Заради разликата в заплащането в ЕС жените работят безплатно два месеца в годината

Заради разликата в заплащането в ЕС жените работят безплатно два месеца в годината

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Жените в Европа печелят с 16.2% по-малко от мъжете. Тази разлика в заплащането е несправедлива не само по принцип, а и на практика. Тя поставя жените в положение на несигурност по време на тяхната кариера и в още по-голяма степен след тяхното пенсиониране, като разликата в пенсиите на мъжете и жените достига 36.6%". Това заявиха еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова, еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.


Изказването им бе по повод предстоящия на 3 ноември Ден на равното заплащане в ЕС. С него се отбелязва моментът от годината, в който жените символично престават да получават заплащане за своя труд до края на работната година за разлика от своите колеги мъже, докато остават още 16% от работната година, се казва в съобщение на пресслужбата на еврокомисията.


Според изявлението на тримата представители на институцията "жените и мъжете са равни. Това е една от фундаменталните ценности на ЕС. Но всъщност жените все още работят безплатно в продължение на два месеца всяка година в сравнение със своите колеги мъже". "Повече не можем да толерираме това положение", допълват те.
"Нови данни, публикувани днес, подчертават значението на незабавното приемане на законодателството за равновесието между професионалния и личния живот, представено от Европейската комисия. През изминалата година един от всеки трима европейци не е могъл да вземе отпуск по семейни причини, а само четирима от всеки десет мъже са взели (или възнамеряват да вземат) родителски отпуск. Това не е справедливо, нито устойчиво", се казва още в съобщението.


Според еврокомисията факторите, на които се дължи разликата в заплащането на жените и мъжете, са многобройни: жените по-често работят на непълно работно време, сблъскват се с корпоративния "стъклен таван", работят в по-ниско платени отрасли или често трябва да поемат основната отговорност в грижата за своите семейства. Един от начините тези фактори да бъдат взети под внимание е да се подобри равновесието между професионалния и личния живот на семействата, което би могло да бъде постигнато с приемането на направеното от комисията предложение за директива.


Предложението на комисията за равновесие между професионалния и личния живот включва правото на всички бащи да ползват отпуск от поне 10 дни в периода около раждането на детето им. Платеният родителски отпуск също ще стане непрехвърляемо равно право за жените и мъжете - силен стимул за мъжете да използват тази възможност, вместо да се очаква от жените да прекъсват кариерата си за дълъг период от време, а мъжете да се връщат бързо на работа. В крайна сметка това ще доведе до повишаване на участието на жените на пазара на труда. Преговорите с Европейския парламент и съвета са в ход и е възможно до края на годината да бъде постигнато споразумение.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Любопитно

  А дали извършват същия коефициент на работа?

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Що да не е заради разликата в производителността и ефективността???

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Никой не е казал, че хората трябва да вземат еднакви заплати.
  И Маркс даже.
  А това обобщаване - жените, мъжете, си е несериозно.
  Вера Йоурова и Мариане Тисен например не вервам да вземат под 15-20 хил. евро заплата, що да не я разделим на 10-ина мъж, които са на по-малко...е

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 293 Неутрално

  А дали извършват същия коефициент на работа?
  —цитат от коментар 1 на кокошката


  Ето ти си кокошка и пак си се сетила за правилния въпрос. Поздравления!

 5. 5
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 474 Неутрално

  ако взимат по малко от 16 процента, защо графиката е направена така, че да изглежда , че взимат 60% по - малко
  ??

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1249 Весело

  Има един въпрос на който нАуката още не е отговорила - защо предприемачите (гадни тарикати гонещи само тлъста печалба) не наемат жени вместо мъже повсеместно, нали същата работа вършат? Тоест печалбите ще са още по-тлъсти. Защо изобщо наемат гадни мъже със всичките там комплекси и примитивни инстинкти за състезание и доминация па даже и шарят повече кинти. Не се връзва

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Ето СМИСЛЕНА тема за политики основани на полов принцип

 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  До коментар [#1] от "кокошката":
  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":
  Ами я да видим - каква е разликата в "производителността на труда" и "ефективността" между:
  - кранист и кранистка;
  - чертожник и чертожничка;
  - ватман и ватманка;
  - тъкач и тъкачка;
  - кравар и краварка;
  - секретар (не "партиен") и секретарка;
  - хигиенист и хигиенистка;
  - шивач и шивачка;
  - артист и артистка (актриса);
  - проектант и проектантка;
  - дизайнер и дизайнерка
  и т.н...
  Аз мисля, че разликата е толкова, колкото между:
  - мързеливец и мързеливка;
  - некадърник и некадърница;
  - мърляч и мърлячка;
  - кръшкач и кръшкачка
  и т.н...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Т.нар. разлика във заплащането по пол е пълна фалшификация и се дължи на вземане на средни стройности на заплатите БЕЗ да се отчитат множество фактори, като например мъжете работят в тежки отрасли и навън (мини, нефтени плантации, поддръжка на ел. мрежа, леярни и т.н., които се заплащат по-добре), мъжете работят много повече - няма кратки работни дни, трябва да изляза 2 часа и др. подобни (това не е критика към жените - те се грижат за децата, което е много важно), мъжете се интересуват повече от обекти и идеи, които позволяват да се увеличи производителността, чрез увеличаване на обема на производството (пример - телефони, компютри и т.н.), докато жените се интересуват от хора и затова доминират здравеопазването и образованието. Там няма скалиране обаче. Това не изчерпва факторите по темата, а само дава някои примери. Така, че лидери, които говорят за раззлика в заплащането по пол показват смайваща некомпетентност.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  "Заради разликата в заплащането в ЕС жените работят безплатно два месеца в годината"

  1/6 разлика в заплащането не е толкова много

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3612 Весело

  До коментар [#7] от "Нагъл Визионер":

  Има един въпрос на който нАуката още не е отговорила - защо предприемачите (гадни тарикати гонещи само тлъста печалба) не наемат жени вместо мъже повсеместно, нали същата работа вършат? Тоест печалбите ще са още по-тлъсти. Защо изобщо наемат гадни мъже със всичките там комплекси и примитивни инстинкти за състезание и доминация па даже и шарят повече кинти. Не се връзва
  —цитат от коментар 7 на Нагъл Визионер

  Науката и практиката отдавна са отговорили. Наемат се повече мъже и специално за физическа работа, защото са ПО–МЪРЗЕЛИВИ!
  Да, няма грешка. Тъй като жените са по-трудолюбиви и по-отговорни, те отделят ежедневно много енергия за готвене, гладене, чистене, отглеждане на деца, гласене за пред мъже и съпрузи, затова на работа са по-изморени и по-затормозени. Докато мъжете са напълно отпочинали и могат да напрегнат малкото си сиви клетки за преместването на някоя тухла от палета А до зид Б... Освен ако не са с махмурлук.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Комисар по равенство на половете... Бюрокрация на МАКС... Следваща длъжност в ЕС: директор на водопад.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Гневно

  Тъпа работа. Щом ми плащат повече за същата работа, защо ме пенсионират по-късно? Да ми плащат още излишни пари, изработени от жените даром?
  Я изчезвайте с щуротиите си.
  Изгубих безплатно две от най-хубавите години в живота си, защото съм мъж. Ще работя по-дълго от жените по същата причина. Не очаквайте и да се срамувам.

  Еретик
 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  А заради разликата в заплащането служителите в България работят безплатно... цяла година!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivant88":

  Комисар по равенство на половете... Бюрокрация на МАКС... Следваща длъжност в ЕС: директор на водопад.
  —цитат от коментар 13 на ivant88

  Ами ето един пример. Великобритания. Четирима души работят една и съща работа - чистят по един етаж всеки ден, като се въртят, за да бъдат на различни етажи. Тримата са мъже. Жената получава с 10 пенса на час по-малко. След 6 месеца като се оплаква по вътрешната процедура и не получава отгор, тя се обръща към Съда за трудово право (Employment tribunal). Там делата са безплатни за работниците. Та още преди делото да се гледа от съда по същество, работодателят доброволно се задължава да заплати 26 000 паунда (две годишни заплати) и естествено оставя жената на работа, защото ако я уволни, това ще бъде друго нарушение...
  Та така е в Европа законът и правораздаването.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Пак същите глупости с безумните, но политкоректни интерпретации на статистиката, този път даже работели без пари по два месеца ...
  За пълни идиоти ни смятат явно.

  #killwhitey
 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#12] от "Депутат 241":

  Къде е подписката за издигане на нобелов лауреат? Вече ще имаме и българин след тая умопомрачителна хипотеза :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  а при болничните как стои въпроса?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Тия феминистки лебералболшевишки статистики са наистина смешни и жалки.
  То и на децата им е ясно, че жените средно статистически са по-зле платени, защото не се натискат да работят в най-добре платените, опасни и тежки професии.
  Малко стана като във вица за статистиката и как българите средно статистически ядат свинско със зеле.
  Дайте да видим конкретно като на миньори плаща ли се на жените по-малко? :)
  Или на жените инженери и ИТ специалисти плаща ли се по-малко и на какво се дължи?

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ако можеше да се намери жена, на която да плащат 16% по-малко отколкото на мен (или да работи 2 месеца без пари), а да върши същата работа, нали аз още утре ще съм уволнен и заместен от тази жена? Работодателят ми да не е будала, да се мине да ми плаща повече?
  А пък относно идеята да разделят родителския отпуск по равно и да задължат майката и бащата да ползват по половината, направо нямам думи. Бащата може би ще кърми бебето докато си седи в къщи, или ще го носи на майката в обедната почивка да го накърми и ще го връща обратно? Тези хора съвсем забравиха, че на света има два различни пола. Пардон, джендъра. Макар че джендърите всъщност май бяха 5-6?

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Вие се бъзикате, но вървим към пълно лебералболшевишко равенство и политкоректност - квота за хора в неравностойно положение, квота за жени, квота за чернокожи, квота за джендъри, квота за мюсюлмани мигранти и т.н.
  Изобщо няма да има значение кой какви качества има, какво образование и какви умения са необходими за работата, единствено за белия хетеросексуален мъж християнин няма да има квоти и права - той явно е враг на либертарианците, които са на власт в Европа.

 23. 23 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  Горе долу същата е разликата и в заплащането, но вие си ги дрънкайте. А истината е проста, но не е за самонарекли се за " умни и красиви" без да са нито едното, нито другото.

 24. 24 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Хората трябва да вземат еднакви заплати, ако извършват еднакъв по обем и качество труд. За това става дума тука. И Маркс сигурно ще се съгласи с това. Макар че той цял живот е живял на гърба на по-богатата си жена и на приятеля си Енгелс...

  Иначе е много забавно, ако обърнем ситуацията. Щом не е задължително да се получават еднакви заплати, вие, конкретно, съгласен ли сте да получавате по-малко от една жена? Или ще настане вой до небесата?

  Също така всичките глупости за половото разделение на професиите при съвременното технологично ниво са абсолютно неадекватни. Както има мъже шивачи и медицински сестри, така има и жени кранисти и заварчици.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 25. 25 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не е ли крайно време да спрете да обиждате и жени и мъже с подобни материали? Изкарвате жените тъпи и незнаещи цената си, че да опъват наравно с мъжете за по-малко пари с идеята да търчат при вас за "помощ", от която нямат нужда и която само им вреди. Изкарвате мъжете тъпи и незнаещи, че да не могат като чуят колко изкарва жена им да кажат - абе, ти не можеш ли да си дигнеш чукалата и да си намериш друга работа, или да се договориш за повече? Или във вашите представи злият съпруг седи вкъщи и потрива доволно ръце щото жена му я експлоатира за жълти стотинки... друг мъж! И не ми казвайте, че самотните жени са прецакани, те обикновено изкарват средно повече и от самотните мъже. Долна схема са такива материали, и грубо непознаване на икономика, статистика и ред други сфери. Мъжки и женски "калинки-кариеристки" има не само в БГ ;-)

  Истината ще ви освободи
 26. 26 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 372 Неутрално

  А, това, че българите работят единайсет месеца безплатно за да вземат една германска заплата, в ЕС явно не ги притеснява.
  Това не е дискриминация, а в реда на нещата.
  Аре, сиктир от двойни стандарти, неолиберални неолицемерници...

  Не ща да влизам у затвора!
 27. 27 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 350 Весело

  "Заради разликата в заплащането в ЕС жените работят безплатно два месеца в годината", а ние в България цели шест!
  Пак сме ги изпреварили тия европейци!

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#7] от "Нагъл Визионер":
  —цитат от коментар 12 на Депутат 241


  Ти май наистина си депутат, по-големи глупости не бях чувал.

 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "gesand":

  Остава да споделиш с нас, ти лично, колко мъже мед.сестри си виждал и, колко жени заварчици? Зашото на приказки е едно, но реалността е съвсем различна. Иначе си прав, жената кранист трябва да получава, колкото мъжа, но в тези професии тя би и получавала.

 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#1] от "кокошката":До коментар [#2] от "Jumbo Jet":Ами я да видим - каква е разликата в "производителността на труда" и "ефективността" между:- кранист и кранистка;- чертожник и чертожничка;- ватман и ватманка;- тъкач и тъкачка;- кравар и краварка;- секретар (не "партиен") и секретарка;- хигиенист и хигиенистка;- шивач и шивачка;- артист и артистка (актриса);- проектант и проектантка;- дизайнер и дизайнеркаи т.н...Аз мисля, че разликата е толкова, колкото между:- мързеливец и мързеливка;- некадърник и некадърница;- мърляч и мърлячка;- кръшкач и кръшкачкаи т.н...
  —цитат от коментар 9 на Депутат 241


  Коментарът ти прави чест.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#24] от "gesand":Остава да споделиш с нас, ти лично, колко мъже мед.сестри си виждал и, колко жени заварчици? Зашото на приказки е едно, но реалността е съвсем различна. Иначе си прав, жената кранист трябва да получава, колкото мъжа, но в тези професии тя би и получавала.
  —цитат от коментар 29 на zle_platen_trol


  В целия цивилизован свят отдавна има мъжки медицински "сестри". Разбира се абревиатурата е различна, но образованието и същността на дейността после са едно към едно еднакви. И все пак мъжете в този сектор получават средно с 200 евро повече на месец. Защото умеят да се пазарят и по правило са малцинство в тази сфера. Защото не им издържат нервите.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Дневник пак ни пробутват левундерската политика на ЕС и добре подплатени НПО-та.

  По същата статистика не забелязаха ли и че 95% от смъртните случаи на работното място са мъже?

  Заглавието можеше да е -
  "Мъжете са принудени да поемат 20 пъти по-голям риск за живота си на работното място"

 33. 33 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Я дай линк, за да видим къде го пише това.До коментар [#31] от "Реми":

 34. 34 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело

  Непълното работно време, чия грешка е? Не съм чувал да е задължително, хеле пък, по полов признак.

 35. 35 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#16] от "Депутат 241":

  10 пенса по-малко на час? Това колко процента са? Каква математика ще използвате, за да ги докарате до 16%, или от мен да мине до 10%?

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Могат да се сравняват само, ако заемат еднакви позиции. Така ли е?

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Любопитно, когато стане дума за пари, изведнъж ПОЛОВЕТЕ се оказват САМО ДВА!

  👞👠

 38. 38 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 428 Неутрално


  а при болничните как стои въпроса
  до коментар [#19] от "дерибеев":

  Как да стои? Мъжете се сдухват при всяка настинка, поне 3 пъти годишно са със сецнат кръст, докато майките правят какви ли не гимнастики, за да не отсъстват от работа, а разболяването е непостижим лукс.

 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  В моя бранш жените вземат повече от мъжете и това безобразие трябва да се прекрати. Освен това, като излизат по майчинство, те излизат, а мъжете не! Именно затова подкрепям напълно еврочиновниците за тази похвална инициатива да се даде задължителен 10 дневен отпуск на мъжете да си седят у тях, при новороденото си, вместо да развалят трудовата дисциплина като идват почерпени на работа!!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 40 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#37] от "Lemmy":

  "Любопитно, когато стане дума за пари, изведнъж ПОЛОВЕТЕ се оказват САМО ДВА!"

  За сега, за сега :))))

  Бог да благослови Америка за България!
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  в €СССР жените реално работят 2 месеца без пари, и €СССР щял да взима мерки. Как беше при соц-а? А? Ама той беше лош, а демокрацията е много убава!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  https://www.economist.com/graphic-detail/2017/08/01/are-women-paid-less-than-men-for-the-same-work

  ето как въпросната "разлика в заплащането" изчезва, когато става въпрос за работа на една и съща позиция в една и съща компания.

  къде точно мога да докладвам 'икономедия' за фалшиви новини? не е редно такива трол-ферми да имат лиценз.

 43. 43 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  и сменете името на вестника на СОЦИАЛ най-накрая.

 44. 44 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "Депутат 241":10 пенса по-малко на час? Това колко процента са? Каква математика ще използвате, за да ги докарате до 16%, или от мен да мине до 10%?
  —цитат от коментар 35 на fio41315648


  взимаш абсолютната разлика в заплащането в англия и смяташ процента спрямо заплащането в българия. соц математика 101.

 45. 45 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Няма разлика в заплащането между жени и мъже! Даже на жените се плаща повече!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 46. 46 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Не мога да се съглася, че ако работата е да се преместят хиляда тухли от едно място на друго, жените ще получат по-малко от мъжете. За каква работа става дума? Може би искат да ни внушат, че местенето на тухли и метенето на праха от тухлите после трябва да се плаща еднакво? Че ние този бой вече сме го яли преди 30 години - лекарката и чобанина получавахо по 230 лева.

 47. 47 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Никой не е казал, че хората трябва да вземат еднакви заплати.И Маркс даже.А това обобщаване - жените, мъжете, си е несериозно.Вера Йоурова и Мариане Тисен например не вервам да вземат под 15-20 хил. евро заплата, що да не я разделим на 10-ина мъж, които са на по-малко...е
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  понеже социализъм === лицемерие

 48. 48 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ако взимат по малко от 16 процента, защо графиката е направена така, че да изглежда , че взимат 60% по - малко ??
  —цитат от коментар 6 на true_original


  понеже източникът е европейският парламент, който явно е намерил няколко свободни минути от планирането на ослава за маркс в трийр тази година.

 49. 49 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#31] от "Реми":

  Именно Реми, тази професия я има, но мъже мераклии няма. Както няма мераклиики да вършат моята работа т.е. не съм забелязал наплив от дами желаещи да плават. Логично е някак си, същите тези нежни цветя да не се чувстват дискриминирани от факта, че печеля по- добре от повечето от тях. Такива ми ти работи . За еднаква работа еднакви пари е едно, но да се обобщава е нелепо.

 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Жените си имат своята стойност и не бих искал да ги подценявам, но истината ми е по скъпа. Работя инженерна работа от близо 40 години и съм имал стотици колежки. С изключение на 2-3 от тях които са били на ниво то свършената от останалите работа е била като за 4 месеца в годината. Т.е. ако са им плащали като за 10 месеца те са били надплатени за 6 от тях. Съжалявам но през останалото време си говореха за деца и дрехи, а и квалификацията им беше значително по-ниска от тази на мъжете.

  Може би само в инженерството да е така и в други сфери да са на ниво. Просто не знам.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 51. 51 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  Както горе казах, в моя бизнес е точно наопаки - счетоводна кантора. Жените са по-стриктни, по-подредени, по-изпълнителни и обръщат внимание на детайлите. Съответно получават по-високо възнаграждение, отколкото мъжете.
  Специално за тази работа на мъжете производителността на труда е по-ниска. Като количество ще я свършат, но през пръсти, а това води до риск и за клиентите, и за кантората

  Бог да благослови Америка за България!
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Това не е вярно. Жените не са толкова нахъсани. Гледат си работата, но си гледат и живота, и семейството. Не се фанатизират дотам, че да й посвещават цялата си личност. За това и не драпат за шефски длъжности. В частния сектор искаш ли повече пари, трябва и повече да бачкаш. Това си е наше лично решение и много мразя, когато някои си започват да гледат на нас като някакви нуждаещи се от помощ, дето трябва да ни защитават правата. Мерси. Можем и сами. А вие, ако обичате, не говорете от наше име! Е, поне не на всичките!

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  А, за сапунките, магазините, парцалките и т.н. приказки от кокошарника, това е част от работния процес. Забрани ли им се, мотивацията пада

  Бог да благослови Америка за България!
 54. 54 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Ако жените "печелят" повече или по-малко от някой друг, това е заслуга само и единствено на самите жени. Печелиш толкова колкото печелиш... Ако обаче жените мрънкат, че им "дават" по-малко отколкото на мъжете, по-добре да си затвярят устите: дават ти толкова, колкото ти дават и траеш за да не спрат да ти дават кавото и да било!

 55. 55 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Мммм........ като гледам какво се случва във форума, пак няма да стане кавга между мъже и жени, просто защото сме нормални и работите са ни ясни.
  С несправедливите обвинения към нас, мъжете, няма да ни накарате да намразим жените. И както напомни един форумец, като стане дума да пари, оставаме само два пола.
  Колко вземат "различните", мама му стара?
  Почвам да си мисля, че е доста павече, иначе щеше да има рев.
  А?

  Еретик
 56. 56 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Някъде в кодекса на труда пише ли, че за една и съща работа, трябва да се получава едно и също възнаграждение?
  Чел съм го доста отдавна, но не си спомням подобен текст.
  А идеята, че служителят ще може да съди шефа си, защото вземал по-ниска заплата от своя колега е много опасна. Опасна за бизнеса и за пазарната икономика, като цяло.
  Шефа затова е шеф, защо има ПРАВОМОЩИЯТА да определя кой-каква заплата ще взема. И не трябва да се отчита пред никого. В собствената си фирма - той ще решава и ще си носи отговорността за решенията си. Отговорност - във вид на печалби или загуби на фирмата.
  От своя страна, служителят има пълното право да подпише или да не подпише трудовият договор.

 57. 57 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Що за глупости? Тия в Брюксел нямат ли си работа , вместо да се опитат да докажат , че черното е бяло? Какви 2 месеца без пари? Всеки работодател плаща за свършена работа! Ако генерално жените имат по- малки доходи е ясно защо!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 58. 58 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ами ето един пример. Великобритания. Четирима души работят една и съща работа - чистят по един етаж всеки ден, като се въртят, за да бъдат на различни етажи. Тримата са мъже. Жената получава с 10 пенса на час по-малко. След 6 месеца като се оплаква по вътрешната процедура и не получава отгор, тя се обръща към Съда за трудово право (Employment tribunal). Там делата са безплатни за работниците. Та още преди делото да се гледа от съда по същество, работодателят доброволно се задължава да заплати 26 000 паунда (две годишни заплати) и естествено оставя жената на работа, защото ако я уволни, това ще бъде друго нарушение...
  —цитат от коментар 16 на Депутат 241

  Ами то така никой работодател няма да назначава жени за обща работа(хигиенистки),където им е стихията


 59. 59 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "разликата в пенсиите на мъжете и жените достига 36.6%"

  Предвид фактът, че жените живеят средно 5 години по-дълго от мъжете и се пенсионират пак средно 3 години по-рано от тях, то тези 36,6% разлика в пенсиите може даже да е малка и несправедлива спрямо мъжете.

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Аз не зная по каква методика са правени сравнениията, но е редно да се сравнява заплащането за едни и същи позиции при една и съща квалификация и на тази база да се правят изводи. Усредняването на заплатите на всички работещи е подвеждащо защото не се отчитат други важни фактори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK