Твърде бързо: страните в ЕС не са доволни от планирания край на смяната на времето

Твърде бързо: страните в ЕС не са доволни от планирания край на смяната на времето

© ReutersПланът на Европейската комисия да се премахне смяната на времето преди европейските избори през май догодина среща съпротива сред държавите членки, заявиха петима дипломати, цитирани от "Политико".


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи идеята в речта си за състоянието на съюза през септември, като обеща още през 2019 г. да се сложи край на смяната на часовото време два пъти годишно. Според дипломати обаче на предложението му липсват ключови детайли и с него се определя труден за изпълнение краен срок до април, в рамките на който страните трябва да решат кое време да оставят.


"Комисията хвърля незавършено законодателство в ръцете на държавите и казва: "Ние си свършихме работата, сега вие свършете вашата", коментира дипломат от държава в Западна Европа.
По думите на друг някои държави членки смятат, че комисията е трябвало да запази координиращата си роля, вместо просто да им предложи да изберат да запазят зимното или лятното часово време. Според плана те трябва да уведомят Брюксел до 31 март 2019 г. какво искат да направят, което означава, че трябва да действат бързо в избора си на позиция.


Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц каза през септември, че Полша, Кипър и Португалия клонят към лятното часово време, а Финландия, Дания и Холандия предпочитат зимното, въпреки че все още няма окончателни позиции. Гърция е единствената държава, която иска да запази смяната на времето, твърдят два източника. Предложението на еврокомисията обаче изключва тази опция.На среща на работна група на националните делегации миналата седмица 16 страни са говорили против плана, разказват официални лица. В края на месеца в Грац ще се проведе неформална среща на транспортните министри, чиято цел е да се постигне консенсус.


Държавите членки обаче казват, че се нуждаят от време, за да проведат национални консултации по предложението, което ще отнеме седмици, а след това да се координират със съседите си, за да избегнат трансгранични проблеми, ако една държава избере постоянно лятно, а друга – зимно часово време.


Комисията защитава бързането си с огромния интерес към обществената консултация по въпроса. Около 84% от 4.6 милиона отговорили на анкетата подкрепят премахването на сегашната система, която съществува в ЕС от 1996 г. Дипломати отбелязват, че резултатите в блока силно варират. В Германия например около 3 милиона човека са дали мнението си, докато в Италия едва около 20 хил. са се включили в анкетата.


Западноевропейският дипломат свързва бързането на Юнкер с евроизборите следващата година.


Страните от ЕС освен това искат по-подробна оценка на ефекта от промяната върху всичко – от транспорта до финансовите пазари. Железопътните оператори например ще трябва да променят системите си за определяне на графици месеци по-рано. "Това да се реши за или против е едно нещо, но съществува и въпросът за прилагането", отбелязва друг дипломат.


Четвъртък бе последният ден, в който българите можеха да гласуват за избор на часово време. Междувременно проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп" показа, че 48% от българите предпочитат в страната да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Кои са тези идиоти които искат зимното време?? От какъв зор искат да се съмва в 5 сутринта лятото и да стъмва в 5 вечерта зимата????

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Държавните чиновници често искат от нас да изпълним задачи за половин ден.
  Сега времето до края на март им си вижда непоносимо кратко.

  Еретик
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 739 Гневно

  Неподписаната статия слага знак за равенство между страните членки и 5 дипломати, вместо да постави равенството между страните членки и милионите гласували.

  Дипломатите искали да се изследва ефекта от промяната? Луди ли са, това не е промяна, такава е била ситуацията през цялата човешка история. Защо не искаха изследване на ефекта преди да въведат лятното време?

 4. 4 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Повече сънища ,по-малко спомени през лятото.Какви ли са изчисленията за пропуснати икономически ползи в летния туризъм от загубата на един светъл час посветен в "потна" дрямка?А иначе смяната е неприятна няколко дни ,особено за тези с фиксирано работно време.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Нищо страшно няма. Но трябва да се вземе мъдро решение. Огледайте се за Македония и Сърбия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Разбира се, че трябва повече време. Колкото повече, толкова по-добре. Чиновниците трябва да имитират някаква дейност, за да оправдаят службиците си. Не е за изпускане такава възможност за многобройни(и безплодни, разбира се) консултации, заседания, конференции, анализи, доклади и какво ли не още, имитиращи някаква активност, а и допълнително по някой лев(евро) към заплатата. А решението е изключително просто - просто спираме да правим нещо излишно и никой нищо няма да усети.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 7. 7 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#3] от "john_3volta":

  За въвеждане на лятно време е имало изследване. Друг е въпроса, че за различни страни ефекта е различен. За България изборът между лятно и зимно време практически е избор между средноевропейско и източноевропейско време.

  Eddie lives... somewhere in time!
 8. 8 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Криви(или бяха прави) краставици, геометрични форми за горивата по бензиностанциите, лятно/зимно време...

  Вместо да се харчат пари, за истински проблеми, те се чудат за глупости да ги трошат!? Ама (до)като има кой да им ги дава...

  🥒🔴⬛️🔺🕔🕒⏰💶💸

  reductio ad absurdum...
 9. 9 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#1] от "vtl53383951":
  Вероятно обратните на идиотите, които искат лятното време, за които също не се знае от какъв зор искат да се мръква в 10 вечерта лятото и да съмва в 9 сутринта зимата.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Преди няколко години имахме проект в Русия. Инвеститора пожела да се направи една промяна в работното време, която си беше идиотия на квадрат. Разделихме се на два лагера - ръководителите от ЕС и руските. Ние искахме да се направи план и да се започне след 2 дена. Руснаците задължиха руският персонал да изпълнява на момента желанието и след това ни рекоха - Абе вие европейците сте големи шушумиги, само мислите, кой какво а кого и накрая забатачвате работата. Прави се раз-прас и готово. Чинопочитание трябва да има. Какво тука не е ясно. В интерс на истинатао, понякога наистина така трябва да се действа. Спестява време, нерви и излишно словоблудство.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  За чиновника, да се свърши нещо за 6 мес. е свръхзукова скорост.

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Гърция вероятно ще избере лятното часово време.
  Мисля, че съседни страни трябва да се разберат по между си по темата.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  За мен най-правилно би било да променим ЧАСОВАТА ЗОНА, като преминем от източноевропейско към средноевропейско време, а това означава да въведем като постоянно лятното време.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Насред хроничния натиск над народите да работят против собствените си интереси (щото иначе било популизъм) решиха да си поиграят на демокрация по въпрос без значение. Хем да се види колко е страшно, когато ги оставят да решават сами, вместо Юнкер да мисли вместо тях. Трудно ми е да преценя доколко им се получи, защото е трудно да се разбере какво всъщност искаха да постигнат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  "Около 84% от 4.6 милиона отговорили на анкетата подкрепят премахването на сегашната система."

  Населението на ЕС е повече от 500 милиона. По-малко от 1% са решили нещо и останалите 99% трябва да се съобразят. Що за дивотия...

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гърция, България и Румъния са с EET(GMT+2) просто трябва да решат в този пояс ли остават или се присъединяват към CET(GMT+1)

 17. 17 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Има логика северните страни са изберат зимно, а южните лятно...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  На бай Ишиас нещо му тежи главата от ... проблеми.

 19. 19 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Все ми се струва ,че анкетата на базата на , която се взе решението за отмяна на смяната времето беше твърде слабо огласена. Такова решение засяга всички. А много хора дори и не разбраха за провеждането й.

  Dum Spiro, Spero
 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Няма нужда от промяна.Така си е добре.Лятно и зимно часово време.Този на снимката да се хване сериозно и да погребе "Плана Юнкер",че лежи непогребан и почна да се вмирисва.
  Промяна ще има в много области,но тя ще дойде отвъд океана.Идва.

 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#15] от "galapagas":
  "Населението на ЕС е повече от 500 милиона. По-малко от 1% са решили нещо и останалите 99% трябва да се съобразят. Що за дивотия..."
  ..............................
  Активните хора дават насока на нещата в живота.

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Все ми се струва ,че анкетата на базата на , която се взе решението за отмяна на смяната времето беше твърде слабо огласена. Такова решение засяга всички. А много хора дори и не разбраха за провеждането й.
  —цитат от коментар 19 на gargamel


  С какво ги засяга всички? Майка ми (на 88 години) смята, че смяната на времето й влияе зле (4-5 месеца след като сме врътнали часовника с един час). По същия начин се чувства зле, когато навън е ветровито. Като следваща стъпка могат да питат бабите дали да остане задължителна метричната мярна система.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 578 Неутрално

  През цялата човешка история е имало смяна на времето. Лятото се е ставало рано, с изгрева, а зимата късно също с изгрева. Да, ставало е постепенно с по малко всеки ден.

  Преминаването на фиксирано време, било то лятно или зимно, е противоестествено - или слънцето ще изгрява в 4 сутринта и залязва още в 20 през лятото или пък зимата ще съмва чак след 9.

 24. 24 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 819 Неутрално

  За мен най-правилно би било да променим ЧАСОВАТА ЗОНА, като преминем от източноевропейско към средноевропейско време, а това означава да въведем като постоянно лятното време.
  —цитат от коментар 13 на дедо Андро


  Обратното - постоянно зимно, ако сегашната средноевропейска зона остане на лятно.

 25. 25 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Преди няколко години имахме проект в Русия. Инвеститора пожела да се направи една промяна в работното време, която си беше идиотия на квадрат. Разделихме се на два лагера - ръководителите от ЕС и руските. Ние искахме да се направи план и да се започне след 2 дена. Руснаците задължиха руският персонал да изпълнява на момента желанието и след това ни рекоха - Абе вие европейците сте големи шушумиги, само мислите, кой какво а кого и накрая забатачвате работата. Прави се раз-прас и готово. Чинопочитание трябва да има. Какво тука не е ясно. В интерс на истинатао, понякога наистина така трябва да се действа. Спестява време, нерви и излишно словоблудство.
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Раз-прас и накрая опять обосрались.
  Мисля че е време да спрем да обиждаме циганите. Не е циганска работа, а руска.

 26. 26 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "vtl53383951":


  1. Няма зимно и лятно време!
  2. Има астрономическо и измислено и наложено от идиоти като теб.
  3. Като толкова ти харесва продължавай да обядваш в 11. 00 ч. и да си лягаш в 21.00 ч. по никакъв начин няма да ми пречиш.

 27. 27 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Мисля,че зимното време е биологичното и съобразено с географските ширини. Никак не ми е приятно , когато при въвеждането на лятно време вместо в 6.00 реално да трябва да се будя все едно в 5.00, а слънцето да ме припича и буди още в 4.00. и Никак не ми се ляга по светло в 22.00 ( този час ,поне за мене като работещ човек, е нормален). Ако коментиращите тук са по-млади, просто няма как да помнят времената преди въвеждането на смяната, по мои спомени около 1972 - 1974. И тогава играехме навън на светло до около 21.00, което си е повече от достатъчно за деца.

 28. 28 Профил на apolon78
  apolon78
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "wiligri":

  Някои хора имат деца, на които биха искали да отделят малко време на открито след работа. Зимното време означава човек с нормално работно време да се прибира 10 месеца в годината по тъмно.

 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Премахването на смяната на времето е една от най-големите идиотщини на еврочиновничеството.
  Ако оставим само зимното време през лятото слънцето ще изгрява в 4 ч. сутринта, а в 21 ч. вече ще е нощ.
  Ако оставим само лятното време, то през зимата сутрин до 9 ч. ще е тъмно.

  А още по-голяма идиотщина е "свободния избор" на само лятно или само зимно време от отделните страни. Свободният избор може да доведе до ситуация, в която по -западно разположена държава да е по-напред от времето от такава, която е на изток от нея. Напр. Германия избира само лятно време, а Полша само зимно. Както и възможността съседни страни да са през 2 часови зони. Напр. Румъния - зимно, а Унгария - лятно.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 30. 30 Профил на apolon78
  apolon78
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#23] от "Whoops":

  Браво за коментара!
  Иди го обяснявай това на дървените глави.

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Изключително смешни доводи в двадесетина мнения!
  На един – много бързо искат решение, а анкетата е от месеци.
  Друг – искам лятно😊.
  Зимното е по-добро!
  Хилядолетия нашият организъм е имал ритъм спрямо сезоните.
  Смяната обърква био-ритъма.
  Северните народи страдат от безкрайните нощи, а след това непрекъснатия ден, но са се нагласили. Онези, които имат по-здрави нерви – по-лесно.
  Естествения ритъм ни е даден от природата, какво толкова има да се пресмята на база лични предпочитания, мързел, характер.

 32. 32 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Не знам защо не го бутнат просто с половин час, да се срещне по средата и да се приключи с тая драма. -.-

 33. 33 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Най-гадното нещо е в 4 сутринта да пече слънце докато си в леглото а в 5 следобяд като излезеш от работа да е тъмно вече. За енергийна ефективност да не говорим. За престъпления също. Тази простотия с единно часово време не трябва да се допуска.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Весело

  Кои са тези идиоти които искат зимното време?? От какъв зор искат да се съмва в 5 сутринта лятото и да стъмва в 5 вечерта зимата????
  —цитат от коментар 1 на vtl53383951


  80% :) :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  "Кои са тези идиоти които искат зимното време?? От какъв зор искат да се съмва в 5 сутринта лятото и да стъмва в 5 вечерта зимата????"
  ***
  Момко вкарай си главата и от там съжденията в ред.
  Ти се радвай, че не живееш там, където е 6 месеца светло и толкова тъмно.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Весело

  Премахването на смяната на времето е една от най-големите идиотщини на еврочиновничеството.
  —цитат от коментар 29 на bgkurshum

  По-малка от саматасмяна на времето. Когато като луд въртиш стрелки и натискаш бутони на часовници, търсиш ръководства защото си забравил как става, изведнъж по времето когатоси свикнал още да е тъмно по биологичен часовнис става светло... и още чного. Слънцето скача ли с 1 час напред назад та да го сменяме времето?

  Часовника е СУБЕКТИВНО ПОНЯТИЕ. Защото спокойно можем да имаме и 12 и 36 часа в денонощието. Така че каквато и ще система да се приеме тя ще е субективна. Удобна за едни и неудобна за други. И от нас зависи така да се нагодим че тя да е максимално удобна... в рамките на възможното. Винаги ще има недоволни.

  Относно това че времето щяло да е различно в различните държави. Те и сега са различни, часовите пояси. Но все пак е по-добре да е единно. Ами гласувано е, приема се мнението на мнозинството и толкова. Както във всички останали случаи.

  Вместо да въртим часовници можем например да имаме лятно и зимно РАБОТНО време, също толкова субективно. И ако на някой е тъмно/светло да убеди началника си да промени работното време. Вместо всички да въртим като луди часовници.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Европа наистина се връща в Средновековието когато десетилетия са спорили колко дявола могат да се съберат на върха на иглата.
  По такъв елементарен казус като да се отмени тая простотия със смяната на времето паплачосваща 500млн човека два пъти в годината ще има 500млн мнения как точно да се направило.
  Ами както искат да си настройват часовниците - ако искат да направят да се съмва в 12ч - няма никакво значение.
  Важно е да се спре врътката напред-назад два пъти в годината, която причинява стрес на физиологично ниво за седмици и съответните здравословни последици.
  Ако тоя "ишиастик" успее да се пребори за това ще остане в историята на Европа направил най-смисленото нещо от десетилетия отменяйки тая тъпа регулация.
  Може пък да стане заразно и следващите да отменят подобни безсмислени и вредни регулации и ще живеем в една по-добра Европа.

 38. 38 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#33] от "aussie":
  Да бе, щото ти излизаш от работа в 5 часа, да нагласим часовниците да ти е удобно на тебе.
  Други пък щото работят на смени и по-друга схема и на тях удобно време да им осигурим.
  Трети спат до обяд, за тяхно удобство също ще е необходимо специално време.
  Едва ли си даваш сметка колко е безсмислен аргумента ти.
  Или ще гласуваме всяка година да избираме какво точно време да ползваме, щото ти сега и повечето може да излизат в 5ч от офиса, ама догодина средата може да се промени и се окаже, че повечето излизат от офисите в пет и половина например.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "Около 84% от 4.6 милиона отговорили на анкетата подкрепят премахването на сегашната система."Населението на ЕС е повече от 500 милиона. По-малко от 1% са решили нещо и останалите 99% трябва да се съобразят. Що за дивотия...
  —цитат от коментар 15 на galapagas


  Останалите 99% защо са спали и не са взели участие? Беше разгласено достатъчно широко, и Дневник го писа. Приличате ми на съседите от входа, постоянно ги няма на обявеното Общо събрание и след това мрънкат за решенията.

  Впрочем мрънкането е константна величана за мнозинството българи. Някакъв вътрешен механизъм да се изкара невинен и жертва на собственият мързел и глупост. Ето преди дни за ГеПи Груп, всички скочиха защо държавата не взема мерки. А когато реши да ги спре от участие всички скочиха какви проблеми щяло да има.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Вместо да се драчим народите и държавите , кое време да изберем - зимно или лятно , да ги местим всички стрелките с половин час между двете ! И ще се нарича Соломоновско астрономическо време.

 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално  Хилядолетия наред хората са живяли без часовник, а са ставали с изгрева и са си лягали със залеза. Именно това би трябвало да е целта - да се премахне стресиращия часовник, отнемащ безгрижието да милиарди човеци.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Добре ще е заедно с румъния и гърция да минем към зоната на централноевропейско часово време. Денят ни ще се удължи с още 1 час.

 43. 43 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Важно е да се спре врътката напред-назад два пъти в годината, която причинява стрес на физиологично ниво за седмици и съответните здравословни последици.
  —цитат от коментар 37 на k_


  Е каква врътка ще спре?

  Да не премахват часовите зони?

  На всяко пътуване дори до Виена си въртиш часовника. До Лондон даже с 2 часа, до Америка и Китай - доста повече. Тогава не ви ли "болят главите"? Май главобола в постоянен.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  Аз съм един от тях!!! Това е нормалното време от столетия, да не кажа хилядолетия!

 46. 46 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Чак толкова не сте, но да, както и с Брекзит, в една страна за съжаление мнозинството винаги са малограмотни, духовнобедни, културно ограничени, твърдоглави плебеи с нищожен коефициент на интелигентност, но с претенциите да са компетентни по всеки въпрос от човешкия живот.

 47. 47 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#45] от "vassld":

  Бих добавил, че още кроманьонците са го използвали и спрямо него са ставали да ловят храна... Аман от малоумници.

 48. 48 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 442 Весело

  Защото спокойно можем да имаме и 12 и 36 часа в денонощието.
  —цитат от коментар 36 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

  Ко речи?!?
  Имаш предвид извън психиатрията?
  Ти сериозно ли??
  Вие герберите наистина ме умилявате...

  Не знам дали си присъствал на точно тия уроци в училище (некъде 2ри клас), но за 24 часовото денонощие има една много основателна причина свързана с един ефект който трае действително почти 24 часа, и така всеки ден...
  То там някъде се чете и Винету :)

  За България да остане зимното (астрономическо) време е АБСОЛЮТНА глупост. Не мога да си представя в това изследване на Екзакта какви хора са участвали с тоя безумен резултат в полза на зимното време. Тотално оперирани от логическо мислене.
  Или тук пак го има "тънкия" момент - "Гаварит Музква"?

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 49. 49 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Предците ни през лятото са ставали рано за да отидат на нивата да сеят, да жънат… и обратно, през зимата са си седели в къщи на топло и се ставали по-късно. Въртенето на часовника идеално пасва точно на този нормален човешки ритъм, зимно време да се спи до по-късно, а лятно време да се става по-рано.
  Страните, които са близо до екватора, почти нямат разлика в деня и нощта целогодишно и обратно, на север разликите са прекалено големи и обезсмислят въртенето на часовника. Единствено по нашите ширини е логично да въртим часовника и да обираме/нагласяме по светлата част на денонощието. Ако спрем да го правим, то или зиме в 8ч ще е все още тъмно при лятно часово време или през лятото ще се съмва още в 5 сутринта.
  Което и да изберем, 1 година след като спрем въртенето на часовника, 80% от тези които сега са против, ще разберат, че не са прави, но трябва да го изживеят за да го осъзнаят.

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobyb":

  Не е съсвем тска, човек има какво да научи (което важи за навсякъде) Те са си свят сами за себе си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Ма много ясно. Тези в Брюксел си въобразиха, че спускат директивата. Другите козируват и изпълняват.

 52. 52 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Единствено бих бил ок със зимното време ако може лятото да работя от 7 до 16 ч.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Весело

  Хилядолетия наред хората са живяли без часовник, а са ставали с изгрева и са си лягали със залеза. Именно това би трябвало да е целта - да се премахне стресиращия часовник, отнемащ безгрижието да милиарди човеци.
  —цитат от коментар 41 на Нинов


  Има просто решение, всички ставаме пенсионери :) Най-голямото удоволствие при пенсионирането е, че ставаш когато си поискаш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Неутрално


  Което и да изберем, 1 година след като спрем въртенето на часовника, 80% от тези които сега са против, ще разберат, че не са прави, но трябва да го изживеят за да го осъзнаят.
  —цитат от коментар 49 на shumnalia


  Казах го вече, проблема не в часовника а в работното време. Въртенето на часовника създава само неудобства. Вие сам го казвате, само че не употребявате правилните думи - вместо "ставаме рано/късно" трябва да бъде светло/тъмно. И ставането няма нищо общо с часовника а с работното време. Всеки пенсионер ще ви го каже :)

  Така че помислете и върху "еретичната" идея лятно/зимно работно време. Пък ако щете и по тримесечия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Не знам дали си присъствал на точно тия уроци в училище (некъде 2ри клас), но за 24 часовото денонощие има една много основателна причина свързана с един ефект който трае действително почти 24 часа, и така всеки ден...
  То там някъде се чете и Винету :)
  —цитат от коментар 48 на blurred


  Ефекта ще си остане но няма да е на всеки 24 часа ами на всеки 48 часа... ако разделим денонощието на 48 часа примерно. Единствената реална константа е въртенето на Земята около Слънцето, на колко части ще разделим денонощието е абсолютно субективно. Както и дължината на едно тяло не се променя от това дали го мерим в сантиметри или инчове, просто различно разделяне.

  Но явно не си чел дори Винету след като толкова елементарни неща са трудни за теб. Настроение "подигравателно" защото с толкова задръстено мислене не съм сигурен дали си го разбрал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#45] от "vassld":

  Твоят вариант върви, ако определяш времето по дължината на сянката на някаква пръчка.

 57. 57 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 711 Неутрално

  ...Денят ни ще се удължи с още 1 час.
  —цитат от коментар 42 на historama

  И в цяла Европа ще имаме еднакво часово време. Удобно и за бизнеса, и за администрациите.

 58. 58 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 442 Весело


  Ефекта ще си остане но няма да е на всеки 24 часа ами на всеки 48 часа... ако разделим денонощието на 48 часа примерно.
  —цитат от коментар 55 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  УНИКАЛНО!!!
  И безаналогово! Магадан?

  Нямам какво да добавя...

  Освен един пълен член и няколко препинателни знаци, ама айде!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  На всяко пътуване дори до Виена си въртиш часовника. До Лондон даже с 2 часа, до Америка и Китай - доста повече. Тогава не ви ли "болят главите"? Май главобола в постоянен.
  —цитат от коментар 43 на bgkurshum

  Ами разбира се, че е натоварване на организма. Питай който искаш който е прелетял няколко часове зони какво значи джет-лаг и как му се отразява.
  И все пак тези, които летят през часовите зони с минимално малцинство в 500 млн човека които ги тормозиш два пъти в годината. Числото е голямо и чисто статистически е напълно възможно 50 000 души (0.01%) стреса от излишната промяна напред-назад да им причинява гадории.
  Защо си го причиняваме?
  Щото някой навремето решил да оптимизира някви енергийни разходи. Може, ама това е било в индустриалното общество, когато огромното мнозинство са биле обвързани с работно време по схемата от "9 до 5" и в неделя са ходили на църква под строй.
  Това време отминава.
  Да, има още доста такива, но частта им намалява. Работи се на няколко места, в събота и неделя, в ненормиран работен ден и гъвкаво работно време и пр. и пр.
  Работните места свързани с рутинни действия, вързани за машина, офис или компютър дори изчезват преди очите ни пред очите ни.
  Това изобщо не означава, че ще има масово безработни.
  Напротив - ще има глад за работници, но такива които могат да мислят и работят гъвкаво и решават проблемите и поставените им задачи на мига, когато се появят.
  Тия дето се надат 8 часа да манкират и чакат края на работното време са бита карта.


 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Кои са тези идиоти които искат зимното време?? От какъв зор искат да се съмва в 5 сутринта лятото и да стъмва в 5 вечерта зимата????
  —цитат от коментар 1 на vtl53383951


  Ние сме идиотите, които искат зимната време! Не искаме през зимата децата ни да стават посред нощ и да ходят по нощите на училище полу-заспали! Анадънму?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Чак толкова не сте, но да, както и с Брекзит, в една страна за съжаление мнозинството винаги са малограмотни, духовнобедни, културно ограничени, твърдоглави плебеи с нищожен коефициент на интелигентност, но с претенциите да са компетентни по всеки въпрос от човешкия живот.
  —цитат от коментар 46 на Brasil


  Когато престанеш да обиждаш всичко наред може би ще обръщам внимание на коментарите ти. Но то от хейтъри в БГ и този форум не можеш да се разминеш

 62. 62 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5407 Весело

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  Лятото е светло дори в 4 сутринта. Ако ще остава зимното, нека да е централно европейското, за да сме заедно със Северна Македония!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 63. 63 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Винаги съм бил против смяната на часовника зиме/лете макар че ми е все едно кое време ще се избере, лятно или зимно. Но за бизнеса определено е по-добре да сме с времето средноевропейските столици вместо с тези на изток от нас.

 64. 64 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Смяната на времето бе въведена от Буш като експеримент с цел икономия на енергия но така и не се отмени макар че след няколко години стана ясно че никаква икономия не се реализира

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Весело

  Освен един пълен член и няколко препинателни знаци, ама айде!
  —цитат от коментар 58 на blurred


  Когато някой се захване с правописа това е много сигурен признак, че няма аргументи по същество.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Добре ще е заедно с румъния и гърция да минем към зоната на централноевропейско часово време. Денят ни ще се удължи с още 1 час.
  —цитат от коментар 42 на historama

  ***
  Едно време в казармата един старшина ни викаше:
  -25 часа ще се на разположение.
  -но др. старшина денонощието е 24 часа.
  -ще ставате 1 час по-рано.

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  На Юнкер ишиаса му създава проблеми, ох горкият.

 68. 68 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  Кой ти пречи да ставаш в 5 сутринта и да трупа спомени?

 69. 69 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#4] от "wqq07306824":

  Не е вярно това изобщо. Когато летуваш можеш да си се будиш колкото си рано или късно искаш ида не лягам въобще...

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  И двете имат и плюсове и минуси, така че да си минаваме на астрономическото и да приключим.

 71. 71 Профил на vallie
  vallie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "bgkurshum":

  Така е като въведем нещо ненормално и го изпълняваме 22 години, след това нормалното на нас ни се струва ненормално.

 72. 72 Профил на vallie
  vallie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилният отговор е че целия Европейски съюз трябва да бъде с едно и също време. Не пишете повече глупости.

 73. 73 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#65] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Наистина е уникално каква голяма част от хората в България, колкото и да са тъпи и непросветени, имат самочувствието, че са много знаещи и всичко им е ясно. А и проповядват мирогледа си с арогантност на всичкото му и отгоре.

  Хем е смешно, хем е тъжно донякъде. Това наистина никъде другаде не съм го виждал...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 74. 74 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Интересно,този който е измислил часовника,откъде е знаел колко е часът?

 75. 75 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#74] от "Sabbath":

  Защитниците на зимното време имат готов отговор - НИКОЙ НЕ ГО Е ИЗМИСЛЯЛ, ТО СИ Е СЪЩЕСТВУВАЛО ТАКА ОТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ, ОЩЕ ДЯДО БОЖЕ ГО Е СЪЗДАЛ ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ И СИ Е ТАКА ЕСТЕСТВЕНО И ЩЕ БЪДЕ ВОВЕКИ, АМИН!

 76. 76 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Никой в България не знае какво ще трябва да изтърпи през зимния сезон с лятното часово време. Всички ентусиасти на лятното време обаче реват гръмогласно - искаме да ни е светло един час повече -като ставате сутрин в пълна тъмнина и снега хрущи под краката ще разберете какво сте поискали, но ако се излежавате до обяд това може и да го понесете.

 77. 77 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  много сме,глупако!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 78. 78 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#72] от "vallie":

  Такава глупост не бях чел...до днес.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 79. 79 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Смяната на времето бе въведена от Буш като експеримент с цел икономия на енергия но така и не се отмени макар че след няколко години стана ясно че никаква икономия не се реализира
  —цитат от коментар 64 на canuck99


  не е Буш....германците преди 100 г.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 80. 80 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  глупав си драги...84%

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK