Мъжете в България работят най-кратко в ЕС, показват данни на "Евростат"

Мъжете в България работят най-кратко в ЕС, показват данни на "Евростат"

© Георги КожухаровСредната продължителност на трудовия живот на българите през 2017 г. е била 33 години, показват данни от анализ на "Евростат" за вариантите на продължителност на професионалния живот в страните от ЕС, предаде БТА.
Според данните трудовият живот на мъжете в страната продължава 34.4 години и е най-краткият в ЕС. При жените той е с продължителност 31.6 години.


Средният показател за продължителността на професионален живот в ЕС е бил 36 години, отчита европейската статистика.


Данни на НСИ показват, че по трудово или служебно правоотношение и на пълно работно време през въпросния период в България са били ангажирани над 3.4 млн. българи, от които над 650 хиляди в обществения сектор и около 2.4 млн. - в частния сектор. В централната администрация са били наети около 100 хиляди души, а в териториалната администрация - близо 42 хиляди, сочат данните на НСИ. Тук не са включени наетите лица в МВР и МО.
Актуална справка в НОИ пък сочи, че към октомври тази година броят на отпуснатите пенсии в страната е бил 2 161 434, което показва че около 30 процента от българското население вече е извървяло професионалния си жизнен път. През 2018 г. мъжете в България са се пенсионирали на възраст 64 г. и 1 м., а жените - на 61 г. и 2 м. От 1 януари догодина възрастта за пенсиониране се вдига съответно на 64 г. и 2 м. за мъжете и на 61 г. и 4 м. за жените.


Мъжете в България работят най-кратко в ЕС, показват данни на "Евростат"

© Евростат


Според данни на експерти масова практика в света е да се работи осем часа дневно и 40 часа седмично (както е и в България), а близо 2/3 от времето да отива в почивка или лични грижи. Така средногодишно един работещ българин се труди по около 2 хил. часа, което за 33 години среден професионален път (според данните на "Евростат") прави приблизително 66 хил. часа прекарани на работното място.


Най-кратко се трудят в Италия, най-дълго - в Швеция


През 2017 г. средната продължителност на трудовия живот в ЕС е била 36 години, отчита "Евростат". На равнище държави - членки на ЕС, продължителността на трудовия живот варира от 32 години в Италия - до 42 години в Швеция.


Две държави, които не са членки на ЕС, достигат пикови показатели по продължителност на професионалния живот - най-дълъг е той в Исландия - 47 години, и най-кратък в Турция - 29 години.


Ситуацията при съседните на България страни е следната - продължителността на трудовия живот в Румъния и Гърция е средно по 33 години, в Сърбия и Македония - по 32 години, и в Турция - 29 години.


Като цяло мъжете в ЕС се трудят с пет години повече от жените: 38 години при мъжете и 33 години при жените. Тази специфика е била правило в повечето страни на ЕС с изключение на две държави - Латвия и Литва. В Латвия няма голяма разлика в продължителността на трудовия живот между мъжете и жените, а в Литва продължителността на трудовия живот е по-дълга за жените, отколкото за мъжете.


Сред държавите - членки на ЕС, Малта има най-голяма разлика между половете - там мъжете се трудят 12 години повече от жените, отчита "Евростат".


Според европейската статистика страната в ЕС с най-висок праг на пенсиониране е била Холандия - 65.7 години, с което "страната на лалетата" се приближава до това да стане държавата с най-висока пенсионна възраст в Европа. В диапазона с възраст за получаване право на пенсия между 65-66 години също така спадат държави като Финландия (65.2), Франция (65.3), Германия и Испания (65.4).


Най-ниски са били пенсионните прагове в Словакия, Малта и Литва - съответно по 62 години.


Прогнозите на експертите са през 2020 г. средната възраст за пенсиониране в ЕС постепенно да се изравни, като достигне 65-66 години и за мъжете, и за жените, с малки разлики на национални нива.


Мъжете в България работят най-кратко в ЕС, показват данни на "Евростат"

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Дневник, малко дълбочина , никога не е излишна. Трябва да се види при какви условия е опасности се трудят. Например в Швеция имаш 35 дни платен годишен отпуск, а ако си над 40г. ще ти добавят още две седмици. Това е лек и малък труд, а отделно са празници и т.н. Тези условия ако ги споделиш в работещите в Сащ, които работят доста, доста повече. Те обикновено имат годишно две седмици, но обикновено лятото взимат половината от тези почивни дни, защото така е прието.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2969 Весело

  То туй не е най правилното измерване !

  Щото може да се трудиш и една година и пак да произведеш повече брутен национален продукт от някой дето подпира метлата цял живот ...

 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 792 Неутрално

  България е последна в ЕС... Както винаги...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Значи вече почти сме в усреднената възраст и стаж. Обаче за продължителността на получаването след тия възраст и стаж/усредняването включва и привилегиите на шапкарите/ никак не е европейско. След възнесението на последните от големите набори 1925-1940 година, ще е ясно ясно, че си мрем, трудолюбиво и осигурено си мрем преди на натежим на системата.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  всякакви статистики за трудовия пазар в РБ губят смисъл, ако не се покаже сечение държавен/частен сектор.

  едва ли има друга територия по света, дето да си отглежда безполезни (но подкупни) милиционери в такво грамадно количество и с такава ниска степен на принос към обществото!

  посочете една държава на картата, която допуска разни престъпници да се назначават без филтриране за полицаи, да се пенсионират след 18г "стаж" (подкупи, прикриване на чужди престъпления и доста често - прикриване на собствени престъпления), а най-лошото, което може да им се случи е ПЕНСИОНИРАНЕ с 20 заплати!

 6. 6 Профил на mvill
  mvill
  Рейтинг: 304 Весело

  Ядене, пиене, тея трите неща...

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Браво бе матрял, при такива кофти условия на труд да издържиш толкова си е направо ЧУДО.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да започнат да работят по-рано, за да издържат по-дълго.
  Мързеливци с мързеливци.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Лош бизнес, лоши работодатели, нали така? Работим малко и некачествено, но искаме по-големи заплати.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Дайте сега да видим, на колко години се пенсионират в другите държави полицаите, пожарникарите и военните, т.е. всички, заради които в България трудовия стаж на останалите е почти до смърт, а пък средната стойност е толкова ниска!

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Лек и малък труд? Хахаха ти по годишния отпуск ли се водиш? Тука имаме 20-25 дни и пак в много фирми шефа не дава да си ги вземеш. Или ти от лоялност. Значи те си почиват повече, имат по лек труд и пак са по напред от нас?

  Умерен толераст
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Е нормално с толкоз шапкари...

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2028 Весело

  Леле какъв ужас за капитала! Я отменяйте пенсиите и всеки да работи докато мърда!

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Това не е лошо,точно напротив,То трудовия живот живот ли е.Ранното пенсиониране е един от най-привлекателните елементи на трудовото правоотношение,а и повечето хора биха прекратили трудовия си живот при първа възможност,И който успее го прави.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Истината е, че:
  1. Преди България изброих поне 5 страни със статистика и поне 3 от тях са в ЕС
  2. Мъжете ни се трудят по-малко заради големия брой полицаи и военни, които свършват трудовия си път в разцвета на силите си. Но няма страшно. ИТ специалистите ще им платят дългите и високи пенсии.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":Лек и малък труд? Хахаха ти по годишния отпуск ли се водиш? Тука имаме 20-25 дни и пак в много фирми шефа не дава да си ги вземеш. Или ти от лоялност. Значи те си почиват повече, имат по лек труд и пак са по напред от нас?
  —цитат от коментар 11 на Наблюдател


  Точно така е. В частни ръце ли си, може и един ден отпуск да нямаш, ще те осигуряват минимално и ще се гаврят с теб - работа, работа и пак работа. Много и мъже, и жени за съжаление си отиват на прага на пенсията, изтощени от хилядите безсънни нощи и претоварване. Неслучайно сме сред първите места по сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и т.н.

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Пак добре, че българина доживява да вземе пенсия/по-често/

 18. 18 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":

  Дипломатите също получават 20 зплати, както и държавните служители, но никой не пищи срещу тях.

 19. 19 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1010 Весело

  България е последна в ЕС... Както винаги...
  —цитат от коментар 3 на Tru Soulja


  глей картата под статията и не дрънкай глупости
  последна е баба ти корни

 20. 20 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Работим по 33 години и ги заплащат като 5 в другите държави.

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":Не стига че се пенсионират рано, и с 20 заплати награда, ами не внасят лични осигурителни вноски нито в здравната ,нито в пенсионната система. И след това нямало пари в нея. В Общия басейн входните тръбички откъм държавните служители са най малки, а при ползване са най-широки.

 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 297 Любопитно

  Статистиката при нас е доста изкривена. До преди 10-15 години имахме огромен сектор сива икономика, която работеше без трудови договори и осигуровки. Та тия години ни се губят, не че работим по-малко. Ако ги добавим, катрината е съвсем друга.

 23. 23 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1364 Весело

  Начи, ако остане до мен, си бия камшика още ся и е*ал съм ти и пенсията, и работата. От много работа освен гърбица, друго не можеш да хванеш, а богат няма да станеш никога (евентуално - пенсионер). То за'тва си има един лаф: "какво е най-глупавото нещо, което си правил за пари" питат един? "Започнах работа", отговорил той...

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Типичното разделение Север-Юг. И качеството на труда е много различно в зависимост от климата. В жегата не е лесно да се работи.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  У нас са много полицаите на глава от населението и още други занижават годините.

 26. 26 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#24] от "Таралеж":

  Не е и нужно. Какво да работиш, като от всяка клечка която забиеш в земята пораства нещо, от което можеш да си свариш ракия?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 27. 27 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#10] от "cristo_n":

  Пич, нали са ти написали още в първото изречение, че МО и полицията не са включени в статистиката....ма толкова ли е трудно да прочетеш ПОНЕ първия абзац преди да почнеш да плюеш.
  А защо е кратък средния работен стаж - ми и в БГ и в Турция има гастарбайтерство - сиреч мъже на 30-40 години отиват в немско и се пенсионират там, ама маааалко по-късно, че да си направят местния стаж за пенсия. Останалите, половината като умрат на 55 от удар/инсулт, и бам - получаваш по-кратък "период на трудене".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK