Съпротива и колаборационизъм: когато нацистите окупираха Гърция

Снимката е от 13 октомври 1944 г.

© Associated Press

Снимката е от 13 октомври 1944 г.По време на Втората световна война много гърци сътрудничат на нацистките окупатори. Колаборационизмът е европейски феномен, който след войната бързо е изтрит от съзнанието на хората, сочи историкът Стратос Дорданас пред "Дойче веле".


Преди 74 години, на 12 октомври 1944 година, Вермахтът се изтегля от Атина. От 1941 до 1944 година Гърция е окупирана от нацистите. Далеч не всички гърци осъждат военното присъствие на нацистка Германия. Мнозина сътрудничат на нацистите. Дълго време разследването на феномена колаборационизъм беше премълчавана тема в Гърция - също както и в много други европейски страни. Това отбелязва и професорът по нова европейска и балканска история Стратос Дорданас в разговор с ДВ. Той посочва също, че през последните години са публикувани значими научни трудове, допринесли за трезва оценка на събитията.


Въпреки това се налага въпросът дали гръцкото общество междувременно е в състояние без емоции да оцени този неприятен аспект от историята, да го разбере и да си извади поуки.
- Каква е ролята на гръцката съпротива срещу нацистите?


- Гръцката народоосвободителна армия е най-значимата гръцка партизанска организация, която е пряко подчинена на комунистическата партия. В началото силите от тройната ос и преди всичко германските войски са изправени пред един от най-трудно решимите проблеми през Втората световна война - партизанската война. В тази връзка те са изправени и пред въпроса как да се отнасят към цивилното население в окупираните територии. Най-важната им цел е да бъде задушена съпротивата на вътрешния фронт, преди тя да достигне такива размери, че да се превърне в неконтролируема заплаха.


- Как е била организирана съпротивата?


- Партизаните използват селата като база за снабдяване с припаси, като пътища за отстъпление, като източници на информация и за вербуването на нови партизани. Окупационните войски се опитват да разкъсат тази връзка между партизаните и цивилното население по най-брутален начин. Разрастването на съпротивителния фронт превръща цялата страна в поле на военни операции през 1943 и 1944 година. Окупационите войски смятат всеки цивилен гражданин за потенциален враг и налагат принципа на колективната отговорност.


- Колко силен е бил колаборационизмът?


- Днес знаем със сигурност, че много гърци са сътрудничили на Вермахта и на СС по време на войната. Много гръцки мъже стават членове на батальоните за сигурност, водени от най-различни мотиви. За някои от тях това сътрудничество означава да грабнат оръжието, респективно да приемат националсоциалистическата идеология или да се впуснат в едно ново приключение. С това сътрудничество са свързани също поемането на държавни постове, шансът за разпределяне на военната плячка и еврейското имущество или пък надеждата за оцеляване в тежките условия на окупацията. За други колаборационизмът е единствената възможност да защитават семействата и селата си от набезите на гръцката народоосвободителна армия.


Общият знаменател на сътрудничеството с окупаторите е антикомунизмът. Той характеризира военните, идеолозите на националсоциализма, както и действията на техните привърженици. По това време антикомунизмът сред значителна част от гръцкото население бива подсилен от интензивната славянофобия и най-вече българофобия. Сред още по-голяма част от гърците се засилват патриотичните рефлекси срещу евентуалната заплаха от отделяне на Македония в полза на съюзената с Германия България.


- Колко голям е бил броят на тези, които са подкрепяли германците?


- Общо 20 хил. души са били членове на различните въоръжени батальони. Те са и най-страховитият противник на гръцката народоосвободителна армия и са подчинени на най-висшия есесовски офицер в Гърция - генерал-лейтенант Валтер Шимана.


След края на войната и най-вече между 1945 и 1950 година всички членове на батальоните за сигурност и идеолозите на националсоциализма, които са останали живи, са изправени пред съда. Скоро обаче става ясно, че гръцката държава не възнамерява да ги наказва действително. Много от осъдените са помилвани с кралски укази или са амнистирани. Така в началото на 1950-а година те са освободени. И бившите поддръжници на нацисткия светоглед са интегрирани в антикомунистическата държава.


- Дали това е типичен гръцки феномен?


- Гърция не прави изключение по отношение на наказанията за колаборационистите от другите европейски държави. Въоръженото сътрудничество с германските окупационни сили е европейски феномен, който европейските общества много бързо изтриха от съзнанието си веднага след войната, защото искаха да следват своя демократичен и мирен път. Гърция се различава само по малкия брой действително осъдени. Като не бива да забравяме, че краят на окупацията беше последван от кървава гражданска война.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  Интересна тема.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  "По това време антикомунизмът сред значителна част от гръцкото население бива подсилен от интензивната славянофобия и най-вече българофобия. "
  ”За други колаборационизмът е единствената възможност да защитават семействата и селата си от набезите на гръцката народоосвободителна армия.”
  Двете ключови изречемия в статията. Право куме та в очи.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  Тези в Северна Гърция които са посрещали българската армия през 1941 с цветя какви са били?

  До истината се достига с познание!
 4. 4 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Много повърхностно. Вероятно е предназначено за немскоговорещата част на ДВ, характеризираща се с ценностна система от два маркера - евтино летуване /тип Слънчев бряг/и максимум социал. Някъде му казват бял боклук.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Съветски фашисти не са имали, нали? Няма какво да се оплакват.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  За други колаборационизмът е единствената възможност да защитават семействата и селата си от набезите на гръцката народоосвободителна армия.
  —цитат от коментар 0 на статията

  комунистическите гепаджии насекъде са еднакви...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4956 Неутрално

  Съпротивата на Гърция и Гърците срещу фашисти и нацисти е легендарна.Важна страница от историята на Европа !

  Adolf Hitler:
  "For the sake of historical truth I must verify that only the Greeks, of all the adversaries who confronted us, fought with bold courage and highest disregard of death.. " (From speech he delivered to Reichstag on 4 May 1941)

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2695 Весело

  Значи който сътрудничи на враговете ни и е против нас е феноменален?! Ха-ха-ха.. Не е истина,как си кривят езика някои...

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Интересна статия.Тези дни е починал Йохим Роненбург , дано не му скопих името.Той е от норвежката съпротива и преди да почине беше последния оцелял от диверсионната група , която взриви завод за "тежка вода" – основен компонент от опитите на нацистите да се сдобият с атомна бомба.
  Малко по малко си отива поколението което беше свидетел на войната.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Какъв гръцки феномен? Прочетете ,че е има дълга гражданска война!
  Иначе породата "колаборационисти" то е ясно ,че на всякъде ги има и са си нагаждачи със силните на деня,такива сменят господаритев зависимост който е на власт у нас има поне 10 фамилии такива! Трябва да им се признае на гърците ,че те поне имат и убеждения!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 10 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Тези в Северна Гърция които са посрещали българската армия през 1941 с цветя какви са били?
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  нали преди това е имало спогодба за обмяна на население

 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Тези в Северна Гърция които са посрещали българската армия през 1941 с цветя какви са били?
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt

  Колаборационисти на страните от Тристранния пакт (разбирай нацистка Германия и Царство България).
  Но са били по-малко от жертвите в Драмското въстание.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Drama_uprising

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3541 Любопитно

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Статията загатва за много интересни неща, бих казал, сигурно старателно непознати за гръцката съпротива. Две изречения съм цитирал от нея в предишните ми постове. Много интересни изречения и то казани от гръцки професор. Намерих материала и на немски. Предевен е почти едно към едно. Интересни са сигурно изследванията на професора.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Съпротивата на Гърция и Гърците срещу фашисти и нацисти е легендарна.Важна страница от историята на Европа !Adolf Hitler: "For the sake of historical truth I must verify that only the Greeks, of all the adversaries who confronted us, fought with bold courage and highest disregard of death.. " (From speech he delivered to Reichstag on 4 May 1941)
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Този цитат да не от онази книга на Хитлер,която се оказа фалшификат?

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3142 Весело

  Гърците яко тролят Германия за репарации. Дойче Веле отговаря с хибридно интервю.

 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Северна Гърция и Одринско сме загубили когато дебилния Фердинант заповядва атака срещу Сърбия и Гърция и започва между-съюзническата война юни 1913.
  Това е фаталната дата за България.

  Германската му проклета семка ни е докарала катастрофа в 1913, и послед в 1918 когато пак като дебил се вхърлил България на страната на загубените германци.
  Втората световна война по традицция Кобургите пак ни залгат на дуспата, пак с Германия.

  Кобургите ни разктават като държава !

 17. 17 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Съветски фашисти не са имали, нали? Няма какво да се оплакват.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Опитали са се някои да си докарат такива, но за щастие Чърчил и Труман са спасили Гърция от тази напаст*. Още си чакат статуите в центъра на Атина.


  -------------
  * Напаст, която изпъждат и в НРБ :(((

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 18. 18 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Германеца трябва да се удари колкото може.
  Веригите му - Била, Кауфланд, Метро ... трябва да му се отнемат, и предадат на държавите в ЕС.

  Когато шамаросаш германец все е късно !
  И винаги има за какво.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Публикацията принизява огромния нацистки интерционален принос на СССР за разпалване и провеждане на Втора световна война.
  Както и за подгряване на Студени.

  Ако не беше СССР, никой немаше да се сети да се союзи с Хитлер и подпали Войната.

  Нацията СССР преобърна ОН (Общество на Народите)
  в ООН (Общество на Обединени Нации).

  Понастоящем, бивша.
  Изплете си кошницата и изостави Народите "в небрано лозе".
  Което фърга сянка върху Марксисткото учение.

  И така... накъде сега?

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4956 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Арис Велухиотис, най легендарния гръцки партизански лидер, съставя януари 1945 списък от 10000 предатели и го предава на ЦК на ГКП с предложението да бъдат екзекутирани заедно със семействата им.Много бързо Арис е преследван освен от немци и италианци.......и от англичани и гърци......бклзчително ГКП !!! Първите около 100 имена от списъка днес (потомците им) са известни магнати и политици !!!!!

  Арис
  https://cdn1.bbend.net/media/com_news/video/2018/06/15/45413/main/ARIS.jpg?t=0

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Дядо ми е бил федшер на българския "окупационен" корпус на о. Тасос. Разправяше, че не са изстреляли дори и един изстрел. Спомняше си колко риба и октоподи са изяли като дар от местните рибари.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  В немският вариант дават за пример Ксенофон Йозмас, осъден на смърт и след няколко години помилван и освободен. Имаш ли идея кой е?
  ”Xenofon Josmas, 1947 als Kollaborateur zum Tode verurteilt, wurde 1952 freigelassen”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4956 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  В периода веднага след края на Гражданската война се имитира опит за национално помирение.По това време са пуснати от затворите и доста комунисти.Така излизат от затворите и всички предатели.Моята баба е арестувана в 1947.Същата година ражда в затвора баща ми.Пуснати са през 1951 по заповед на царица Фредерика която се отнася до всички арестувани майки.Разбира се по същото време тази вещица продава в САЩ и Австралия над 20000 деца ! Комунистите партизани също отвличат със себе си около 25000 деца и ги разнасят по всички соц страни......най много в БЮРМ.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нацистите биле маняци
  за култивиране на чисти раси...

  А за похвала от Джуги Сталин да се сетиш?

  Ком нацистки партизани над Свободни кат душмани
  пробвали се да подействат... срещу Къч противодействие.

  Америка помогнала на Гърция в трудния момент с демократични мерки.
  В частност: с безвъзмездни магарета от особено устойчива и трудолюбива порода, особено важна за високи планински земеделски висоти.

  По този начин неконкурентноспособни грчки ком магарета
  биле маргинализирани и емигрирани
  (в частност: в Нрб на Бкп на Кпсс на Ссср)

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не се родих Грък по собствено желание.

  Съпротивата на Гърция и Гърците срещу фашисти и нацисти е легендарна.Важна страница от историята на Европа !

  Adolf Hitler:
  "For the sake of historical truth I must verify that only the Greeks, of all the adversaries who confronted us, fought with bold courage and highest disregard of death.. " (From speech he delivered to Reichstag on 4 May 1941)

 25. 25 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev":

  Има спогодба да. 60 000 жители на Егейска Македония се преселват в България. Останалите 1 милион от които над 60% българи остават и се погърчват за да не ги гонят. Я провери колко имена на населени места са сменени в Северна Гърция и ще разбереш къде са отишли точно българите. Отговорът е - никъде не са отишли. Просто сега след 1 век тормоз се мислят за гърци.

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Гръцката кампания изяжда главата на Хитлер, забавя плана Барбароса с месец и затова не успява да вземе Москва преди студовете. Мерлявата офанзива на италянците в Гърция, принуждава Хитлер да отложи Барбароса и да прегази Гърция.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#24] от "dnevnikar":
  "безвъзмездни магарета от особено устойчива и трудолюбива порода"
  ..............................
  А Вермахта изкупува през март 1941 г. всички магарета от българските селяни по границата с Гърция, за да ги използва в предстоящата офанзива. През нощта на магаретата са слагани фенери и са били пускани да се разхождат по гръцката линия "Метаксас", при което от укрепените точки откривали огън по тях, а германската артилерия впоследствие нанася прицелен унищожителен огън...
  Гърците имаха късмет, че британците и американците унищожиха комунистическата съпротива в края на гражданската война, макар че и днес сред голяма част от гръцкото общество има силни комунистически тежнения. Не ги е газил истински социализъм явно.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11222 Неутрално

  При разделянето на света на две зони всяка е пазила своите и е наказвала чуждите по различен признак - комунизъм/антикомунизъм, а не нацизъм/антинацизъм.
  Наскоро гледах един много интересен немски филм за изправянето на съд (в началото на 1963) на началниците в Аушвиц. Част от тях са били уважавани учители или чиновници, а прокурорите са отказвали дълго да повдигат обвинение (поради две причини и другата е нежелание да се преследват германци)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Българи!

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4956 Неутрално

  До коментар [#26] от "korc":

  Това е и истината ! +++

  Гърция дава на СССР 6 седмици време.
  Също така гръцката съпротива ''държи'' през цялата война 250000 окупационни войски в Гърция с огромна цена за населението.Окупационните войски в нито един момент не контролират повече от 40% от територията на страната ! Излизат от градовете почи само за наказателни операции срещу невъораженото гражданско население.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#27] от "volarok":

  Една моя баба поддържаше комунистите до смъртта си само защото нейният баща е бил на косъм да го убият няколко нацистки настроени хора от селото по ЛИЧНИ причини. Намесили се двама комунисти и го спасили. Било е преди 09.09.1944г. Повтарям,нямало е идеологически или каквито и да политически спорове. Та искам да кажа,че вероятно доста от гърците симпатизиращи на комунистите са го правели просто заради някакво стечение на обстоятелствата...

 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  20 000 oткрити колаборанти и то воюващи, доколкото, разбирам, са си много нещо. Нали?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 823 Неутрално

  За сведение не нацисти, а членове и подледователи на Националсоциалистическата германска работническа партия (на немски: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), считана за толкова крайно дясна, та опирала до крайното ляво, е правила золумите из Грънция.
  Ама пишете нацисти, щом така ви карат.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Статията оборва твърденията на защштниците на народния съд, че колаборационистите са екзекутирани навсякъде в окупираните страни. Еребуса потвърди че комунистите в Гърция са същите като нашите с това искане за ликвидиране на 10х. колаборационисти и семействата им. Диваци и варвари.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Добре де, гърците се сражават смело и Гърция е превзета за 24 дни (6-30 април), а не като Югославия само за 11 дена от 6 до 17 април 1941 г.
  Гръцките войници винаги са били смели и всепобеждаващи, особено в Гръцко-Турската война 1922 г. и в Петричкия инцидент 1925 г.

  До коментар [#32] от "deaf":
  Аз имам предвид, че гърците и сега се увличат по социализма, не толкова по онова време.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И след това трябваше румънците да я удрят в тил и да стигнат до столицата й, за да не остане една друга армия да се върне край Солун, а да не си остане отрязана край Горна Джумая.

 39. 39 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":И след това трябваше румънците да я удрят в тил и да стигнат до столицата й, за да не остане една друга армия да се върне край Солун, а да не си остане отрязана край Горна Джумая.
  —цитат от коментар 38 на anton83


  Да. КОЙ НАСЪСКВА рУМУНИЯ ДА НИ НАПАДНЕ? Кой се мотае с арбитража в Македония? Кой крепи Великосръбската идея? Русия разбира се. А все още има заблудени душици, които я величаят.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Верно е, след ВСВ.
  Има документални филми по темата.

  Верно е и че в Гърция е имало гражданска война, която комунистите загубили
  и някои от тях емигрирали задълго за други страни, вкл. НРБ.
  До някое време в НРБ имаше имигрантски санаториум (почивна станция) за такива.

  "Америка помогнала на Гърция в трудния момент с демократични мерки.
  В частност: с безвъзмездни магарета от особено устойчива и трудолюбива порода, особено важна за високи планински земеделски висоти."

 41. 41 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Мики мауси , снежанки и герой и от други приказки за деца и пораснали са били ....
  единствено което се помни за Бг армия е че след като рухнали Немците , като мишки са изчезнали от градове които уж ги посрещнали с цветя и рози. А и че Думата Бг офицер е синоним да рекетюр и крадец.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 42. 42 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 574 Весело

  Съпротивата на Гърция и Гърците срещу фашисти и нацисти е легендарна.Важна страница от историята на Европа !Adolf Hitler: "For the sake of historical truth I must verify that only the Greeks, of all the adversaries who confronted us, fought with bold courage and highest disregard of death.. " (From speech he delivered to Reichstag on 4 May 1941)
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не ме разсмивай. То верно, че всеки народ си има историческите митове и твърдо си вярва в тях, но гърците са царе в това отношение.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не е потвърдено че канибали са изяли главата на Хитлер през 1941 г.
  До 22 юни същият е бил в прекрасни отношения с СССР.

  Според последни сведения, хитлерист № 1 е бил жив, ако не съвсем здрав,
  до началото на м Май 1945 г.

  Не е потвърдена и причината, защо Москва оцеляла.
  Навярно, по уговорка от 1939 г. в Пакта Молотов-Рибентроп
  за подялба на Европа.

  Планът Барбароса: Глава от Пакта Молотов-Рибентроп?

  Пактът за вечна дружба е подписан по войнолюбна инициатива на Сталин на Политбюро на КПСС на СССР.
  Две седмици преди 23.8.1939, влак със съветски "дипломати" е сновал до Берлин и назад
  щото страните да уточнняват подробности.

  Не знаем какъв е обемът на Пакта:
  1000 страници, 10 хиляди или милион...

  още инфо

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов

  До коментар [#26] от "korc":

  Гръцката кампания изяжда главата на Хитлер, забавя плана Барбароса с месец
  и затова не успява да вземе Москва преди студовете.

  Мерлявата офанзива на италянците в Гърция, принуждава Хитлер да отложи Барбароса...

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3055 Неутрално
  Ето пълния текст на речта на Хитлер пот 4 май 1941 год. , в която говори и за Гърция
  https://en.wikisource.org/wiki/Adolf_Hitler 's_Address_to_the_Reichstag_(4_May_1941)

  Все пак трябва да се отчита факта, че това е станало в началото на ВСВ, преди нападението на СССР.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  През 1917 г. германци "загубени" вклинили и вкоренили Ленин в Русия.

  100 години след: нема оттърване.
  Нещо повече:
  наскоро имаше допитване дали ленинските раби биха предпочели неземен ленинистки рай, пред несовершения земен.

  За сравнение: България пребори Мавзолея си "ленин" (1949-1993).
  Освен това, първа призна Република Македония с това й име.
  Както направиха повечето държави членки на ООН,
  с изключение на една, две или три...

  А Гърция?

  БЮРМ та БЮРМ
  FYROM та FYROM
  Северна Македония
  ...

  Спомняте ли си коментарите преди няколко години,
  когато се появи сегашният гръцки премиер начело на Сириза?
  Че е човек на Москва...

  Е, случи се:
  Ненужни протакане и суматоха със спорното име "Северна Република Македония".
  Сега вече Москва припомня: А, не, официално и вече 26 години за нас "Северна" не е.

  Името не е пречка за приемане на РМ в ЕС и НАТО.

  EU Translate ще превежда на грчка азбука или друга за който има нужда,
  и толкоз.

  До коментар [#16] от "WWW":

  Германската му проклета семка ни е докарала катастрофа в 1913, и послед в 1918 когато пак като дебил се вхърлил България на страната на загубените германци.

  Втората световна война по традицция Кобургите пак ни залгат на дуспата, пак с Германия.

 46. 46 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Съветски фашисти не са имали, нали? Няма какво да се оплакват.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Имали са си свой милитаризиран патриархален фашизъм, и ги махат, едновременно с Испания и Португалия, в средата на 1970-те--пентайсетина години преди източна Европа да излезе от съветския фашизъм.
  Затова в южна Европа и до ден днешен да си "пич радила" значи да си "войнстващ антифашист", а в източна Европа да си "пич радикал" значи да си "войнстващ антикомунист".
  Различно наследство. И разлика 15 години в преминаването към по-адекватен бит.

 47. 47 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":Мики мауси , снежанки и герой и от други приказки за деца и пораснали са били ....единствено което се помни за Бг армия е че след като рухнали Немците , като мишки са изчезнали от градове които уж ги посрещнали с цветя и рози. А и че Думата Бг офицер е синоним да рекетюр и крадец.
  —цитат от коментар 41 на odyssey6195


  Българските войски започват да се изтеглят от Беломорието в края на август 1944-та, след решение на българското правителство съобразено с международната обстановка. Нещо против ли имаш? Дотогава напълно самостоятелно си държат района. Немските части са в Солун. Още нещо се помни, ама явно не си знаеш собствената история-разбитото Драмско въстание. И 60те хиляди избити, може вече да стигнали и 100(на юг много ви бива в смесването на литература и история, още от Херодот).
  За построените пътища, напоителни канали и прочие благоустрояване ясно, че няма да си спомняте.
  А предполагам знаеш на какво е синоним при нас "византиец".

 48. 48 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 400 Неутрално

  ... Публикацията принизява огромния нацистки интерционален принос на СССР за разпалване и провеждане на Втора световна война.Както и за подгряване на Студени.Ако не беше СССР, никой немаше да се сети да се союзи с Хитлер и подпали Войната.Нацията СССР преобърна ОН (Общество на Народите) в ООН (Общество на Обединени Нации).Понастоящем, бивша.Изплете си кошницата и изостави Народите "в небрано лозе".Което фърга сянка върху Марксисткото учение.И така... накъде сега?
  —цитат от коментар 19 на dnevnikar


  Тъй като мнозина не ви разбират или съзнателно не искат да разберат, аз бих искал да добавя малко конкретика :

  https://chitanka.info/book/5080-ledorazbivachyt

  https://chitanka.info/book/5081-denjat-m

  https://chitanka.info/book/5082-poslednata-republika

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Ако се съди по загубите на окупационните сили,гръцката съпротива е била меко казано незначителна,А за колаборационизма,това е институт,въведен за да се оправдае нелегитимната и отвсякъде разправа с хора след "освобожденията" и логично е забравен ,за да се забрави и тази не особено приятна тема,която на всичкото отгоре би могла да источник на колективна омраза.Просто през ВСВ са нарушавани от всички всички писани и неписани правни,морални и всякакви норми и просто е нямало такива,Което е логично и неотменимо следствие при "тоталн война на оцеляване",независимо кой как я нарича,Иначе никой нямаи не може да има никакви задължения към несъществуваща държава,дори не може и да е неин гражданин,В периода 1941-1944 държава Гърция де юре няма,нито има легитимно правителство,Неслучайно мирните договори след ВСВ се подписват,след като във всички държави се провеждат избори,т.е никой не е смятал за легитимни разните "задгранични правителства" основно в Лондон и Москва,често и на двете места,

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#42:"disorg"][/quote]

  Всеки народ и нация задължително имат митове и това е част от идентичността ,точно както и другите национални символи.Просто стабилните общества им отдават точно това значение,а тия дето се лутат и са в криза или имат комплекси им отдават и друго значение.Като Саркози каза,че щом станеш французин,ставаш потомък на галите,имаше предвид точно това,т,е че всеки французин трябва да уважава френските символи,сред които е и националният мит,Иначе и самият той не е.

 51. 51 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#16] от "WWW":

  А московците ни изграждат, нали така? 4000 завода със смело пушещи комини, така ли беше? Дето Костов ги е продал за по $1?

  РУСИЯ --- ВЕЧНИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРЩИНАТА!

  В отпуск съм
 52. 52 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Германеца трябва да се удари колкото може.Веригите му - Била, Кауфланд, Метро ... трябва да му се отнемат, и предадат на държавите в ЕС.Когато шамаросаш германец все е късно !И винаги има за какво.
  —цитат от коментар 18 на WWW


  Объркал си "германеца" с "московеца" и "веригите му" с "авоарите на майцепродавците и решетниковчетата" (Валю З, Сопола, Прасето, Болен, дебелата дребна рибка, ХайБуй, р.овч, македончето от Русе, Гумен Г, пловдивският свинар, червените биволици и все останаля).

  В отпуск съм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK