Евробарометър: 59% от българите биха гласували за оставане в ЕС, 19% - против

Евробарометър: 59% от българите биха гласували за оставане в ЕС, 19% - против

© EU2018BGРезултатите от най-новото проучване на Евробарометър, измерващо обществените нагласи спрямо ЕС, показват, че повече от всякога европейците смятат, че членството на страната им в Европейския съюз е нещо добро (62%). Това е най-високият, измерен през последните 25 години. Според 68% страната им е спечелила от членството в ЕС, което представлява най-високият процент от 1983 г. насам.


В България подкрепата е по-ниска от средната за ЕС: 55% от анкетираните смятат, че членството на страната е нещо добро (54% през април 2018 г.). В същото време процентът на българите, които смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, е 60, което представлява увеличение с три процентни пункта от проучването през април 2018 г. На обратното мнение са 24 на сто от отговорилите. Онези, които нямат мнение, са 8 на сто в ЕС и 16 процента в България.


Членството в ЕС


В същото време, запитани как биха гласували, ако утре в България се проведе референдум за членството на страната в ЕС, 59% от анкетираните българи биха подкрепили оставането в съюза. Това е значително по-ниско от средния резултат за целия ЕС - 66%. Излизане от съюза биха подкрепили 19% от българите и 17% от европейците.
Ако утре имаше референдум за членството на страната ви в ЕС, как бихте гласували? Синьо - за оставане в ЕС; Червено - за напускане; Сиво - не знаете какво бихте направил/а/Не сте сигурен/на

Ако утре имаше референдум за членството на страната ви в ЕС, как бихте гласували? Синьо - за оставане в ЕС; Червено - за напускане; Сиво - не знаете какво бихте направил/а/Не сте сигурен/на


Демокрация и партии


Последните данни на Евробарометър показват нарастващо чувство за удовлетвореност сред европейците от демократичното функциониране на ЕС (49%), което представлява увеличение с 3 процентни пункта от предишното проучване през април, докато 48% смятат, че гласът им в ЕС се зачита, въпреки че това настроение, изглежда, намалява в редица страни, като България например, където този процент е 42 (спад от 2 процентни пункта в сравнение с април 2018 г.). С около 1-2 процента повече са гласовете на обратното мнение.


Значителен спад от 4 процентни пункта в сравнение с изследването отпреди шест месеца бележи и удовлетвореността на българите от демократичното функциониране на ЕС - през септември този процент е 48.


На въпрос "Като цяло доколко сте удовлетворени от начина, по който работи/функционира демокрацията в (нашата страна)?", че са удовлетворени отговарят 58% от европейците и 36% от българите, а неудовлетворени са 39% от европейците и 59% от българите.


Попитани дали са склонни да се доверят или не на политическите партии, 27% от европейците отговарят, че са склонни, а 68% са на обратното мнение. При българите процентите са съответно 29 на сто склонни да се доверят и 59% - не.


Със седем на сто, до 59 процента, нараства за година броят на българите, според които ЕС дава нови възможности за работа и това е най-силно изтъкваното предимство. На следващите места се отбелязват възможностите за международно сътрудничество, за растеж на икономиката, стандартът на живот.


Евроизборите


Що се отнася до имиджа на Европейския парламент в ЕС, близо половината от запитаните българи (47%) имат положително отношение към институцията, което е с 15 процентни пункта над средното за ЕС ниво. Неутрално е отношението на 31%, а отрицателно - на 17% от българите. Една трета (32%) от анкетираните европейци имат положително мнение, една пета (21%) – отрицателно, а относителното мнозинство (43%) остават неутрални.


Общественото мнение също изглежда доста стабилно в очакванията за ролята на Европарламента в бъдеще, като 48% от европейците искат той да играе по-важна роля, а 27% – по-малка. В България тези проценти са съответно 39% в подкрепа на по-голямата роля на на Европейския парламент (спад с 6 процентни пункта от преди шест месеца) и 24% за по-малка роля (увеличение с 5 процентни пункта).


Най-много българи (46%) смятат, че Европарламентът трябва да защитава приоритетно солидарността между държавите членки. В ЕС като приоритет най-много хора (46%) посочват защитата на човешките права в световен мащаб.


Увеличава се информираността за европейските избори през следващата година, като 41% от европейците и 42% от българите правилно идентифицират датата на изборите през май 2019 г. – и в двата случая това е увеличение с девет пункта спрямо април тази година. Процентът на българите, които все още не могат да кажат кога ще се проведат изборите, обаче остава висок – 52% спрямо 44% от европейците.


Заинтересовани по отношение на изборите са 41% от българите и 51% от европейците, а незаинтересовани за 57% от българите и 47 на сто от европейците.


Приоритетите


През изминалия шестмесечен период приоритетите на гражданите за предизборната кампания претърпяха съществено развитие. Имиграцията сега е на първо място (50%) в дневния ред на европейците, следвана от икономиката (47%) и младежката безработица (47%), докато борбата с тероризма е на четвърто място с 44%.


В България икономиката продължава да бъде на първо място (59%), следвана от имиграцията (43%) и социалната защита на гражданите (42%). Борбата с тероризма е на пето място (39%), предшествана от темата за защитата на потребителите и безопасността на храните (40%).


На фона на тези данни 41% от българските граждани заявяват, че се интересуват от европейските избори, което е с 10 процентни пункта по-малко от средното за ЕС (51%).


Пълните данни за България можете да видите тук.


Пълното проучване можете да видите тук.


*Информацията е коригирана поради неточност в прессъобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Що си мисля че едва три процента са против оставане в ЕС.

  I'm back... for now.
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Европа на отечествата - това е бъдещето на ЕС. В противен случай гражданската война на верска и расова основа е неизбежна. Всички виждаме, какво правят варварите при положение, че в момента са минимален процент. Представете си какъв ад ще настъпи, когато преминат една трета.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1901 Гневно

  а защо не са попитали колко са за оставане в ЕС ,ама след промяна на джендърския му характер и насосочване политиката му към целесъобразност

  гошо
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2366 Весело
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  И аз бих искал да е така ! Дано си прав ! А още повече ми се иска тези 3 % , а защо не и под 3% да принадлежат на СИМПАТИЗАНТИ на Решетников !

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Да си част от най-проспериращата общност в света е чест. Кои са тези маргинали ,които искат да излезем от ЕС?

 7. 7 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  ЕС - туй име свято родно мило
  то бива в мрака нам светило

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  Що си мисля че едва три процента са против оставане в ЕС.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  И три процента в България против ЕС звучи парадоксално - при положение че българите имат само ползи от членството. Може да пътуваме в целия ЕС като че ли сме си в България, може да работим и да учим в другите страни като че ли сме техни граждани. Да не говорим за еврофондовете, които макар и ограбвани от нашите си политици и "бизнесмени" пак спомагат за развитието на българската инфраструктура. България е доста по-влиятелна страна като членка на ЕС, отколкото ако бе вън от него (където щяхме да сме в положението на Реп. Македония, Сърбия или Молдова).

  Защо тогава някой българин (още повече - 17% от българите) са за излизането на България от ЕС?!

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Европа на отечествата - това е бъдещето на ЕС. В противен случай гражданската война на верска и расова основа е неизбежна. Всички виждаме, какво правят варварите при положение, че в момента са минимален процент. Представете си какъв ад ще настъпи, когато преминат една трета.
  —цитат от коментар 2 на Мизийски ☦  а защо не са попитали колко са за оставане в ЕС ,ама след промяна на джендърския му характер и насосочване политиката му към целесъобразност
  —цитат от коментар 3 на гошо


  Вие двамцата прочетохте ли допитванията на евробарометър или си пишите вашите си работи щот искате да си кажете?

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Здравият разум води убедително пред клетата идиотия ... си Прити ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8805 Любопитно

  Защо само 54% от българите...?
  Не бяха ли 80 ?

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#8] от "plamen_b":

  Защото огромна част от народа ни е необразован и глупав и лесно се поддава на пропаганда.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Гневно

  Европа на отечествата - това е бъдещето на ЕС.
  —цитат от коментар 2 на Мизийски ☦


  Т.нар. "Европа на отечествата" е слабата Европа в която всеки тегли чергата в различна посока. Това е лозунг издиган от тези, които искат да бетонират своята власт във местните си владения. Това е лозунг на външните сили, които биха искали да видят отслабена Европа, и да наложат интересите си на всяка една европейска страна поотделно - независимо дали говорим за Путин, Ердоган, Тръмп или Си.

  Обединението прави силата!

 14. 14 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Даже сме добре. Къпещите се в еврокинти чехи са 23% :)
  Просто навсякъде си има мрънкачи.

 15. 15 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamen_b":

  ++++++++++++

 16. 16 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ето, откога говоря--тия 17% да ги дадем на Беларус и Русия, от тях да получим техните 10-15% нормални хора, и всеки е доволен. Нашите ушанки получават ушанковий рай, а ние получаваме "ненормалните" на едни ушанкови общества.

  ...Ама кво, в Гърция, Италия, и Кипър четвърт от гласоподавателите искат навън. И в Чехия? С елините и макаронаджиите е ясно--те се цупят че не им се помага за бежанците и икономиката колкото им се ще, и са в настроение "ами тогава ще отида в гората и ще ме изядат вълци и вие ще плачете."

  Но чехите? Нито имат икономически срив, нито имат вълни прииждащи имигранти. Нито от третия свят, нито от ЕС, нито от Украйна примерно. Безработицата им и количеството бедни са съвсем под контрол, в сравнение с много други членки на ЕС. Но и не могат да кажат че захранат бюджета на ЕС и "издържат всякакви мързеливци". Дори нямат, доколкото знам, имперски комплекси като англичаните.

  Тогава какво? Някой от форумните колеги има ли представа откъде такива нагласи в Чехия?

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13009 Неутрално

  Нашите причини за резултата са руските хибридни атаки, докато на съседите ни по класация недоволство от едностранна солидарност към такива като нас...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Според мен доста реален резултат - факт е, че дори най-големите "евраазийци", нито придобиват собственост на изток, не се изнасят натам, не стават граждани, примерно на Русия, децата си пращат на запад, така че те си гонят келепира, въртят корпуционни сделки най-вече с руските държавни фирми в енергетиката, преноса на газ и производството на горива, но не искат да си хвърлят европейските паспорти, за да са сигурни, че няма някой да им конфискува авоарите в банките, да им отнеме собствеността или да се окаже, че няма да получат виза за примамливите западни дестинации.

 19. 19 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  17% е добър резултат. Всяко общество има поне толкова мързеливи и престъпни персони.

  подпис
 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  17% против Евросъюза? Изглеждат ми много.
  Жалко, че Евробарометър не са направили подобно изследване за НАТО. Всъщност, досега, не съм виждал никога изследване на тема "Одобрявате ли членството ни в НАТО?"
  Ей така, без да е обвързан въпросът с ЕС

 21. 21 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  Като не им се остава - чемодан, вокзал, Урал...

 22. 22 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Всъщност притеснителният момент е че 29% от българите не могат/ не знаят какво да отговорят ..........хора без собствено мнение, мисли и преценки....с две думи готови да бъдат яхани от който реши!

 23. 23 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  На тия 17% им давам макс 80 IQ, гласоподаватели на Атака и Патриотите, в краен случай ГРОБ

 24. 24 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Явно, дори гласоподаватели на комунистите, са разбрали, че демокрацията им донесе повече, отколкото им отне!И въпреки всичко, има 17-20% идиоти, които си искат страхът, мизерията, затворът и беднотията!

 25. 25 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Какъв брутален лумпен трябва да си, за да си в тези 17%?

 26. 26 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  54 на 17 е солиден резултат. България е проевропейска.

 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Предлагам референдум за забрана на референдумите

 28. 28 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Тези 17% на влакчето и у тундрата има прекрасни слънчеви дестинации като Магадан.

  Може на разменни начала, да приемем известно количество млади рускини.

 29. 29 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#16] от "patilanskomeze":

  Аз имам предположение - факт е, че Чехия има проруски президент. Който беше преизбран в надпревара с чист проевропеец. И това е в страна, пряко пострадала от съветска инвазия. Причината според мен се крие в това, че в Чехия руската пропаганда е извънредно силна, по простата причина, че исторически руско съветската доктрина за сигурност винаги е схващала централно европейската равнина като извънредно важна от стратегическа гледна точка. В Полша удрят на камък поради силния национализъм там.
  Русия ясно дефинира и преследва своя интерес - разпад на ЕС, тъй като поотделно държавите са по-лесно смилаеми, отколкото ако са единни. И независимо от какви позиции изхожда европейския скептицизъм, те го насърчават и подкрепят, колкото и да е странно това правят в Полша, въпреки, че Полша стои на ярко антируски позиции.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#16] от "patilanskomeze":Аз имам предположение - факт е, че Чехия има проруски президент. Който беше преизбран в надпревара с чист проевропеец. И това е в страна, пряко пострадала от съветска инвазия. Причината според мен се крие в това, че в Чехия руската пропаганда е извънредно силна, по простата причина, че исторически руско съветската доктрина за сигурност винаги е схващала централно европейската равнина като извънредно важна от стратегическа гледна точка. В Полша удрят на камък поради силния национализъм там. Русия ясно дефинира и преследва своя интерес - разпад на ЕС, тъй като поотделно държавите са по-лесно смилаеми, отколкото ако са единни. И независимо от какви позиции изхожда европейския скептицизъм, те го насърчават и подкрепят, колкото и да е странно това правят в Полша, въпреки, че Полша стои на ярко антируски позиции.
  —цитат от коментар 29 на меншевик


  Интересна хипотеза, колега, благодаря.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  С управляващи и корупция като днешните, скоро ерозията в проевропейското бъдеще на страната ни само ще се задълбочава ! Дотам го докарахме с поклоните на червеното килимче в Кремъл на президент и премиер....

 32. 32 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3342 Разстроено

  България е проевропейска, но не и текущите управляващи, както и някои баби.
  Бойко е наясно, че ще е дребна риба в Европа, за това иска да ни продаде на Русия.
  Бойко = Русия.

 33. 33 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#16] от "patilanskomeze":

  В Моравия има много социалисти, дето още бълнуват за джендъри, лошият ЕС срещу нашите морални устои и т.н.
  Прага е обявена за най-толерантният град в света и в същото време виж кой им е президент :)

 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  За съжаление са повече. След като този народ продължава да гласува за БСП, нищо вече не може да ме учуди.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Какъв брутален лумпен трябва да си, за да си в тези 17%?
  —цитат от коментар 25 на smotlixx


  С бяла коса и маса над главата.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 322 Неутрално

  54 на 17 е солиден резултат. България е проевропейска.
  —цитат от коментар 26 на Alex Prime


  Лошото е, че в управлението е 100% проевразийска!

 37. 37 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  До коментар [#6] от "джендър дебне в храсталака":

  Да, мен също ме обезпокои позицията на една четвърт неблагодарни сънародници или е представителна извадка на хибридите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11152 Неутрално

  В 17-тте процента влизат русофилите, които искат Евразия, част от тях са бившите и сегашни комунисти и псевдо патриоти.

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3299 Неутрално
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8931 Неутрално

  19 % са руските подлоги. Понамалели са, но не достатъчно.

 41. 41 Профил на Пешу
  Пешу
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Който не ще ЕС - ми да излиза. Никой не го спира, нали? - справка Великобритания. Ей, има Евразийски съюз, кеф ти Турция, кеф ти самостоятелно като икономически гигант - варианти мноо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK