Партия за разочарованите: настъпва ли "зелена вълна" в Европа

Кандидатите на Зелената партия след след обявяването на резултатите на изборите в Бавария

Кандидатите на Зелената партия след след обявяването на резултатите на изборите в БаварияНа изборите в консервативната германска провинция Бавария на 14 октомври Зелените се превърнаха във втората по големина партия в парламента на провинцията. На местния вот в Белгия в същия ден зелената партия Ecolo-Groen се представи по-добре от очакваното. А междувременно в Люксембург зелените увеличиха броя на депутатите си с 50%.


Изборите в трите европейски държави дадоха повод на редица международни издания да заговорят за "зелена вълна" в политиката и управлението. Резултатите са знак, че на фона на резкия спад в подкрепата за традиционните партии на континента и опитите им да отблъснат предизвикателството, отравяно от крайнодесните, Зелените изглеждат като приемлива алтернатива за избирателите с либерални възгледи.


Дали обаче не е прибързано да се говори за "вълна"? Какво стои зад успеха на тези партии? И ако Зелените бележат добри резултати в Западна Европа, какво се случва с тях в източната част на континента. А в България?


И отляво, и отдясно
"Зелената вълна" се надига основно за сметка на традиционните лявоцентристки социалдемократически партии, чиято подкрепа намалява рязко в Европа. Но движението все повече привлича и значителен брой разочаровани дясноцентристки избиратели.


Възходът на крайнодесните измества националните дебати все по-далеч от политическия център и отчужди хората с либерални възгледи, най-пресният пример за което са изборите в Бавария. Там лявоцентристката Соцалдемократическа партия (СДП) изгуби 210 хил. гласа, които отидоха в полза на Зелените. Те обаче спечелиха и 180 хил. от дясноцентристкия Християнсоциален съюз (ХСС), който се обърна рязко надясно в опит да си върне гласове от евроскептичната и националистическа "Алтернатива за Германия". Възходът е признак и за бързата еволюция на Зелените - някогашната протестна партия не само стана потенциален коалиционен партньор след последните избори за федерален Буднестаг, но е на път да се превърне в това, което германците наричат Volkspartei - партия, привличаща големи части от обществото.


Леополд Траугот, политически анализатор в Open Europe, също изтъква пред "Дневник", че в Германия те се възползват в голяма степен от спада при традиционния им съперник - СДП, което се очертава като трайна тенденция. Германските Зелени обаче привличат и избиратели от политическото дясно, коментира Траугот. Тъй като традиционни дясноцентристки партии като баварския ХСС заемат по-твърди позиции по въпроси като идентичността и имиграцията, техните по-центристки настроени избиратели са все по-привлечени от Зелените. За тях те изглеждат като нова центристка алтернатива. Според анализатора Зелените печелят гласове основно от левите партии като социалдемократите и в по-малка степен от социалисти и бивши ГДР комунисти ( партията "Левицата" в Германия). Но в страни, където самите Зелени са станали по-умерени, както в Германия, те се харесват и на средната класа, традиционно подкрепяща християндемократите и дясноцентристките партии като Свободната демократическа.


Джеймс Денисън, научен сътрудник в Европейския университетски институт във Флоренция, вижда няколко причини за увеличаването на популярността им. На първо място, избирателите далеч не са толкова лоялни към традиционните партии, колкото в следвоенната епоха, казва Денисън пред "Дневник". Това създава по-непостоянни и конкурентни партийни системи и отваря възможности за новите партии там, където старите, изглежда, са се провалили. На второ място, най-явните проблеми днес в Европа включват имиграцията и европейската интеграция, които са сравнително нови за старите политически сили. Например по въпроси като имиграцията партии като социалдемократите не могат да удовлетворят и анти-, и проимигрантските избиратели, така че в крайна сметка и двете групи са разочаровани.


Далеч от големите решения


Фабиен Ескалона, анализатор от Института за политически науки в Гренобъл, посочва и друг фактор за успеха - фактът, че "те не трябваше да взимат големите национални решения около правенето на икономии, не бяха опетнени колкото основните дясноцентристки и лявоцентристки партии, които са толкова замесени в последиците от кризата". Ескалона отбелязва също така, че зелените партии се представят особено добре в относително богати страни, където ефектите от съкратените разходи не са се усетили толкова остро, но където миграцията се е превърнала в голям политически въпрос. Навсякъде другаде по-радикалната левица е по-популярна.


Смесица от идеология и прагматизъм, която върна личния всекидневен избор в основата на политиката.

Зелените се харесват най-вече на професионалисти, често млади, относително заможни избиратели предимно от градовете, сочат анализатори. Според Джон Уорт, кандидат за германската Зелена партия за евроизборите догодина, поглеждайки демографията, много от избирателите им са онези, които някога бихме нарекли типични леви поддръжници. "Те имат млади енергични лидери и различен начин за правене на политика – директно говорене, съчетано с признаване на границите на това какво може и какво не може да бъде направено... Смесица от идеология и прагматизъм, която отново поставя личните всекидневни избори в основата на политиката", смята Уорт. Растящото сред много от избирателите осъзнаване на въпросите, свързани с околната среда, също е фактор.


Твърде рано и не навсякъде


Успехите на Зелените обаче не бива да се преувеличават най-малкото защото такива не се наблюдават в цяла Европа. Те се представят добре в Германия, Белгия и Холандия, но са почти невидими в Португалия, Испания, Италия и в Източна Европа.


Леополд Траугот смята, че все още е рано да се каже дали сегашният ръст на популярността им ще бъде устойчив на континента. По думите му на европейско ниво има много големи разлики между тях, например във Франция и Германия. Някои като тези във Франция са станали много по-умерени през последните години и са се отървали от предишния си имидж на леви антикапиталисти и хипита. В други страни обаче те още не са направили тази стъпка.


Митя Пиърсън, докторант в Кралския колеж в Лондон, смята, че пробивите на зелените партии в голяма степен са игнорирани от медиите, особено в сравнение с вниманието към антиимигрантските и крайнодесни партии, когато отбележат напредък на избори. Той обаче също подчертава, че възходът им не се случва навсякъде в Европа.


Пред "Дневник" Пиърсън отбелязва, че макар да има сходни черти между успехите на зелените в различните европейски държави, не трябва да се забравя, че често те постигат пробив заради специфичните политически обстоятелства в конкретните страни. Някои имат много по-явни сходства със социалистите, други поставят акцент върху специфични теми, различни от околната средa, например гражданските свободи, децентрализацията.


Според Джеймс Денисън историческото минало и социално-демографските характеристики на Западна Европа (по-дълга история на имиграция, отсъствие на комунизъм, по-добре образовани и по-богати граждани) благоприятстват зелените партии, а дали "възходът" им ще бъде траен предстои да се види.


За подобно разделение в Европа говори и Флорон Марчелези, евродепутат от испанската зелена партия EQUO. И за него причината за липсата на пробив в Южна Европа е свързана с историята. "Когато зелените идеи бяха изразени във Франция по време на студентските протести през май 1968 г., Испания бе под диктатурата на Франко", напомня Марчелези, цитиран от "Политико".


А в България?


Подкрепата за Зелените в България на последните няколко парламентарни избора е ниска, но относително стабилна - 0.52% през 2009 г., 0.75% през 2013 и 0.61% през 2014 г.


Според съпредседателя на Зелените в България Владислав Панев очевидно се наблюдава възход на зелените партии в Европа и причината е, че те са единствените, които не са се поддали на това да флиртуват с изолационистките идеи.


Пред "Дневник" той отбелязва, че избирателите им са млади и образовани хора с доходи над средните, които живеят в големите градове и университетски центрове. По думите му в България ситуацията е много подобна, с тази разлика, че изброените групи хора са много малък процент от населението. Затова и тенденцията е колкото по-богата е една държава, толкова по-силен да е резултът на Зелените. За нас гласуват хора, за които приоритет вече не са "хлябът и саламът", а други неща като дългосрочното опазване на природата, чистият въздух и съответно какво ще завещаем на децата и внуците си, допълва Панев.


В части на Източна Европа има връщане назад към кафяво, вместо отиване напред към зелено, смята Дайнов.

"При нас в Източна Европа все още за много повече хора приоритет са хлябът и саламът, съответно въздухът, природата са някак на втори план. Това се променя с нарастването на доходите, на образованието, с преминаването нагоре в Пирамидата на Маслоу. Естествено можем да търсим вината и у себе си. Че досега сме заявявали много ясно срещу какво сме, но не и какво ще правим, ако влезем в управлението. Това се променя, остава да убедим гражданите и че ще се справим по-добре, което е трудната част", допълва Панев.


Според политолога Евгений Дайнов "на сцената на ЕС Зелените са онова, което се оказа Макрон във Франция: политическа сила, която ясно и неотстъпчиво следва европейските ценности такива, каквито са вградени в основите на ЕС. А и все повече хора разбират, че природата не е безплатен ресурс за експлоатиране, а е средата, в която живеем и тровейки която, тровим себе си".


В България той ги оценява като "онова, което бяха Зелените в Европа преди 30-40 години. Толкова е и общото ни изоставане от развоя на Европа поради едни 45 изгубени години". "Нищо не може да замени надграждащото развитие, случващо се в продължение на достатъчно много години. Да не говорим, че в части на Източна Европа има връщане назад към кафяво, вместо отиване напред към зелено", допълва Дайнов пред "Дневник".


Не чак толкова позитивно


В Европейския парламент обаче зеленото не е новото червено, пише "Политико". Макар Зелените да заплашват традиционните социалистически партии за доминиращата позиция в лявоцентристкия политически спектър, социологическите проучвания преди изборите за Европейски парламент не са особено позитивни за движението, особено в Южна и Източна Европа.


Техните лидери освен това изключиха варианта да сформират съюзи със социалистите или с центристите около френския президент Еманюел Макрон, което намалява шансовете им да постигнат на европейската сцена успеха, който пожънаха на националната. Филип Ламбер, съпредседател на групата Зелени/Европейски свободен алианс в европарламента, коментира: "Ние няма да бъдем спасителният пояс на социалистите и политиките за околната среда няма да спасят социалната демокрация".


В момента Зелените и партньорите им от Европейския свободен алианс (EFA - партии, които настояват или за пълна политическа независимост, или за по-голям суверенитет) са петата по големина група в европарламента с 52 депутати. Няма високи очаквания това да се промени, особено на фона на предстоящото напускане на шестима британски депутати от зелените.


В Европейския парламент те често си сътрудничат за приемането на законодателство с левите сили, включително със социалистите или с крайнолевите Европейска обединена левица/Северна зелена левица. Те обаче казват, че няма да се присъединят към нито една група със социалистите или либералите.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3405 Весело

  Имаше едно изречение в материала, че зелените са станали комбинация от идеология и прагматизъм, повече прагматизъм ми се ще да покажат и в България, тогава, поне според мен, привържениците им рязко ще се увеличат и ще се превърнат в значим политически фактор. Сега, примерно, един техен потенциален привърженик, който мисли за околната среда, но примерно иска да кара ски на Витоша или в Банско, как да гласува за тях....

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  По-добре зелени, отколкото нацисти или комунисти!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 910 Неутрално

  това ще е краят на юръп , ТИЯ СА КАТО КОТВА НА ДЪНОТО

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3126 Весело

  социализъм с човешко лице

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2178 Весело

  това ще е краят на юръп , ТИЯ СА КАТО КОТВА НА ДЪНОТО
  —цитат от коментар 3 на reply


  Дишай спокойно!
  Няма сила, която може да потопи въпросният "юръп", който разполага с близо 17 трилиона долара брутен вътрешен продукт - само на 2 трилиона след САЩ!
  Не се е родила още такава сила...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Е те как па ти пречат да караш ски?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  условията за ски на Банско и Витоша не са нормални, нали така. За да се подобрят, има нужда от още лифтове, още ски писти, инфраструктура и т.н., а зелените се противопоставят на абсолютно всичко - независимо дали е смислено или не.
  Ако можеш да отидеш на ски само на нова година и коледа, както е при мен, дали ще отидеш на банско - направихме го по семейному веднъж, няма да повторим.
  оттогова - е къде са алпите, за същите или малко повече пари караш на воля.
  ето така ми пречат - не са прагматични.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Зелените ще имат все по-голяма тежест!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Ъъъ, кои Зелени в България...щото на последните избори имаше две конкуриращи се зелени партии?!

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Не съм забелязал да се противопоставят. Със сигурност, нямат нищо против да се подменят неработещите лифтове на Витоша, даже настояват за това. Нямат и нищо против нов лифт в Банско. Причината за сегашната обстановка е в концесионера и държавата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Заглавието е точно.
  Изплашени от тоталния срив на традиционните системни партии, чрез чието мнимо противоборство финансово-олигархичната върхушка държи пълен контрол в продължение на десетилетия, създадоха заместители сурогати с антисистемна риторика "за да не избягат разочарованите".

 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  В България зелените са петимата от РМС с 50-те НПО-та за получаване на грантове и се появяват само там, където има инвестиции, за да осъдят някой. Нямат никакъв шанс да станат влиятелни. Има наистина екологични организации, които предизвикват уважение заради борбата срещу изсичане на горите и спасяване на изчезващи видове, но така наречените зелени в България не са от тях.
  По принцип зелените партии навсякъде по света се родеят с комунистите и рядко имат нещо общо със защитата на природата.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Основната им идеология е мултикултуризма.Обявяват се за прием на още имигранти.А в Германия има все повече избиратели с чуждестранен произход.Затова не е чудно,че събраха 17,5 процента от гласовете.Което далеч не е някакъв бум.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Винаги съм изпитвал съмнения към зелените - като дини са.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#5] от "Rim":ТРИЛИОНИ БАЛОНИ

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  това ще е краят на юръп , ТИЯ СА КАТО КОТВА НА ДЪНОТО
  —цитат от коментар 3 на reply


  Тоя край го чакате вече 100 години. Пък все вие се разпадате.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  На Витоша нищо няма да стане с 1-2 подменени лифта, там всичко трябва да се модернизира, вкл. писти и да се инвестират сериозни пари, за да има смисъл - и за концесионера, и за ползвателите. И на Банско с един нов лифт няма да се мине.
  Не съм забелязал зелените да са много сговорчиви и конструктивни - те жалят всичко, правителството пък го е страх и нищо не предприема и така туристите са прогонени.
  Много са ми неприятни Юлен, но не може повече така.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Няма как да твърдиш какво ще стане на Витор, без да са направени поне елементарни стъпки. Нека концесионерът подмени лифтовете с работещи, пък после да се прави анализ.
  Колкото до Банско, там няма нужда дори от втори лифт, сегашният е достатъчен. Концесионерът е напълно наясно с това, и поради тази причина не е тръгнал да строи нов, при все че вече близо година има разрешението да го прави. Прост няма нужда.
  И на двете места зелените нямат нищо общо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Това е факт там, където червените са червени, и зелените са зелени. Тук не важи. У нас зелените и червените са от различни страни на барикадата, с основни, тежки различия. Тук до червените са се лепнали милиционерите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Зелените са новото ляво.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Що за нелепа пропаганда е това!? В Бавария ХСС получи близо 40% от гласовете и повече от 2 пъти! повече от Зелената партия и това според автора било загуба на десните и “зелена вълна” !?

 22. 22 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Проблемът не е в цветът на партията, а в манталитета на политиците. Зеленото просто е поредният а цвят, в който някои от тях ще се припознаят.

 23. 23 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Имат същите медийни и финансови източници на поддръжка, както и неолибералите НПО-мрежи.
  По финансирането ще ги познаете.

 24. 24 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Подкрепата за Зелените расте порпорционално със затъпяването на евроейците.
  Аман от мошеници!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Как прецени от името на концесионера кое е достатъчно и какво трябва да се прави и инвестира, той да не би да иска да хвърля парите си на вятъра?
  Ходил ли си някога в модерен западен курорт - там където обичайно ходим, на един хълм има 165 км. писти - колкото в цяла България. На Банско са 60 км., на Витоша не знам колко, но примерно не повече 10-20, които работят. България е не просто неконкурентна, тя е вън от времето в ски туризма, нещо като зимен Слънчев Бряг, нормалните българи не искат да ходят, както не искат и на нашето море.
  Пак повтарям - твърдо не харесвам Юлен, по същия начин не харесвам и зелените, не може толкова време да не се намери консенсус.
  Затова и засега поне зелените няма да станат политически играч и резултатите от изборите го показват - твърдо под 1 %, кой иска да си пилее гласа, колкото и да подкрепя идеите им.
  Фактите са такива.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Що за нелепа пропаганда е това!? В Бавария ХСС получи близо 40% от гласовете и повече от 2 пъти! повече от Зелената партия и това според автора било загуба на десните и “зелена вълна” !?
  —цитат от коментар 21 на svoboden


  По време на комунизма се състезават на бягане американец и състезател от СССР.Американецът побеждава.В американската преса пишат,че американецът е завършил първи,а другият втори.В съветската преса пишат:"Нашият състезател се класира на почетното второ място,а американският завърши предпоследен".

 27. 27 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Зелените са съмнителни, защото не знаем кои сили стоят зад тях. Цялата им кресльовщина за въгледвуокиса, дизелите, колите и пр. е повече от съмнителна, защото в днешно време Европейските градове са много по-чисти, отколкото преди 50-60 години, когато всеки се е отоплявал на въглища. Въгледвуокисът днес в световната атмосфера е на едно от най-ниските нива в Геологическата История на Земята.
  Има само една достойна кауза за която трябва да се хвърлят всички сили, но Зелените не го правят, а именно, опазване на Екваториалните Гори в Амазония, Конго, Индонезия и пр. За да стане това, трябва непременно да бъде ограничен суверенитетът на тия страни и да се наложат драконовски мерки, както е било в Колониалната Епоха - всеки концесионер на гора да засажда поне толкова дървета, колкото е отсякъл. Този контрол в Колониална Африка е бил железен - трупите дървета са се броели на три пъти - при концесионера, на първоначално извозване и в пристанището за експорт. И се е контролирало засаждането на нови дървета (живея в Африка и знам тия неща). Тук в ЮАР, почти не е имало гори. Сега има огромни горски масиви от бор и евкалипт, които са комерсиални гори и се засажда, колкото се сече (фирмата САПИ, един от гигантите на хартиената индустрия в световен мащаб). В Екваториална Африка обаче, както и в Амазония, гората намалява и не се възстановява. Ето това е единственият реален проблем за екологията в световен мащаб. Но по тоя въпрос нищо не се прави, а се налагат зелени такси от всякакъв вид, медиите вдигат шум до небесата за разни дизели, в брошурите за нови коли на челно място стоят данните за колко грама въгледвуокис емитира моторът, нещо, което нито ме интересува, нито ме засяга. Тук в ЮАР възприеха Американската позиция за околната среда и не поддадоха на Европейските тежнения гражданите да плащат едни пари за неща, които нито са доказани, нито са приемливи за икономиката. Че чак и в билетите за самолети вече включиха разни еко-такси (из Европа). Цялата работа е за едни лесни пари. Ако пазарът на енергията е наистина свободен, т.е. всеки ИНДИВИД да има право да вкарва енергия в мрежата, хората, без никакви субсидии сами ще покрият добре изложените на слънце покриви (особено на фабрики, халета и пр.) и това за развити страни като Германия може да покрива над 30% от енергийните нужди. Но там зелените не натискат особено, понеже няма пари за държавата от тая работа, даже националните електро-дружества губят пари от това. Зелената идея не е лоша, обаче политиката на зелените опорочава всичко. Пример - лифтът в Банско - не мога да разбера кресльовците и протестерите, вместо да протестират за Съдебна Система, вдигат врява до небесата за лифтовете. Нормално е, там, където хората чакат по час-два на опашка за един лифт, бизнесът (при нормална свободна икономика) да изгради още три-четири лифта, които да поемат този поток. И това по никой начин не руши природата (все пак лифтовете не работят с дизел или турбини, а са на ток, пък и нямат шум). Това, че ще се направи просека е ОК - нека засадят двойно на което са отсекли, няма проблем. Протестерите не съзнават, че всъщност цялата дандания е за едни пари (при добре развити курорти Банско, Разлог, Пампорово и пр, това ще отнеме туристо-поток от Австрия, Швейцария и пр., там е истинският проблем, и освен това има проблем вътрешно-Български с фалшивите капиталисти - олигарси и това, че вместо да работят почтено, се опитват с трици маймуни да ловят (лифтовете на Витоша са окаяни, скоро бях там и ако това са истински капиталисти, всичко трябва да работи с пълен капацитет, мащабно и от там - на приемливи цени).

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3928 Любопитно

  "Партия за разочарованите: настъпва ли "зелена вълна" в Европа"?

  Едва ли, но иначе е по-добре да има зелена вълна в Европа от колкото черна вълна от страна на крайно десните расистки и ксенофобски партии. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Тия са по-гадни болшевики и от комунистите.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 30. 30 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Точно соцялисти да си кажем, само че "зелени"

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "... избирателите им са млади и образовани хора с доходи над средните, които живеят в големите градове и университетски центрове. По думите му в България ситуацията е много подобна, с тази разлика, че изброените групи хора са много малък процент от населението"

  Познавам такива млади, образовани и заможни хора, които дори не членуват и в НПО-та.

  За тях всички коли по улиците моментално трябва да отидат за скрап и да се кара само Тесла, нищо че нямат книжка, семейство и никога не са карали кола. Излезеш ли няколко пъти с тях, до втръсване ти разказват едни и същи неща за фантасмагориите на Мъск. Някаква нова секта е, по подобие на iPhone fanboys преди 6-7 години.

  Също са хипер-сензитивни на тема чистота на въздуха и био-еко-органична храна. Накратко, едни претенциозни консуматори които нямат никаква идея как в момента работи икономиката, за да им достави благата които консумират всеки ден.

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2178 Весело

  Винаги съм изпитвал съмнения към зелените - като дини са.
  —цитат от коментар 14 на EU defender


  А Герб като какво е? Отвън жълт като тиква и като НДСВ, а от вътре червен...
  Що е то?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Напред към зелен еко-социализъм!
  Няма как зелените да бъдат десни, защото грижата за природата е базирана на регулации и търсене на баланса в отношенията човек - Природа.
  Левите концепции също са базирани на регулации в икономическите отношения между самите хора, които целят постигане на баланс и хармонизиране на интересите между бедни и богати.
  Ако не се търси баланс и в двата типа отношения, екологичните и социалните катастрофи са гарантирани, тъй като единственият начин капиталистите да запазят привилегированото си положение, е като наложат антиутопична тотална диктатура.
  Затова бъдещето е в зеления социализъм, който просот е проявление на концепцията, че всичко е взаимосвързано.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 398 Весело

  социализъм с човешко лице
  —цитат от коментар 4 на дерибеев  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Комай си прав. Но не и у нас. У нас и социализма с човешко лице го отлюспиха. :)

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Зелените са ми много симпатични но очевидно и да спечелят избори не са в състояние да управляват

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#27] от "transvaal":

  Образ, а европейските гори са си ОК и се възстановяват?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#27] от "transvaal":

  Така е-не се обръща внимание на истинските екологични проблеми,а се прокарват лъжи от рода на,че имало глобално затопляне,причинено от човешка дейност.А например в България най-сериозният екологичен проблем е отоплението с дърва и въглища през зимата.Особено в по-малките населени места.Зимно време вечер буквално трудно се диша заради пушеците.Ама нашите зелени не съм видял да протестират срещу факта,че децата ни дишат мръсен въздух.

 39. 39 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  зелените са вредни човечета, по принцип. като презрели дини са - отвън уж лъскави, зелени - а отвътре червени, изкуфели...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#33] от "Rim":

  А това, че ГЕРБ са такива и онакива променя ли факта, че зелените са абсолютни дини? ЕС наистина не може да бъде унищожен от външни сили. Твърде мощен е. Може обаче да бъде унищожен от вътре, от безумни политики и т.н. Възход на " зелените " със сигурност е един от начините за това.

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 892 Весело

  Горките ми те зелени работки и милата им медийка.
  Сравняват осемнадесет процента с нула цяло и осем процента и градят паралели.
  Ше падна!

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#27] от "transvaal":

  Ето едно мнение, което подкрепям на 100%!
  Навремето още в четвърти клас учихме, че залесяването сериозен фактор, определящ валежите и климата. Вместо да се заемат с нещо, което е лесно постижимо, държавите се занимават с екотакси и търговия с въглеродни емисии, което по никакъв начин не влияе на климата. Даже бяха писали някъде, че залесяването е безполезна мярка?! Защото не носи печалби, затова...
  Спрях да подкрепям ДСБ заради Христо Иваноя и зелените.

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#41] от "zle_platen_trol":

  Много точно казано.
  С уговорката, че германските зелени със сигурност не се олицетворяват със "Ска" Келер и подобните й дървопрегръщачи, както им викат на английски.

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#41] от "zle_platen_trol":

  Кои зелени?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#40] от "plebs":

  Ебахти дебилизма. Толкова евтини станахте, че вече нормални бизнес отношения ви пречат. Милиционери прости.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#25] от "boevbisser":

  Аз да преценявам? Не. Концесионерът е преценил достатъчно добре, затова и няма лифт. Крякането на псевдо туристите, дето са виждали Банско само около 8ми декември и Нова година няма особено значение. Никой не иска втори лифт в Банско и никога темата не е била това.
  Това е краткият отговор на въпроса ти, ако искаш, има и дълъг, със статистики, данни, факти, които обясняват ясно защо Цеко мяма да направи втори лифт.
  А идеята да ме питаш къде съм ходил и нелепия опит да сравнявал несравними курорти не заслужават коментар.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  По-добре зелени, отколкото нацисти или комунисти!
  —цитат от коментар 2 на Rim


  Партията на зелените беше създадена в Саарбрюкен през 80-те в ГФР. След промените се разкри че роля за обединението на зелени движения в партия изиграва КГБ. Няколко години след това председателката на партията и нейния заместник(и любовник) бяха намерени мъртви. И така не стана ясно какво се е случило.

 49. 49 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":
  Противопоставят се като не се спазва закона. като се урежда по втория начин някой милионер сраснал се с управлението. И не протестират само "зелени", като и "еколози". Януари като се откриваше европредседателството имаше над 10 000 души по улиците в София. Едва ли са само партийни членове.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  Навсякъде Зелените и Червените са от едната страна на барикадата.Тук още повече.Само автентичните се опитвате да се самоубедите в противното.Но,никой не вярва,така или иначе.

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#31] от "aleks ivan":

  Аа,Путин много харесва Зелените

 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#33] от "Rim":

  Е,Тиквите не са черввни отвътре,за разлика.т Дините?И не си мислитеьче хората не го разбират.

 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Няма грантове за чист въздух.Ако имаше,Бойкикев и Онзи с алуминиевата шапка,Ковачев и Белев щяхя всеки ден да се редят по медиите.

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#40] от "plebs":

  Тези Зелени са от кръга Капитл,нормално е той да ги издържа.Да бяха самоте-с мед да ги мажеш.??

 55. 55 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Залесяването е една доста развита дисциплина, особено в Израел, понеже там много сериозно работят по въпроса с пустините и изглежда имат успехи. Проблемът с липсата на залесяване се вижда ясно от самолет при добра видимост - на Балканите има много големи площи голи хълмове и планини. Преди столетие и повече - там са били гори. Марица е била плавателна чак до Пловдив, но след строежа на Хирш-овата железница, не само се сече за траверси, но много повече се сече за износ, защото железницата дава тази възможност. В резултат, нараства нагревът на Земята, оттам изпарението и подпочвените води намаляват. Дебитът на реки и притоци намалява. В Западна Европа, пейзажът от самолет изглежда другояче - ясно се виждат култивираните полета, а това, което е извън агрикултурата, е повечето гора. Реките, освен че имат повече вода, са и каптирани било то с диги през населените места, било то с шлюзи, но има доста голяма мрежа от плавателни реки и част от причината за това е опазването на горите. В течение на векове, гората е източник на енергия - дървени въглища за домакинствата, но и за индустрията и чак до 19-ти век металургията (напр. Шефилд, Шведските стомани и пр.) са основани на дървени въглища, но добивът им е винаги бил устойчив - сиреч, сади се поне толкова, колкото се сече. И сега, ако отидете по замъците край Лоара, покрай разни малки пътища има подредени дървени трупи за огрев. Секат се всяка година, но гората си е там и не мърда, нито видимо се разрежда и така от векове. Само че, основният момент тук е, че горите са частни. Затова, добивът е възобновяем и устойчив и това от поне 800 години насам (масивно изсичане на нечии гори е до към 1000-та година, оттогава насетне, вече не остават ничии земи, гори и блата в Зап. Европа - всичко си има собственик)

 56. 56 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2178 Весело

  ...Тези Зелени са от кръга Капитл,нормално е той да ги издържа.
  —цитат от коментар 54 на yanne


  А тези като теб, дето висят тук от сутрин до вечер от кой кръг са? Или от кой обръч?
  Щото като не харесвате Капитал и Дневник, би трябвало да ви няма тук, а да ви има някъде другаде - в свинските медии например. Има ли въобще някой информационно-политически сайт в България, който да ви допада? Кажете му името...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  "Ние няма да бъдем спасителния пояс на социалистите и политиките за околната среда няма да спасят социалната демокрация".

  Че то опазването на природната среда е част от социалната демокрация, даже основна част. Както го е казал поетът "Има нещо гнило в Дан..., пардон, на Запад". В България това не е актуално, щото на преден плат е оцеляването на населението, до природата още не сме стигнали.

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":

  Чакам да ми покажеш неква връзка на червените и зелените тук, на родна почва. Аз ще ти дам три - зелените не приемат ченгета в партията си, против Цеко са, и против Белене. Основополагащи теми. По тях обаче Герб са в пълен синхрон с БСП.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Споко, тук такава опасност няма - 80-те% ще си гласуват пак за Боци, Корни, Белата Златка и Прасун, ше си порка пърцуцата, ше псува тихо на масата, па ше фърли един бой на жената и ше му мине...

 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darth Plagueis":

  Не мога да се сетя... а, чакай, един от основателите и понастоящем знаменосци на "Зелените" не беше ли някак работил в Института по история на БКП? Имаш ли и бегла представа по какъв именно начин се започваше работа там преди едни четирийсетина -трийсет години?
  А имаш ли представа каква радостна снимка си беше направило същото лице на рождения ден на Станишев? И защо?
  Не обвинявам никого за произода му, само споменавам, че когато половината червени принцове тип Станишев, Танчето Буруджиева и т.н. ад инфинитум са ти приятели от детинство и до ден днешен, няма как да твърдиш, че не си свързан с "червените".
  Свързан си, щото си ползвал същите привилегии, за които "плебсът" гледаше само в събота по Студио Хикс.

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3928 Любопитно

  До коментар [#56] от "Rim":

  Абсолютно! Но Яне не е толкова добър пример за това което говориш в твоя коментар. Забелязал ли си, колко много съфорумци (според мен платени тролове) има тук, които нон стоп обиждат Дневник, като медия и журналистите, които работят там. Пишат, че били отвратителна болшевишка медия, че били лъжели, че били соросоиди и какви ли още не небивалици и нелепици! И въпреки, че мразят редакционата политика на Дневник продължават да се подвизават тук, да четат статиите, да коментират под тях!? Защо!? Според мен отговорът е очевиден - за пари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#41] от "zle_platen_trol":Кои зелени?
  —цитат от коментар 45 на Darth Plagueis  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  Ей тия зелени, които гепаха нилиони за да броят пилета на Атанасовското езеро ( и не само ) , защото са чисти, като момина сълзичка.

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#60] от "dogwoman":


  До коментар [#60] от "dogwoman":

  А,верно ли? Сещам се за един лидер, дето е бил член на БКП и после на БСП, ама това не е проблем. Тоя същият основа цяла партия, чието ръководство на 75% са членове на БКП. Ама и това не ее проблем. Сега ми говориш некви незнайни неща за некъв незнаен воин, поне именце да беше дала.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#62] от "zle_platen_trol":

  Ма кои са тия зелени? Щото у нас има поне 20 зелени организации, 18 от които са лепнати към Герб и са бенефициенти по секви такива програми. Та кои зелени, или просто зелените, че по-удобно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#63] от "Darth Plagueis":

  Ти може и да се сещаш за трима лидери, ама тях не са ги тътризули с татковата волга нанасам-нанатам низ мъгливий Албион, нали.
  Хайде да не си говорим паяшки приказки.
  А ако и не разпознаваш за кого говоря, то наистина разговорът губи смисъл.

  Доброто е заразно
 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  "Зелената вълна" се надига основно за сметка на традиционните лявоцентристки социалдемократически партии, чиято подкрепа намалява рязко в Европа.

  Демек пребоядисани червени. :)

  По какво си приличат дините и зелените.

  Отвън зелени, отвътре червени.

 67. 67 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darth Plagueis":

  От ония зелени, които са първа писта на всеки протест без да има значение, за какво точно се протестира. Забелязвам един много интересен факт. Всички, които иначе сте прекрасно информирани случващото се у нас, изведнъж изпадате в странно неведение, когато нещо не ви отърва.

 68. 68 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  ми ходи си в алпите бе.
  кво си се размучал.
  в Банско няма проблем.
  има самозабравил се
  номенклатурен тарикат-брокер
  на мафията, който получава услуги
  от пеевски, заради метаните на първа
  инвестиционна банка след краха на ктб.
  нещо да дообяснявам.

 69. 69 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 421 Неутрално

  На родна почва става това, че стипендиантите на отворено общество си търсят нова форма на екзистенция понеже виждат къде духат ветровете в световната конюнктура. Родени със сребърната лъжичка в най-правилните комунистически семейства, израснали идейно до "либерали-трансхуманисти", ще се пенсионират като "еко-социалисти".

 70. 70 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#62] от "zle_platen_trol":

  ходи при пеевски да борите парите,
  които открадна от ктб.
  не се напъвай да измисляш несъществуващи
  работи.

 71. 71 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#70] от "mihail_p":

  Много плоско. Така няма да изкараш и за баничка, да знаеш. Тук има доста кадърни тролове, ти явно не си от тях.

 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#54] от "yanne":

  аре ходи си в кръга на краси дачев и другите
  ченгета на по 50 и кусур.
  да ти кажа ли и още няколко боклука.

 73. 73 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#21] от "svoboden":

  Още по-голямата смешка е, че зелените поучили 180 хиляди гласа от ХСС. То човек само трябва да погледна резултатите от предните избори и да види, че преливането е ХСС -> АфД/Свободни избиратели и СДП -> Зелени/Леви. Просто се случва точно това, от което би следвало всеки по-нормален човек с леви убеждение да се опасява - социалдемократите навсякъде губят почва за сметка на радикални болшевики. Историята се повтаря.

 74. 74 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#71] от "zle_platen_trol":

  много ясно, че не съм като теб, пионка
  на пригожин и кутев. освен това
  съм умен.
  ти малко бегаш от тая категория.

 75. 75 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Европейските зелени са чиста проба неолиберални болшевики. И пиратската партия би се справила по-добре от тях. Показателен е фактът, че хората гласуват за тях не защото ги харесват, а защото не искат да гласуват за друга партия.
  Само ми е интересно колко ще изкарат, ако се придържат стриктно към принципите си за повече джамии и повече мигранти :)
  За съжаление с това са известни, не толкова с грижите за природата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 76. 76 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2178 Весело

  ... Забелязал ли си, колко много съфорумци (според мен платени тролове) има тук, които нон стоп обиждат Дневник, като медия и журналистите, които работят там. Пишат, че били отвратителна болшевишка медия, че били лъжели, че били соросоиди и какви ли още не небивалици и нелепици! И въпреки, че мразят редакционата политика на Дневник продължават да се подвизават тук, да четат статиите, да коментират под тях!? Защо!?
  —цитат от коментар 61 на Иво


  Да ти кажа честно, не ги забелязвам чак толкова...
  Защото са твърде прозрачни. Е, не всички, но повечето....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#74] от "mihail_p":

  Много ниска топка си моето момче. Вместо сам да се хвалиш, колйо си умен, защото всъщност никой друг не го е правил нито пък ще го направи, напиши нещо по същество. С празни приказки нито имаш някаква тежест, нито имаш шанс да убедиш някой, че имаш повече от две гънки.

 78. 78 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  "Зелената вълна" се надига основно за сметка на традиционните лявоцентристки социалдемократически партии, чиято подкрепа намалява рязко в Европа. Демек пребоядисани червени. :)По какво си приличат дините и зелените.Отвън зелени, отвътре червени.
  —цитат от коментар 66 на realguru


  То и алтернативно десните са като дини, но консервативни, отлежали и позагнили такива. Отвън кафяви и отвътре кафяви.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 79. 79 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  нещо нямало глобално затопляне.
  еми виж какво се случва на ексон мобил
  в щата ню йорк. никак не им е топло да ти кажа.
  ама никак.
  https://arstechnica.com/tech-policy/2018/10/new-york-officially-sues-exxon-mobil-for-misleading-investors-on-climate-change/

 80. 80 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#62] от "zle_platen_trol":
  С "Гепаха" навеждаш на нещо престъпно. В този случай държават в лицето на МОСВ (в последните години кой го управлява си провери) си обявява проект, по който всеки, който има желание може да "гепа"...

 81. 81 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#77] от "zle_platen_trol":

  ниски ги бием да знаеш.
  като суарес оня ден.
  като си научиш домашното
  моем да ти бием и ена висока.
  поне да е нещо дето разбираш.

 82. 82 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Иначе и аз смятам, че Зелените, за които става въпрос във статията нямат нищо общо със защитата на околната среда. В това отношение предпочитам БГ зелените.

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#65] от "dogwoman":

  То разговорите с гербери изначално са лишени от смисъл. Иначе, никой от сегашните вождове на Герб не е бил случаен, незначителен партиен член. И докато ние марширувахме по задължение в чернобилския дъжд, дядото на Лилянка, издал заповедта аварията да остане в тайна, й е осигурявал чиста, незамърсена храна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Ти очевидно си в друга реалност, в която на Банско и Витоша няма нужда от нови инвестиции и всичко е ок, а концесионерът не иска и не трябва да прави нови съоръжения. Това е първият и последен път, когато коментирам нещо, написано от теб.
  Все пак ти желая всичко хубаво.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#78] от "Свинчуга":

  "То и алтернативно десните са като дини, но консервативни, отлежали и позагнили такива. Отвън кафяви и отвътре кафяви."

  Отвътре са си баш червени - справка Австрия, Италия и Унгария, но най-яркия пример е в България.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#85] от "dogwoman":

  Аз съм марширувал, да. Заради дядото на основен гербав фактор. Дайнов ми е през оная работа, нямам общо с него.

  И да, темата е за зелените, не бягай от нея.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#84] от "boevbisser":

  За да коментираш каквото и да е, е нужно да го прочетеш и осмисиш. На Витоша и Пирин нищо не е наред, но проблемът не е в зелените. Напротив, те искат обновяване и инвестиции. Цеко не ги иска, защото знае, че Банско е замиращ курорт, в който няма смисъл да строи нищо. Документация по темата дал бог, за всеки, който може да чете данни.
  Нужни са инвестиции и много, много работа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Зелените са съмнителни, защото не знаем кои сили стоят зад тях. Цялата им кресльовщина за въгледвуокиса, дизелите, колите и пр. е повече от съмнителна, защото в днешно време Европейските градове са много по-чисти, отколкото преди 50-60 години, когато всеки се е отоплявал на въглища. Въгледвуокисът днес в световната атмосфера е на едно от най-ниските нива в Геологическата История на Земята.Има само една достойна кауза за която трябва да се хвърлят всички сили, но Зелените не го правят, а именно, опазване на Екваториалните Гори в Амазония, Конго, Индонезия и пр. За да стане това, трябва непременно да бъде ограничен суверенитетът на тия страни и да се наложат драконовски мерки, както е било в Колониалната Епоха - всеки концесионер на гора да засажда поне толкова дървета, колкото е отсякъл. Този контрол в Колониална Африка е бил железен - трупите дървета са се броели на три пъти - при концесионера, на първоначално извозване и в пристанището за експорт. И се е контролирало засаждането на нови дървета (живея в Африка и знам тия неща). Тук в ЮАР, почти не е имало гори. Сега има огромни горски масиви от бор и евкалипт, които са комерсиални гори и се засажда, колкото се сече (фирмата САПИ, един от гигантите на хартиената индустрия в световен мащаб). В Екваториална Африка обаче, както и в Амазония, гората намалява и не се възстановява. Ето това е единственият реален проблем за екологията в световен мащаб. Но по тоя въпрос нищо не се прави, а се налагат зелени такси от всякакъв вид, медиите вдигат шум до небесата за разни дизели, в брошурите за нови коли на челно място стоят данните за колко грама въгледвуокис емитира моторът, нещо, което нито ме интересува, нито ме засяга. Тук в ЮАР възприеха Американската позиция за околната среда и не поддадоха на Европейските тежнения гражданите да плащат едни пари за неща, които нито са доказани, нито са приемливи за икономиката. Че чак и в билетите за самолети вече включиха разни еко-такси (из Европа). Цялата работа е за едни лесни пари. Ако пазарът на енергията е наистина свободен, т.е. всеки ИНДИВИД да има право да вкарва енергия в мрежата, хората, без никакви субсидии сами ще покрият добре изложените на слънце покриви (особено на фабрики, халета и пр.) и това за развити страни като Германия може да покрива над 30% от енергийните нужди. Но там зелените не натискат особено, понеже няма пари за държавата от тая работа, даже националните електро-дружества губят пари от това. Зелената идея не е лоша, обаче политиката на зелените опорочава всичко. Пример - лифтът в Банско - не мога да разбера кресльовците и протестерите, вместо да протестират за Съдебна Система, вдигат врява до небесата за лифтовете. Нормално е, там, където хората чакат по час-два на опашка за един лифт, бизнесът (при нормална свободна икономика) да изгради още три-четири лифта, които да поемат този поток. И това по никой начин не руши природата (все пак лифтовете не работят с дизел или турбини, а са на ток, пък и нямат шум). Това, че ще се направи просека е ОК - нека засадят двойно на което са отсекли, няма проблем. Протестерите не съзнават, че всъщност цялата дандания е за едни пари (при добре развити курорти Банско, Разлог, Пампорово и пр, това ще отнеме туристо-поток от Австрия, Швейцария и пр., там е истинският проблем, и освен това има проблем вътрешно-Български с фалшивите капиталисти - олигарси и това, че вместо да работят почтено, се опитват с трици маймуни да ловят (лифтовете на Витоша са окаяни, скоро бях там и ако това са истински капиталисти, всичко трябва да работи с пълен капацитет, мащабно и от там - на приемливи цени).
  —цитат от коментар 27 на transvaal


  Много си далеч от ценностите и целите на Зелените, че да коментираш как имало само една цел, заслужаваща подкрепа.
  Значи, не може да го разберете, че капитализмът в сегашния му вид е един неолиберален тумор и се храни от експлоатация на хора и ресурси. Това няма как да продължи вечно, при положение, че сме над 7 милиарда главореза на тая планета и я унищожаваме безцелно.
  Неолибералите вече 40 години прокарват идеята, че е възможен вечен икономически ръст с ограничени ресурси. И лапнишараните като тези във форума на Дневник издигат на пиедестал някави паразити като Доналд Тръмп, Путьо и техно злодеи като Безос и Мъск ( първия е абсолютен социопат, а втория все повече изперква).
  Реално на света има достатъчно пари и ресурси, за да се задоволят нуждите на всички хора по света, но сегашната система не го позволява, защото тя разчита на концентрация на сила и влияние в ограничен кръг от хора, които поставят в зависимост всички останали.
  Та, може да си изхвърлите учебниците по икономика, където надълго и нашироко се обяснява за "невидимата ръка на пазара" и как капитала намира най-ефективното и целесъобразно използване на ресурсите, при положение, че е точно обратното. Капиталът прахосва ресурсите, третирайки природата и последствията върху нея като безплатен подарък. И всичко това за какво? За производството на стоки и услуги, по-голямата част, от които са напълно излишни за модерния човек. Създадават се решения, на които се търси проблем за решаване.
  И за да завърша, ще напомня на непросветените и безмозъчни капиталисти, че, ако не бяха социалните и еко движения и политики през последните сто години, още щяхте да копате в мините за въглища и да умирате на 30 години.

 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rim":

  Ами те всички са бивши комунисти - герберски, бесепарски, зелени, сини и бембени. Някои от тях са само бивши кандидат комунисти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 237 Весело

  И ето тук е моментът да втълпим на силно резервираните към съюза с местните "дини" избиратели на традиционната десница, че това е световна или поне европейска тенденция и затова трябва да гласуват за "Демократична България", ако и да не могат да дишат набутаните вътре яростни левичарстващи екстремисти с псевдозелена реторика.
  Ама няма да мине номерът. Дините ще отнесат много повече гласове от бъдещата "дясна" коалиция, отколкото могат да донесат. А те могат максимум около процент.
  А иначе в Германия тенденциите са ясни: Разочарованите избиратели на левицата или не гласуват, или преливат или към Зелените, или към Die Linke (Левицата), която е промарксистка. Разочарованите от ХДС и ХСС или не гласуват, или преливат към Алтернативе фюр Дойчланд и по-малко към СвДП (класически либерали) и още по-малко към Зелените. АзГ би имала доста по-сериозни шансове, ако изчисти вижданията си от някои крайни послания, уточни най-сетне програмата си и си намери няколко популярни лица с харизма за говорители. Нещо, което баварските Зелени успяха да направят впрочем. И това им помогна да привлекат и хора, които иначе не им симпатизираха особено.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3928 Любопитно

  До коментар [#76] от "Rim":

  А, аз ги забелязвам почти всеки ден.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#36] от "selqnin":
  Благодаря за симпатиите! :-) Ако спечелим (повече от трета сила в НС), уверявам Ви - ще намерим хора да управляваме. В момента сме в обединение Демократична България - не разчитаме само на "собствени кадри," а и всички правителства от 2001 насам на практика са управлявали с хора извън партиите.
  Предполагам говорите за нас - българските Зелени.
  Иначе за Европа е ясно - там има много примери за участие на Зелените в управлението.

  Никола Йорданов
 94. 94 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#91] от "stem":
  Вие имате ли някакви данни? Уверявам Ви, нашите партньори в ДБ са правили проучвания и обединението е не само принципно, но и електорално печелившо. :-)

  Никола Йорданов
 95. 95 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Ти да видиш как ще изглежда политическият пейзаж след зелената вълна...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5179 Неутрално

  Зеленото е новото-старо ляво. Там където държавата е донор, управлва, квоти и преразпределя почт всичко. Няма как да ми се хареса въпреки многото чудесни идеи. Просто социализмът се ровали е не е на мода, Затова зелените го заместват и заради модата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Партия на разочарованите" е еднакво неточно и обидно. Партии с такова описание бяха навремето Атака, Воля... По-точно е да се каже, че зелените следва да са партия на надпартийното мислене и е предназначено за достатъчно интелигентни хора, които разбират кое е най-важно и кое е временно и добро за този или онзи...

 98. 98 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#89] от "onesickbastard":

  Нека ви напомня, че никоя система не създава толкова богатство, колкото Англосаксонският модел на капитализма. И да - Невидимата Ръка на Пазара, чрез Търсене и Предлагане регулира нещата. И не е за сметка на безогледно унищожаване на ресурси - по -горе съм дал пример, как в Колониална Африка се е следяло, концесионерите на гори да засаждат поне толкова, колкото са отсекли, сиреч, още тогава има налице идеята за ВЪЗОБНОВЯВАНЕ на ресурсите и устойчивост на икономиката. Ако светът тръгне по акъла на зелените, това си е почти болшевизъм под нов формат - пребоядисан соц. Ресурсите били ограничени - изобщо това НЕ Е ВЯРНО! Петрол, газ и пр. има предостатъчно за столетия напред. Икономическият растеж е необходим поне още стотина години, за да може наука, технологии и индустрии да достигнат необходимата степен на развитие за да се промени моделът. Пример - през 70-те години се прогнозират астрономически цени за медта, пред вид развитието на комуникациите. Днес, повечето комуникации са фиброптични и суровината за тези фибри е кварцов пясък, дето го има навсякъде. Природен газ се синтезира от водород и въгледвуокис - получава се метан, което именно е природният газ! Само че, вече науката и технологиите сериозно изпреварват политическите възможности - не може тия неща да се въвеждат изведнъж, понеже милиони ще останат без препитание. Що се отнася до Безос или Маск сте в дълбока заблуда - именно такива хора откриват нови хоризонти. Електрическите коли и ракетите за многократна употреба са в началната си фаза благодарение на такива именно хора, а не благодарение на държави и регулации. Консюмеризмът от своя страна движи пазарите и производството. Милиони хора имат хляб и работа, благодарение на консюмеризма и производството на неща, които според вас са ненужни. Само че, тия неща се купуват от хора, които считат тия неща за нужни и така се затваря цикъла. Никой на тая земя не може и не трябва да определя какво е нужно на човека, освен самият индивид да определя за СЕБЕ СИ дали нещо му трябва и да РЕШАВА ЗА СЕБЕ СИ дали да купи. Аз искам свят с неограничени възможности за индивида. Не искам да ходя на работа с автобус или трамвай в един салон с още 200 човека, а ходя сам в колата си и през това време няма навлеци около мен, мога да пуша, мога да си приказвам, мога да правя както намеря за добре! Искам (и го правя често) за 10-12 часа полет да се озова от ЮАР в Европа или за 15-16 часа в Щатите. И хич, ама хич не ме интересуват изсмуканите от пръстите карбон-фуут-принт (не знам как го казват на Български, нещо като карбонов отпечатък). Вело-алеи - да, но само ако не пречат на автомобилното движение. Искам голяма ЕДНОФАМИЛНА къща с двор (така именно живея понастоящем), не понасям блокове, входове с една камара народ и всеки те гледа накриво и трябва да пазиш тишина, понеже има хора над теб и под теб и в ляво и в дясно, но, видите ли, било ефективно като използване на пространството и разхода на енергия. Глупости на търкалета - дори край една София има огромни празни пространства, и ако управляващите и обществото имаха малко акъл, щяха да направят субурбан квартали с еднофамилни къщи, с двор, гараж и пр. Едно такова семейство консумира разсади, препарати, разни машинки, някои имат басеин - той също иска консумативи и такъв начин на живот създава сума ти индустрии и сума ти хора се хранят от това. Комуналното мислене до нищо добро не води, води само до мизерия и затъпяване. Никой досега не е измислил по-добри модели от Американския или Англосаксонските като цяло. Тези модели работят и са в основата на Средната Класа, консюмеризма, икономическия растеж, просперитета и богатството. Всеки нормален човек отхвърля директно зелените тъпотии срещу възможностите, които Англосаксонският капитализъм дава.

 99. 99 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#89] от "onesickbastard":Нека ви напомня, че никоя система не създава толкова богатство, колкото Англосаксонският модел на капитализма. И да - Невидимата Ръка на Пазара, чрез Търсене и Предлагане регулира нещата. И не е за сметка на безогледно унищожаване на ресурси - по -горе съм дал пример, как в Колониална Африка се е следяло, концесионерите на гори да засаждат поне толкова, колкото са отсекли, сиреч, още тогава има налице идеята за ВЪЗОБНОВЯВАНЕ на ресурсите и устойчивост на икономиката. Ако светът тръгне по акъла на зелените, това си е почти болшевизъм под нов формат - пребоядисан соц. Ресурсите били ограничени - изобщо това НЕ Е ВЯРНО! Петрол, газ и пр. има предостатъчно за столетия напред. Икономическият растеж е необходим поне още стотина години, за да може наука, технологии и индустрии да достигнат необходимата степен на развитие за да се промени моделът. Пример - през 70-те години се прогнозират астрономически цени за медта, пред вид развитието на комуникациите. Днес, повечето комуникации са фиброптични и суровината за тези фибри е кварцов пясък, дето го има навсякъде. Природен газ се синтезира от водород и въгледвуокис - получава се метан, което именно е природният газ! Само че, вече науката и технологиите сериозно изпреварват политическите възможности - не може тия неща да се въвеждат изведнъж, понеже милиони ще останат без препитание. Що се отнася до Безос или Маск сте в дълбока заблуда - именно такива хора откриват нови хоризонти. Електрическите коли и ракетите за многократна употреба са в началната си фаза благодарение на такива именно хора, а не благодарение на държави и регулации. Консюмеризмът от своя страна движи пазарите и производството. Милиони хора имат хляб и работа, благодарение на консюмеризма и производството на неща, които според вас са ненужни. Само че, тия неща се купуват от хора, които считат тия неща за нужни и така се затваря цикъла. Никой на тая земя не може и не трябва да определя какво е нужно на човека, освен самият индивид да определя за СЕБЕ СИ дали нещо му трябва и да РЕШАВА ЗА СЕБЕ СИ дали да купи. Аз искам свят с неограничени възможности за индивида. Не искам да ходя на работа с автобус или трамвай в един салон с още 200 човека, а ходя сам в колата си и през това време няма навлеци около мен, мога да пуша, мога да си приказвам, мога да правя както намеря за добре! Искам (и го правя често) за 10-12 часа полет да се озова от ЮАР в Европа или за 15-16 часа в Щатите. И хич, ама хич не ме интересуват изсмуканите от пръстите карбон-фуут-принт (не знам как го казват на Български, нещо като карбонов отпечатък). Вело-алеи - да, но само ако не пречат на автомобилното движение. Искам голяма ЕДНОФАМИЛНА къща с двор (така именно живея понастоящем), не понасям блокове, входове с една камара народ и всеки те гледа накриво и трябва да пазиш тишина, понеже има хора над теб и под теб и в ляво и в дясно, но, видите ли, било ефективно като използване на пространството и разхода на енергия. Глупости на търкалета - дори край една София има огромни празни пространства, и ако управляващите и обществото имаха малко акъл, щяха да направят субурбан квартали с еднофамилни къщи, с двор, гараж и пр. Едно такова семейство консумира разсади, препарати, разни машинки, някои имат басеин - той също иска консумативи и такъв начин на живот създава сума ти индустрии и сума ти хора се хранят от това. Комуналното мислене до нищо добро не води, води само до мизерия и затъпяване. Никой досега не е измислил по-добри модели от Американския или Англосаксонските като цяло. Тези модели работят и са в основата на Средната Класа, консюмеризма, икономическия растеж, просперитета и богатството. Всеки нормален човек отхвърля директно зелените тъпотии срещу възможностите, които Англосаксонският капитализъм дава.
  —цитат от коментар 98 на transvaal


  Ето заради такива промити мозъци като теб сериозна част от природата е застрашена. Ти явно нямаш представа, че до няколко десетилетия в морето ще има повече тонове пластмаса, отколкото риба. Че се изсичат поголовно вековни гори, за да се залив с бетон и прекарват тръби за нефтопроводи. Посочил си колониална Африка като пример за невидимата ръка на пазара хахха. И как точно тая ръка е накарала концесионерите да засаждат гори, а не регулациите? И, да нужно е да се определя какво човек може да потребява и какво не, защото живеем в общество, а не в някакъв животински прайд, където важи закона на джунглата. Така че, не може да ти се позволи да си купиш плутоний , да си копаш, където намериш за добре, да си строиш, където ти скимне, защото твоите права свършват, където почваш да нарушаваш правата на другите. Набий си го в плиткия мозък.
  И за твое сведение НЯМА СЪМНЕНИЕ В КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ. На света има над 8 млн. учени, които са занимават с изследвания и около 80 000 от тях са изследвали климатичните промени. 97% от тези учени са съгласни, че климатът се променя и че вината е на човека. Така че мнението на някакъв игнорамус палячо, пишещ във форум на Дневник, е аболютно нерелевантно.
  И, да ресурсите са ограничени и става все по-трудно добиването им, а и не са равномерно разпределени.
  За недостатъците на неолибералния модел мога да пиша с часове, но е безсмислено да обяснявам на тръмпоид като теб каквото и да е.

 100. 100 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6309 Неутрално

  Зелените са отцепници от социалистите и вървят в една посока с тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK