Каква щеше да е Германия без източноевропейците

Каква щеше да е Германия без източноевропейците

© Associated PressИзточноевропейци заемат повечето от новите работни места в Германия. Без тях много сгради щяха да останат непостроени, а много пощенски пратки – нераздадени, пише германско издание, цитирано от "Дойче веле".


Всяко второ ново работно място в Германия напоследък се заема от чуждестранен работник. По данни на Германската агенция по труда от месец юли броят на работещите в Германия е нараснал в сравнение със същия период на миналата година с близо 700 хил. души. От тях 370 хил. са били чужденци, и то предимно от източноевропейските държави на ЕС, информира "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" (ФАЗЦ).


С други думи, в случая изобщо не става дума за бежанци, за които в Германия от години се води широк обществен дебат. От данните става ясно, че източноевропейците играят значително по-голяма роля на германския трудов пазар, отколкото например гражданите на онези южноевропейски държави, които бяха най-силно засегнати от кризата, като Италия, Испания, Португалия и Гърция.
Данните сочат, че най-бързо нараства делът на работниците от Румъния и Полша, а в по-малка степен от Хърватия, България и някои други източноевропейски страни - членки на ЕС. В Германия в момента работят 422 хил. полски граждани – т.е. повече от всички бежанци с трудова заетост, взети заедно. Същото се отнася и до румънските граждани, които са 349 хил. души, се казва в публикацията, озаглавена "Поляците и румънците идват".


Изненадващо развитие


Истинските данни навярно са значително по-високи, тъй като Агенцията по труда отчита само онези източноевропейци, които имат социално осигурена трудова заетост и плащат отчисления и за пенсия. Извън статистиките остават например онези, които фиктивно се водят самонаети лица, а всъщност зависят от работодатели – подобни случаи масово се срещат из германските кланици например.


Официалната статистика показва и още нещо: източноевропейците, които идват в Германия, обикновено успяват да си намерят работа. Делът на безработните сред тях е приблизително еднакъв с този сред германското население и значително по-нисък от този на всички останали чужденци в Германия, се казва още в статията.


Това развитие е още по-изненадващо, като се има предвид, че Германия още през 2004 г. въведе защитни клаузи за своя трудов пазар, за да се предпази от евентуален наплив на евтина работна ръка от Източна Европа. Поради икономическия бум от последните няколко години интеграцията на източноевропейците, и най-вече на поляците и румънците, протече значително по-безшумно и безпроблемно, отколкото се очакваше.


Във Великобритания обаче свободното придвижване на работна ръка в рамките на ЕС се натъкна на значително по-силен отпор - факт, който изигра решаваща роля в гласуването за Брекзит преди 2 години. Сега експертите прогнозират обаче, че броят на трудовите мигранти от Източна Европа постепенно ще спада най-вече заради демографското развитие и икономическия възход в страните, откъдето пристигат.


Източноевропейците запълват ниши от германския трудов пазар, в които има постоянен глад за работна ръка: например строителството, доставките на пощенски пратки, временната трудова заетост. Броят на тези отрасли постоянно нараства. Напоследък все повече чужденци получават работа в различни логистични компании и дори в отрасъл като металообработването.


Липсата им се усеща в родните страни


В същото време тези хора оставят празнина в собствените си страни. Вярно е, че тези държави извличат ползи от парите, които трудовите мигранти изпращат у дома. Но като цяло отливът на квалифицирани хора се отразява неблагоприятно на източноевропейските държави. От 2010 година насам населението на Румъния е спаднало с 1.7 милиона души. Подобно развитие има и в други страни, сред които и България. Същевременно Полша и Румъния в момента са сред най-бързо развиващите се икономики в Европа. А празнините, които трудовите мигранти оставят в родните си страни, се запълват от вносна работна ръка основно от Украйна.


Но защо заплатите в Германия не нарастват по-бързо, след като има такъв глад за работна ръка? През миналата година възнагражденията в страната са се увеличили с 2.5 процента, но като приспаднем инфлацията, от това увеличение остават само някакви си 0.5 процента. Това изобщо не отговаря на представите за процъфтяващ трудов пазар. Дали това не се дължи на факта, че от Източна Европа пристига достатъчно нова работна ръка? На това възразява Енцо Вебер, икономист от нюрнбергския Институт за изследване на трудовия пазар и професиите. Той посочва, че когато румънци и поляци идват да работят в Германия, те на свой ред създават работа за местните хора, като наемат техните жилища, пазаруват в магазините и т.н. Рано или късно обаче потокът от трудови мигранти от Източна Европа към Германия навярно ще секне. Експертите посочват, че вече доста хора са пристигнали в страната и че в Полша и Румъния броят на желаещите да работят в чужбина е ограничен. Засега обаче все повече хора от тези страни продължават да пристигат. През последните месеци предимно от Румъния.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  И какво ни казва статията - работата отива за източноевропейците а социалните плащания- за "бежанците"

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Весело

  Не са редки случаите когато например поляци се водят безработни в Полша и получават пособия за това, но работят в западноевропейски страни, включително и Германия. Сред имигрантите от Източна и Централна европа има прекрасни професионалисти, но има и много хитреци за които да измамиш държавата е въпрос на чест.

 3. 3 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Манталитет, източноевропейците намират работа и се интегрират безшумно, докато "бежанците" реват за помощи и нарушени права. За работа обаче не ги търси.

 4. 4 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Опитват се да пришият успешната интеграция в обществото на мигранти от ЦИЕ към неуспешната на джагалите , да ама поляци , румънци , хървати и българи не са африканци.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Нека работят германците, нека строят, да има хубави блокчета и за нашите роми. Видяхте ли къде живеят в русе, а в какъв блок са в германия, е полицията я била страх да влиза в таквиз блокове, ама нищо. Та да са живи и здрави германците, щот не знам дали след двадесет години, ще има германци де.

 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Досега 2 пъти съм бил регистриран в немското бюро по труда и за 2,5 месеца като безработен си намирах работа. За да печеля повече, трябва да избягвам посредническите фирми за работа, и да имам някаква специализация. Бюрото по труда предлага такива специализации, но те траят 2-3 години и трябва да изкараш с 800€ нето, което при топъл наем от 450€ и пътни разходи+разходи по договори за телефон/интернет, е свързано с голямо спестяване, пък ако имаш деца невъзможно, може би има някаква възможност за получаване на допълнителни финансови помощи от бюрото по труда, които не ги знам, те там дават много кратки съвети, когато става въпрос да ти плащат нещо.

  Румънците работят доста на строителни обекти при ново строителство. Бях на един такъв обект, само бригадира им говореше немски освен румънски, и беше опасно да се ходи на скелето, вместо с готови алуминиеви профили го бяха направили с дървени Holzdielen и доста provisorisch.

  Es muß Geld fließen!
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Манталитет, източноевропейците намират работа и се интегрират безшумно, докато "бежанците" реват за помощи и нарушени права. За работа обаче не ги търси.
  —цитат от коментар 3 на oziris7


  Трудно е да се каже дали сте прав. За разлика от източноевропейците от ЕС които вече нямат никакви пречки да започнат легално работа в Германия, бежанците имат ограничен достъп до пазара на труда. Въпреки че един от аргументите да се приемат бежанци бе да се решат пробемите с работната ръка, немските власти не бързат да им дават право на работа (например, докато не бъде потвърдено правото им на убежище). Като че ли това се прави умишлено (за да не "пуснат корени" в Германия кандидат-бежанците). Резултатът обаче е, че докато чакат да узаконят положението си бежанците губят дори квалификацията която са имали в родината си (и стават по-малко желани за работодателите). Също така не напредват със знанието на немския.

 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Като бях втори път станал безработен, meine Sachbearbeterin ме накара да правя курс при УСС ДОО: как се пише автобиаграфия, кандидатура, как се решаржира за евентуалният работодател, и други неща, беше интересно в тези 5 седмици. Бяхме група от 26 човека, аз бях единственият българин, другите идваха от Полша, Сирия, Ирак, Русия, 3-ма немци, 1 от Виетнам и др. Сириецът имаше 4 деца и не искаше да работи, искаше да получи немско гражданство. Иракчанеца имаше завършено образование в Ирак като архитект, което не се признаваше от бюрото по признаване на чуждестранни дипломи и говореше много лошо немски, за да може да работи по завършеното си образование. Едната полякина не и се искаше да работи като гледачка на стари хора, макар профилирането и да беше в тази посока. Рускинята търсеше начин да може колкото си може по-дълго време безработна, питаше ме, как може да отказва пращаните и от бюрото по труда 5 предложения за работа, тя не искаше да кандидатсва и да ходи на интервю. При 2-та румънци, те отказаха да подпишат едни изисквани условия, за да бъдат приети в УСС ДОО и не ги допуснаха до курса.

  Es muß Geld fließen!
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#8] от "slan777":

  Интересно ми е какви специализации имате. Имам племенник в Германия, който изкарва над €4000 на месец и никак не се оплаква. Племенникът ми завърши университет в в Германия. Работеше през последните две години на обучението си и веднага си намери работа.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Манталитет, източноевропейците намират работа и се интегрират безшумно, докато "бежанците" реват за помощи и нарушени права. За работа обаче не ги търси.
  —цитат от коментар 3 на oziris7


  Така е и в САЩ. По строежите работят главно поляци, украинци, българи и румънци, както и мексиканци, разбира се. Арабите и негрите от Африка чакат наготово или се занимават с дребен бизнес, главно търговийка. Няма да видите арабин на строеж или в завода, работата за тях е мръсна дума.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  До коментар [#10] от "proza":

  Дребният бизнес и търговийката не са ли работа?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  То, някакъв наш министър получаваше помощ за безработни от Франция, та какво остава за обикновените зидаромазачи?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#8] от "slan777":Интересно ми е какви специализации имате. Имам племенник в Германия, който изкарва над €4000 на месец и никак не се оплаква. Племенникът ми завърши университет в в Германия. Работеше през последните две години на обучението си и веднага си намери работа.
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Аз не съм завършил университет, искарвам с нормалните работи за 1400-1600€ нето, така съм изкарал много години.

  Es muß Geld fließen!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK