Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

© Анелия НиколоваВ България уменията на завършилите висше образование и професионално образование и обучение не отговарят достатъчно на нуждите на пазара на труда, а българските ученици са на последните места в представянето си по четене, математика и науки. Това се част от изводите в обзора за образованието и обучението в ЕС, публикуван от Европейската комисия.


Изготвеният от Комисията "Обзор на образованието и обучението за 2018 г." е седмото издание на този годишен доклад, показващ развитието на системите за образование и обучение в ЕС. С него се измерва напредъкът на ЕС по постигането на шестте цели за образованието и обучението до 2020 г.


Според доклада в страната се прилагат реформи във всички нива на обучение като това е политически приоритет. Макар че посочените мерки не съвпадат с размерите на предизвикателствата, набляга се върху редуциране броя на преждевременно напускащите училище, повишение на заплатите на преподавателите, въвеждане на дуално обучение, подобряване на дигиталните умения и засилване на приобщаващото образование.
В България обикновено се инвестира малко в предучилищното и основното образование - области, които са ключови за равен старт в живота и за предпазване от бъдещи неравенства по-нататък. През 2016 г. разходите за това образователно ниво са се равнявали на 0.7% от БВП на страната при средно 1.5 на сто в ЕС. Това са 23.1% от общите публични разходи за образование в сравнение с 31.7% в ЕС.


Моделът за финансиране бе преработен, за да се отделят допълнителни ресурси за училищата в неравностойно положение, се допълва в доклада. Посочва се, че след като въведе делегираните бюджети през 2007 г., България успя да подобри ефективността на разходите в образованието като оптимизира училищната мрежа, но се подчертава, че процесът не обхваща висшето образование.В доклада се изтъква още, че гражданското образование на българските ученици се е подобрило, а последните мерки целят да разширят възможността за предоставянето му.


Според международното изследване на гражданското образование (ICCS) през 2016 г. българските тийнейджъри са получили 485 точки средно или с 19 повече от 2009 г. Нивото обаче остава под средното на 20-те държави, включени в изследването. Общо 27% от българските осмокласници имат много високо ниво на гражданско образование (средно за ICCS - 35%), а 22 на сто - много ниско (при средно за ICCS 13%).


Потвърждава се силното влияние на социално-икономическия статус на родителите върху представянето на учениците. Българските ученици показват по-слаба подкрепа за равните възможности за жените и мъжете и за равните права за етническите малцинства в сравнение със средното сред останалите включени в анкетата държави. По-висок от средния процент български ученици смятат, че усилената работа е важна за доброто гражданство (53 срещу 42 процента). Според 42% спазването на закона е много важно (при средно 59 на сто).


Проблемите с ромите остават


В доклада се отбелязва, че през 2017 г. броят на преждевременно напускащите системата на образованието и обучение сред младежите на възраст 18-24 години е намалял за пръв път от 2011 г., но все пак остава над средното за ЕС. Най-висок е процентът в селските региони (27.9 на сто) и сред ромите (67 на сто).


Участието на децата роми в ранното образование и грижи е изключително ниско - 66%, а таксите за детските градини се смятат за основна бариера. Експеримент, проведен основно в етнически сегрегирани общности, показал, че предлагането на достъп без такси е най-ефективната откъм разходи стратегия за привличане на децата в детските градини.


Предизвикателството за включването на ромите успешно в образователната система все още остава значително, се казва още в доклада. Ромите са в най-голям риск от отпадане от училище, а по-малко ромски деца посещават детски градини. Сегрегацията в образованието остава проблем, като 60% от ромите учат в образователни институции, където всички или повечето ученици са роми. Отбелязва се, че отделянето в различни класове или сгради е забранено по закон, но контролът и прилагането са изправени пред предизвикателства.


Недостатъчни умения


Според доклада България е една от държавите с най-бързо застаряващи учители в ЕС. През 2016 г. 49% от учителите са били над 50 години, а 30% - над 55. Това означава, че половината от българските учители ще се пенсионират през следващите 10 години.


Около 40% от 15-годишните ученици в България (два пъти повече, отколкото средното за ЕС), нямат минимално ниво на умения по наука, четене или математика според проучването PISA от 2015 г. Само 54% от българите между 16 и 24 години имат основно или над основното ниво дигитални умения, което е доста под средното за ЕС - 81.9 на сто.


Уменията на завършилите висше образование не отговарят напълно на нуждите на пазара на труда. На всеки 1000 души между 20 и 29 години има само 13.9 висшисти в областта на науките, технологията, инженерството и математиката, което е доста под средните за ЕС 19.1%. Един на всеки двама студенти в България завършва социални науки, бизнес администрация или право при един на трима в ЕС.


Кой къде е


По брой на преждевременно напускащи системата на образование и обучение (целта на ЕС за 2020 г. е те да са не повече от 10%) най-добре се представят Хърватия, Словения и Полша, а най-значителен напредък за 2014 - 2017 г. са постигнали Португалия, Испания и Гърция. През 2017 г. 12.7% от учениците България са прекъснали рано обучението си без диплома, като по този показател се отчита лек спад спрямо 2014 г. (12.9%). Най-голям е броят на преждевременно напускащите в Испания (18.3%), Малта (18.6%), Румъния (18.1%). Средно в ЕС през 2017 г. рано са прекъснали 10.6% при 11.2 на сто три години по-рано.


По показателя "Дял на хората между 30 и 34 години с висше образование", за който целта за ЕС е поне 40%, най-добре се представят Литва, Кипър и Исландия, а най-значителен е напредъкът за посочените три години в Словакия, Гърция и Чехия. Най-малък е броят им в Италия (26.9%), Хърватия (28.7%), Румъния (26.3%). Завършилите висше образование в България са 32.8%, а в ЕС - 39.9 на сто. И в България, и в ЕС, има увеличение по този показател спрямо 2014 г. - съответно 30.9 и 37.9%.


По целта до 2020 г. най-малко 95% от децата на възраст четири и повече години да са взели участие в образованието, на най-висока позиция са Франция, Великобритания, а Ирландия, а най-значим е напредъкът между 2013 и 2016 г. в Полша, Кипър и Чехия. Най-нисък е процентът в Словакия (76.5%), Хърватия (75.1%) и Гърция (79.8%). В ЕС 95.5% от децата в тази възрастова категория са взели участие в образованието и грижите в ранна детска възраст. В България те са 86.5%, като се наблюдава спад спрямо 2014 г. (89.3%).


Друга цел е делът на 15-годишните, представящи се под средното ниво по четене, математика и наука, да бъде под 15%. "Отличниците" по четене са Ирландия, Естония и Финландия, по математика - Естония, Дания, Финландия, а по наука - Естония, Финландия и Словения. По този показател, за който има данни за 2015 г., българските ученици са на най-лоша позиция по четене (41.5% се представят под средното ниво), следвани от Румъния (38.7%). България е на предпоследно място по математика (42.1%), като преди нея е Кипър (42.6%). По наука България е третата най-зле представяща се със 37.9% от учениците под средното ниво. Преди нея са Кипър (42.1%) и Румъния (38.5%).


България е на едно от последните места по целта най-малко 15% от възрастните между 25 и 64 години да участват във формално или неформално образование, като в страната те са едва 2.3%, колкото са и в Хърватия. По-малко са в Румъния (1.1%).


България е сред постигналите най-значителен напредък по целта 82% от наскоро завършилите между 20 и 34 години, които не продължават да учат или да се обучават, да работят. В България те са 77.7%, а в ЕС като цяло - 80.2 на сто. Най-добре се представят Малта, Германия и Холандия, а най-голям е напредъкът между 2014 и 2-17 г. в България (увеличение от 12.3%), Словения и Португалия.


Всички данни за сравнение между държавите можете да намерите тук.


Всички изводи за България и останалите страни можете да видите тук.


Повече информация можете да намерите и в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Весело

  Това е без значение!!!
  Важното е, че българското училище ги е научило, че сме били под турско робство и русия ни в освободила.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Нашто сиганин не чите , но гавори чужди язици ...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Разстроено

  "Уменията" за четене наскоро ни ги демонстрира в парламента една от гордостите на ГЕРБ и Симитли !!!
  А с функционалната "грамотност" се сблъскваме в коментарите почти под всяка тема във форума .
  10 години ГЕРБ = видими резултати И в образованието !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Разстроено

  До коментар [#1] от "4ort":

  Нямаш дете ученик явно - ще се ужасиш какво ги учат. На мен ми се е налагало да уча и учители.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Учим малко, по античен начин и не нужни неща. Резултат - най бедни, прости и невежи. За съжаление.

 6. 6 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще видим какво ще стане като европейците включат в статистиката новодошлите имигранти. Тогава да не станем на първо място по всичко :)
  Ако изключим циганите от статистиката нещата ще придобия много разшичен вид.


  И на фона на тази статистика постоянно Български деца печелят всякакви олимпиади и медали.

  Всички големи софтуерни компании имат разработчици в България, явно не сме толкова зле :)

 7. 7 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще видим какво ще стане като европейците включат в статистиката новодошлите имигранти. Тогава да не станем на първо място по всичко :)
  Ако изключим циганите от статистиката нещата ще придобия много разшичен вид.


  И на фона на тази статистика постоянно Български деца печелят всякакви олимпиади и медали.

  Всички големи софтуерни компании имат разработчици в България, явно не сме толкова зле :)

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Уменията" за четене наскоро ни ги демонстрира в парламента една от гордостите на ГЕРБ и Симитли !!!А с функционалната "грамотност" се сблъскваме в коментарите почти под всяка тема във форума .10 години ГЕРБ = видими резултати И в образованието !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, всеки ден ти четемЕ експертизата научена АОНСУ и много добре виждаме на какво са те научили.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":Нямаш дете ученик явно - ще се ужасиш какво ги учат. На мен ми се е налагало да уча и учители.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Пак гадна и гнусна комунистическа пропаганда!!!
  Кажи какво толкова страшно учат????

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  изводите са за периода след превръщането му в съжителство.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  През 1994 година бях обменна ученчка с още една ученичка Десислава в Баден-Вюртемберг. Пристигаме, и те ме заливат с декстриминанти, нещо което се учи при висша математика в университетите. Те вече го учиха в 10 клас. Матрици, за съжаление за някои думи не знам превода и нямам желание да го търся: беше си катастрофа навремето в България

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Ще видим какво ще стане като европейците включат в статистиката новодошлите имигранти. Тогава да не станем на първо място по всичко :)Ако изключим циганите от статистиката нещата ще придобия много разшичен вид. И на фона на тази статистика постоянно Български деца печелят всякакви олимпиади и медали. Всички големи софтуерни компании имат разработчици в България, явно не сме толкова зле :)
  —цитат от коментар 6 на vtl53383951


  Точно така е.В България голям процент от учениците са цигани.Които нямат никакви знания,но продължават в по-големи класове.Наскоро една лекарка от Ихтиман беше направила експеримент с ученици цигани от 7-и клас .И се оказало,че не могат да напишат елементарни изречения.

 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Весело

  Другите европейци ни завиждат!😎
  Я какви Дипломати, Държавници, Управленци, Юристи, Футболисти и т.н., израстват от "лоното" на мъдрий български род!😇 Да им се ненагледаш, и да им се радваш само!🎃🐴🐞🙊😂

 14. 14 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 279 Весело


  До коментар [#6] от "vtl53383951": нали, нали.... долна соросоидна конспирация .... и какво стана като се събуди? бяха ли ти отвити краката?

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Кое ли е добре на България, че и това да е наред...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#11] от "slan777":"През 1994 година бях обменна ученчка с още една ученичка Десислава в Баден-Вюртемберг. Пристигаме, и те ме заливат с декстриминанти, нещо което се учи при висша математика в университетите. Те вече го учиха в 10 клас. Матрици, за съжаление за някои думи не знам превода и нямам желание да го търся: беше си катастрофа навремето в България"

  Трудна работа са туй -"декстриминанти"-те, още повече за "обменна ученичка"! Пък за "матрици", да не говорим! Още повече, че е непреводима дума, ша знаиш!😩🙊🙈


 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  "През 2016 г. разходите за това образователно ниво са се равнявали на 0.7% от БВП на страната при средно 1.5 на сто в ЕС. "

  Два пъти по-малък процент от БВП за предучилищното и основното образование! Това след години се превръща в два пъти по-малък БВП на глава от населението! Приоритетите на политиците и обществото обаче са днес и сега, а не какво ще стане след 20 години...

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Кое ли е добре на България, че и това да е наред...
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Дори всичко друго да е зле, важно е да има надежда за бъдещето. Образованието е бъдещето на нацията...

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Изобщо не става дума само за цигани.

  Вижте как пишат българските ЖУРНАЛИСТИ - неграмотно, невежо, понякога без елементарно разбиране по темата.

  Ако сте работодател, накарайте кандидатите за работа - ВИСШИСТИ! - да ви напишат мотивационно писмо. Ще се УЖАСИТЕ.

  Университетите произвеждат негодни за нищо полуидиоти с фиктивни дипломи.

  За гимназиите и техникумите да не говорим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#6] от "vtl53383951":

  "И на фона на тази статистика постоянно Български деца печелят всякакви олимпиади и медали. "

  Това са единици на фона на стотици хиляди и го постигат ВЪПРЕКИ българската образователна система, която е ТОТАЛНО НЕРЕФОРМИРАНА от соца насам и произвежда онова, което съмв описал в предишния си постинг.

  Напротив, още по-зле е било.

  Коментарите на по-възрастните участници във форума с очевиден бекграунд във въоръжените сили и милицията го доказват извън всякакво съмнение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#17] от "plamen_b":

  Има една народна песен:
  .........
  От кратунка - кратунки,
  От маймунка - маймунки

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Университетите произвеждат негодни за нищо полуидиоти с фиктивни дипломи.За гимназиите и техникумите да не говорим.
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  Както и в другите области на живота ни, корупцията разсипва образованието!

  Мисленето, че "тапията" осигурява бъдещето на човек, и че "щом си плаща трябва да си получи тапията" пречат дори на деца от по-заможни (но не достатъчно образовани) семейства да се сдобият с най-важното - любознателност, знания, умение да се мисли критично и да се научават нови неща бързо през целия живот.

 23. 23 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Това с олимпиадите и медалите не знам докога ще го размахват като някакъв аргумент.
  Да, умни деца има. Факт.
  Ама после тези с олимпиадите и медалите (които са единици) ще си заминат, а тук ще останат тия, дето едва четат.
  И каква е ползата от медалите?

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  [quote#22:"plamen_b"][/quote]

  Не става въпрос за корупция.Заради демографската криза броят на учениците все повече намалява.Поради което училищата се борят за всеки ученик и учителите не ги оценяват реално.Учениците знаят,че ще минат нагоре без никакви знания и не си дават зор да учат.
  Решението е да има общодържавни изпити в края на всяка година и който не ги издържи да повтаря класа.

 25. 25 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#7] от "vtl53383951":


  Ще видим какво ще стане като европейците включат в статистиката новодошлите имигранти. Тогава да не станем на първо място по всичко :)Ако изключим циганите от статистиката нещата ще придобия много разшичен вид. И на фона на тази статистика постоянно Български деца печелят всякакви олимпиади и медали. Всички големи софтуерни компании имат разработчици в България, явно не сме толкова зле :)
  —цитат от коментар 7 на vtl53383951


  Преди няколко дни, докато чаках на касата в магазина, след мен беше една циганка метачка със сигнална жилетка. Беше млада на около 20г. За мое изумление говореше по телефона на ....... перфектен френски. Вероятно е била във училище във Франция, аз другоо обяснение нямам. та значи ако там са я научили да говори така, верятно ще се справят и с африканците.

 26. 26 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#22] от "plamen_b":

  Не е корупцията, а малоумният модел "парите следват ученика/студента".
  На една позната майка ѝ беше учителка и разправя как някакъв ученик ѝ казал: "Ако ме изключите, няма да вземате пари за мен повече!"
  И при все това този малоумен модел продължава да се прилага.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#22] от "plamen_b":

  "Както и в другите области на живота ни, корупцията разсипва образованието!"

  Ами да - в България има 50 университета!

  Като изключим СУ и Техническия, всички останали обират тройкаджиите от гимназиите, а по-западналите приемат и с кръгли двойки, за да вържат бюджета.

  Що за "университет" е бившият ВИФ? Какво знае за света един негов alumnus? Каква "наука" му е влязла в главата? Ами УниБИТ? Бургаският "свободен"? ПЕРНИШКИЯТ?!

  Това е подигравка, на първо място, с "учещите" в тях - те живеят със заблудата, че един ден ще имат ВИСШЕ образование.

  ВИСШЕ - представяте ли си?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не сме последни!!!
  Някои малцинствени групи са направо под нулата и ни дърпат средните показатели.

  Време е, в отговор на подобни "новини", съвестните журналисти, ако има такива, да изваждат като контрапункт подробни данни по етнически групи!

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Безрадостна картина, а някога дедите ни продаваха ниви и имоти за да изучат децата си!
  Образованието през Възраждането е било върховна ценност и е било на почит!!!

 30. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  През 1994 година бях обменна ученчка с още една ученичка Десислава в Баден-Вюртемберг. Пристигаме, и те ме заливат с декстриминанти, нещо което се учи при висша математика в университетите. Те вече го учиха в 10 клас.
  —цитат от коментар 11 на slan777

  То и това не е добре! Освен, разбира се, ако не става въпрос за специализирано математическо училище, а мисля че случаят е точно такъв.

 31. 31 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#28] от "cristo_n":

  Стига с тия етнически групи бе, хора.
  Депутат в парламента едва чете.
  Питай някой ЧР за какво иде реч. Хора на 20 години не могат да сметнат колко са 10% от дадена сума, даже с калкулатор.

 32. 32 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това е супер субективно, на запад са по-образовани тясно-професионално, но нямат елементарна обща култура. Живял съм в т.нар. най-развити страни и по мои виждяния, интелекта на масовите граждани там не е особено развит. Да по-добри от нас са в прфосиите си, но нямат и базови знания за всичко извън техния свят (история, география, геополитика и т.н.). Но може би това е и по-успешния модел.

  Важно е кой-прави тези класации и от къде е!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Хм...
  И точно от тебе ли такива коментари?
  Турска фамилия...
  А, бе твоите деди да не са покръствани в някакъв исторически момент?
  .....................
  А сега по темата!
  Куцо и сакато тръгна да "учи вишу👿"! Та той не е усвоил изискванията за основно образование!
  Преди години, идва ми един дипломиран инженер; аз съответно го ТЪРПЯХ един карантинен период, после го уведомих:
  "Сам можеш само да ходиш до тоалетната и мястото за хранене! Ще ти дойде смяна!"
  И ред сополи и сълзи!
  Сертификат и диплом сами по себе си не впечатляват!

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#6] от "vtl53383951":

  Българските деца печелещи олимпиади са няколко бели лястовици от пет училища. Показват ги, за да НЕ показват осмокласници, които не познават буквите !

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#29] от "selqnin":

  "Безрадостна картина, а някога дедите ни продаваха ниви и имоти за да изучат децата си!"

  За качеството на "вишото" при соца (тук много другари имат склонност да го идеализират, та чак да се превъзнасят по него) говори следната фраза:

  УЧИ, МАМА, ЗА ДА НЕ РАБОТИШ!

  България беше буквално претъпкана с "научни" институти, които произвеждаха буквално НУЛЕВ продукт - чантаджии, кариеристи, партийци, мълчаливи крепители на режима.

  Които за една командировка до "странство" (по възможност на Запад) бяха готови да сътрудничат на ДС и да продадат майка си и баща си.

  Колко е струвала българската "наука" от времената на Правешкия многотомен мислител се разбра по времето, когато стана болезнено ясно колко е струвала и родната "промишленост". Тогава, когато и едното, и другото излязоха от блатото на СИВ и се изправиха в свободна конкуренция със световните постижения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1150 Весело

  Е, то какво друго да очакваш след 10 години гербави инвестиции в градинки, паркове, лехички, стадиони в села с по 50 човека, вместо в образованието.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Това е супер субективно, на запад са по-образовани тясно-професионално, но нямат елементарна обща култура. Живял съм в т.нар. най-развити страни и по мои виждяния, интелекта на масовите граждани там не е особено развит. Да по-добри от нас са в прфосиите си, но нямат и базови знания за всичко извън техния свят (история, география, геополитика и т.н.). Но може би това е и по-успешния модел.Важно е кой-прави тези класации и от къде е!
  —цитат от коментар 32 на sherekhan


  Точно.Преди години финалът на Лига Европа по футбол беше в Букурещ.Играха два испански отбора-Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид.И стотици техни привърженици бяха отишли в Будапеща,вместо в Букурещ.

 38. 38 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  най-тежките случаи са функционално русофилни, но поне отиват в рая

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#11] от "slan777":

  "Пристигаме, и те ме заливат с декстриминанти"

  Може би е много да искам да сте прихванали нещо от този обмен, но поне да бяхте научили думата. Такова нещо, дето сте го писали няма под слънцето. Най-близката дума е "детерминанта", а може би дискриминанта. Но давайте, изкажете компетентно мнение за българското образование и как то трябва да се реформира за нуждите на пазара. А пък и всички тези мъдреци като написалия пост 30, дето дават мнение....

 40. 40 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тони КОСТОВ":

  Писнало ми е от хора, които гледат като телета разните съпътстващи документации!
  "User's Manual" за доста народ е равностоен на "Астрофизика"!

  Да разлая троловете!!
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Потресаващ мързел (с малки изключения) гони родните тинейджъри. От сутрин до вечер дремят на телефоните, препускат по клавиатурата със една от добрите скорости в ЕС, убедени са, че знаят всичко за живота, и никой не може да ги убеди в обратното...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#12:"Мусаши"][/quote]

  Точно така е.В България голям процент от учениците са цигани.Които нямат никакви знания, но продължават в по-големи класове...."

  Ти прочете ли какво си написал?

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българското образование, беше успешно убито от капитализма, във васалната губерния на ЕССР/САЩ.

  мурзилка
 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Депутат в парламента едва чете.
  —цитат от коментар 31 на Killing Joke


  Ами то не всички в парламента са артисти, поставени там да играят някаква роля... Видях го онова момче - това му беше първо излизане на трибуна и си беше глътнал езика от притеснение. Което пък показва, че за него трибуната на НС значи нещо, защото в лявата част на парламента е пълно с хора, които нямат грам притеснение да говорят лъжи и клевети от същата тази трибуна!!!


 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#32] от "sherekhan":

  Точно така е. Две българчета, които години наред учиха в Испания и неизменно бяха отличници, учителите им бяха възхитени, сега в испанска езикова гимназия са последни по успех?! Как, защо? Ами защото се оказа, че натоварването от домашните, презентациите, от това да си научиш по всички предмети, у нас е в пъти по-голямо отколкото в Испания

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#38] от "chkn41566335":


  най-тежките случаи са функционално русофилни, но поне отиват в рая
  —цитат от коментар 38 на chkn41566335


  Само се чудя , къде ще отиде "Тайга"-та, ако Вова изстреля ядрени ракети срещу България!
  Или за него ще е гордост че се е изпържил от миротворното руско оръжие!
  (Освен ако не е той, който ще натиска бутоните за изстрелване......)

  Да разлая троловете!!
 47. 47 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  "България беше буквално претъпкана с "научни" институти, които произвеждаха буквално НУЛЕВ продукт - чантаджии, кариеристи, партийци, мълчаливи крепители на режима"

  Случайно да сте си задавали въпроса защо в България идват все повече фирми от електрониката. Ами защото България в СИВ беше специализирана в микроелектрониката. Все още има специалисти, все още накъде е останало знание, въпреки геноцида над българското образование. И не случайно фирмите се ориетират към градове и области, където имаше такива заводи и научни институти: Ботевград, Пловдив.
  Не казвам, че всичко в образованието в България при соца е било добре, нито, че тъгувам по него, но приказки на едро, подобни на вашите, издават повече плам и ентусиазъм, отколкото реално познаване на нещата.

 48. 48 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не е корупцията, а малоумният модел "парите следват ученика/студента".
  —цитат от коментар 26 на Killing Joke

  Моделът е малоумен - спор няма!
  Както и моделът с търговските дружества в здравеопазването.
  И изобщо, смесването на пазарни принципи и социални дейности е недопустимо. Лошото е, че вече тръгнали по такива идиотски модели, посоката вече много трудно се променя.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#33] от "lone wolf":

  И аз имам "вишу образование".
  Учих 2 семестъра "история на БКП"
  2 семестъра "Диамат - истмат" (ще преведа: диалектически и исторически материализъм)
  2 семестъра "научен комунизъм"
  2 семестъра "политикономия на капитализма. Вярно и в нормалните университети се изучава К. Маркс, но 2 семестъра са малко множко.

  Накрая се оказа, че над 50% от наученото бе излишно

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Лошото е, че хората, които си дават сметка че годините след 2001 са пропилени за държавата, отдавна са емигрирари, и нямат намерение да се връщат. За разлика от протестърите в Лондон, които си точат зъбите за държавни служби

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  Европейската комисия констатирала, че след десетилетия "реформи" нашата образователна система бълва полуграмотни некадърници, нямащи връзка с "пазара на труда".
  Във форума се е настанил дежурният мизантроп, пенсионерът норман, който коментира "по-възрастните" му събратя, макар за лице, което има студентски спомени от 60-те на миналия век тези коментари да звучат повече от комично. :)
  Да оставим засега това недоразумение на него си, а да коментираме числовите данни:

  "В България обикновено се инвестира малко в предучилищното и основното образование - области, които са ключови за равен старт в живота и за предпазване от бъдещи неравенства по-нататък. През 2016 г. разходите за това образователно ниво са се равнявали на 0.7% от БВП на страната при средно 1.5 на сто в ЕС."

  Разликата в процентно отношение е два пъти, а разликата в абсолютна сума е четири пъти, щото нашето БВП е на 1/2 от средното за ЕС.
  Само ще добавя, че 0.8% от БВП(по днешния му обем) са си 800 000 000 лева. Близо милиард е това - за предучилищно и основно образование, да подчертая. За средното трябва още толкова, допълнително, а "вишУто" няма да го коментирам изобщо.
  Това, ако искаме да сме у "средната европа" на мизантропа, а не на Балкана.
  Е, тези пари трябва от някъде да се появят на "пазара на образователни услуги", както биха казали пазарниците от кръга на "капитала". :)
  Някой ще се опита ли да ги намери тези 1.6 милиарда из околностите, или ще четем спомените на дежурния по форум?

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  [quote#12:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 42 на historama
  Точно така е.В България голям процент от учениците са цигани.Които нямат никакви знания, но продължават в по-големи класове...."Ти прочете ли какво си написал?[/quote]

  Телефонът ми има опция да изписва цели думи и понякога замества думите,които съм написал.И в случаят написах"по-горни",а телефонът ги е заместил с"по-големи".А форумът не позволява редакция на коментар.
  Но заради такива като теб вече ще проверявам всеки коментар преди да го публикувам.

 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Ами така ще е, Шкембо ще ни купи самолети за 2 милиарда, разходите за подръжка, летателни часове и прочее отделно, а за образванието, здравеопазването и НОИ каквото артиса.
  И да го питам този новоизлюпен стратег, който укрепва отбраната на родината, ако може с прости думи да обясни, една, та дори и две ескадрили, от кого точно ще ни опазят.
  Скромното ми мнение е, че освен от Македония и Сърбия ( не че някой е тръгнал да ни напада и все си мисля, че от тях ще се опазим и без тези самлети:)), въпросните 10, 20 та и 50 самолета няма да ни опазат нито от съседите, ако го добутаме до там та да воюваме с тях, да не говорим за някои по-далечни, но с големи интереси на Балканите противници, разположени на североизток.
  Ама шкембо ( и не само той) са заламтяли да приберат комисионните и харчат нашите пари както имдойде.

 54. 54 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  Забавен марксистки плам. Най-нормалното нещо в една относително свободна среда е да има разлики в нивото на образованост точно както има разлики в бицепсите и талиите, в 'нормалните държави' една бяла касиерка в магазин или един нормален бял труженик от нормални семейства минали по нормален път без сътресения са яко ограничени и направо минават за кухи лейки обаче тука 'интелектуалците' се вайкат как в клета майка България не сме по калъп нобелисти. Да не говорим че на бая от тея 'интелектуалци' реално 'образованието' им е мани трай си, фрашкани са до козирката с марксистки глупости от безсмислени факултети и фалшиво усещане за превъзходство а не могат да направят партия дето да мине два процента на избори :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 55. 55 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  При положение, че български ученици печелят олимпиади и се развиват успешно, било в БГ или извън БГ, то те го правят ВЪПРЕКИ образователната система в момента.


  Реформи се правят и се инвестира в изоставащите, а в същото време никой не стимулира любознателните и ученолюбивите.


  Според мен трябва и на това да се наблегне - да се толерират финансово, със стипендии и други материални и нематериални стимули, тези, които са УСПЕШНИ в образованието за да се даде пример и на останалите. Защото в момента да си отличник си е лично занимание на теб и семейството ти, евентуално и на някой по-буден директор или учител. И ако имаш финансови средства да инвестираш в допълнителни курсове, се развиваш....


  Самата държава с нищо не показва, че търси отличниците за да просперира. Освен от време на време да дават някой по ТВ.

 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#47] от "grajdanin1":

  това е повече самохвалство отколкото действителност.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#49] от "historama":


  Накрая се оказа, че над 50% от наученото бе излишно
  —цитат от коментар 49 на historama


  Малък е процента!
  Мой познат беше учил в СССР!
  2/3... (67%) от изучаваното е било идеологически дисциплини!

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#22] от "plamen_b":Не е корупцията, а малоумният модел "парите следват ученика/студента".На една позната майка ѝ беше учителка и разправя как някакъв ученик ѝ казал: "Ако ме изключите, няма да вземате пари за мен повече!"И при все това този малоумен модел продължава да се прилага.
  —цитат от коментар 26 на Killing Joke


  А кого да следват парите? Училище със 100 ученика да получава същите пари като училище със 3000 ученика ли предлагаш?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 59 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Видими резултати от герберските реформи...

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#48:"cristo_n"][/quote]

  "...Както и моделът с търговските дружества в здравеопазването.
  И изобщо, смесването на пазарни принципи и социални дейности е недопустимо...."

  Мой познат се оперира в западноевропейска частна клиника. В която бяха смесени пазарни и социални принципи. Някои от процедурите плати в брой, за което получи фактура, други минаха за сметка на здравната му осигуровка от България. В пазарния принцип няма нищо лошо, когато нещата опират до добрата отчетност.

  Няма нищо социално в това, да закараш болния до операционната, нищо да не направиш, но да усвоиш парите по здравната пътека за тежка 10 часова операция.

  И в Западна Европа има обществени поръчки, както у нас. Но там изчезват около 10% от парите, а у нас около 50%

 61. 61 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  На кой му пука за образованието? Важното е, че имаме уникални хора и традиции. Кукери, баница със сирене, кисело зеле, кисело мляко, тричане на кучета!

 62. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#43] от "Маршалов":

  Поне не стрелят по съучениците си както в любимата ти Руска империя.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 63. 63 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Всяка година реформи. Нищо и половина.

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#61] от "5149mich":

  "... имаме уникални хора и традиции. Кукери, баница със сирене, кисело зеле, кисело мляко, тричане на кучета!"

  На това Иринка Бокич му викаше "нематериално културно наследство".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#53] от "tsvetko_51":

  Не съм привърженик на руския ни министър на отбраната, но купуването на самолети за съжаление е належащо по следните причини:
  1. Патрулиране във въздушното пространство на България.
  2. Ескорт на български и чужди делегации, пътуващи със самолет.
  3. Ангажименти към НАТО по системата за колективна отбрана.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 66. 66 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  Добре, да приемем, че се е притеснил. Хубаво.
  Не мисля, че това променя много общата картинка.

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Не желая да споря, нито да те обиждам. Това, че децата от гетата имат проблеми не е само техен проблем, а и национален. Нещо куца в образованието, при условие че деца в седми клас не могат да четат и пишат. Вероятно нашето училище иска да преподава, а децата да изучават преподаваното в къщи. А ако родителите са неграмотни, ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ?

 68. 68 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darcas":

  Самите работещи в образованието смятат този модел за порочен.
  Имаше едно училище, за да не го затворят, караха ромчета с бусове. Резултатът ти е ясен - пари се изразходват, а резултат никакъв. Е, това ли да продължава?

 69. 69 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#56] от "chkn41566335":

  "това е повече самохвалство отколкото действиИтелност"

  Можете да го оценявате както искате (между другото не съм инженер), но фактите говорят друго. Говорят, например, че в началото на 70 - (тогава съм бил дете) България е била водеща в света в областта на разработките на калкулатори. ЕЛКА 135м, за която се биехме през 80-те и която се продаваше само в Кореком, защото всичко останало се изнасяше, има всички функционални възможности на съвременните калкулатори (като изключим ненужните елементи от програмиране в някои).
  Признавам - в едно нещо ужасно ни бива - да отричаме всичко сторено от българи и в България преди нас. България започва от нас. И понеже ние сме невежи, то всички около нас и преди нас трябва да са такива. Като онази по-горе, дето била в Германия, видяла колко много учат, ама даже и името на това, което учат не запомнила.

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  На кой му пука за образованието? Важното е, че имаме уникални хора и традиции. Кукери, баница със сирене, кисело зеле, кисело мляко, тричане на кучета!
  —цитат от коментар 61 на 5149mich


  По-добри са от корида и избиване на китове каквито са традициите на други народи от ЕС.

 71. 71 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На некадърниците все някой друг им е виновен.

 72. 72 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да вметна само един щрих: голям дял в опростачването на българите има чалга-простакът Станислав Трифонов.
  И още-някога журналист означаваше високо ерудиран професионалист и вдъхваше респект. Днес джурналистите, като правило, са сред полуграмотната утайкй на обществото.
  Много поздрави за Дневник ;)

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 73. 73 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Нищо не разбирам. Последни сме в ЕС по образование пък всеки трети българин -висшист.
  И обслужваме икономиките на цяла Западна Европа.

 74. 74 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#61] от "5149mich":

  "Кукери, баница със сирене, кисело зеле, кисело мляко, тричане на кучета!"

  Извинявайте, ама какво ви пречат баницата със сирене, киселото зеле и киселото мляко. Нещо гастрит ли имате или като малък сте ритнат от крава и мразите всичко свързано с тях? Между другото забравили сте да добавите: суджук, луканка, лютеница, гроздова ракия.

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#53] от "tsvetko_51":

  "...Ами така ще е, Шкембо ще ни купи самолети за 2 милиарда, разходите за подръжка, летателни часове и прочее отделно, а за образванието, здравеопазването и НОИ каквото артиса...."
  За 1,8 млрд лв !
  Иначе преди 2-3 години Нушката даде едни 1,3 млрд за един самовар, вторият така и не дойде.
  Преди това 3,5 млрд за един гьол.
  4 млрд се изпариха като от една банка!
  Преди седмица 43 млн бяха изплатени за един изкоп в центъра на Варна.
  студеният резерв ей така се раздава на разни руски резиденти!
  Комунистическо-чугунената-русофилска кратуна е нещо много-много мистично!

 76. 76 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#56] от "chkn41566335":"това е повече самохвалство отколкото действиИтелност"Можете да го оценявате както искате (между другото не съм инженер), но фактите говорят друго. Говорят, например, че в началото на 70 - (тогава съм бил дете) България е била водеща в света в областта на разработките на калкулатори. ЕЛКА 135м, за която се биехме през 80-те и която се продаваше само в Кореком, защото всичко останало се изнасяше, има всички функционални възможности на съвременните калкулатори (като изключим ненужните елементи от програмиране в някои). Признавам - в едно нещо ужасно ни бива - да отричаме всичко сторено от българи и в България преди нас. България започва от нас. И понеже ние сме невежи, то всички около нас и преди нас трябва да са такива. Като онази по-горе, дето била в Германия, видяла колко много учат, ама даже и името на това, което учат не запомнила.
  —цитат от коментар 69 на grajdanin1


  Какви Елки, какви 5 лева!
  Да сме произвеждали чиповете? Просто правеха една пластмасова кутия, слагат чип и те ти калкулатор.
  И към 1975г. и двата модела безнадеждно са остарели! Даже нашите не разбраха за появата на течните кристали!

  После компютър Правец: да сме произвеждали чиповете? Паметта?

  И за двата вида чипове ходеха едни ченгета по Запада и носеха куфарчета със чипове.
  Великите изобретатели. То затова после първите асемблиращи компютри компании у нас все бяха на ченгета.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":Не желая да споря, нито да те обиждам. Това, че децата от гетата имат проблеми не е само техен проблем, а и национален. Нещо куца в образованието, при условие че деца в седми клас не могат да четат и пишат. Вероятно нашето училище иска да преподава, а децата да изучават преподаваното в къщи. А ако родителите са неграмотни, ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ?
  —цитат от коментар 67 на historama


  Майка ми беше учителка 40 години в основно училище.Нейни ученици са ставали лекари,инженери,юристи,икономисти и така нататък.Но в последните години преди пенсиониране в училището учениците бяха основно цигани.Майка ми каза,че прави всичко възможно,но циганите просто не желаят да научат каквото и да е.Поради което се пенсионира,а имаше желание още да работи,но видя,че няма смисъл да си губи времето.
  Няма как да образоваш човек,който не иска да се образова.За циганите образоваинето не е приоритет.И в цял свят е така.Наскоро и чешкият президент изрази подобна позиция спрямо циганите.Навсякъде ,където има цигани-Румъния,Унгария,Словакия,Чехия,Сърбия имат същите проблеми с тях.А гледах филм за циганите в САЩ-едно към едно са с нашите.И там рядко завършват средно образование.
  Така че не търсете вина там,където я няма.

 78. 78 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И относно т. нар. "изтичане на мозъци".
  Ако се направи една проста сметка: до 18г. образованието в БГ е задължително и безплатно. На учителите им се хвърлят някакви мижави заплати, родителите получават някакви мижави детски надбавки. Оттам нататък - всичко се плаща. Учебници, допълнителни занимания, като спорт, изкуство; езици /без допълнителни курсове поне в гимназията не можеш да се сдобиеш със сертификат/; компютърно обучение и програмиране; курсове за кандидатстване в гимназия или университет....Родителите, ако искат и имат възможност, било чрез заплати, или кредити, и децата, ако искат да учат и да се развиват, заедно инвестират хиляди левове от джоба си за гореизброените дейности на фона на тънката инвестиция от държавата. Резултатът е отличници, мотивирани да учат в университет, инвестирали определени суми в БГ фирми и учители заедно с работещите си родители.
  И ако останат да учат в БГ , т..е да наливат още пари за обучение, как ще избият миналата и бъдещата инвестиция по-късно с работа в БГ за 1000-2000лв при разходите за живот за да поддържат нормален стандарт? Евентуално да имат собствени деца и на свой ред да завъртят цикъла.
  Или заминават да учат в чужд университет, защото ще могат да си позволят с чужда диплома да работят в чужди фирми /в или извън БГ/ за много повече пари. И съответно да оправдаят инвестицията си от хиляди левове за какво ли не на фона на крехките държавни стимули в образованието.

  Така, че за какво изтичане на мозъци се говори, при положение, че който иска да се учи добре за бъде професионалист и да вземе добра заплата, САМ си ПЛАЩА за това през цялото време? Съответно може да ходи където си поиска.

  Но иначе западняците са много лоши, че ни "крадат" кадрите....

 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#69] от "grajdanin1":

  "България е била водеща в света в областта на разработките на калкулатори. "

  Това никога не е било вярно.

  Сглобяваха калкуратори от насипни части, никога не са РАЗБАРОТВАЛИ каквото и да било.

  Също като с Правците през 80-те, при които българско беше само тенекето на кутията. При това не можеха да докарат оригиналните клик-закопчалки на капака отстрани, а го бяха направили с винтове и шайби, които редовно падаха вътре при развиване и караха техниците по поддръжката да псуват и се държат неприлично, най-общо казано. :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Дончо Колев
  Дончо Колев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "slan777":

  матрици и детерминанти се изучаваха като отделен семестър в техническите университети и то в началото на втори курс. Лично аз ,въпреки че съм изучавал тази материя като инженер, не съм видял някаква полза в своя трудов път.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#33] от "lone wolf":

  сигурно са покръствани .... около хъшове някъде

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 83. 83 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  Аааа, щото в дясната част са само член кореспонденти и композитори с МНОХГО висок морал
  Те ни лъжат пред очевидното бе, предстаам си кво е като ръсят общи приказки, мАни

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  каквото и да пишем тук, по-важна е оценката дадена от ЕК, а не от Сульо и Пульо. От 2009г. начело на държавата са Сульо и Пульо, начело с помпиер.

 85. 85 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Остави това настрана, но фактологическата неграмотност и липсата на булшит филтър, е огромен проблем на днешните интернет потребители... и не само на тях. Хората започнаха да се "учат" от компютърни анимацийки и приказливи свежарки.

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Пак темата се измества към циганите, за да се прикрият истинските проблеми.

  Трябва да се направи разлика в заплащането на учителите в големите градове и по-малките населени места и градове. В София учителите трябва да взимат по 1500-2000 лв. , за да имаме някакви претенции към тях. В Симитли, толкова не взима кмета.

  А иначе, учителите не вършат почти нищо, тези от старата генерация са по-усърдни, пишат отсъствия, гонят деца от клас, проверяват домашни.
  По-младите са пълна трагедия, направо катастрофа. Стигнало се е до там, че 11 и 12 клас ходят, когато им е кеф.
  Министърът на образованието само заради това трябва да си подаде оставката, веднага.
  Няма никакъв контрол, никакъв.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  По-скоро, парламента ни в момента е населен с хора, от левия политически спектър. Дали стоят от ляво или отдясно в залата, няма особено значение...! Кой лъже по-добре, не се наемам да кажа, че конкуренцията е доста голяма. :)

  Бивш tww09306483.
 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  В нашата елитна езикова софийска гимназия, учителите не идват за час и никой не предупреждава децата. Случвало се е десетки пъти.

  Как да накарам един тийнейджър да уважава системата и да учи. От десет учителя само при един не може да се преписва и това е жена с 20
  години стаж.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#29] от "selqnin":"Безрадостна картина, а някога дедите ни продаваха ниви и имоти за да изучат децата си!"За качеството на "вишото" при соца (тук много другари имат склонност да го идеализират, та чак да се превъзнасят по него) говори следната фраза:УЧИ, МАМА, ЗА ДА НЕ РАБОТИШ!България беше буквално претъпкана с "научни" институти, които произвеждаха буквално НУЛЕВ продукт - чантаджии, кариеристи, партийци, мълчаливи крепители на режима.Които за една командировка до "странство" (по възможност на Запад) бяха готови да сътрудничат на ДС и да продадат майка си и баща си.Колко е струвала българската "наука" от времената на Правешкия многотомен мислител се разбра по времето, когато стана болезнено ясно колко е струвала и родната "промишленост". Тогава, когато и едното, и другото излязоха от блатото на СИВ и се изправиха в свободна конкуренция със световните постижения.
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  Въпросната фраза важи за специалности като „История на КПСС“ и „Политикономия на социализма“ (един виден бивш премиер е с такава диплома). Точно там се произвеждаха чантаджиите, които днес са намърдани по парламентарни и европейски комисии, а децата им са следващото поколение паразити с дипломи по европеистика и психология.

  В природните, техническите и медицинските науки образованието тогава беше на изключително високо ниво, и само човек, който представа си няма от развойния процес в тези области, може да твърди обратното. А това със свободната конкуренция показва крещящо непознаване на връзката между иновации, производство и икономическа среда. Отрежи финансирането на JPL - колко дълго ще просъществува тази лаборатория без федерално финансиране? Няма да оцелее и седмица. И по твоята логика следователно JPL не струва.

  Колкото до статията - „видими резултати от ГЕРБ“.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 90. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#69] от "grajdanin1":

  "..България е била водеща в света в областта на разработките..." само в статиите на в-к "Работническо дело". През 1972 г., когато пуснаха Елка-135М на цена 170 лв/почти заплата и половина/, баща ми донесе от Сингапур калкулатор Касио със същите възможности на цена 15 долара.
  По същото време най-скъпият калкулатор с инженерни изчисления "Хюлът-Пакард" струваше 65 долара.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 91. 91 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#80] от "Дончо Колев":

  Учих матрици, детерминанти и адюнгирани количества в десети клас на математическа паралелка по това време - 70-те години...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 92. 92 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  А на ученическите олимпиади са сред най-добрите?! Как се обяснява този феномен?

 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нагъл Визионер":

  Е, в замяна на това, ако кажеш на някой в Западна Европа, че в България се учи 5 (пет) години за пожарникар или, че имаме професори по ски или тенис на маса, може би ще те изгледа много странно...! :)
  И тебе, доколкото те усещам си с някакво усещане за превъзходство, пък гласуваш за такива, дето са учили за милиционери и по презумпция, главите им са пълни с марксизъм и ленинизъм. Та, в тази връзка, мисълта ти е толкова объркана и накъсана, че няма накъде повече, да си противоречиш. Остана ти само, да се запишеш да следваш в университета на Тръмп. :)

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Големи умници винаги ще има и ще печелят медали. Важно е средното ниво, а то е много ниско.

 95. 95 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Работил съм в чужбина. Там, където работех, хората изпълняващи ниско квалифициран, физически труд първо работеха по над 10 часа в денонощието, понякога без почивен ден и второ за моята месечна заплата трябваше да работят цели 8 години. Говорил съм с такива хора живеещи мизерно, работещи срещу мизерно възнаграждение, които спестяваха всяка стотинка:"за да може един ден детето ми да получи образование в колеж и да не шофьор като мен!" Реформата в българското образование трябва да започне с въвеждането на обективна (тестова) система за оценка на знанията. У нас ПРОДАВАТ и КУПУВАТ изпити. А един идиот от икономическия правеше това не срещу пари, а срещу секс. Беше оризилен по телевизора в "Господари на ефира". По този начин всичко се обезсмисля от "А" до "Я", а така придобитите дипломи губят всякакъв авторитет не само в България, но и в целия свят!

 96. 96 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "slan777":

  Не прекалявате ли малко? Решение на квадратни уравнения(дискримантата е част от формулата за намиране на корените му ) преди 1989г се учеха в средното училище още в 9-ти клас. Едва ли за 3-4 години програмата за обучение ще деградира така драстично.

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#94] от "Deaddark":

  "Големи умници винаги ще има и ще печелят медали. Важно е средното ниво, а то е много ниско."

  Точно същото казвам и аз - нямаме различия в мнението.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кастрева, Костадинова, Никова, Станоев, Налбант, Александров, Вълчев ... Проблемите имат имена. Кой е там 10 - 20 години? Кой одобрява за 2 седмици август 200 учебника? Кунева? Кой отговаря за бълвани всяка година 200 преиздадени?

 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#86] от "hope":

  "... Трябва да се направи разлика в заплащането на учителите в големите градове и по-малките населени места и градове. В София учителите трябва да взимат по 1500-2000 лв. , за да имаме някакви претенции към тях. В Симитли, толкова не взима кмета. ..."!

  Защо...?!? Учителите в Симитли и в София, си плащат тока по едни и същи цени и си купуват храната, пак по едни и същи цени! И докога ще се поддържа разделението и зверската централизация по оста, София - Провинция, наследена от социализма? Защо трябва да има, само изисквания към учителите в София? Във Варна примерно или в Плевен, не трябва ли да има изисквания или в София, по презумпция се раждат по умни, че се нуждаят от по-специални учители?

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на Maldy
  Maldy
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Голяма работа! Важното е, че всички владеят перфектен английски според автобиографиите си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK