Австрия, Белгия и Холандия искат въпросът за смяната на времето да се отложи

Австрия, Белгия и Холандия искат въпросът за смяната на времето да се отложи

© Георги КожухаровБелгия и Холандия са съгласували действията си в подкрепа на предложение на Австрия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, въпросът за смяната на часовото време да бъде отложен за след 2021 г., съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.


Австрия е настояла за отлагане, за да бъдат извършени допълнителни проучвания. Предвижда се въпросът да бъде обсъден на неофициална среща на министрите на транспорта от ЕС в понеделник.


Европейската комисия заяви днес, че "ще брани" своето предложение от следващата есен смяната на часовото време да бъде прекратена. Комисията вече предложи всяка държава от ЕС да определи занапред в кой часови пояс ще се установи за постоянно с използването само на "лятно" или само на астрономическо ("зимно") часово време.
Според Брюксел "хората искат" превъртането на часовника да спре. За този извод комисията се позовава на проучване от август, в което мнозинството участници действително пожела прекратяване на смените, но гласувалите бяха основно от Германия.


В националното допитване в България 51% са посочили, че предпочитат лятното часово време. За зимното часово време своя глас са дали 38% от участвалите. 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време.


Петима дипломати от ЕС, цитирани от "Политико", заявиха по-рано този месец, че планът на Европейската комисия да се премахне смяната на времето преди европейските избори през май догодина среща съпротива сред някои държави членки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK