Европарламентът ще обсъди убийството на журналиста Джамал Хашокжи

Европарламентът ще обсъди убийството на журналиста Джамал Хашокжи

© ReutersЕвропейският парламент ще обсъди утре убийството на журналиста Джамал Хашокжи в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Това се посочва в програмата на започващата тази вечер сесия в Страсбург, предаде БТА.


Късно в петък Саудитска Арабия призна, че журналистът и известен критик на управляващите е умрял в консулството на страната в Истанбул. Вчера в обща декларация правителствата на Франция, Великобритания и Германия заявиха, че има спешна нужда от внасяне на яснота относно обстоятелствата, свързани с "неприемливата" смърт на саудитския журналист.


"Фейсбук", мигранти, вредни емисии


Също утре евродепутатите ще разгледат предложение за резолюция по случая със злоупотребата с данни на потребители на "Фейсбук". Предвижда се в документа, чието гласуване е насрочено за четвъртък, социалната мрежа да бъде призована да съобрази съществуването си с правилата на ЕС за сигурност на личните данни. Европарламентът ще обсъди също мерки за предотвратяване на намесата в избори чрез социалните мрежи.
Европарламентът ще се запознае с доклад за използването на Шенгенската информационна система за обмен на данни по решенията за връщане на незаконно пребиваващи в ЕС мигранти. В документа е записано, че политиката на връщане досега далеч не е ефективна, както и че системата, по която тези данни може да се обменят, съществува, но не се използва.


През 2015 г. на 533 395 незаконно пребиваващи мигранти е било разпоредено да напуснат, но едва около 42 на сто действително са били изведени от ЕС. Ако не бъдат взети предвид случаите на връщане на мигранти в страни от Западните Балкани, делът на връщанията спада до 27 на сто.


В сряда и четвъртък евродепутатите ще обсъдят доклади за мерките за намаляване на замърсяването на въздуха от превозните средства. В единия доклад се предлага ЕС да финансира обществени поръчки за "чисти" превозни средства (на ток или водород). Предлага се до тези обществени поръчки достъп да нямат производители от държави извън ЕС.


Вторият доклад отчита, че 94 на сто от превозите в ЕС са зависими от петрола, а 90 на сто от това гориво е внос, "включително от някои политически нестабилни държави". Допълва се, че батериите за електрическите превозни средства се произвеждат почти изцяло в Азия.


Очакваният разход за изграждането на мрежи за зареждане с алтернативни горива е 25 милиарда евро до 2025 година. Предлага се 10 на сто от тези средства да бъдат осигурени от бюджета на ЕС, а останалите - от производителите и доставчиците на превозни средства и горива.


Отбелязва се, че пътните превози са източник на една четвърт от замърсяването на въздуха с въглероден диоксид и този дял продължава да нараства. Според европарламента най-късно до 2050 г. автомобилните превози трябва да спрат отделянето му. Отчита се, че днес превозните средства на алтернативно гориво са по-скъпи от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, липсват места за зареждане с ток. Премиите и данъчните облекчения доказано ускоряват навлизането на пазара на "чисти" превозни средства, се посочва в доклада.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Едни мигранти не можем да екстрадираме, невероятно неефективна администрация.
  Една шведка даже даваха, стояла права в самолета, за да не може да излитне и да екстрадират една група такива. Сега ще я съдят и нея.

 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Санкции за Саудитска Арабия !

  Убииството на журналист на територията на страба членка на НАТО е нападение над НАТО !!!

  И за разлика от случая Сприпал, който е акции на англииските специлани служби, и те досега нищо не са показали, и половин година след "отравянето " на Скрипал, крият и не показват СКрипал и дъщеря му, тук случая е ясен.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  "Европейският парламент ще обсъди утре убийството на журналиста Джамал Хашокжи в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври."

  Хубаво е освен да осъдят убийството на Джамал от ЕП да наложат военно ембарго за износ на оръжия към мракобесната и кървава диктатура КСА. ЕС има оръжейно ембарго спрямо Китай, Иран, Русия и други диктатури към тях трябва да се включи и КСА.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Да обсъди и да накаже веднага Саудитска Арабия като забрани купуването на саудитски петрол!

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Само по себе си обсъждането няма да доведе до нищо, ако не се наложат санкции на СА, защото консулствата не са място, където се извършва задържане и разпит на хора, каквото обяснение дава СА и че журналистът се е противопоставил на това и е станало юмручен бой, вследствие на което е загинал. Не, той е бил зверски обезглавен от лице, което е съдебен лекар и това скоро ще се докаже.

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Саудитска Арабия е терористична организация, маскирана като държава.
  Неино дело са и Ал Кайда, разработени с помощта на американските тайни служби, за дестабилизация на Средна Азия през 80-те години.

  Самия Бжежински си признава , че са финансирането на АЛ Каида с цел да предизвикат действия на СССР, което и става през 1979 с наглуването на съветската армия в Афганистан:

  Zbigniew Brzezinski: Yes. According to the official version, the CIA's support for the Mujahideen began in 1980, i.e. after the Soviet army's invasion of Afghanistan on 24 December 1979. But the reality, which was kept secret until today, is completely different: Actually it was on 3 July 1979 that president Carter signed the first directive for the secret support of the opposition against the pro-Soviet regime in Kabul. And on the same day I wrote a note, in which I explained to the president that this support would in my opinion lead to a military intervention by the Soviets.

  Какво казва Бжежинеца 1998: на юли Картър е подписал директива за помощ на муждихидините в Афганситан, и това е тайна и досега:
  But the reality, which was kept secret until today, is completely different: Actually it was on 3 July 1979 that president Carter signed the first directive for the secret support of the opposition against the pro-Soviet regime in Kabul.

  СА помага е това финансиране на бъдещата АЛ КАйда.
  И досега СА финансира ислямските терористи в комбина с ЦРУ , последен пример Ислямска държва в Сирия , създадена да удари светското правителство на Асад, и почне гражданска война в Сирия, което и стана.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Санкции, но не за петрола, а за оръжията.

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  По-важно е да осъди убийството по този неòвешки наìн!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Любопитно

  До коментар [#8] от "WWW":

  В своите последни интервюта Кашоги декларира подкрепа за турската политика по отношение на Сирия, докато същевременно критикува позицията на собственото си правителство.

  Саудитската политика напоследък се сближава с политиката на САЩ в Сирия и открито подкрепя водените от кюрдите сили в Източна Сирия, на които Турция гледа като на опасност. Кашоги е критикувал разрива на страната си с Турция с аргумента, че един съюз на двете регионални сили би бил по-естествен от партньорството между САЩ и Саудитска Арабия.
  =======
  Ето как са отразени нещата в една друга Бг медия.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Интервюто на Бжежински пред френския вестник le nouvel observateur, 1998 след краха на СССР:

  An Interview with Mr. ZBIG
  https://zbigbrzezinski.livejournal.com/901.html


  СА е инсртумента за тероризъм и дестабилизация на Близкия ИЗток , и други ислямски региони, полван първо от Англия когата тя доминира региона, а след това и от САЩ след ВВ2.

  Уахабитския ислям които е официлен там е най-екстремния в ислямския свят, и не случайно Англия е подкрепила принца САуд след разпада на Османската Империя след Първата Световна Война. И досега кралското семейство на СА има тесни връзки с англииската олигархия.

  шефа на секретните им служби (поне преди няколко години) има прякова "Бандар Буш", заради приятелството си с олигархичния американски клан Буш:
  Bandar bin Sultan Al Saud
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bandar_bin_Sultan_Al_Saud

  Той се счита за един от архитектите на войната в СИрия

 14. 14 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Нещо за шефа на Интерпол, който също изчезна няма ли? Или срещу Китай не смеем да говорим?

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Любопитно

  До коментар [#13] от "WWW":

  Англия е подкрепила принца САуд след разпада на Османската Империя след Първата Световна Война. И досега кралското семейство на СА има тесни връзки с англииската олигархия.
  =======
  Следствията от тази фатална за арабите грешка, си има близо сто годишна хронология......
  Вече близо от век насам, няма нито една просперирала арабска държава..... а напротив....!!!
  Обект са на мъчения, мизерия и войни......
  Отделен е въпроса дали това е възмездие на съдбата или план на западната Гео политическа доктрина в лицето на Велика Британия!

  Убития журналист е достигнал до тия изводи и излагайки ги медийно, е станал неудобен на поне две Гео политики.....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Това, което СА направи е една огромна глупост и показва, че колкото и да се реформират, тоталитаризма и крайния ислям яко се е загнездил там. Покрай петрола и парите от него, тези придобиха и огромна власт и самочувствие. Купуват си влияние и власт в много западни демокрации. Само забележете, че този "журналист", работещ в НЮТаймс до преди няколко години е бил приближен на краля на СА и е бил краен ислямист и подрръжник на теросристичната групировка "Мисюлманско братство". Това за либералите разбира се не е проблем, стига арабите да снасят пари. Иначе са първи демократи и борци за човешки права, ама само ако имат интерес. :-) Болшевики сър! Сега забележете, че ЕС няма да направи нищо. Ансолютно нищо. Играят циркове, за пред електората само.

 17. 17 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Само по себе си обсъждането няма да доведе до нищо, ако не се наложат санкции на СА, защото консулствата не са място, където се извършва задържане и разпит на хора, каквото обяснение дава СА и че журналистът се е противопоставил на това и е станало юмручен бой, вследствие на което е загинал. Не, той е бил зверски обезглавен от лице, което е съдебен лекар и това скоро ще се докаже.
  —цитат от коментар 7 на Voiko


  Да и тоя лекар е дошъл в екип с още 15 пазванти със специален самолет от Саудитска Арабия.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Много разхвърлян дневен ред...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#8] от "WWW":

  Отдавна за всички е ясно, че корените на ислямисткия тероризъм са там - в КСА. По време на войната в Афганистан през 80-те години САЩ са работи заедно с КСА и Пакистан във финансирането, обучението и въоръжаването на муджахидините, включително и така наречените арабски муджахидини, лидер на които е бил Осама бен Ладен. За тези които не знаят, както Осамата, така и Молла Омар, който е създател на талибанското движение в Афганистан са бивши муджахидини биещи срещу руснаците в Афганистан. И двамата се отличават много в тази война. Но, за да сме докрай обективни трябва да се спомене и Египет във връзка с движението Мюсюлманско братство, което е създадено в тази държава през 20-те години на миналия век. Нейните египетски лидери като известния Саид Кутб е бил вдъхновител на терористи като Осамата. Това също е известно отдавна:

  https://www.nytimes.com/2003/03/23/magazine/the-philosopher-of-islamic-terror.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Санкции за т.нар. "кралско семейство" на Саудитска Арабия! И международна икономическа изолация!

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#16] от "xox55541929":

  Тогава защо САЩ са дали политическо убежище на Хашоги след като той е противник на днешна Саудитска арабия,която пък е близък съюзник на Щатите?
  Същият въпрос и за Гюлен...

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  Отбелязва се, че пътните превози са източник на една четвърт от замърсяването на въздуха с въглероден диоксид и този дял продължава да нараства. Според европарламента най-късно до 2050 г. автомобилните превози трябва да спрат отделянето му.
  ____________
  А самолётите кой ще ги намали? Че те даже и катализатори нямат!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иво":

  Мюсюлманско братство, което е създадено в тази държава през 20-те години на миналия век. Нейните египетски лидери като известния Саид Кутб е бил вдъхновител на терористи
  =========
  В Германия има две "християн" ски партии, Ивчо.....
  Да почна ли да изброявам, те на какво са вдъхновителки?
  И въобще...... какво е да си вдъхновител?
  В Анадола, насам натам сновът вдъхновители на "сподвижниците на Яхова"......
  И те ли са терористи?


  И за Талибан не си прав.....
  Тях ги създаде цРу (САЩ).....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Същото го прави и Германия.

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Колеги! Словесните упражнения с/у КСА са разрешени, но налагането на икономически или политически санкции - не. Все пак, 100млрд$ са си доста голяма сума. По - вероятно е, те да нарастват до 200-300млрд. Така, че трябва да чакаме решението на големия бял брат зад океана.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#14] от "redguy":

  Няма. Няма информация.

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#7] от "Voiko":

  Преди обезглавяването е с отрязани пръсти. А после е бил разчленен. Педантично...

 29. 29 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Защо никой не схоменава че убитият е бил лидер на Мюсюлманско братств, краен ислямисх и критик на новата власт именно защото я смятал за твърде нерадикална... ооо навя.но това не пасва на общата либерално-проислямска адженда

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Само за критиките към принц Салман ли са го убили.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Ма той бил доста гъст с Бин Ладен бе.

  Relationship with Osama bin Laden
  Khashoggi was acquainted with Osama bin Laden in the 1980s and 1990s in Afghanistan while Bin Laden was championing his jihad against the Soviets. Khashoggi interviewed bin Laden several times, usually meeting bin Laden in Tora Bora, and once more in Sudan in 1995. During that period, he was employed by Saudi Arabian intelligence agencies to try to influence bin Laden into making a compromise with the Saudi royal family in their rivalry.

 32. 32 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "Ако не бъдат взети предвид случаите на връщане на мигранти в страни от Западните Балкани, делът на връщанията спада до 27 на сто."
  Сърбежите са полазили Европата яко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK