Нуждаят ли се от "творчески отпуск" германските социалдемократи

Лидерът на социалдемократите Андреа Налес

© Reuters

Лидерът на социалдемократите Андреа НалесКакво би накарало водеща политическа партия да се чувства толкова разочарована от себе си, че да предпочита да се лекува, вместо да управлява?


Германските социалдемократи са изпаднали в някакъв вид депресия. Може да я наречем властофобия. Партията управлява страната като по-малък партньор на дясноцентристките християндемократи, оглавявани от канцлера Ангела Меркел, но много членове се страхуват, че продължаването на участието в тази коалиция може да ги унищожи.


Партията, изглежда, е в
състояние на свободно падане


На последните избори в провинция Бавария социалдемократите, известни с акронима си ГСДП, отбелязаха своя най-лош резултат, като се сринаха от 20.6 на 9.7 процента. В неделя в провинция Хесен има други избори, на които социологическите проучвания прогнозират подобен резултат.


Ако социалдемократите понесат още едно поражение в Хесен, в партията ще се засилят исканията за излизане от управляващата коалиция. Това може да доведе до нови избори и нова коалиция от партии, която би могла да бъде оглавявана от ГСДП. Но мнозина в партията, особено младите членове, смятат, че най-старата политическа партия в Германия има нужда от творчески отпуск - прекъсване, в което да размишлява какво се е объркало и как да се направи рестартиране.


Проблемът на партията отчасти е, че консерваторите на Меркел заимстват много от идеите на лявоцентристите - от въвеждането на минимална заплата до узаконяването на еднополови бракове, а по този начин


едновременно прегърнаха и задушиха социалдемократите


Но за болестта на ГСДП има и друга причина, предизвикана от самата партия. През последните две десетилетия социалдемократите се изместват надясно в икономически план, но (вероятно като компенсация) наляво в културно отношение. Това може да не притеснява градските по-горни класи в страната, но поражда объркване сред повечето германски избиратели за това кого иска да привлече партията.


В същото време ГСДП пренебрегва тема, която една левоцентристка партия, родена от работническото движение, би трябвало да иска да прегърне. Германия - четвъртата по големина икономика в света и най-богатата страна в Европа, е процъфтяващо място, но е разкъсвана от неравенство и социална несправедливост.


Трябва внимателно да се погледнат традиционните данни, за да се види мащабът на проблема. Безработицата е намаляла наполовина през последните 20 години - от около 11 на около 5 процента; частното богатство се е увеличило почти двойно и днес възлиза на 11.7 трилиона. Заплатите също са се повишили.


Но намаляването на безработицата в Германия имаше цена:


появата на нова по-ниска класа


- т.нар. прекариат - работещото бедно население, или както може да бъдат наречени, хората, които работят, за да съществуват - такива, за които се оказва почти невъзможно да натрупат богатство. Един милион души в Германия работят в икономиката на временната заетост - хора, наричани на немски лайарбейтер, които вършат само временна работа без защита срещу уволнение. Други над три милиона германци имат само временни трудови договори с незначителни защити.


Същевременно според проучване на свързаната с профсъюзите фондация "Ханс Бьоклер" най-богатите 10 процента от домакинствата в Германия притежават почти 60 процента от цялото чисто богатство на домакинствата - доста над средното ниво за развитите страни. Това е


ахилесовата пета на Меркел


Защо ГСДП не я е атакувала?


Отговорът е, че за да направят това, социалдемократите ще трябва да се изправят срещу собствените си недостатъци, довели до провали, засягащи сърцевината на поддържания от самите тях ляв образ. През последните две десетилетия финансираната от държавата бедност е изместена от финансирана от частния сектор бедност, а това става главно под покровителството на социалдемократите - било като управляваща партия или като по-малък партньор във властта, контролиращ министерствата, свързани с вътрешните въпроси.


Започвайки от първото десетилетие на 21 век при управлението на канцлера Герхард Шрьодер, именно ГСДП въведе по законодателен път много от реформите, които създадоха днешните неравновесия. Партията не само въведе значителни съкращения на социалните помощи, а и постави началото на данъчна реформа, която понижи най-горната ставка от 53 на 42 процента.


Максималната ставка се достига сравнително рано при годишен доход около 55 хил. евро. Но колко е справедливо от гледна точка на левите възгледи, че същата данъчна ставка важи за някой, който печели 200 хил. евро? ГДСП също така, изглежда, не си даваше сметка, че главният изпълнителен директор на "Дойче пост" печели 239 пъти повече от заплатата на средния си работник.


После дойде бежанската криза, която удари във време, когато вярата в солидарността сред самите германци беше отслабнала. Социалдемократите, изглежда, изведнъж преоткриха своето съчувствие към непривилегированите, след като те бяха дошли от чужбина. Партията показа


поразителна незаинтересованост


поне на думи към социалните разходи, наложени от пристигането на над един милион бежанци.


По-рано тази година хранителна банка в Есен, Западна Германия, реши временно да изключи чуждестранните граждани, защото за тях отиваха всичките й доставки и тя трябваше да остави отдавнашни клиенти с празни ръце. Водещи социалдемократи обвиниха доброволците на хранителната банка в ксенофобия.


Все пак моралното възмущение на ГСДП почти не помага да се отговори на един сложен въпрос, пред който е изправен целият континент - как да бъдат справедливо разпределяни оскъдни ресурси в рамка, надхвърляща националните граници?


Организирането на глобализацията по по-справедлив начин, при който системата най-малкото наподобява механизмите за балансиране при старата национална държава, е едновременно трудна и крайно належаща задача за социалдемокрацията днес. Това е нещо, с което лявоцентристите би трябвало да са готови да се заемат. Вместо това социалдемократите се вглъбяват в себе си, неспособни да отговорят на най-спешните въпроси за страната във време, когато Германия има нужда от тях.


*Йохен Битнер е политически редактор в седмичника "Цайт" и автор на коментарни статии. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1290 Весело

  Отпуск до пенсия! После отпуск до ... камбаната

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  "социалдемократите се изместват надясно в икономически план, но (вероятно като компенсация) наляво в културно отношение. "

  Разкрачили са се, а сега се чудят откъде им дойде. :)

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Да си го кажем направо.
  Германските бачкатори не припознават тази партия.

 4. 4 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 531 Неутрално
 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  " консерваторите на Меркел"

  И какво й е консервативното на Меркел, раздаване на безплатни консерви за мигрантите мулти-култита?

  conservare (запазвам, съхранявам)
  Консерватизмът е запазването на ценностите, даващи идентичността на едно общество в неговите национални граници. Да виждате нещо подобно у Меркел?
  Възгледите на Меркел са типично либертариански, нищо общо с консерватизма.
  Политици като Меркел, които пропагандират създаването и утвърждаването на глобалистично мултикултурно общество не могат да имат нищо общо с консерватизма.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Да. Нуждаят се от безсрочен отпуск!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Социалдемократите са с фалирала политика. Трябва да премислят всичко отново...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  "И какво й е консервативното на Меркел"

  Защитата на германските икономически и финансови интереси.
  Германските финансови кръгове са доволни от нея. Същото се отнася и за индустриалците, които също се водят само от практическите си интереси, а не от нервни балкански изблици.

 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Голямата звезда на ГСДП, небезизвестният Герхард Шрьодер, след непродължителен спиритически сеанс и делова консултация с източно германските патреоти Вилхелм Пик и Ото Гротевол, спасително би подсказал на отчаяният партиен лидер Андреа Налес что делать.

 10. 10 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Партия, която поставя търсещите убежище икономически опортюнисти преди местното население заслужава да бъде хвърлена на бунището. Да ходят да правят социализъм в собствените си къщи и дворове, а не с пари на данъкоплатците.

 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  И те като наще социалисти са по десни от десните :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Но не и по последователнитлни

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Драги Николай Палавеев, интереса клати феса върху кухи глави.

  Младото съветско правителство не се свени с едната ръка съучастнически да прибира германските вноски, а с другата крадешком да подклажда както революционни настроения сред кайзеровата армия, така и метежи в самата Германия. Хората от Генералния щаб, дълбоко разочаровани и разгневени не на шега, планират да го свалят със сила. Изведнъж се оказва, че френетичните експроприатори, заклетите гробокопачи на световния капитализъм, руските болшевики, си имат запалени поддръжници. През май в Дюселдорф под егидата на Германската търговска палата силно обезпокоеният Густав Круп фон Болен унд Халбах свиква тематична конференция. Банкери, индустриалци, висши мениджъри, комерсанти, дипломати - все важни клечки - са единодушни: за да ,,се съберат лихвите от военните облигации”, проникването на английски и американски капитали в Русия трябва да бъде спряно и с належащи стъпки да се осигури германска доминация. Тяхното застъпничество пред Лудендорф и Вилхелм Втори удържа на място германските войски, намиращи се недалеч от Петроград. И Троцки може да си позволи да прехвърли единствените боеспособни формирования, тези на латишките стрелци, за усмирителни мероприятия - към Урал срещу Чехословашкия корпус и против въстаналите работници от оръжейните заводи в Удмуртия. През критичната хиляда деветстотин и осемнайста година болшевиките устискват в резултат на дивния мир с Райха, германското военно-логистично обгрижване и златен порой от над петдесет милиона марки. Посредством унищожаването на стотици хиляди хора, садистична жестокост и дивашки безчинства, подробности около които човечеството по-добре никога да не узнава.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#13] от "Practic":

  За тогавашните германски политици е било огромен успех изваждането на Русия от войната.
  Евентуално участие на Руската империя като страна-победителка във Версай е означавало разпарчетосване и подялба на Германия още тогава.

 15. 15 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  То това изваждане от войната съвсем директно води до едно следващо изваждане на Германия на 8.05.1945-та от Втората световна касапница... И на многострадалният германски народ не му се разминават нито неописуемите страдания, нито разсичането на две, нито прелестите на съветската 44 годишна окупация.на 16 млн. германци...
  Николай, не всякога целта оправдава средствата. Съществували са и други, по-ефективни способи за париране на Царска Русия, но сега не му е нито времето, нито мястото под тази статия.
  Оставам с уважение - Практик

 16. 16 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 492 Неутрално

  ... политическите партии и непеотата са вредни за Демокрацията и следва да се разкарат от сцената... ние, противниците на евромелицонерите, верваме в изконната политическа формация: Попа, Даскала и Кмета, подкрепена от Бирника и Горския/Полския Стражар (в ролята на Администарция)... и те така....

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "Партията не само въведе значителни съкращения на социалните помощи, а и постави началото на данъчна реформа, която понижи най-горната ставка от 53 на 42 процента.
  Максималната ставка се достига сравнително рано при годишен доход около 55 хил. евро."
  *
  Каква социална справедливост? Чисто обирджийство спрямо средната класа.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Русия евентуално би взела Прусия. Надали нещо повече...

 19. 19 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "Партията не само въведе значителни съкращения на социалните помощи, а и постави началото на данъчна реформа, която понижи най-горната ставка от 53 на 42 процента.Максималната ставка се достига сравнително рано при годишен доход около 55 хил. евро."*Каква социална справедливост? Чисто обирджийство спрямо средната класа.
  —цитат от коментар 17 на pamela


  ... странно... бях сигурен, че блондинките, ама в никакъв случай не са средна класа... разби се една детска мечта... :(

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#15] от "Practic":

  Случва се понякога да не може да се различи кое е цел и кое средство. Да не забравяме и,че човек няма пълна власт над събитията.

 21. 21 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 492 Неутрално  До коментар [#14] от "palav_nik":Русия евентуално би взела Прусия. Надали нещо повече...
  —цитат от коментар 18 на deaf


  ... пРУСИЯ... хахахахаха ... и как точно да я "вземе"? С наташките и мамашките ли имате предвид да я ЖЗЕМЕ, или по комсомолска - меркель/шредер линия?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 22. 22 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 492 Неутрално

  ... ВЗЕМЕ, извинете

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Еми те зелените ги изместиха :)

 24. 24 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Русия евентуално би взела Прусия. Надали нещо повече...
  —цитат от коментар 18 на deaf

  Забравяш Босфора и Дарданелите.За Россия са били.Теоритично

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK