да просветлява небето и към 4:00 вече е светло навън.

 51. 51 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#36:"валентин николов"][/quote]
  Точно обратното. В Русия пробваха под влияние на такива любители на летните фиести да минат на постоянно лятно време. Накратко не се получиха там нещата - тия който хранеха държавата се оказа че трябва до обяд да работят на изкуствено осветление ( до обяд защото Русия е по на север, при нас ше е до 10 часа сутринта) и бързо бързо въведоха за постоянно астрономическото си време - зимното ( за отделните часови пояси). Но ........ изглежда нямаш елементарни познания по география зашото не знаеш че руското зимно е нашето лятно. Въвеждаики за постоянно противоестественото лятно, ние ще отидем в московския часовия пояс, а също и на такива подобни на Русия страни като Ирак, Иран, Саудитска Арабия.


 52. 52 Профил на Stefan Stefanov
  Stefan Stefanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сайта не работи защо се подигравате с хората?

 53. 53 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#49:"dorn"]
  —цитат от коментар 50 на Oleg Shishmanov
  Така. На 21 юни изгрева в София е в 5:48, във Варна е 15 минути по-рано - т.е. 5:33. При астрономическо време ще бъде по това време 4:33 във Варна изгрев. И понеже става светло 30-45 минути преди изгрева значи при астрономическо време в 3:30 почва да просветлява небето и към 4:00 вече е светло навън.[/quote]

  Виждам че взе да ти се просветлява, но най - добре да си отиваш откъдето си дошъл в Русия и да си гледаш там да ти е светло и топло, защото при нас светлина и топлина господ е дал достатъчно. Стига ни и без генното инжинерство на измислените времеви капацитети.

 54. 54 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#53:"dorn"][/quote]

  Как не те е срам да ме обиждаш безпричинно на руснак! Как не те е срам!!! На руснак обиждай вкъщи!
  За твсое сведение човече, никога не съм и помирисвал друга държава освен България, а в Русия бих отишал само с бомбардировач!

 55. 55 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  По темата - през юли бях в Западна Франция - съмваше се в 7 ч., слънцето залезе в 22ч. Беше фантастично.
  —цитат от коментар 31 на historama

  Да приемем че това е град Рен ( предполагам че е достатъчно на запад ) . Тия данни който ги даваш са коректни...... но да видим ако Франция избере постоянно лятно време, какво ще се получи със симпатичните граждани на Рен.
  Проверяваме и voila.....през декември и януари слънцето в град Рен ще изгрява само няколко минутки преди 10 часа сутринта - как ти се струва това. За туриста да се излежава под хотелските завивки може и да е фантастично, но не и за обикновения жител на полуостров Бретон. Така че може да се сетиш какъв ще бъде избора на Франция. При това положение ако изберем лятното ще се отдалечим на два часа от западна Европа и ще минем към московията.

 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#54] от "Oleg Shishmanov":

  По първото име. Извинявай, разбирам че искренно си написал това. Но разбери че за нас като нация са важни сутрешните часове .Тогава се създава БНП на една държава. Тогава хората са най продуктивни.

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  [quote#36:"валентин николов"][/quote]


  "Путинското време е зимното. Това е достатъчен аргумент против."
  При Сталин въвели лятно часово време и след това никой не посмял да му каже че трябва да се върнат към зимно. Така си карат и досега.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Те първо да си оправят сайта...

  Колко пъти стана опитвам - йок регистрация...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 59. 59 Профил на nelimsky
  nelimsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сайтът https://euaffairs.government.bg/ е със счупена функционалност: ресгистрацията при мен се получи едва след намеса на администратор. И това е скандално за правителствен сайт. Би трябвало да бъде потърсена отговорност.
  Пример за функционален проблем: при регистрация се изисква парола от 6 символа, но ако все пак си регистриран и се опиташ да смениш паролата си, новата парола се очаква да бъде от 8 символа. Пълна малоумщина и некомпетентност.

 60. 60 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 689 Неутрално

  При положение че трябва да отпадне смяната на часовото време изглежда единственият смислен вариант да се запази лятното часово време, което пасва далеч по-добре на ритъмът на живот на повечето хора. Аргументът че зимното часово време било "астрономическото" и затова "нормалното" е напълно несъстоятелен, защото конструкцията (че в 12 часа слънцето е вертикално и съответно маркира средата на деня) не важи дори и само от наличието на часови зони, които така или иначе изкривяват системата. В този смисъл е далеч по-правилно за ориентация да служат потребностите на хората, а те са за повече светлина след обед и вечер, вместо в ранната сутрин.

 61. 61 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Времето е относително. Часовото още повече. Вместо да се въртят стрелки и пренастройват часовници за да има повече светла част през лятото, можеше да се започва работа или училище един час по рано. Ефектът щеше да бъде същият. Но, има малък проблем. Например, при приемане на лятното време, нощната тарифа на тока от колко часа ще бъде ? 22,00 или 23,00 ? Пенсионерите и социално слабите този въпрос живо ги интересува, защото масово чакат да си включат бойлери, печки и др. уреди на по-евтина енергия. Приемем ли лятно часово време със запазване на включване на нашна тарифа в 23,00 ч., печелят само енергийните дружества.

 62. 62 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "korc":

  По-голяма глупост от тази не можеш да изтърсиш. Но ти опитвай !

 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Сайта не се отваря.Иначе аз съм за лятното време.При зимно време лятото ще се съмва много рано,а вечер се губи час светлина .Който може да прекараш навън.А през зимата със зимното време се смрачава още в 5 часа .Особено неудобно е ако трябва да забираш деца от училище или детска градина.Или те да се прибират по тъмно.

 64. 64 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Гледам, че във форума се води лют спор кое време да оставим - лятното или зимното. Напълно безпредметен спор, ако просто се откажем от постоянното време и си продължим със смяната през март и октомври. Спомням си, че само преди 6-7 месеца тук се водеше същия спор, ама дали да сменяме часа или да не го сменяме.

  На привържениците на постоянното лятно или зимно време ще кажа едно - нека го оставим постоянно само за 1-2 години и да видя после какъв рев ще има, когато от 21 декември до края на януари слънцето изгрява чак в девет часа. Ако пък изберем зимното, ще гледам цирк как в 4:30 сутринта навън е вече слънчево, а в седем и нещо вечерта е мрак на 21 юни. За сравнени да кажа, че със смяната на времето слънцето залязва преди осем вечерта чак към началото на септември, началото на есента. Който иска да кара такова лято, халал да му е.

  Аз си искам смяната на времето, защото така имаме дълъг летен ден и ранно съмване през зимата. Онези с нервните разстройства, на които им пречи постоянната смяна времето и получават психични кризи, да ходят в Турция или Русия, там не го сменят.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  България ще постави рекорд по бързо " гласуване " и решение за часовото време ( макар че никой не ни гони да бързаме - решението трябва всяка страна да вземе до края на март 2019 година. Сетете се защо .......защото нашата и нашите ......(изберете подходяща дума) бързат всичко да претупат когато все още е лятно време и разчитат на инертноста на хората. Искат си от туристическата и развлекателната индустрия лятното време ( Гринуич + 3 ) и толкоз. Тях зимата не ги храни, ако нямаше да е очевадно щяха и часовото време на Пакистан и Афганистан ( Гринуич + 4 ) да въведат в България, че да се мръква към полунощ.
  Освен това- само силно мотивиран човек може да се занимава няколко минути ( и то при отличен интернет) да си даде мнението ( не гласуване, а само мнение) , да си прави някаква регистрация, да се логва по няколко пъти в един и същи саит, да търси интуитивно из контексните менюта, да се досеща от къде да влезе отново, къде трябва да си даде мнението и накрая отново да гадае, кой редове по апликационната форма която му предлагат трябва да попълни. Това е образец за антидопитване и трябва да влезе в наръчниците на Европейския съюз как една добра идея може да предобие гротексна реализация.
  Но който "гласувал , гласувал " мандалото падна - в 17 ,30 затварят "всенародното допитване".

 66. 66 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 689 Любопитно

  При това положение ако изберем лятното ще се отдалечим на два часа от западна Европа и ще минем към московията.
  —цитат от коментар 55 на dorn


  Това е само при положение, че в западна Европа предпочетат зимното време. Виждам че според тебе това е единственото смислено, но разбери, че огромна част от населението (евентуално мнозинството) не мислят така. Написал съм горе моето мнение. Апропо и в Германия мнозинството от гласувалите за премахване ма смяната на времето гласува да се запази по-скоро лятното.
  Но и аз трябва критично да отбележа че за мен е доста откачено всяка държавица сама да определя такива работи. При положение че имаме общ пазар с общи регулации в ЕС е редно решението да се вземе на европейско ниво за да не се стига до тотални географски изцепки.


  До коментар [#54] от "Oleg Shishmanov":По първото име. Извинявай, разбирам че искренно си написал това. Но разбери че за нас като нация са важни сутрешните часове .Тогава се създава БНП на една държава. Тогава хората са най продуктивни.
  —цитат от коментар 56 на dorn


  Разбери обаче, че България и българите сме културно по-скоро южноевропейци, а не северняци и начинът и ритъмът ни на живот е много по-близо до този на гърци, италианци и испанци отколкото на скандинавци, руснаци или англичани. Вечерните часове са за повечето хора далеч по-ценни от сутрешните...

 67. 67 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#66:"antikommunist"][/quote]

  Не си ври човката там където не трябва. Когато разговарям с теб тогава ще ми отговаряш , за теб може и часовото време на Афганистан и Пакистан да е по добре, но за мен не е. Вечерните часове също са ценни, но не напразно първото което научават децата е рано лягай, рано ставай ( а и това при тях естествено са получава) ако ти искаш да скиториш до късно, никой не е длъжен заради теб да сменя естествения часови пояс на България.

 68. 68 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot
  Сто пъти е по добре в 4ч. дае светло от колкото в 16ч. да е тъмно.

 69. 69 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Наистина не мога да повярвам че толко хора искат астрономическото време хора ние дане сме Финландия ужас

 70. 70 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Лятното време да се запази. Дебилите, които обясняват как зимното, "астрономическо" време било нормалното не разбират нищо от астрономия.
  В крайна сметка всичко опира до личния живот на всеки от нас. Аз не ставам рано и си лягам късно - за мен лятното време е най-подходящо. За лудите дето стават в 5 сутринта по-подходящо е зимното време.

 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5344 Неутрално

  За лятното и дано така остане.

 72. 72 Профил на aqulla
  aqulla
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ЗА оставане на смяната на времето.
  Здравните проблеми са силно преувеличени. Ако говорим за проблеми, аз проблеми имам всеки понеделник, защото трябва да отида на работа. Ако може Европейската комисия да направи работната седмица двудневна.

 73. 73 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":Къде в западна Франция?
  —цитат от коментар 42 на nemisemisli


  Нант

 74. 74 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#73] от "Комунист, който не краде":

  или Рен?

 75. 75 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#56] от "dorn":

  " Но разбери че за нас като нация са важни сутрешните часове .Тогава се създава БНП на една държава. Тогава хората са най продуктивни."

  Хората са два типа: сова и чучулига. Совите са най-продуктивни нощем и това обикновено са хората на умствения труд. За физическите дейности най-подходяща е светлата част на денонощието, но в епохата на технологиите физическият труд вече не е водещият за БНП.

 76. 76 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#61] от "birnic":

  "Приемем ли лятно часово време със запазване на включване на нашна тарифа в 23,00 ч., печелят само енергийните дружества."

  И мен ме интересува кога ще започва нощната тарифа. Освен това, в случай, че остане лятното часово време, обичайното работно време за обслужващата сфера (администрация, търговия) трябва да се промени, защото на мен все ми се струва, вършейки си някакви работи, че имам още много време, защото слънцето все още е високо, а се оказва, че доста неща не успявам да свърша, защото работният ден за разлика от астрономическия вече е приключил.

 77. 77 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#64] от "Lou":

  "На привържениците на постоянното лятно или зимно време ще кажа едно - нека го оставим постоянно само за 1-2 години и да видя после какъв рев ще има..."

  Живели сме при постоянно часово време и си ни беше много спокойно - рев нададохме, когато започнаха да го сменят, но тогава никой не ни попита какво искаме.

 78. 78 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Колко са малоумните идиоти, които не могат да осъзнаят идеята за смяната на времето... Пак да повторя: сменят го САЩ, Япония, Англия, Канада и т.н., не го сменят Иран и Русия.

  Поне съм спокоен, че в края на краищата Германия няма да позволи ЕС да премахне смяната на времето. Все пак те имат икономика...

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  .... За срам на твърде много хора, в България се работи само и единствено да се вземат пари или да се отчете дейност. Качеството на работата, резултатността няма никакво значение. Много ниско качество на човешкия материал....
  —цитат от коментар 30 на Петя Сотирова

  Винаги резултатите от работата ми са били обвързани с моите лични усилия. От 1997г. в частната фирма също. Така че това не е валидно за цяла България и българите, а за крадливата и българомразеща държавна администрация. От 2009г. това са ГЕРБ - извратеняци - милиционери.

 80. 80 Профил на pinochetbg
  pinochetbg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "Орловец":

  По голяма глупост скоро бе бях чел! Явно не другите са глупаци.,,

 81. 81 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#47:"dorn"][/quote]
  Трябва малко повече да четеш преди да се заяждаш - къде видя зима, като казах "късна есен" ?
  Може да ти звучи неестествено и налудничаво, но има хора, които да са активни след работа. И това е добре - пробвай някой път помага за общ физически тонус, редуцира сърдечно-съдовите заболявания....
  Не мисля да обсъждам деня си с тебе - това беше пример за това какво ми дава на мен лично, тоя един час повече. Доста хора има, те също може да кажат какво на тях им дава този един час повече светлина дневно.

 82. 82 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#55] от "dorn":
  Да така е щото господина хич не му хрумва, че проблемът тук е север-юг, а не запад-изток....ама кой ти мисли...важно е мнение да дадем. Това си е то проблема на демокрацията в съчетание със слаба обща култура....

 83. 83 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#73] от "Партийна секретарка":

  Виж сега - спора се води не за изток-запад, а за север юг и народите от северна Европа предпочитат да остане само едното време, защото не взимат най-доброто от двете времена сега, на ние взимаме максимум светлина сменйки стрелките. Ти си бил по на север от България и затова ти е било ОК, ако си в БГ - няма да ти е ОК. Ще ставаме с кокошките, ама няма да сме се наспали, защото ще си лягаме пак в 10-11 вечерта.
  Едно време не е имало смисъл, щото ставаш като се съмне и отиваш да косиш, оправяш животните или копаеш - лягаш си като мръкне. Сега като станеш работат ти почва в 9, а вечер си освободен от това да обсулжваш животни и други такива и съответно можеш да стоиш до по-късно.

  Няма логика в тезата ,че на хората им е трудно да свикнат - колкото е трудно когато ходят на екскурзия до Франция за 5 дни и преместят часовника отивайки там и след това обратно в БГ, толкова им е зле и сега като сменят времето 2 пъти годишно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK