България печели 25 млн. евро годишно от "златни визи", най-много са дадени на руснаци

България печели 25 млн. евро годишно от "златни визи", най-много са дадени на руснаци

© Надежда Чипева, КапиталПрограмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на паспорти и разрешителни за пребиваване на богати чужди граждани създават риск от пране на пари, защото някои от схемите не се управляват както трябва, заяви правозащитната група "Глобал уитнес", цитирана от "Ройтерс".


Правителствените схеми за търговия с гражданство или право на пребиваване срещу големи инвестиции в момента се прилагат в 13 държави - членки на ЕС – Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция. Унгария прекрати своята програма.


"Ако имате много пари, които сте придобили по съмнителен начин, осигуряването на нов дом далеч от мястото, откъдето сте крали, не е просто привлекателно, то е разумно", коментира Наоми Хъртс от "Глобал уитнес". По думите й проверките на хората, които са си купили гражданство или разрешително за пребиваване, не са задоволителни и излагат някои страни на рискове от корупция и пране на пари.
В съвместен доклад "Глобал уитнес" и "Трансперънси интернешънъл" призовават ЕС да установи стандарти за управлението на тези схеми и да разшири правилата срещу прането на пари, които в момента се прилагат само за банки и фирми за хазартна дейност, така че да обхванат всички участници в индустрията за продажба на визи.


Според данните на година България получава приходи от 25 милиона евро. Страната дава право на гражданство срещу инвестиция от 2013 г., а право на пребиваване срещу инвестиция - от 2009 г. За приходите от продажба на разрешителни за пребиваване няма информация. Българско гражданство досега са си купили 16 души, а право на пребиваване по схемата са получили 296 човека. В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).


До декември се очаква Европейската комисия да публикува доклад за програмите в отделните държави от ЕС, заяви представител на съюза.


Какво се случва в ЕС


За десетилетие държавите от ЕС са генерирали около 25 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции от продажбата на най-малко 6 хил. паспорта и близо 100 хил. разрешителни за пребиваване. Испания, Латвия, Португалия и Великобритания са раздали най-голям брой - всяка над 10 хил. Следват Гърция, Кипър и Малта.


Нито една от страните с изключение на Австрия и Малта не публикува списъци с новите граждани или постоянно пребиваващи.


Придобиването на тези документи струва средно 900 хил. евро, но кипърски паспорт може да струва до 2 милиона, се казва в документа. Кипър е събрал 4.8 милиарда евро от програмата си, докато Португалия може да изкара близо милиард евро тази година според данните.


Най-много печелят от схемата Испания, Кипър, Португалия и Великобритания, като те получават годишно съответно 976 милиона, 914 милиона, 670 милиона и 498 милиона евро. В относително изражение данните за малки икономики като Кипър и Малта са особено впечатляващи, се посочва в доклада. Чрез продажба на гражданство Кипър е спечелил 4.8 милиарда евро от 2013 г., а Малта – около 718 милиона евро в преки чуждестранни инвестиции от 2014 г. За Малта се отбелязва още, че кандидатите, които имат криминални досиета или са подследствени, биват смятани за приемливи "при извънредни обстоятелства".


"Недобре управлявани програми позволяват на корумпирани лица да работят и пътуват безпрепятствено в целия ЕС и да подронват общата ни сигурност", заяви Лор Брило, експерт по борба с прането на пари в "Трансперънси интернешънъл".


Всички държави с подобни програми с изключение на Великобритания, Кипър, Ирландия и България са част от Шенгенското пространство за свободно движение.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Според мен, ако си оттеглиш инвестициите, трябва да губиш и гражданството си.
  Така и така си го купуваш.

 2. 2 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 939 Весело

  Браво, супер... 25 млн. годишно ще покрият голяма част от субсидиите за религиите.

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 939 Весело

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Най-добре с годишна такса... :-) и ако не платиш, губиш гражданство...

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5088 Любопитно

  щях да се учудя ако не бяха най-много руските"купувачи" на българско гражданство!Отделно има доста перачи на пари купили имоти в България,фиктивно водещи се на други лица.

  До истината се достига с познание!
 5. 5 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 505 Гневно

  ГЕРБ вкарат терористи -пакистанци,ливанци,египтяни ,руснаци за 50милиона лева ще напълнят страната с тарамбуки.Време да и ходят заедно с ПФ .Златни визи да се преустановят.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски
 6. 6 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 320 Неутрално

  доколкото разбрах от коментарите тия дни под подобни статии, нещата седят малко както едно време с ООД-та с високия капитал - вземаш заем в размер на инвестицията, която трябва да направиш - а то е просто да покажеш депозит на съответната стойност, и след получаване на гражданството връщаш заема с малка лихва отгоре (зависи колко бързо ти мине процедурата), а както знаем последващия контрол в България е минимален до никакъв, особено ако си си платил и за това ... откакто ООД се регистрира с 10 лв. капитал, кредитният продукт "заем за регистриране на ООД" на стойност 5000 лв. загуби смисъл, но с гражданството вероятно няма да стане така ...

 7. 7 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "България е дала гражданство за съмнителни “икономически заслуги” на немалък брой граждани от бившия Съветски съюз. Обещаните мащабни инвестиции или ги няма, или са в областта на недвижимите имоти, които не създават работни места. Контрол дали инвестициите са реални липсва. В някои случаи средствата на инвеститорите са с криминален произход, но правоохранителните органи са си затворили очите. Различни схеми за получаване на гражданство чрез вратички в закона действат от 2002 г. до днес. – установи разследване на екип на Биволъ."

  https://bivol.bg/citizenship.html

 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#5] от "tamplierr":

  Е как тарамбуки, пише най-много руснаци...

 9. 9 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#7] от "pavkata2010":

  Хем изкупиха Черноморието ,хем получиха европейски паспорти , а ние какво печелим -руска мафия.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  "В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25)."

  Президентът Плевнелиев наложи вето на този закон, но Костинбродският парламент го прие въпреки всичко.

 11. 11 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "най-много са получили руснаци"

  Естествено!
  Нали затова толкова упорито слагат другаря Бойко Борисов за управник!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  В момента един огромен турски жилищен проект в София, който се строи, се изкупува на умишлено и много завишени пари от турци и араби, за да получат статут у нас. Дневник, може да се поинтересува. Данс също, ако иска де. Те повечето пъти, ако не трябва да пазят Доган и Пеевски , не се интересуват от такива дреболии.

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  По-интересно е колко държави от НАТО не продавават златни визи? Нула?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamplierr":
  До коментар [#12] от "grayeagle":

  Доброволно вкарваме вълка в кошарата. После ще се чудим това нашата държава ли е или не е точно тя. Това, че разни страни имат този подход, не значи, че и ние жабешката трябва да ги следваме. Ето, унгарците са взели мерки.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 15. 15 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "България печели 25 млн. евро годишно от "златни визи" ..."
  ... и половината хариза на Доган, за да се топли от студения резерв.

 16. 16 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Когато печелиш не знаеш какво губиш.

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamplierr":Е как тарамбуки, пише най-много руснаци...
  —цитат от коментар 8 на ilinko


  Различават се само по цвета на кожата, по манталитет, НЕ!!!

 18. 18 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3289 Неутрално
 19. 19 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 970 Неутрално

  В момента един огромен турски жилищен проект в София, който се строи, се изкупува на умишлено и много завишени пари от турци и араби, за да получат статут у нас. Дневник, може да се поинтересува. Данс също, ако иска де. Те повечето пъти, ако не трябва да пазят Доган и Пеевски , не се интересуват от такива дреболии.
  —цитат от коментар 12 на grayeagle


  Другият "номер", за който се говори в обществото е чрез инвестиране в български ДЦК-та. Това също се брои за инвестиция според закона, т.е. като закупиш такива, това ти дава право да кандидатстваш за разрешително за пребиваване. Една банка е особено активна в предлагането на тази "схема".

 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "...най-много са получили руснаци."
  ***
  и данс като наследници на дс(кгб) са ги издали с поредни номера. Поне това, по-лесно да ги изобличават.

 21. 21 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#9] от "джендър дебне в храсталака":

  днес едно такова руско ... искаше да ме прегази на пешеходната пътека, където и паркира

 22. 22 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нищо не печели България от даване на "златни визи" на руснаци!!! Само губи! Губи национална сигурност и суверенитет! Да ви п*кая на 25-те милиона! Малоумна работа!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 23. 23 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 840 Неутрално

  България нищо не печели, още по-малко българите. Печалбата е за съвсем определени хора, които не помагат особено на България и българите по този начин.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 24. 24 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Между другото на руснаци всяка година се дават и 18 000! безплатни визи.... за културен обмен!? Ако в ЕС вникнат маалко по-надълбоко в истинската статистика на нашите корумпирани продажници наистина ще им стане тясно!

 25. 25 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3191 Гневно

  В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).


  Все от елита на света.

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Продават гражданство, продават България, купуват си слава на предатели.

 27. 27 Профил на Валентин Путин
  Валентин Путин
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Ако не са братята руснаци, дето толкова ги мразят някои хора тук сме живи умряли, благодарение на руснаците и туристите им процъвтява черноморието.

 28. 28 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2388 Неутрално
 29. 29 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Тези пари може да ни струват скъпо,след време.Недай Боже,руски диктатор да реши,че са "застрашени правата" на руснаците у нас и да дойде,за да ги "защити".

 30. 30 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 332 Весело

  Редно е печели да е в кавички...

 31. 31 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 740 Гневно

  Нищо не печели България, разбира се! Цифрите за уж някаква си "печалба"са илюзорни, а трагедията и щетите за обществото и държавата от приемането на мафиози, крадци и всякакви престъпници - неизмерими! Да не говорим за морал и репутация...

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Неутрално

  България нищо не печели. Печелят лобистите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25)."Президентът Плевнелиев наложи вето на този закон, но Костинбродският парламент го прие въпреки всичко.
  —цитат от коментар 10 на spiegel


  Чак сега - благодарение на постинга Ви, си зададох един немаловажен въпрос. Президент Плевнелиев издържа на ураган от буквално садистични издевателства - цели четири години, не мога да си представя някой друг да го издържи, заради силното, реално противодействие на поредния опит за русификация на България. Русификация във всички сфери - от криминалната престъпност през цялата икономика, социалните отношения, начина на мислене, та чак до администрацията на държавата и политическите партии. Издържа толкова много, че самият факт, че не е в болница, и че може да се движи и говори, е едно малко чудо. Но някак си встрани от общественото внимание остана ролята му за, слава богу, КРАТКОТО съществуване на костинбродския парламент и костинбродското правителство. А още самият факт с появата му на балкона, когато в първите дни на протестите поздрави протестиращите и те му ръкопляскаха, конституира тези протестиращи като реална политическа сила. И не беше само това...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK