"Гугъл" променя условията за производители на смартфони с "Андроид" заради глоби от ЕС

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

© Associated Press

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.Гугъл" (Google) представи решения, които трябва да сложат край на практиките на американската компания, свързани със системата "Андроид", определяни от Брюксел като противоречащи на свободната конкуренция, предаде "Франс прес". Целта е да се избегнат нови финансови санкции от Брюксел.


Европейската комисия наложи рекордна глоба от 4.34 млпд. евро на американския гигант на 18 юли. Тя го обвини, че злоупотребява с доминиращата позиция на безплатната си операционна система за смартфон "Андроид", за да затвърди лидерското място на услугата си за онлайн търсене.


Еврокомисията даде 90 дни на "Гугъл", за да сложи край на незаконните си практики под заплахата от санкция, достигаща 5 процента от средния дневен световен оборот на "Алфабет" (Alphabet), компанията майка на "Гугъл". По-конкретно американската компания, която досега предоставяше безплатно на производителите на смартфони като "Самсунг" (Samsung) и "Хуауей" (Huawei) приложенията на "Гугъл" - "Джимейл" (Gmail) и "Ютюб" (Youtube), ще изисква занапред плащане на лиценз за използването.


"Андроид" - само безплатно
Тя не пожела да уточни размера на сумата за този лиценз, като заяви, че не знае дали производителите ще увеличат крайната цена за потребителите заради плащането му. Според американската компания производителите сами трябва да решат това.


В същото време "Гугъл" настоя, че операционната система "Андроид" за смартфон ще остане безплатна. Тези решения ще влязат в сила на 29 октомври и ще се отнасят само за новите апарати, пуснати на европейския пазар.


Европейската комисия се запозна със съобщението на "Гугъл" и "ще следи внимателно предложените мерки, тяхната ефективност и дали те спазват решението на изпълнителния орган на ЕС", каза говорители на ЕК.


На 9 октомври "Гугъл" обжалва рекордната глоба, наложена от Брюксел. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK