Върви ли Германия към нова "Източна политика"

Хайко Маас

© Reuters

Хайко МаасВместо да прави увертюри към Кремъл, германският външен министър Хайко Маас се стреми към повече сътрудничество с Централна Европа. Това е добра идея. С тези думи Улрих Шпек, старши сътрудник в берлинското бюро на "Германския фонд Маршал" на САЩ, започва статия, озаглавена "Към "нова Източна политика"?" и публикувана в Берлинския политически журнал.


През последните близо две десетилетия германската външна политика бе водена в две посоки – някои водещи актьори гледаха на Запад към Америка, а други гледаха по-скоро към Изтока, към Русия. Според анализатора червено-зеленото правителство между 1998 и 2005 г. е добър пример. По време на втория му мандат канцлерът Герхард Шрьодер от социалдемократите се концентрира върху връзките с руския президент Владимир Путин в опит да балансира Америка на Джордж Уокър Буш, заедно с френския президент Жак Ширак.


Но докато Шрьодер използва отхвърлянето на войната в Ирак за изборни победи, неговият външен министър Йошка Фишер от Зелените, който също бе против войната в Ирак, продължи да изразява позитивни възгледи за Америка.
Канцлерът Ангела Меркел е явно "западнячка". Израснала в Източна Германия по време на съветското управление, Меркел гледа на водения от САЩ Запад като на политически и културен контра модел на преживяното от нея в ранните й години.


Нейните външни министри обаче започнаха вместо това да клонят към фокус върху Русия. По време на двата си мандата (2005 до 2009 г. и 2013 до 2017 г.) Франк-Валтер Щайнмайер първо опита да доближи Русия до Запада чрез "партньорство за модернизиране", а после, дори и след засилването на напрежението заради Украйна, неуморно продължи да настоява за сътрудничество и координация с Москва.


Гидо Вестервеле, външен министър от 2009 до 2013 г., бе също така мек към Москва и призова за "повече уважение". Зигмар Габриел, който наследи Щаймайер през 2017 г., бе открит скептик към руските санкции заради Украйна и водеща сила зад проекта за газопоровода "Северен поток 2" между Русия и Германия.


Гидо Вестервеле

© Associated Press

Гидо Вестервеле


Шрьодер, Щайнмайер и Габриел са от Социалдемократическата партия, която смята "Източната политика", установена от Вили Бранд през 70-те години, за своя външно-политическа марка. Но докато "Източната политика" по време на Студената война целеше да донесе политическа промяна на изток и бе ориентирана към Централна Европа не по-малко, отколкото към Русия, днес терминът често се използва като синоним на добри отношения с Кремъл.


Изненадващата промяна на Маас


Сегашният външен министър Хайко Маас, който също е социалдемократ, направи сериозна промяна в курса. И той, като Меркел, е "западняк". Силно ангажиран е с либералните, западни ценности и поставя специален акцент върху международните правила и институции. Неговият "Запад" обаче понякога изглежда се дефинира повече от Франция, отколкото от Америка.


Малко след като стана външен министър през март тази година, Маас даде ясно да се разбере, че няма да следва стъпките на Щайнмайер и Габриел спрямо Русия. Той отказа да използва установената реторика за необходимостта да се "строят мостове" с Москва и да "се държат каналите отворени".


Вместо това Маас зададе нов тон, отбелязвайки, че "ако Русия се определя все повече в разграничение или дори в антагонизъм на Запада", тогава това променя "реалността на нашата външна политика". А още по-наскоро Маас започна да говори за необходимостта от "нова Източна политика", фокусирана повече върху Централна Европа.


Ключов момент в новия му подход е, че държавите членки на ЕС трябва по-добре да координират политиките си към Москва. Новата Източна политика "трябва да взима предвид нуждите на всички европейци – както тези в балтийските държави и Полша, така и тези в западните (европейски) страни".


За да постигне това единство, Германия трябва да действа като строител на мостове, контрабалансирайки скорошния разрив между изтока и запада в ЕС заради бежанската криза. Вместо просто да критикуват източноевропейците заради техните позиции, "(германците) трябва да се научат да гледат на Европа повече през очите на другите европейци", каза Маас.


Франк-Валтер Щайнмайер

© Reuters

Франк-Валтер Щайнмайер


Първата конкретна стъпка в тази посока бе участието на Маас в срещата на инициативата "Три морета" в Букурещ през септември 2018 г., където той даде ясно да се разбере, че Германия би искала да се присъедини към групата. Инициативата, поведена от Полша и Хърватия, цели да се подобри регионалното сътрудничество в областта на инфраструктурата и енергетиката от Балтийско до Средиземно през Черно море.


В реч в Букурещ през август Маас представи стратегическия контекст на визията си. Първо, съществува централната за него цел за "суверенна и силна Европа" в момент, когато френско-германският мотор вече не "може да води Европа напред сам".


Второ, има предизвикателства от Китай. "Европа трябва да се пази от разделения отвън. Китай има явни амбиции по отношение на властовите политики, особено в Централна и Източна Европа", отбеляза Маас. Следователно, "се нуждаем от обща европейска политика в отношенията ни с Китай. Само тогава Китай ще гледа на нас като на равен партньор".


На трето място идва натискът от Русия. "Същото се отнася за Русия. Като европейци, ние трябва да защитаваме принципите на европейския ред за мира и сигурността". Само "една култура на общи координирани действия в нашия подход към източните съседи" може да доведе до добри отношения с Русия.


Нов глас


Това е нов глас от Берлин. Маас слага край на една политика към Русия, която не доведе до желаните резултати. Вместо да стане по-либерална, демократична и мирна, Русия стана по-автократична и агресивна към съседите си на запад.


В същото време Маас дава сигнал, че Германия разбира стратегическото значение на Централна и Източна Европа в момент на подновена конкуренция за власт.


Най-голямото предизвикателство за Маас ще бъде да превърне идеите и инициативите си в политическа реалност. Външният министър ще се нуждае от значителна подкрепа от канцлера, за да убеди централноевропейските партньори, че германският натиск е истински, особено след като доверието в Германия бе значително подкопано от продължаващата подкрепа на Берлин за "Северен поток 2".


Германия трябва да намери среден път, балансирайки основания на ценности подход към Унгария и Полша (по отношение на техните нагласи към либералната демокрация) и нуждата Европа да бъде обединена в една конкурентна, многополюсна геополитическа среда.


Работата с източните съседи на Германия в инфраструктурата и енергетиката чрез инициативата "Три морета", както Маас предложи, изглежда добра първа стъпка.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Това е много, много добра новина. Не само заради Русия, а и заради констатацията, че "френско-германският мотор не може да води Европа сам". Защото предишните гласове бяха по-скоро, че Европа ще става на няколко скорости.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 2. 2 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 335 Неутрално

  А за Русия - използвам случая да препоръчам една статия на Шпигел за възхода на ГРУ. Като мъжествена, пряма алтернатива на мекушавите джентълмени от КГБ. Честни момчета, на които костюмът им стои като откраднат, но не се притесняват да си изцапат ръцете с куршум, бомба, отрова или дори честен нож. Това е бъдещето. Така че в Русия нещата се очертават да загрубяват допълнително.
  http://www.spiegel.de/international/world/russia-and-the-rise-of-gru-military-intelligence-service-a-1233576.html

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 735 Неутрално

  "Това е нов глас от Берлин. Маас слага край на една политика към Русия, която не доведе до желаните резултати. Вместо да стане по-либерална, демократична и мирна, Русия стана по-автократична и агресивна към съседите си на запад."

  Нов глас към Русия на Путин. Крайно време беше.
  Либерална, демократична и мирна Русия е една илюзия на западните демокрации от последните двадесетина години.
  На агресивното джудже му предстоят още ядове и си ги заслужава.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Каквито и да персоналните разлики, на Франция и Германия не може да се разчита за твърда политика към Империята на злото и това го показват последните 70 и дори 100 години. Само САЩ и Великобритания могат да го направят. Там са важни личностите, които могат да поведат такава битка, а Германия и Франция могат само в някакви граници да помагат или пречат.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3010 Весело

  Дойчòвците си гледат интереса , демек газта ...

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  На германците бавно им идва акъла относно външна политика,ама по-добре късно, отколкото никога.И за ордите нискообразовани имигранти се усетиха,щото както я бяха подкарали щяха да напълнят Германия с хрантутници, които за благодарност вършат престъпления и терористични актове

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Германия е затънала до гуша в л...емигранти! Това ще и изяде главата. Следващото е приятелството и с Русия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3092 Весело

  Дойчòвците си гледат интереса , демек газта ...
  —цитат от коментар 5 на SS  До коментар [#5] от "SS":

  Видяхме как Германия си гледа интереса в Иран. А пък ако Меркел успее някак си да прокара СП-2,Тръмп така ще удари Германия,че свят ще и се завие!

 9. 9 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Uber ales? За Бат Дончо- ОК, ама за вас(все още окупираните)?! Не ми се вярва, докато не изгоните търтеите, от домашното си огнище!

  reductio ad absurdum...
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Ключов момент в новия му подход е, че държавите членки на ЕС трябва по-добре да координират политиките си към Москва. Новата Източна политика "трябва да взима предвид нуждите на всички европейци – както тези в балтийските държави и Полша, така и тези в западните (европейски) страни".


  Такава Германия е нужна на Европа

  подпис
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1886 Весело

  Виждам противоречия с възгледите на Сидеров.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Ние оценяваме външната политика на Германия само по оста ЕС-Русия а това е непълна оценка.
  Външната политика на ЕС трябва да защитава ЕС с еднаква сила и от Русия и от Китай и от миграцията и от агресивен ислям и от всякакви външни фактори. В света вървят процеси на изграждане на много нови предизвикателства. Днес са едни утре ще са други, но ние трябва да оцелеем.

  подпис
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Позволявам си обобщението.
  Политиците трябва да ни предпазят от всякакви опасности. Те трябва да са визионери и да гледат отвъд своя мандат.
  Ето пример с екологията. Изгонихме собствените си производства в Китай като ги оскъпихме в своите държави чрез високи екологични изисквания. Но в Китай те продължиха да замърсяват и пак се връщат при нас по въздуха през океаните през бактерии и вируси. Това изгонване на индустриите не помогна на екологията а роди нови предизвикателства като един нов агресивен Китай.

  подпис
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Позволявам си обобщението. Политиците трябва да ни предпазят от всякакви опасности. Те трябва да са визионери и да гледат отвъд своя мандат.Ето пример с екологията. Изгонихме собствените си производства в Китай като ги оскъпихме в своите държави чрез високи екологични изисквания. Но в Китай те продължиха да замърсяват и пак се връщат при нас по въздуха през океаните през бактерии и вируси. Това изгонване на индустриите не помогна на екологията а роди нови предизвикателства като един нов агресивен Китай.
  —цитат от коментар 14 на Иван К


  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Точно така е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2663 Весело

  Киликанцлерката била "западнячка", моля ви се! И тоя хайку и той бил западняк, но западнячеството му стигало до Франция, ръйш. Според вънкашния министър на райха Германия вече не можела да разчита на Щатите, нито на UK - те вече не били Запад... Толкова по въпроса за западнячеството на германците.

  Докато Германия стои твърдо зад "Северен поток 2", за никаква нова източна политика не може да става дума. По същия начин никой автентичен не може да се оплаква от хибридната намеса на алкашите докато МОЧА не бъде взривен. Точка.

 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  На два пъти англо -саксите успяват да сблъскат ГЕРМАНИЯ и РУСИЯ/СССР, в резултат Германия бе пред напълно закриване ( за това много искаха Англия и САЩ). Англия за България имаше такива "светли" планове , че България също губеше соята държавност . Най - големите отстъпки са малка България в рамките на Северна България без Русе и Варна. Южна България ставаше Гърция ... Та за източната политика на ГЕРМАНИЯ. Някой забравя ,че ГЕРМАНИЯ дава страшно много на Русия и като опит, и като хора (заселници) , Изключвам директни немски представители управлявали Русия . С Русия Европа става стабилно и устойчиво пространство. Трябват решения..., а не дихадисти!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  [quote#8:"deaf"][/quote]
  Би било добре страните, които са водещи в политиката и икономиката да не се удрят, а да намерят начин за координирана политика. САЩ удрят прекалено страни. Ще продължават ли? Дори и срещу съюзниците си. Тази политика не крие ли риск вместо възворяващия справедливост и подпомагащ просперитета на съюзниците си, а защо не и на целия свят, да се превърнат в кварталния бияч, който предизвиква страх у всички. Страх, но не и приятелство и съюзничество. Същото важи и за Германия като една от най-силните силните в ЕС.

 20. 20 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Няма да сбъркат, ако го направят!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  Силно ангажиран е с либералните, западни ценности
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Интересно, не знаех че др Маас е гендер.

  Иначе матряла е хубав - има ясни сигнали и силни знаци и ратува за непрекъснато нарастване на международното положение.

 22. 22 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Твърде малко , твърде слабо.Нежеланието на Германия да заеме по твърда позиция по някои въпроси все още е проблем.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 23. 23 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#9] от "fje35574291":

  Кой е окупиран?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#8] от "deaf":
  . А пък ако Меркел успее някак си да прокара СП-2,Тръмп така ще удари Германия,че свят ще и се завие!
  =======
  Нищо няма да стане.
  Тръмп само заплашва.....
  Но тази промяна в германската външна политика е заслуга и на други две държави за които в статията почти не се споменава..... Полша и Унгария.
  В Полша не съм бил, но впечатленията ми за унгарците когато бях там, са изключителни......
  За маджарите, чувството за свобода и независимост са висша ценност. Тези хора си браниха националната и социална идентичност още от времето на соца. Винаги са имали едни критерии на просъществувание и житейски норми.
  Норми които биха защитили, независимо в какъв алианс се намират......... в ЕС, СИВ или някой друг ....

  Полша и Унгария доказват колкото и да са трудни някои неща, са възможни.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  От което се плаши Тръмп, но той също допринася за тази политика с "Америка на първо място"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ние оценяваме външната политика на Германия само по оста ЕС-Русия а това е непълна оценка.Външната политика на ЕС трябва да защитава ЕС с еднаква сила и от Русия и от Китай и от миграцията и от агресивен ислям и от всякакви външни фактори. В света вървят процеси на изграждане на много нови предизвикателства. Днес са едни утре ще са други, но ние трябва да оцелеем.
  —цитат от коментар 12 на Иван К


  Пропуснал си ,че също трябва да ни защитава и от политиката НА САЩ и Великобритания. Не може да ни се правят на приятели а после да ни слагат мита, санкции а Великобритания да слагат ограничения на европейския пазар а чрез Ирландия те да си имат свободен достъп

 27. 27 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 453 Неутрално

  С една дума Германия копува руски газ и го препродава на централна Европа, а пък ако някой само си помисли да заобиколи Германия и да копува директно от руснаците е против европейските ценности. БРАВО ТОЗИ МААС Е ТРЪМП НОМЕР 2.ГЕРМАНИЯ НАД ВСИЧКИ.

 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  "За маджарите, чувството за свобода и независимост са висша ценност. "

  Затова след погрома през 56-та година сега лижат подметките на Путин. Унгарците са шовинисти и егоисти, а и все още не са се отърсили от синдрома на "Австроунгарската империя"- смятат се за едн вид "арийска раса".
  В интерес на истината, трябва да призная, че те имат някаква опора в историята- никой не знае точно, откъде са се взели те, както и финландците и естонците. При това те действително са мистерия, не като наследниците на московитите, които правят всичко възможно, за да скрият, че произлизат от татарската Златна Орда.

 29. 29 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 357 Весело

  А за Русия - използвам случая да препоръчам една статия на Шпигел за възхода на ГРУ. Като мъжествена, пряма алтернатива на мекушавите джентълмени от КГБ. Честни момчета, на които костюмът им стои като откраднат, но не се притесняват да си изцапат ръцете с куршум, бомба, отрова или дори честен нож. Това е бъдещето. Така че в Русия нещата се очертават да загрубяват допълнително. http://www.spiegel.de/international/world/russia-and-the-rise-of-gru-military-intelligence-service-a-1233576.html
  —цитат от коментар 2 на espresso


  Възходът на чепигите.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  “....трябва да взима предвид нуждите на всички европейци – както тези в балтийските държави и Полша, така и тези в западните (европейски) страни".
  ———
  А останалата част на Европа? От фондацията Маршал - толкова! И кои са тези “западни(европейски)” страни? А тези в източна европа марсиански ли са? Ей, в тази част на света, в това число и фондациите им, не я научиха тази география! Или ще се роди поредния географски шедьовър като “западните балкани”?

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  На теория всичко звучи много добре! Дано обаче да бъде така и на практика!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#28] от "Дон Кихот":

  В интерес на истината, трябва да призная, че те имат някаква опора в историята- никой не знае точно, откъде са се взели те, както и финландците и естонците.
  =======
  Как да не знае....?
  Целия научен свят го знае.....
  Маджарите са потомци на легендарния Атилла, а финландците са им далечни братовчеди..... Финогури.... преселили се от Сибир, но от север.
  Оулу, Котка, Турку..... са все имена на финландски градове....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Хаас, доколкото знам е социалдемократ.
  Сиреч - след последните избори персона нон грата в немската
  политика.
  Това германско правителство е скорошен пътник, заедно с цялата либерална бълвоч около него,
  тъй, че дори не си струва човек да хаби време да ги обсъжда.
  Камо ли Меркел и Хаас да ги слушат относно някаква по-дългосрочна политика.

 34. 34 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Либерастите се правят на леко разсеяни.
  Под кодовото название - "западняк", "западно ориентиран", "западни ценности"... се опитат да вкарат по подразбиране принадлежността към либералната им изродщина.
  Затова Хаас бил ориентиран към Франция (разбирай Макрон с неговата либерална и/или сексуална ориентация), и не толкова към Америка (на Тръмп).
  Всеки, който не споделя либерално-сексуалната им ориентация вече не е "западняк" и не изповядва "западни ценности".

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  На новите демокрации, като нас и трябва такава Германия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK