Как се стигна до фиаското на консерваторите на изборите в Бавария

Хорст Зеехофер

© Reuters

Хорст ЗеехоферГерманският Християнсоциален съюз (ХСС) - коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, претърпя историческо поражение на регионалните избори в Бавария. Това няма да остане без последствия, смята Розалия Романец.


Тези избори ще променят много неща - и не само в Бавария. Стратегията, прилагана с успех десетилетия наред от Християнсоциалния съюз (ХСС), уверено заставал пред избирателите като християнска, консервативна, но и социално отговорна партия, вече не действа. Сривът от 48-процентния резултат в предишните избори за Ландтаг на Бавария на 37 процента от гласовете в сегашните избори няма как да бъде разкрасен. Става дума за историческо поражение.


Най-напред ще отбележим, че фиаското на партията, традиционно подкрепяна широко от баварския електорат, не може да се нарече страничен ефект. Поражението на ХСС съвсем не идва от успеха на други политически сили. Виновник за провала на Християнсоциалния съюз е ръководството на самия ХСС.


Неочакваният успех на Зелените
Истинска изборна изненада този път бе успехът на Зелените. Те събраха почти 19 на сто от гласовете, удвоявайки резултата си спрямо предходния вот в Бавария, и получиха всички шансове да станат нова народна партия - включително на федерално равнище.


В Бавария мнозина избиратели на ХСС минаха на страната на Зелените, защото последните се отнасят по-сериозно към християнските ценности, проповядвани от консерваторите. Ценности, изглежда, забравени най-вече от лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Много хора явно не позволяват да бъдат убедени, че страхът от ислямизация трябва да засенчи здравия разум и милосърдието.


ХСС взе да копира "Алтернатива за Германия"


Друг победител на регионалния вот в Бавария стана дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". Това впрочем не учуди никого. Влизането на АзГ в петнайсет от общо 16 ландтага във федералната република е в унисон с общогерманската тенденция. Фактът, че АзГ въпреки опасенията получи не 20, а "само" 10 процента, не крие нищо добро. Не е обаче и сигурен знак, че се засилват десните нагласи сред обикновените баварци - дължи се по-скоро на протестно гласуване и гафове на ХСС.


Най-голямата грешка на ХСС бе, че наруши табуто на десния фланг. Десетилетия наред баварската партия спазваше заповедите на своя основоположник Франц-Йозеф Щраус и не позволяваше никоя консервативна сила да застава вдясно от нея. Това бе от значение дори на федерално ниво - в блока ХДС/ХСС именно Християнсоциалният съюз изпълняваше политическата функция на по-консервативна сила.


Този принцип бе в действие десетилетия наред - чак до 2018 г., когато водачите на баварската партия изпаднаха в паника и взеха да копират политиката на АзГ. Когато се разбра, че това е грешка, председателят на ХСС - всезнайко и открит противник на германската канцлерка Ангела Меркел, вече бе оплел твърде много конци. Господин Зеехофер, криво сте си направили сметките! Днес изгубихте и носите отговорност за тази загуба.


Земетресението в Бавария стигна до Берлин


Нападките на Зеехофер доведоха до ерозия на целия блок ХДС/ХСС, да не говорим пък за драмата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Доверието към социалдемократите в Бавария спадна от 20 на 10 процента; кризата в редиците им се открои още по-силно. Щом една партия от управляващата коалиция в Берлин претърпява толкова рязък спад на крайно важните избори за ландтаг, това надали ще остане без последствия.


ГСДП все още не успява да излезе от ролята на партньор, воден от друг. Социалдемократите трябва да запазят спокойствие и да събират точки от собствената си политика - лесно казано впрочем, но трудно за изпълнение. Партийното ръководство среща силна съпротива в редиците - от страна на настояващите ГСДП да напусне "голямата коалиция". Затова, изглежда, нещата няма да се разминат без търкания и спорове не само сред социалдемократите, но и на правителствено ниво.


Сега германците очакват следващите избори за ландтаг, насрочени след две седмици в Хесен. Те може да станат съдбоносни за управляващите партии. Ако и ХДС/ХСС, и ГСДП претърпят тежки загуби, коалицията може много скоро да се заклати не на шега. А едва след няколко седмици Ангела Меркел ще се бори да бъде преизбрана за председател на ХДС. Провинциалните избори в Бавария никак не й помогнаха да заздрави позициите си - нито пък позициите на управляващата коалиция.


*Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3364 Весело

  " Много хора явно не позволяват да бъдат убедени, че страхът от ислямизация трябва да засенчи здравия разум и милосърдието."

  Глупости на колелелета.
  При немците винаги има огромна инерция и страх от крайности, до които всъщност често стигат. Просто не искат да правят рязък завой, а да изберат нещо, подобно на предното.

  Еретик
 2. 2 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Този Зеехофер много им играе по нервите на либерастията :)

  Дали загубата е поради него или поради други причини ще разберем като чуем и други мнения. Желателно по-безпристрастни от тези на доказалите манипулативноста си DW и грант-ориентираният Дневник. Предстоят и други избори където под удар ще е партията на Меркел. Да видим тогава как либерастията ще оправдава загубата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 3. 3 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 448 Неутрално

  загубата на ГСДП е далеч по-драматична от ХСС. Проста аритметика е, но за един либерал е трудно да направи сметката. 10% изгубени от ХСС отиват за Алтернативата. 10% загубени от ГСДП отиват за Зелените. Но от тия 10% Алтернативата не става по-голяма от ХСС, докато ГСДП отива у канала за сметка на зелените комуняги.

 4. 4 Профил на Орловец
  Орловец
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Политиката на другарката (комсомолски секретар и младши офицер от Щази) Меркел, която вкара в Германия милиони престъпници е в основата на възхода на крайната десница.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Политиката на другарката (комсомолски секретар и младши офицер от Щази) Меркел, която вкара в Германия милиони престъпници е в основата на възхода на крайната десница.
  —цитат от коментар 4 на Орловец


  И лошото е, че тая тенденция ще се задълбочи! Дано не изберат някой Хитлер само! Ама на там отиват нещата от акъла на едни либерастчета!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "десетилетия наред от Християнсоциалния съюз (ХСС), уверено заставал пред избирателите като християнска, консервативна, но и социално отговорна партия"

  Вече не са нито християнска, нито консервативна, нито пък отговорна партия,
  затова претърпяха фиаско. Няма как да водиш либералболшевишка политика и да искаш да те възприемат като десен консерватор. Няма как да вкарваш джендър и мюсюлмански ценности и да искаш да те възприемат като носител на християнските ценности. Няма как да даваш десетки милиарди за незаконни мигранти и да те възприемат като национално отговорен политик. Германците не са такива балъци, каквито си мислят либералболшевиките от Меркеловата коалиция, които се представят за дясна коалиция, ти да видиш.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  :) Хайде стига с тази смешна мантра. ХСС спечели изборите с близо 40%, с повече от 2 пъти повече гласове от втората партия. Дай боже всеки му такова "фиаско"!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Неутрално

  Твърде повърхностно описание на случилото се. ХСС загуби лице и това им изигра лоша шега при гласуването...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Извинявайте, но като ви чета коментарите се сещам за свиня и кланденчова вода.
  Вижте поне графиките къде са отишли, от къде са идвали избиратели:
  ЦСУ получават 100 000 от СПД
  губят 160 000, които отиват при свободните избиратели
  губят 170 000, които отиват при зелените
  губят 40 000, които отиват при ФДП
  губят 160 000, които отиват при АФД
  получават 270 000 от досега негласуващи.
  Зелените получават 170 000 от ЦСУ
  получават 200 000 от СПД
  получават 0 от свободните избиратели
  получават 10 000 от ФДП
  получават 140 000 от досега не гласуващи
  получават 10 000 от избиратели на други малки партии
  губят 10 000, които отиват при АФД
  За това става дума в статията като се говори за губещи и печеливши.
  Информацията е от тагесшау.де, можете да я проверите.

 10. 10 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Докато се чудите и анализирате, палачинката ще се преобърне, щото...е време.

 11. 11 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Партия , която управлява Бавария почти непрекъснато от ВСВ насам , получава два пъти повече гласове от втората и отново ще състави правителство била претърпяла фиаско . Интересно какво показва тогава резултата на СДП , направо си е катастрофа . Всъщност най-много гласове ХСС губи от свободните избиратели , които са ден до пладне . На следващите избори ХСС отново ще има поне 45% , защото нефелните зелени са всичко друго , но не партия внушаваща влияние и респект . Загубата на 10% от предходния вот е резултат от участието на ХСС в коалицията на национално ниво , т.е заради глупостите на Меркел патят партньорите й . ХСС е силна и способна да преодолее шока . Партия на истински мъжкари с воля и кураж не може да пропадне от заспалите зелени , които са като оркестъра на Титаник и се занимават с глупости , докато варварите нахлуват в крепостта .

 12. 12 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  И какво му е лошото да изберат някой Хитлер? Хитлер се е опитал да спаси европейскаъа цивилизация! В сравнение с извергите Чърчил, Сталин, Маотой е бил ангел небесен!Хитлер е освободил поробените българи, поробените хървати, поробенитр словаци, поробените украинци и т.н.т.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK