Въпреки сътресенията реформите на Макрон започват да дават резултати

Въпреки сътресенията реформите на Макрон започват да дават резултати

© ReutersМакар Франция да преживя политически сътресения и разочароващи икономически данни през последните месеци, под повърхността има сигнали за по-дълбока промяна и те сочат, че реформаторският устрем на президента Еманюел Макрон започва да дава плодове.


През по-голямата част от тази година 40-годишният президент и бивш инвестиционен банкер трябваше да понесе не особено вдъхновяващи новини на икономическия фронт с намаляващо потребителско и бизнес доверие и мрачни перспективи за растежа.


Ако погледнем обаче отвъд тези лишени от блясък краткосрочни показатели, ще видим, че заетостта и създаването на нови компании са на рекордни равнища, а покупателната сила е неудържима. Заедно тези данни са доказателството, че се извършва по-значима структурна икономическа промяна, която може някой ден, може би все още далечен, да помогне да бъде спрян дългосрочният спад на конкурентоспособността на френския износ.
"Започват да се очертават някои промени", казва икономистът Денис Феран, управляващ директор на мозъчния тръст Rexecode, отбелязвайки най-вече значителния скок на заетостта. На равнище близо 66%, делът на хората, които имат работа, достигна най-високото ниво си от края на 2003 година. Според Феран това е показател, че потенциалът за растеж на икономиката набира скорост.


Макар прогнозата на Rexеcode за икономически растеж от 1.3% догодина да е по-ниска от оценката на правителството за растеж от 1.7%, колегите на Феран са убедени, че с времето реформите на Макрон ще добавят към икономическия растеж 0.2-0.3 процентни пункта.


Недоволни избиратели


Макрон обеща реформи, благоприятни за бизнеса, които да стимулират инвестициите и създаването на работни места. Избирателите обаче стават неспокойни пред лицето на толкова бавен растеж. Понякога резкият му лидерски стил и напускането на няколко ключови министри доведоха до хаотично преструктуриране на кабинета в началото на октомври и само засилиха чувството им на недоволство.


Въпреки подобни неуспехи, които станаха водещи новини в медиите, трудовият пазар, изглежда, става по-силен, дори безработицата упорито да остава висока на ниво 8.7%. Хората не само получават работа, но и все по-често подписват дългосрочни договори. Работодателите по-рано отхвърляха подобни контракти, страхувайки се, че няма да могат да освободят работниците, ако бизнесът тръгне надолу. Реформа на трудовия кодекс миналата година се опита да разсее тези опасения, като улесни както наемането, така и уволняването.


"Можете да говорите каквото си искате, но като погледнете какво е свършил през тези 18 месеца, виждате, че е бил много активен. (...) Той се захвана с големите проблеми като трудовия пазар", посочва икономистът Жан-Ерве Лоренци, който управлява форума Cercle des Economistes.


Удивително е, но младежката безработица спада въпреки факта, че правителството на Макрон намалява броя на субсидираните работни места, от които в миналото обикновено се възползваха младите хора. Макар и все още висока - над 20% - младежката безработица сега е на най-ниското равнище от края на 2008 година, когато започна финансовата криза.


Бум на нови компании


Макрон намали освен това корпоративните и капиталовите данъци в опит да стимулира инвестициите, иновациите и поемането на рискове.


Като по поръчка създаването на нови компании изведнъж скочи и не показва признаци за забавяне въпреки по-слабите икономически перспективи. Рекордните 59 700 нови компании са били създадени през септември според Националния статистически институт.


Лоренци предупреждава обаче, че "стартъп компаниите и иновациите не могат да оправят икономиката като цяло".


Докато компаниите и богатите получиха данъчни намаления, мнозина избиратели се чувстват пренебрегнати, особено след като понесоха увеличаване на социалните вноски и поскъпване на бензина в началото на годината. Ускоряването на инфлацията само още повече изцеди финансите им.


За да се противопостави на обвиненията, че управлението му е в полза на богатите, правителството на Макрон насочи вниманието си към увеличаване на покупателната сила на домакинствата. Това винаги е било важен въпрос във френската икономика, която е задвижвана от потребителите.


Според официалната статистика намаляването на подоходния данък този месец и понижаването на общинските данъци през ноември би трябвало да увеличат разполагаемия доход с 1.7% за последните три месеца на годината. Това ще е най-силното тримесечно увеличение от 16 години.
Ясно е обаче, че Франция все още има да измине дълъг път.


Делът й от износа на еврозоната към света остава без промяна - 12%, което сочи, че Макрон е постигнал малък напредък в усилията си да преобърне дългосрочния спад на конкурентоспособността.


"Денят, в който стабилизираме или дори си върнем пазарния дял, ще бъде сигнал за истинска структурна промяна. Това обаче е структурен показател, който тепърва предстои да се появи", казва Феран. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Знае какво прави и как да го направи. Няма да правя сравнение с Борисов.

 2. 2 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Тръмп е неуспешен президент при 3.7 безработица и над 3 процента ръст , а Макрон с 8.7 безработица И 1.3 ръс на БВП е успешен реформатор, при който реформите дават страше резултат . Демагогия отвсякъде.

 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Франция има най ниският ръст от съседите си , които са и по богати , а някои са със сходен, от развитите страни в ЕС Франция се справя най зле , толкоз за реформатора Макрон.

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  ВПК на Франция ще удари рамо /евентуално /.По последни данни от Евронавал конференцията в Париж тяхната флота започва 18 месечен проучвателен период за уточняване на точните спецификации на следващия самолетоносач / може би два /.
  Също там беше показана ранна концепция на бъдещия заместник на Рафал и Еврофайтъра.Все неща , които ще глътнат милиарди.Е не всичко ще e за Франция ама все е нещо :)
  Впрочем много интересни неща се изнесаха на това изложение!

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jalis Ironhammer":

  Не може да има единна европейска армия докато всяка европейска страна сама си произвежда оръжие. Като самолетоносачи и изтребители.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1338 Весело

  До коментар [#2] от "Иван К.":

  Ти па намери с кой да я сравняваш.
  Та в Франция има с една идея по малко соц от Гърция.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  За единна армия не съм компетентен да говоря , но съвместни проекти си има отдавна.Например самолетът Торнадо е съвместен европейски проект проект.Това беше започнато още през 70-те години.
  Проектът за нов самолет се нарича NGF.Засега участват Франция и Германия.Имаше приказки и Япония да се включи , но това отпадна много рано.
  Самолетоносачите са съвсем друга работа.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К.":

  Сравнението между Макрон и Трумп не е съвсем коректно. В САЩ Републиканската партия има трдадиции в икономическите реформи. Хората и бизнесът ги очакват и ефектът се усеща бързо. Тръмп използва тази традиция. Във Франция подобни пропазарни промени не са правени повече от половин век и инерцията е доста по-силна.
  По мое мнение икономическите реформи на Макрон са добри. Просто трябва време.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1338 Весело

  "реформите на Макрон започват да дават резултати"

  Да, дават резултати - изключително нисък ръст на БВП - 1.3%, с прогнози за 2,8% бюджетен дефицит за 2019 г., при 2.6% за 2018 година.
  Изобщо, цялата статия е едно четкане на имиджа на Макрон, който е с одобрението на едва 32 процента от французите, спад с 12% за годината.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К.":

  Винаги се чудя на такива коментари. Вземи погледни какво е real GDP growth rate и сравни Франция и САЩ. След това се запитай каква е разликата между двете икономики. Тръмп наследява една добра икономическа ситуация, в която ролята на държавата е малка. Макрон се опитва да освободи бизнеса от излишни държавни пречки. Отделно не е вярно, че "Франция има най ниският ръст от съседите си , които са и по богати , а някои са със сходен, от развитите страни в ЕС Франция се справя най зле". От съседите на Франция Италия и Белгия имат по-нисък растеж, от развитите страни Италия определено е по-зле. Макар че първо трябва да определим какво е зле.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Погледни на нещата позитивно - от години Франция не е имала президент, който да си върши работата, без постоянно да се оглежда какъв му е рейтингът.

 12. 12 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Бюджетният профицит е благо само за страни, които са надвили масрафа си. В оптималния случай той означава, че държавата заема пари за да инвестира. Може и като при нас, да ги раздава за щяло и нещяло, но принципно той означава активна позиция на държавата като инвеститор. А за да бъде държавата инвеститор, това значи, че означава в какво има да инвестира.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5074 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К.":

  Икономиката на една страна е доста инертна материя! Не смятам да обеснявам повече. Който има акъл, би разбрал!

 14. 14 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Макрон накрая успя да раздвижи тая ръждясала от консерви държавна машина. И ьа разлика от Тръмп не помпа вътрешен дълг съд скорост няколко милиона на час.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3587 Неутрално


  Любопитна подробност от коментарите дотук е, че мнозина се напъват да правят сравнения на Макрон с Тръмп. Но както предвидливо отбеляза "Роси" в коментар # 1 сравнения с Борисов няма да се правят. Че то няма и как.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5074 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  Направо съм изненадан, че още няма пост за Макрон като геронтофил!

 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Необективните политически анализи са запазена марка за Дневник.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  И ьа разлика от Тръмп не помпа вътрешен дълг съд скорост няколко милиона на час.
  —цитат от коментар 14 на Пешу


  2.8% бюджетен дефицит на Франция какво мислиш, че помпа? Кофпомпата на Баце?
  Помпа точно нов дълг, тъй както 3.6% бюджетен дефицит на САЩ прави същото,
  само мащабите са различни.

 19. 19 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#10] от "stein":

  https://www.dw.com/en/never-mind-italy-france-faces-its-own-fiscal-showdown/a-46016436

  Meanwhile, slow growth this year has raised doubts that France can keep reducing its budget deficit. The economy grew 0.2 percent in each of the first two quarters, less than Italy. Le Maire said this year's deficit will be 2.6 percent or 2.7 percent "depending on growth."

  Не са добре работите с Макрон, единственото , което виждам е , че Франция затъва и се равнява по италианците , което не може да бъде наречено добро управление. .

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешу":

  Прав си ! За мен Макрон е ДЪРЖАВНИК , а не само ПОЛИТИК !

 21. 21 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#3] от "Иван К.":

  Оня идиот Тръмп посяга и на федерални регулации - може ли такова нещо!?!
  Да не говорим, че простотията му е заразна - как можаха Мескико и Канада да му се вържат на акъла и да предоговорят НАФТА!?!

  #killwhitey
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Мнозина подиграваха Макрон, но когато предприемаш необходими, пък макар и неполулрни мерки, добрият резултат не закъснява. За съжаление у нас повече от 10 години е точно обратното - предприемат се краткосрочни популистки мерки според конюнктурата, изсипва се един публичен ресурс в едни познати обръчи от фирми, проблемите стават все повече и по - сериозни, а една олигархична клика продължава да добавя десетки милиони към активите си и всичко това на наш гръб !

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#19] от "Иван К.":

  Ами ето как изглеждат нещата с Франция и Италия

  https://tradingeconomics.com/france/gdp-growth
  https://tradingeconomics.com/italy/gdp-growth

  Та на Дойче Веле големите изводи, дето ги цитираш, са базирани върху 0.1% разлика в полза на Италия през първата четвърт на 2018.

 24. 24 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#23] от "stein":

  По висок ли е , по висок е, дори и равен да е , не е повод за гордост и определяне реформите на Макрон за работещи и даващи добри резултати , защото тъпчат на едно място и задлъжняват де . И това сравнено с най закъсалата и стагнираща икономика в ЕС .

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10973 Неутрално

  Популистите успяват с икономиката :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван К.":

  Струва ми се, че не си много наясно със ситуацията във Франция. Благодарение на различните левичарски и социалистически експерименти икономиката е блокирана от всякакви закони и регулации, дето уж защитават "хората на труда". Съпротивата срещу реформите е голяма, забавянето през 2018та е до голяма степен резултат от стачките на държавните служители от транспорта и от блокирането на жизнено важни обекти. Макрон не се поддаде на натиска и прокара измененията през Парламента и Сената. Това сред доста французи се смята за арогантност, отделно всички от опозицията плачат колко неправилно се държи Макрон. Крайнодесните на Льо Пен и крайнолевите на Меланшон са изпаднали в див популизъм, десните на Вокие са го ударили на национализъм, а социалистите на Фур още не могат да дойдат на себе си. Та Макрон от никъде не може да очаква помощ и разбиране. Дано да се справи, защото е крайно време една страна с потенциал като Франция да тръгне напред. Най-големият проблем на Франция е безработицата, където се виждат малки позитивни промени:

  https://tradingeconomics.com/france/unemployment-rate

 27. 27 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К.":

  Тръмп в какво състояние завари икономиката, и Макрон в какво? Освен да прави дупки в бюджета, какво точно е направил Тръмп? Демагогът си ти.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 28. 28 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван К.":


  Дечко, колко години се правят реформи? След колко години реформите дават ефект? Шрьодеровите реформи дето почнаха през 2002 в Германия кога показват пълния си ефект и дали първите години реалния ефект не беше негативен? Пак Тръмпизъм в действие.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 29. 29 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":

  Чакай , аз не споря , че френското общество не иска пропазарни реформи и на Макрон му е трудно да ги прокара , не споря , че френската икономика е стагнираща от преди Макрон , те и затова го избраха де , ако беше добре положението нямаше да стане президент. Това е ясно , но статията не е за колко е трудно на Макрон да прокара реформите , а че давали резултат , резултат не дават и това е видно. Не споря дали за в бъдеще е така , може и някога да дадат резултат, но сега резултати няма . за момента , когато цялата световна икономика бумти в това число и на ЕС, в пика сме иконоческият подем и възстановяване , бележат се рекордни ръстове , рекорди спадове на безработицата и да наречеш тези мижави ръстове , придружени при това със сериозен дефицит на бюджета и сътветно задлъжняване положителни сигнали за работещи реформи е смешно. В момента номинално имаме растеж от 1 процент , но реално Франция е в рецесия , предвид растежа на другите от тяхната черга .

 30. 30 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#28] от "deutschwagen":

  Айде прочети пак заглавието ........-Въпреки сътресенията реформите на Макрон започват да дават резултати

  Не пише реформите на Макрон не дават резултати , но това е нормално , защото След колко години реформите дават ефект? Шрьодеровите реформи дето почнаха през 2002 в Германия кога показват пълния си ефект и дали първите години реалния ефект не беше негативен?

 31. 31 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":

  Този линк дето си го дал подкрепя моята теза спад от 10 на 9 , не е никакъв спад.

 32. 32 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иван К.":

  " което виждам е , че Франция затъва и се равнява по италианците ,"
  ----
  Глупости, Мунчо. Ако нещо може да се каже за Франция, е че хората осъзнават проблема и след световната криза 2008 се опитват да го решат малко по малко:
  https://tradingeconomics.com/france/government-budget
  Подобна е ситуацията и с Италия, но в случая разликата е не толкова в това колко сегашното правителство ще вземе назаем от идните поколения (бюджетният дефицит), а кумулативното заемане от всички предишни правителства (държавният заем), Франция 97% БВП -- Италия 132%:
  https://tradingeconomics.com/france/government-debt-to-gdp

  Няма да ви насочвам към оная работа на Райнхар и Рогоф, не щото бе донякъде дисцредитирана, а щото нямате шанс да зацепите за качествената разлика между тези две количествени нива на държавна задлъжнялост. Вместо това, ще Ви обърна внимание на последния параграф на линка, който давате:
  "The IMF wants France to downsize its wage bill, consolidate local government budgets and reshape social, health and retirement benefits." (Гугъл-транслет-вайте го)
  т.е. МВФ съветва Франция да си реши проблемите с дълга и дефицита, като прецака сичкото френско войнство. Саркози се самоуби политически за нещо безкрайно по-нищожно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#23] от "stein":

  "Та на Дойче Веле големите изводи, дето ги цитираш,..."
  ----
  Съжалявам, че не бях стигнала до Вашия коментар, преди да изпиша цял ферман за Мунчо. .. не че имаме шанс да пробием, де. Язък!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Реформите на Макрон започнаха едва преди 4-5 месеца. През целия април страната бе почти блокирана от стачката на железничарите. Само у нас се вярва, че реформата е успешна, ако резултатът е видим до 2 седмици,

 35. 35 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Боже ела си събери версиите . Първо реформи от страна Макрон няма, който твърди обратното е тотален лаик воден от любоф към геронтофила , но и мнение базирано на факти , има пара в свирката за заблудените му фенове , които той получи поне тукашните фенки със заяждането си с ТРЪМП , за тази 1.5 година видяхме плахи опити за започване на реформии нещо като заявка , но реално първите реформи , които не са нещо кой знае колко дълбоки и всеобхватни , но все пак са реформи започват с бюджет 2019та, тоест да спорим има ли ефект нещо , което го няма е смешно. Второ реформите , които предстоят са половичати кръпки и не решават фундаметлните проблеми на френската икономика , която затъва и до 7-8 години ще имат по нисък стандарт от една Чехия,

 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тръмп е неуспешен президент при 3.7 безработица и над 3 процента ръст , а Макрон с 8.7 безработица И 1.3 ръс на БВП е успешен реформатор, при който реформите дават страше резултат . Демагогия отвсякъде.
  —цитат от коментар 2 на Иван К.


  Единия стъпва върху икономика оправена от предишната администрация, а другия--върху просрано бунище. Т.е. Макрон ако постигне резултат, който беше стартово ниво за Тръмп--това ще е монументална победа.
  И да, засега Тръмп се справя в някои сфери доста по-добре отколкото много хора се опасяваха.
  Но това не е причина за сриване в екзалтиран примитивизъм неотличим от негативния примитивизъм на по-истеричните критици на Тръмп.

 37. 37 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Аз понеже не разбирам много, съдя как върви една икономика по външния дълг и по лихвите на ДЦК. За Франция от застъпването на смешника, има една игра леко нагоре и надолу, но средното ниво не е мръднало и е 0.7% за десетгодишните облигации.
  За САЩ от застъпването на другия, лихвите са скочили от 2,4 на 3,2%.

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван К.":

  нещо бъркаш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK