Брюксел порица Италия за "безпрецедентното" отклонение в планирания бюджет

Джовани Триа и Пиер Московиси

© Reuters

Джовани Триа и Пиер МосковисиИталианският проект за бюджет за 2019 г. буди "сериозно безпокойство" в Европейската комисия, се казва в писмо на институцията до Рим, цитирано от "Политико".


В писмото на зам.-председателя за еврото Валдис Домбровскис и на еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси се посочва, че плановете представляват "очевидно значително отклонение" от препоръките, приети от съвета за 2019 г.


"Освен това на фона на италианския дълг, който е 130% от БВП, нашата предварителна оценка също показва, че плановете на Италия няма да гарантират изпълнение на целта за намаляване на дълга, договорена от всички държави членки", допълват Домбровскис и Московиси, според които "размерът на отклонението е безпрецедентен".
Според тях макроикономическата прогноза показва, че предложенията не са били подкрепени от независимия фискален контролен орган на Италия. Комисарите смятат, че всички тези фактори изглежда сочат към "особено сериозно неизпълнение" на задълженията за бюджетна политика.


До понеделник Италия трябва да изпрати отговор, който Еврокомисията ще обсъди преди да даде крайното си официално мнение за бюджетните планове, се уточнява в писмото.


На пресконференция италианският финансов министър Джовани Триа каза, че страната му споделя целите на Комисията, но "имаме различна идея как да ги постигнем".


Воденото от популистите италианско правителство в края на септември каза, че планира дефицит от 2.4% от БВП следващата година, утроявайки целта на предишните управляващи. Правителството освен това заяви, че дефицитът ще остане на това ниво до 2021 г.


Малко след това Рим обяви, че ще започне да намалява дефицита от 2020 г. Тогава Московиси приветства намеренията на Италия да ревизира плановете си, но предупреди, че все още има риск Рим да наруши правилата на ЕС през 2019 г.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Аз не съм на страната на Еврокомисията и за пенсионерите в Италия. Скоро съм наред

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  “We do not understand at all the Italian budgetary proposal,” said Austrian Prime Minister, Sebastian Kurz, whose country is chairing the EU’s rotating presidency.

  ”Austria is certainly not going to pay someone else’s debt and certainly not for campaign promises of leftist populists,” he added.
  ---
  Разликата между Себастиан Курц, който е десен политик и Матео Салвини, който е "десен" "политик".

 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ще се отказват и те като гърците от еврото :)))
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Ако направим облгане, аз ти казвам за 50€ облог, че гърците по собствена воля няма да напуснат Еврозоната през следващите 6 месеца. Ти ако твърдиш обратно, и искаш да заложиш малко пари дълго срочно

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Италианските популисти- поклонници на джуджето отдавна прекалиха...

 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  "плановете представляват "очевидно значително отклонение" от препоръките, приети от съвета за 2019 г."

  При критерий 3% максимален, Италия планирала 2.4% от БВП дефицит и трябва да я порицаем, Франция планира 2.8% дефицит и заслужава похвала?!
  Политиката на Брюксел да мачка правителствата в ЕС, които не са либералболшевишки става все по-нагла.

 7. 7 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#4] от "slan777":

  Трудно ще загубиш тоя облог, при положение, че няма такава правна норма въобще в договорите. Не е възможно да се напусне еврото, нито по желание, нито като те изгонят. Поне засега. Ако Салвини и Ди Майо сринат италианската икономика и направят същите зулуми като в Гърция, вероятно ще ги изхвърлят от Еврозоната, защото италианската икономика е много по-голяма от гръцката и ако се срине спасение няма. Ще ги разкарат, за да може да се върнат на лирата и валутата да се девалвира. Естествено, това ще изтрие мигом всичките спестявания на всички италианци, както стана тук в България в края на 90-те. Ама италианците са малоумни, Салвини и ко. ще обвинят Брюксел и готово. Чиста работа.

 8. 8 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Я гугълни пак тия цифри, прочети поне 1 час по темата и се върни и се извини на хората тук.

 9. 9 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "плановете представляват "очевидно значително отклонение" от препоръките, приети от съвета за 2019 г."При критерий 3% максимален, Италия планирала 2.4% от БВП дефицит и трябва да я порицаем, Франция планира 2.8% дефицит и заслужава похвала?! Политиката на Брюксел да мачка правителствата в ЕС, които не са либералболшевишки става все по-нагла.
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер


  Проблемът не е в бюджетния дефицит, а в липсата на ясен план как ще намаляват дълга - сега са на 130% от БВП. Бяха обещали да има план за свалянето му под 100% от БВП - и такъв липсва и тази година.

  https://www.economic.bg/bg/news/10/italiya-prie-byudzhet-za-premahvane-na-bednostta.html

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Воденото от популистите италианско правителство в края на септември каза, че планира дефицит от 2.4% от БВП следващата година, утроявайки целта на предишните управляващи.
  _______________
  Някак си Италия през новия век изостава икономически заради брюкселската юздичка! ПОлитиката на стегнати колоани води до бедност и мизерия - факт!
  Примерно водещите корпокрации САЩ,UK и Германия затъват в трилиони дългове и никой не ги им гледа в канчето!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#4] от "slan777":Трудно ще загубиш тоя облог, при положение, че няма такава правна норма въобще в договорите. Не е възможно да се напусне еврото, нито по желание, нито като те изгонят. Поне засега. Ако Салвини и Ди Майо сринат италианската икономика и направят същите зулуми като в Гърция, вероятно ще ги изхвърлят от Еврозоната, защото италианската икономика е много по-голяма от гръцката и ако се срине спасение няма. Ще ги разкарат, за да може да се върнат на лирата и валутата да се девалвира. Естествено, това ще изтрие мигом всичките спестявания на всички италианци, както стана тук в България в края на 90-те. Ама италианците са малоумни, Салвини и ко. ще обвинят Брюксел и готово. Чиста работа.
  —цитат от коментар 7 на Адекватно мислещ


  Мисля, че нещо не си наясно с икономика. Ако Италия не може да и плаща държавните облигации, ще скочи ЕЦБ при италиенеца като президент Марио Драги.

  Ако наистина е сериозно с Италия, и то не го смятам в близките 2 години, ще се случи, за съжаление все някога в близките 2 години. Прекалено голям дълг и от много години няма намаляване

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Дефицитът е неизбежен, тъй като външния дълг на Италия е огромен и растежа на брутния вътрешен продукт изостава от потреблението и не може да покрива дълга в падеж, пък и лихвите по него. Италия е на път да се превърне във втора Гърция, но в петорно по-голям размер. Кой ще плаща?

 14. 14 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#12] от "slan777":

  Ти не си наясно, приятелю. Драги е човек на Меркел, не на Салвини. Това първо. Второ, ЕЦБ няма да скочи - напротив, следващия месец прекратяват механизма за изкупуване на бондове, тоест, точно обратното на твоето твърдение. Трето, ЕЦБ дори не е тая, която ще скача - за тази цел беше създаден ЕСМ, чийто фонд е 500 милиарда евро. Ако Италия пропадне както Гърция, тия пари не просто няма да стигнат, а няма дори да са близо. И последно, само между другото, следващия президент на ЕЦБ се очаква да е немец. Но това както и да е.

 15. 15 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Преди идването на власт на популистките партии „Пет звезди” и „Лига” дясноцентристкото правителство на Паоло Джентилони се стремеше към бюджет дефицит от 0.8% от БВП. Сега обаче заложеният от новото правителство бюджет дефицит за 2019, 2020 и 2021 г. е 2.4% от БВП и в тази разлика от 1.6% парички за погасяване на дълга. (БВП на Италия е 1,935 трилиона USD (2017 г.) 1 935 000 000 000 долара - 1.6% = 30 960 000 000 - става дума за над 30 млрд долара?

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#4] от "slan777":Неси ма разбрал :)))Гърците ама никога няма да се откажат от еврото, защото направят ли го, идва краят за тях. Което не им пречише да правят циркове преди няколко години. Така и италианците -- те правят цирковете си ... в момента.
  —цитат от коментар 10 на aleks ivan


  За гърците, нали ако някой искаше се обзаложи, не исках да си покажа коза, но при тях за повишаване на жизненият стандарт са печатали повече пари->инфлация->печатане на повече пари->инфлация.
  За късмет на гърците по наблюдаване не са имали плащане на държавни облигации, инфлацията, ако имаха гръцката драхма като национлна валута, щеше да е вече 300%. Ако се наблюдава кривата между гръцката драхма и немската марка от 1945 г. насам, тя е само нагоре ...

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#8] от "Адекватно мислещ":

  явно не мислиш достатъчно "активно".

 18. 18 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#15] от "rotor":

  Я ПАК- КАКВО БЕШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДЖЕНТИЛОНИ- ДЯСНО -ЦЕНТРИСТКО-хаха ха, АБЕ ХОРА КАТО НЕ ЗНАЕТЕ НЕЩО(НИЩО)ПО ОПРЕДЕЛЕНА тема ЗАЩО СЕ ИзКАЗВАТЕ.

 19. 19 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Та като се загледах в цифрите си дадох сметка отново къде ни е стабилизирал ГЕРБ с население 7 млн сме на 56,83 милиарда USD (2017 г.)- за сравнение Чехия с 10 млн население е на 215,7 милиарда USD (2017 г.), Австрия с население 9 млн е на 416,6 милиарда USD (2017 г.)

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 20. 20 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Няма реформи, няма растеж на БВП, драги ми Бойко и всички гласуващи за него.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#12] от "slan777":Ти не си наясно, приятелю. Драги е човек на Меркел, не на Салвини. Това първо. Второ, ЕЦБ няма да скочи - напротив, следващия месец прекратяват механизма за изкупуване на бондове, тоест, точно обратното на твоето твърдение. Трето, ЕЦБ дори не е тая, която ще скача - за тази цел беше създаден ЕСМ, чийто фонд е 500 милиарда евро. Ако Италия пропадне както Гърция, тия пари не просто няма да стигнат, а няма дори да са близо. И последно, само между другото, следващия президент на ЕЦБ се очаква да е немец. Но това както и да е.
  —цитат от коментар 14 на Адекватно мислещ


  "Ти не си наясно, приятелю. Драги е човек на Меркел, не на Салвини. ": много грешно мнение. Марио Драги искаше да финансира чрез повишаване на държавният дълг бюджета на Италия, купуване на държавни облигации

  Имаш и други минус ситуации, днес сме в празнично настроение и прощаваме при всички християнски братя

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#21] от "slan777":

  Окей. Отворен съм пред това да ми покажеш защо греша. Докажи си теорията. Дай някъде данни за това, дай статии, дай нещичко.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11082 Неутрално

  Двете страни започват натиск една срещу друга...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":Я гугълни пак тия цифри, прочети поне 1 час по темата и се върни и се извини на хората тук.
  —цитат от коментар 8 на Адекватно мислещ


  Ако беше наистина адекватно мислещ и коментиращ, можеше просто да посочиш планирания бюджетен дефицит на Франция за 2019 година. А той е 2.8% от БВП!
  Ако имаш някаква различна цифра, заповядай, но очаквам да си замълчиш.

 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  [quote#9:"rotor"][/quote]

  Дългът на Италия действително е по-големия проблем, но всичко зависи накъде са насочени тия повишени държавни разходи, които ще доведат до по-големия планиран дефицит. Някои държавни разходи водят до ръст на БВП и потреблението, което пък води до намаляване на относителния дял на дълга към БВП и намаляване на бюджетния дефицит в следващите години, при овладяване на разходите.
  В случая, доколкото знам, по-големия бюджетен дефицит е заради разходите по така наречения безусловен доход, което със сигурност означава по-високо потребление и засилване на ръста на БВП. Ако има и повишени разходи за намаляване на дълга, не виждам с какво моментния дефицит от 2.4% за 2019 година е нещо лошо, при положение, че ще има положителни последици за БВП и дълга в средносрочен план. Намирам го за оправдан и пресметнат риск.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Страшно ще е , ако Италия стане втора Гърция.

 27. 27 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#24] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Казах ти да прочетеш 1 час по темата и да се върнеш и да се извиниш. Не прочете, нали? Не видя защо има разлика между Франция и Италия, защо бюджетът на Франция е приемлив с този дефицит, а на Италия - не, не видя колко са им дълговете и за какво ще се ползват новите кредити, не видя каква е възвръщаемостта в дългосрочен план и каква е прогнозата за облигациите им, не видя каква е прогнозата за кредитните им рейтинги и защо има огромна разлика... Демек, нищо не си направил. От целия ми пост си разбрал само да провериш дали 2.8 е по-високо от 2.4, което и петокласник ще ти го каже. После се чудиш що ти се смеем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK