Юнкер предупреди Румъния да не поставя в опасност влизането си в Шенген

Жан-Клод Юнкер и Клаус Йоханис

© Reuters

Жан-Клод Юнкер и Клаус ЙоханисЕвропейският съюз предупреди Румъния да зачита демократичните му ценности, преди да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през януари, предаде EurActiv.


Европейската комисия изрази безпокойство заради промените в румънския наказателен кодекс, наскоро прокарани от управляващата Социалдемократическа партия, които според критици противоречат на конституцията.


По време на дебат в Европейския парламент с румънския президент Клаус Йоханис председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди Румъния да не подкопава опитите си да се присъедини към Шенген.
"Надявам се Румъния да се присъедини към шенгенската зона, но тя не трябва да залага това като обръща гръб на (европейските) принципи за върховенството на закона", заяви Юнкер. "Надявам се, че в Румъния има консенсус за борбата срещу корупцията, в противен случай Европейската комисия ще има проблем с препоръките си и с единодушното им приемане", допълни той. За да стане членка на Швенген, Румъния се нуждае от препоръка от Комиисята и от единодушната подкрепа на 27-те държави в ЕС.


Наскоро Манфред Вебер, който се надява да наследи Юнкер като председател на Еврокомисията, призова България и Хърватия "незабавно" да влязат в Шенген, но пропусна да спомене Румъния.
Юнкер намекна, че по време на предстоящото румънско европредседателство, което започва на 1 януари, препоръките и по други въпроси може да срещнат затруднения.


Системна заплаха


Ги Верхофстад, лидер на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), също предупреди, че отслабването на назакателния кодекс пречи на борбата срещу корупцията. Той призова Румъния да не "следва примера" на Полша и Унгария. Срещу тях евроинституците започнаха действия, които могат да доведат до безпрецедентни санкции заради риск от "системна заплаха" за върховенството на закона.


Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс многократно е изразявал "опасенията си" заради някои от промените в румънската съдебна система и поиска разяснения от премиера Виорика Дънчила в писмо, изпрателно по-рано този месец.


След като спечели изборите през 2016 г., воденото от социалдемократите правителство опита да отслаби антикорупционното законодателство, но се отказа от плановете си заради най-голямата вълна от протести от падането на комунизма през 1989 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK