Защо Полша се отчуждава от ЕС

Защо Полша се отчуждава от ЕС

© ReutersМиналата зима Моника Павлик прекарала дните си, пълзейки в калта и правейки изкопи в замръзналата земя, докато тренирала за полските доброволчески отряди. Тогава дъщеря й Хелена още не била навършила две години, пише "Ройтерс".


Павлик е чиновник в местното кметство. Тя не храни никакви илюзии за потенциалните рискове от това да служи в доброволческата армия и казва, че е готова да умре за родината си. "Разбирам, че ако има война, формирования като нашето се изпращат на смърт", казва тя. "Мисля, че го направих основно за себе си и, може би, от чувство за патриотичен дълг.


24-годишната Павлик е гражданин на Европейския съюз, но ангажиментът й да защитава нацията си е знак за все едно растящо безпокойство в Полша и в останалата част на Европа. Почти 15 хил. поляци са се присъединили към доброволческите сили на страната от създаването им през 2017 г. Военните планировчици се надяват през следващите години броят им да се увеличи до 53 хил.
Защо Полша се отчуждава от ЕС

© Reuters


Полша е държава член на НАТО. Като най-голямата страна от бившия съветски блок, присъединила се към ЕС, тя е получила по-голяма подкрепа от съюза в сравнение с която и да е друга членка – над 100 милиарда евро според данни на полското финансово министерство. Еврочленството е популярно, но много поляци, наред с унгарците и чехите, изразяват недоволство от външното влияние във вътрешните им работи. Полша и Унгария се обявиха например против искането на ЕС да приемат търсещи убежище по определена квота. Партии като управляващата в Полша "Право и справедливост" печелят подкрепа, залагайки на патриотизма, а ЕС е една от мишените им.


Тази тенденция задълбочи разделенията в съюза, които според коментатори се коренят във финансовата криза и последвалото пристигане на стотици хиляди мигранти от Сирия и Африка. В Полша и в други европейски страни, отделили се от Съветския съюз през 1989 г. обаче, опасенията са много по-силни.


Павлик живее в село с не много жители на около 150 км от източната граница със съюзника на Русия Беларус. Прозорците на нейната малка къща, наследена от баба й, са украсени с бели и червени цветя в знак на почит към полското знаме в същите цветове. Поставени са по повод навършването тази година на един век от обявяването на полската независимост.


"Спомням си, че баба ми разказваше как германците са минавали през тези гори, а след това и руснаците. Казваше ми как можело някой руснак просто да дойде и да те застреля в главата, а някой германец да свие рамене, да се направи, че не е видял и да си тръгне", казва Павлик.


Много поляци имат горчиви спомени от Втората световна война, когато западните им съюзници не успяват да спасят страната от нацистката инвазия и след това позволяват да гние под съветско управление. "Право и справедливост", която спечели 37.6% от гласовете и си осигури парламентарно мнозинство през 2015 г., се харесва най-вече на по-слабо образованите и бедни избиратели, живеещи в селските райони, според които макар да е възможно европейските либерални похвати да са направили някои хора по-богати, те не са направили никого по-защитен.


Правителството на Полша се съюзи с Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поведе конфронтация с Брюксел като част от това, което нарича "национална либерална борба" срещу глобализацията и либералните идеи на ЕС. Лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви, че Полша следва примера на Орбан. "Отхвърляме тази торба с камъни, която носим на гърбовете си като нация от 1989 г.", каза Качински в деня на полската независмост миналата година. "Торба с корупция, злоупотреби, грабежи, нечестност, липса на морал и разрушаване на полския патриотизъм, на полското чувство за общност".


Моника Павлик и дъщеря й

© Reuters

Моника Павлик и дъщеря й


Много от партньорите на Полша в ЕС са гневни, че правителството играе водеща роля в разпалването на вражда между бившите комунистически и западните държави членки на блока в момент, когато ЕС се бори с последиците от решението на Великобритания да напусне. Те обвиняват Варшава в завой към авторитаризъм на фона на засилващия се контрол на държавата върху съдебната система, обществените медии и части от икономиката.


В Брюксел високопоставени официални лица от ЕС казват, че партии като ПиС създават фалшиво разграничение между патриотизъм и усещане за европейска общност. "Патриотизмът е добродетел", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч през септември. "Безконтролният национализъм е изпълнен с отрова и измама", допълни той.


Оставайки все по-изолирано в блока, правителството на ПиС зае по-войнствена позиция към Берлин, който някога бе водещ защитник на амбициите за еврочленство на Полша. Варшава твърди, че Германия все още й дължи милиарди евро репарация от Втората световна война. Говорител на германското правителство обаче заяви, че към момента няма никаква официална молба от Полша във връзка с исканията за репарации, която би могло да се коментира.


Несигурност


Павлик казва, че няма политически възгледи, но е част от ядрото на електората на ПиС. Основната подкрепа за правителството идва от селските райони, особено в източната част на страната.
Откакто Полша се присъедини към ЕС през 2004 г., голяма част от парите, които получи, бяха вложени в проекти като пътища и мостове. Но при управлението на ПиС индивидуалните доходи в селските райони бяха подкрепени и от правителствени програми за социални помощи за новородените и за увеличаване на минималната заплата.


За Павлик и други като нея разочарованието от Брюксел идва на едно по-начално ниво. След военната интервенция на Москва в Украйна през 2014 г. много хора в Полша се опасяват от евентуална руска агресия. Преди Русия да анексира Крим преди четири години едва 15% от поляците се безпокояха, че независимостта на страната им може да е застрашена. Този процент обаче скочи до около около 40 на сто след руската интервенция в Украйна. В последно време се наблюдава струпване на руски сили по границите на балтийските страни, но ЕС има много ограничени съвместни отбранителни способности.


Защо Полша се отчуждава от ЕС

© Reuters


Затова хора като Павлик се включват в Силите за териториална отбрана (WOT) – формация, която изисква новобранците да прекарват в тренировки четири месеца в рамките на три години. Силите, създадени по модел на Американската национална гвардия, са неразделна част от полските отбрана и потенциал за възпиране, наред със сухопътните, военновъздушните, военноморските и специалните операции, посочва министерството на отбраната. Военният бюджет на Полша за 2018 г. предвижда разходи от 153 милиона евро за териториалните отбранителни сили, което е близо до сумата, определена за военноморските сили.


Полското правителство харчи около 2% от БВП за отбрана, както препоръчва НАТО, и планира постепенно да увеличи сумата до 2.5% от БВП. "Военните съюзи са важни, но те могат да дадат едно често измамно усещане за сила. Трябва да сме готови да се защитаваме... докато нашите съюзници дойдат на помощ", коментира Тадеуш Цимански, високопоставен депутат от ПиС. "Ако искаме да запазим независимостта си, настоящото поколение трябва да има чувство за национална гордост, чувство за общност и воля за жертва".


Проучване на контролираната от държавата агенция CBOS през август показа, че за 88% от населението да бъдеш патриот означава да искаш да се биеш и да умреш за страната си.


"Към зрялост"


Членството в ЕС разочарова поляците по други начини. След като Полша се присъедини, пазарите на труда в чужбина бяха отворени. Поляците масово напуснаха в търсене на работа, което доведе до разделяне на семейства и изтичане на работна ръка.


Повече от 2 милиона от над 38-милионното население на страната, замина да живее в чужбина. Населението в града на Павлик, Острув Мазовецка, намаля с почти три процента от 2004 г. "Надявам се Хелена никога да не замине за чужбина", казва Павлик докато играе с дъщеря си в градината. "Надявам се тя да има по-добро усещане за това какво са направили предшествениците й за нея. И мисля, че децата й няма да трябва да заминават зад граница. Не съм поддръжник на това да се търси работа далеч от дома".


Макар еврочленството да позволи на голям брой поляци да си търсят работа в чужбина заради правилата за свободно движение, ЕС посочва, че дългосрочната цел на политиката му е да помогне за намаляването на разликата между стандартите на живот на континента.


Като цяло населението на Полша се е увеличило с 0.7%, но правителството се опитва да насърчи още повече растежа, основно като отпуска щедри помощи за деца, обещава пенсии за жените, които имат поне четири деца, но не са работили достатъчно, за да получат пенсия, и предлага по-евтини държавни жилища.


Защо Полша се отчуждава от ЕС

© Reuters


Здравното министерство дори спонсорира издаването на брошура със заглавие "Към зрялост", посветена на семейството и репродуктивното здраве, като посочената цел е "да се предотврати тенденцията към отлагане на възпроизводството". В книжката се отбелязва, че промискуитетът "променя психиката на жената", защото "природата на жената е да се посвети изцяло на любимия й мъж".


Не Германия


Павлик разказва, че преди време била на финансиран от ЕС стаж в местното кметство. Заплащането било по-добро, отколкото за обикновен стаж, но трябвало да има плакат, на който да се посочва кой плаща за работата й. За нея това било все едно табела с надпис "Тази панта бе смазана с еврофондове". По думите на служител от Еврокомисията това не било изискване на ЕС.


Пшемислав Садура, социолог в областта на образованието от варшавския Университетски институт по социология, коментира, че правителства като това в Полша запълват празнотата, оставена от Брюксел, като разказват на хората истории, които могат да ги мотивират и да осмислят живота им.


"ЕС не успя да създаде своя собствена история, свой собствен мит, той не успя да обедини националните истории в една", коментира той. ПиС, по думите му, "има визия. Тя обхваща патриотизъм, визия за модернизирането на Полша, национален ангажимент, национална икономика. Става въпрос за етническа общност".


Служители от Еврокомисията споделят, че нямат лесни отговори за световната тенденция политици да се възползват от страховете на хората от промяна като залагат на носталгията към националното минало. "Централна Европа обича чувството да бъде жертва", отбелязва високопоставен служител на ЕС.


ПиС въведе реформа в училищните програми, като се фокусира специално върху историята, литературата, гражданското образование и географията. Учениците вече ще бъдат обучавани за "ползите и разходите" от членството в ЕС, според документи на министерството на образованието. Именно министерството е наредило да бъде добавена думата "разходи".


Според новата учебна програма "целта на обучението в училище е да се засили чувството за национална идентичност, свързаност с историята и националните традиции".


Тук се включва и статусът на Полша като жертва на нацистка Германия. Според много поляци Западът не е признал дълбочината на националното страдание по време на окупацията и вместо това се е фокусирал само върху Холокоста. Правителството казва, че поляците са били неоснователно оклеветени като извършители на жестокости срещу евреите, а всъщност някои дори са подслонявали евреи.


По-рано тази година правителството прокара закон, който разрешаваше да се вкарва в затвора всеки, който намеква, че полската нация е имала участие в Холокоста. Под натиск от САЩ законодателството бе смекчено и бе премахнато наказанието със затвор.


Защо Полша се отчуждава от ЕС

© Reuters


В същото време образователното министерство отмени задължението на училищата да провеждат семинари срещу дискриминацията.


В четвърти клас, когато се въвежда историята като предмет, на децата на 9-10 години се представят около две дузини исторически личности, като целта е да се насърчи националната гордост. Сред тях са кралете християни, роденият в Полша папа Йоан Павел Втори, Мария Кюри, спечелила нобелова награда заради изследванията си в областта на радиоактивността, и движението "Солидарност".


"Историята трябва да буди гордост", казва Влоджимеж Сулея, историкът, развил новите програми. "Нашата история е величествена... Ние сме били изключителни в Европа", допълва той, имайки предвид, че поляците са успели да запазят чувството си за национална принадлежност, когато страната е била окупирана от други.


За много хора в Полша религиозните ценности са от основно значение. На входовете на училищата в един град са окачени мраморни табели с Десетте божи заповеди.


Павлик казва, че когато била ученичка, системата не успяла да я научи да цени собственото си наследство. "Нашата система се фокусира върху историята на Германия, на нейните крале, на Русия. Не научихме много за Полша. Трябва да се съсредоточим върху това, което се е случило тук", допълва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Моника Павлик всичко е ясно: влюби се в "неподходящия мъж", направи му дете, той се оказа че не е като във фантазиите и, и ето я сама майка на 24г.

  Настъпва стандартен нервен срив, но вместо да се пропие или примерно да "стане ясновидка" или да се забули и приеме исляма, избира друг начин на приеме патриархалния мистицизъм като карта за своето място в света--канализира всичко това в градивна насока. Опъва чаршав с лика на римския папа, и се записва доброволка.

  В САЩ щеше да стане евангелистка от тия дето екстатично "говорят на езици" като ги пипе пастора, и да стане членка на някоя "народна милиция" от тия дето в горите тренират срещу инвазия на ООН и рептилиите. В близкия изток щеше да осъзнае че Корана наистина е вселенска мъдрост, и да се запише да тренира как да се самовзрвиви за общото благо.

  Такива хора са ядро на всеки популистки електорат, и в това няма нищо странно. След като съдбата ги удари и им срине илюзиите, те имат само два начина да оцелеят психически--или рязко да пораснат, или да изберат други по-обширни заместващи илюзии.

  Когато са млади жени избрали да се подчиняват на папата, президента, и сержанта, в името на общото благо, е ясно че "правилния мъж" трябва да умее да ги връзва и шляпа и контролира, но е вече късно--тази част от психиката намери друг начин да бъде задоволена. Дори сигурно вече все повече и се струва как младите моми се обличат непристойно и има твърде много разголване в модните списания и въобще той секса е преекспониран.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3497 Разстроено

  Това не е разказ за отчуждаването на Полша от ЕС, а за отчуждаването не една млада жена от нормалния начин на живот.

  Еретик
 3. 3 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  "Торба с корупция, злоупотреби, грабежи, нечестност, липса на морал и разрушаване на полския патриотизъм, на полското чувство за общност".

  Торбата си е чисто полска.
  Подобни торби носят всички бивши соц страни и те са си техни.
  ЕС ли роди Баневи, Арабаджиеви и други знайни и незнайни персонажи или гнилото тяло на комунистическите режими.
  Полша се отчуждавала от ЕС в качеството си на крупен реципиент на средства.
  Както се казва в такива случаи - храни куче да те лае.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Въпреки тактическия съюз на Полша и Унгария, случаите са коренно различни и лакмусът е отношението към Путлер. Кой би могъл да упрекне Полша, че се готви за нападение от Путлерова Русия? Кой може да я упрекне, че няма доверие в Европа, която я предаде на нацистите и болшевиките? Полша няма да загине, защото патриотизмът е жив, както се вижда. За Унгария не знам. Както и за България.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#1] от "patilanskomeze":

  Къде го чукаш, къде се пука. Голям си психоаналитик! Прекалено елементаро описваш един сериозен проблем, както е тоап заиграването със страховете на хората.

  За съжаление на всякъде в бившите съветски републики е насаден един изкривен национализъм. Набиването в главите от 70 годин, че запада е лош си оказва влияние и до ден днешен. И на запад и на изток го има национализма, но е по съвсем различен начин. Докато на запад хората, се обединяват в общи идеи и желания да направят света и живота си по добър, на изток национализма е едно обвързване в елементарно отъждествяване с страната в която си се родил и омраза към всички останали. В национализма на изток няма идеи, планове или желания, има една първична горделивост, без особенно покритие. Чисто и просто, разлика в еволюцията между запад и изток, която трудно може да се пренебрегне.

 8. 8 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 766 Неутрално

  "Право и справедливост", която спечели 37.6% от гласовете и си осигури парламентарно мнозинство през 2015 г., се харесва най-вече на по-слабо образованите и бедни избиратели, живеещи в селските райони..."
  Това просто е гнусна лъжа и поредната манипулация на неолибералните медии и политики. Жена ми е архитект, а баща й инженер и са избиратели на ПиС. Познавам поне дузина вискообразовани хора, които са привърженици на същата партия. Противниците им ги описват като неграмотни и манипулирани. Българските медии, а и световните, всъщност предват мнението на техните опоненти и реално представят мнението на опозицията. Все едно мнението по света за България да се формира от позицията на БСП и ДПС.

  malart.blog.bg
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1901 Любопитно

  На мен ми се ще автора по подробно да опише как Моника Павлик "пълзейки в калта и правейки изкопи в замръзналата земя"

  гошо
 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  Да, не всичко, което става напоследък в Полша, ми харесва.
  Ала затягането на редиците в Полша има съвършено различен характер от унгарското втвърдяване. Докато средноевропейската страна плува в популистки води и алчно стиска преференциалния нефто-газов ценови пакет, препатилата Жеч Посполита пребивава в страхова невроза. Как да имат доверие на големите европейски сили нашите партньори и съюзници ?
  Четири разделяния през последните 250 години са това, не е шега. В полските кошмари събуденият източен людоед, изскочил от архетипни глъбини, броди като маймуна с картечница в лунапарк.
  Сякаш беше вчера - през 2002-а френският президент Жак Ширак и небезизвестният му германски колега Герхард Шрьодер отказаха да следват Америка с инфантилната надежда, че ако си траят, горчивата чаша с радикално-ислямистка отвара ще се размине на милионите еснафи в страните им.
  За капак и непредвидимият мистър Биг от голямата бяла къща не ги забелязва в калабалъка. Колко трудно е да си вечната "фронтова" държава...
  Самотният полски войн помпи адреналин и се надява на себе си. И дълбоко вярващите поляци имат подобна на нашенската поговорка: "Господ помага, но в кошара не вкарва".
  „Jeszcze Polska nie zginęła,
  полски братя и сестри!

 11. 11 Профил на snp53585268
  snp53585268
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Разковничето е в чувството на поляците, че са жертва на нещо и на някого до ден днешен. Това чувство се е просмукало дълбоко в населението, дори и на лично ниво до степен на абсолютна непримиримост към критика или обратна връзка. Веднага избива защитна реакция и заемане на позиция на обиден и наранен. Както хората, така и държавата...

 12. 12 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Социологът е прав, че ЕС не успя да създаде собствен мит и история, които да се сплотят всички. Нито пък има някаква ясна мечта, около която да се обединим. Липсата на голям конфликт е довела до леност. Не може ЕС да се хвали само, че е най-големия търговски блок, това не е особено вдъхновяващо за мнозина и точно в тази пукнатина се наместват всякакви вредни идеологии - крайно десни, крайно леви, джендър безумия...

  Но ми се струва, че това с Полша се преекспонира.

 13. 13 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Само да напомня, че за Полша са настъпвали трагедиите, когато Германия и Расия са се съюзявали, а UK и САЩ са си го местили в другия крачол. Та, това го пиша по повод т.нар. опълчение - смешна работа. Да са благодарни, че сега буфера към фашизираната Расия го играе Украйна, а Германия е застаряваща нация с всякаква липса на идеи за експанзия.
  А, относно ЕС. Интеграцията над някакво ниво е противопоказна точно защото захранва популистки партии обяснявайки проблемите на по-закъсалите хора с некви 'евро бюрократи' и др. легенди за Брюксел. А закъсали и прости хора, неспособни на кричино мислене и търсещи причина за бедите си ивечно извън себе си е имало и ще има винаги. И това ясно се вижда в почти всички държави в ЕС - Италия, Унгария, Полша, България, Франция, UK и т.н. И у нас може да чуеш куп тъпотии, затова как България внасяла милиарди в ЕС, а получавала милиони, как ЕС избивал козите на баба Дора, как от Европа искали да ни направят гейове и т.н. И това не е никаква рядкост. Има ли простотия, то винаги ще се намери кой да е яхне. Те ти джамбазки, те ти болен, трифонов, бареков, каракачанов. Всяка държава си ги има подобните тарикати в зависимост от националната специфика.

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Все пак момичето участва доброволно, никой не и я кара насила! Щом има желание какво лошо има? Полша в момента е един от най- лоялните съюзници на САЩ, така че всякакви мнения вменяващи че отстъпва от демокрацията звучат смешни!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13009 Неутрално

  Нещата от живота...
  Грешно е да се правят обобщения върху такива истории при това изключения от правилото. Това е като черния пипер в супата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  "Право и справедливост", която спечели 37.6% от гласовете и си осигури парламентарно мнозинство през 2015 г., се харесва най-вече на по-слабо образованите и бедни избиратели, живеещи в селските райони..." Това просто е гнусна лъжа и поредната манипулация на неолибералните медии и политики. Жена ми е архитект, а баща й инженер и са избиратели на ПиС. Познавам поне дузина вискообразовани хора, които са привърженици на същата партия. /.../
  —цитат от коментар 8 на malart


  Дори до ден днешен мине не мине време и някой изскача и обявява че световните социологически данни са неверни, защото познава един човек и чрез това знае сакралната истина дето "тайния елит я крие".

  Преди 2-3 години имаше една дама във форума дето настояваше че една трета от населението в Русия са мюсюлмани, и никакви данни не приемаше, защото неин познат бил ходил там и видял всичко. 50 милиона мюсюлмани в Русия, такова.

  И сега и вие. И БСП, и Атака, и Путин и Ердоган и Тръмп и Брекзит (не БСП не е равно на Ердоган, пазете си хемороидите, колеги, смисъла на примера е в демографията на подкрепата) от една страна мнозинството подкрепа е именно, фактологически вярно, от провинцията и хора с ниско образование, но и--също фактологически вярно--всяка от тези сили има градски избиратели с докторски степени и елитни професии които също ги подкрепят.

  Едното не отменя другото.

  Разбираем е модният в наши дни импулс човек да заклейми "световния заговор на либералните медии" ама ако се прави по-грамотно ще е не само по-убедително, но и неъсмнено по-задоволително за самия клеймяч.

 17. 17 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "Спомням си, че баба ми разказваше как германците са минавали през тези гори, а след това и руснаците. Казваше ми как можело някой руснак просто да дойде и да те застреля в главата, а някой германец да свие рамене, да се направи, че не е видял и да си тръгне", казва Павлик.
  А нас тук отдавна ни "къпят",че при нас е било Османско присъствие.Поприсъствали,пообогатили гените ни и си заминали

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Социологът е прав, че ЕС не успя да създаде собствен мит и история, които да се сплотят всички. Нито пък има някаква ясна мечта, около която да се обединим. Липсата на голям конфликт е довела до леност. Не може ЕС да се хвали само, че е най-големия търговски блок, това не е особено вдъхновяващо за мнозина и точно в тази пукнатина се наместват всякакви вредни идеологии - крайно десни, крайно леви, джендър безумия... Но ми се струва, че това с Полша се преекспонира.
  —цитат от коментар 12 на nemeria  До коментар [#12] от "nemeria":

  Европа беше на път да получи своята Цел,(а може би и Идеал!),но (псевдо)либералите съсипаха за години напред всичко,опитвайки се да наложат извратените си и малоумни идеи. От кривите краставици,през джендърите,та до Европа на две скорости!
  Между другото,идеята за изправяне на кривите краставици изобщо не е толкова безобидна,колкото изглежда! От нея прозира зловеща и смъртно опасна за човека утопия!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8931 Неутрално

  За всички тези неща, от които е разочарована едва ли е виновен ЕС. Факт е, че след влизането си там Полша дръпна много напред. Те договориха и много по-добри условия от нас в областта на земеделието. А че са големи националисти, в това спор няма. И историята им е помогнала много за това.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Тая мания за война е много лоша. Защото поляците се пишат като жертви, но и веднага тръгват на империализъм и военщина. Много жалко. Като СС и СА. Тоя, който разстреля съученици и учители в Крим е ходил на такова доброволно патриотично училище за използване на оръжие, които Путин бил измислил. Реално жената е националист от селско милиционерски вид, която предполагаме е ядосана на всичко и лесна ще лапне всяка лесна идея на тая възраст. Била аполитична, но подкрепяла управляващите. ..................

 21. 21 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Полша се очуждава от ЕС, защото усеща че той не може да я защити адекванто от Русия. Ето защо Полша търси директен съюз със САЩ чрез реализация на голяма американска военна база на територията си.
  Десетилитията мирен и охолен живот направиха европийците лениви. Въпреки, че те несъмнено съзнават опасността, която идва от Русия, те предпочитат да се правят, че не я виждат или да се справят с нея чрез реговори и отстъпки. Като добавим кът тази леност и корумпираните политици, които директно работят в интерес на Москва, то реакцията на Полша става съвсем разбираема.
  Истината е, Европа трябва решително и реално да отговори на руската инвазия. Русия е тумор, който трябва да бъде изрязан от Европа. Необходимо е тотално търговско ембарго, забрана за пътуване на всички руснаци в Европа, конфискация на руските активи, скъсване на дипламатически отношения и т.н. и т.н.

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#21] от "asdas200":

  Истината е, Европа трябва решително и реално да отговори на руската инвазия. Русия е тумор, който трябва да бъде изрязан от Европа. Необходимо е тотално търговско ембарго, забрана за пътуване на всички руснаци в Европа, конфискация на руските активи, скъсване на дипламатически отношения и т.н. и т.н.

  Прав си!!!!
  Европа отдавна да го е направила, но пусти енергийни доставки. Икономиката на Германия и централно-европейските страни са обвързани с нефт и газ. Как икономика без енергия? Политиците са наясно, но живота го налага.

 23. 23 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Полша винаги е била в ролята на "ябълка на раздора" между Изток и Запад. Това може да се обясни от една страна с географското и положение, и от друга с цивилизационния избор.
  Географията предпоставя лесен коридор и инвазия на Запад от страна на Руската империя/СССР и обратното - Drang nach Osten.
  Принадлежността на Полша като "латинска периферия" обаче предполага повече съпричастност към ценностите на Запада, отколкото към "славянското братство".
  В историята си след независимостта Полша провежда агресивна политика към територии, които според Брест-Литовския договор са независими държави. Възползвайки се от Гражданската война в Русия, полските войски превземат Вилнюс и Киев, като се мотивират с изконната принадлежност на Литва и Западна Украйна към полската държава. Да го обясним с мотиви, към които се стреми всяка държава, която изповядва модерен национализъм.
  Съветско-полската война от 1920 г. обаче е друго нещо. Това е план от Световната революция и ако поляците бяха победили, днес щяхме да имаме Полса ССР, която да служи като плацдарм към Европа.
  В прегороврите мужду Хитлер и Сталин разговорите са същите. Поляците отсътват дори между преговорите в Мюнхен и Москва. В резултат Полша е разделена през 1939 г. Остава разделена и след това. Този скептицизъм е видим и днес. Дрънкането на оръжие в Русия плаши поляците днес. Те отново вярват, че ще са обект на агресия от Русия, Западът ще ги покрепи само морално, което води и до скепсиса към ЕС. Представителите на провинциалните региони, слушащи спомените на предишните поколения за зверства от времето на ВСВ и социализма, не вярват на ЕС, че сценарият няма да се повтори и че Полша няма да се превърне отново в буферна територия.

  CONTADOR GRATUITO!
 24. 24 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 904 Весело

  поляците бяха победили, днес щяхме да имаме Полска ССР.
  —цитат от коментар 23 на г-н Думанов


  Ако Съветите бяха победили... Грешка

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 25 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "malart":

  по същия начин неокомунистите описваха и описват избирателите на тръмп.(

 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#24:"г-н Думанов"][/quote]

  Въздържах се да те "плюсирам" заради грешката, но след поправката си получаваш +са ;)

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  "На входовете на училищата в един град са окачени мраморни табели с Десетте божи заповеди."

  Десетте божи заповеди са основополагащи за нашата цивилизация. И трябва да ги има във всяка класна стая. Децата да знаят от малки кое е добро и кое е зло.


  А иначе статията е бати либералния бълвоч в стил - "Ко? Не!. :)

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Това не е разказ за отчуждаването на Полша от ЕС, а за отчуждаването не една млада жена от нормалния начин на живот.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Остана да дефинираш "нормалния начин на живот". :)

  Щото всеки го разбира/дефинира както му отърва. :)

 29. 29 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Абе хора, разговаряли ли сте с възрастен поляк??? На прекрасната позиция между двете най агресивни сили в Европа, какъв да си??? В Европейски съюз доминиран от Германия? С Русия под "гъ*а"? Ми по верен съюзник на Щатите не е имало, и няма да има. Католицизмът е само десерт.

  roo
 30. 30 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  "Защо Полша се отчуждава от ЕС"

  - Твърдението във въпроса просто не е вярно.
  :) Защо Дневник публикува фалшиви новини? :)


  Най-напред Заглавието няма нищо общо със самата статия. Поредна фалшива "новина" /"тема" от деграедиралия Дневни, който просто се чуди как още да задържи поне някакво внимание към себе се.

  Що се отнася до въпросната девойка, то това не е за политическо издание, а за някакво женско ток-шоу. Обаче се връщаме пак на изходната позиция.

  В действителност отдалечаването и дори противопоставянето на част от полското общество с ЕС има същия корен като и във всички изостаналилстрани като тях и нас - голем дял на архаично живущо селско и полуселско население, което предпочита оцелявнето 0- наричнао напоследък за благозвучие "стабилност" пред развитие и напредук. естествено, намират се и политически партии като "Право и справедливост" / ГЕРБ които реализират тази жизнена нагласа. Оттук нататът Брюкселот е виновен за всичко, най-вече че се меси у нутрешни работи на велика, незалежна, самостийна, хилядолетна Полша. Или пък Унгария.

  Добре че на нашите поне им стига акъла да не се бъркат и те на Европата, на която пък съвсем й стига просто да не правим проблеми.

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  До коментар [#7] от "backo":

  Не,че нещо,ама Полша не е била съветска република.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  " Учениците вече ще бъдат обучавани за "ползите и разходите" от членството в ЕС, според документи на министерството на образованието. Именно министерството е наредило да бъде добавена думата "разходи"."

  Ма кво реват бе, много си е политкоректна Полша. Ето, хората са го записали като "разходи", въпреки че за всички е ясно, че става дума за загуби.

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Пример как националистическият мит запълва празнотата в живота на хората, представлява бягство от техните проблеми и личната отговорност пред самите себе си.

  Слабостта на масите се използва от елитите, които фабрикуват и посяват така нужните на слабите хора илюзии и митове, "отговорът" на техните проблеми.

  В този смисъл не иде реч за "зрялост", а за незрялост.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2003 Весело

  Това не е разказ за отчуждаването на Полша от ЕС, а за отчуждаването не една млада жена от нормалния начин на живот.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Има нещо такова, защото: "...проучване в Полша на Europe Elects и Millward Brown от месец Септември показва изключително висока подкрепа от страна на поляците за оставане в ЕС – 89% са “за” оставане, докато само 11% искат да напуснат съюза."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#8] от "malart":

  Тъй, тъй. Е сигурно тия "високообразовани" са завършили КУЛ или школата на отец а-гъба. И най-вероятно са от Пчим-долни. Или поне от Люблин.

 36. 36 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Поляците имат право да са недоверчиви към красивите приказки и обещания. Показва го както собствената им история - бездействието на Запада при едновременното нападение от Германия и Русия, оставянето им след войната в ръцете на Сталин въпреки общоизвестната омраза на поляците към Русия. Нас ни оставиха защото видите ли сме били русофили, а поляците защо? Плати с тях Запада на Сталин че ги отърва от Хитлер, доста некрасиво.

  .Така и по-съвременната история. Например какво стана с гаранциите които даде Запада на Украйна срещу отказа и от ядрените оръжия? Оставиха Путин безнаказано да завладее Крим и се ограничават с някаква имитация на санкции които отгоре на това непрекъснато се чудят дали да ги продължат.

  Така че НАТО И ЕС е добре. Но още по-добре и да имаш собствени сили с които да се опънеш на всеки агресор, независимо дали е в икономиката или във военната област. Още повече като се имат предвид безумията които вършат висшите ръководства в ЕС напоследък. Путин едва ли има силицата да срути ЕС. Но брюкселските управници и някои от европейските лидери правят всичко възможно да го заместят. Затова и поляци и унгарци постъпват умно като не се оставят на разни самоназначили се брюкселски чиновници да им нареждат.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 37. 37 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Има нещо такова, защото: "...проучване в Полша на Europe Elects и Millward Brown от месец Септември показва изключително висока подкрепа от страна на поляците за оставане в ЕС – 89% са “за” оставане, докато само 11% искат да напуснат съюза."
  —цитат от коментар 34 на Rim


  Не трябва да се слага знак на равенство между ЕС като идея за обединение и ЕС като конкретна политика на текущите му управници. Защото ЕС може да остане като организация но да води съвършено различна политика. Например да заяви, че твърдо е против нахлуването на чужди етноси на територията му и да направи всичко възможно да опази границите си. И съответно да вземе необходимите мерки включително военни.

  А за това е необходимо нещо съвсем малко, смяна на текущите провалили се политици. Откъде накъде управниците в ЕС трябва да са несменяеми? Как когато сме недоволни от националните управници можем да се вдигнем а тези в Брюксел ни водят към пропастта да нямаме право да се съпротивляваме? Не само с действия но дори и с отношение, веднага на несъгласните се лепва етикетчето "агенти на Путин".

  Поляци, унгарци, чехи не са против ЕС, те са против безумията на Меркел, Юнкер и подобните. Пуснете проучване "Искате ли безконтролно разселване на негри и араби в страната си?" и ще видите, че тези 89% които са за ЕС също толкова единодушно ще кажат, че са против такива нашественици.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 38. 38 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Полша наскоро бе приета сред развитите страни. Може би имат някои слабости тук и там, но не са там, където неомарксистите от Брюксел търсят.
  Полша направи лустрация, направи шокова терапия и нещата потръгнаха. Наскоро демонтираха всички съветски паметници. Няма как да им се възхитиш, докато гледаш как най-големия паметник в София МОЧА възхвалява чужд окупатор.
  Разбира се, че е логично да откажат да приемат мигранти опортюнисти от Африка и Азия, които те не са канили, за разлика от Меркел. Предпочитат да приемат украинци - 2 милиона, които спокойно работят и се интегрират.

 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  "На входовете на училищата в един град са окачени мраморни табели с Десетте божи заповеди."Десетте божи заповеди са основополагащи за нашата цивилизация. И трябва да ги има във всяка класна стая. Децата да знаят от малки кое е добро и кое е зло.А иначе статията е бати либералния бълвоч в стил - "Ко? Не!. :)
  —цитат от коментар 27 на realguru


  Направо като се изучаваха навсякъде това предотврати две световни войни, геноцид, и масово безправие. А като спряха да висят навсякъде, настана ад.
  И сега в ислямския свят, където религията е навред, е спокойно благоденствие, а сред лошите либерасти е адъ и погибелъ.
  Добре дошли в огледалния свят в Планетата Наопаки:)

 40. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  ЕС има три големи проблема които не иска и не може да реши:

  1. Германия и Меркел действа като президент на ЕС въпреки че не е. Никой не познава и не уважава Пимпой или Ромпой или който и д е друг бюрократ койте се предполага че е президент на ЕС. Това е проблем защото 80% от хората в ЕС не са гласували за Меркел нито пък са съгласни тя да ги управлява. А решенията които тя взима засягат всички. Тя прокара драконовска бюджетна политика след 2008. Това беше добре за ГЕрмания но не и за останаките членки. Тя пусна безразборно бежанците защото и трябват работници но така прецака цяла Европа. Тя прави конгреси за защита на дизеловите коли защото това засяга Германските работници но не и останалата част на Европа.
  Естествено е хората от другите държави да са недоволни.

  2. Пак поради необичайното положение на Германия, Европа няма сериозна армия, авиация или флота. Особено след напускането на Британците. Германия отново мисли за себе си и не за Европа. Затова е най-силната икономика но не може да бъде лидер и не е велика държава. Точно защото не иска да мисли за другите. Затова и никой не се чуства сигурен в ЕС. Всички се страхуват, никой не иска да дава повече пари за отбрана и всички чакат на готово САЩ да ги оправи. Германия си е добре в центъра на Европа но Балтийските Републики и Полша истински се страхуват от Русия. До момента Германия не е направила нищо за да успокои тези страхове.

  3. Накрая пак поради този вътрешен егоизъм - уж сме съюз но по-важно е ние да сме си добре, Европа няма единна и сериозна външна политика. Германия си строи СП2 без да се интересува че това застрашава Полша и Украйна, за тях е важно те да са си добре.
  Саркози иска да спечели изборите, хайде война с Либия. Никой друг не искаше да участва. Принудиха САЩ . На втората седмица свършиха патроните, дигнаха ръце и оставиха Америка да им бърше задника.
  Мароко всеки 2, 3 години се настанява на едни Испански острови. Испания не може сама да се защити, ЕС не може да я защити! Всеки път се обаждат на САЩ да се обадят на Кларя на Мароко да се махне от там. Ами ако си държава член на ЕС доста ще се замислиш, колко да слушаш ако ЕС не може да те защити. Евро фондовете са чудесно нещо но за доста държави сигурността и безопасността им са от по-голямо значение.

  Аз нямам съмнение че всички са по-добре да бъдат в ЕС, дори и да не е перфектен съюз. Но пък и тази бюрокрация и тромавост и това нежелание да се назоват проблемите с истинските им имена и да се решат, само ще пречат.

  California Über Alles
 41. 41 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 302 Неутрално

  При съсед като Русия поляците имат всички основания да поддържат висока бойна готовност, в т.ч. и опълчение. Това не е повод за подигравки, а пример, който ние кой знае защо не следваме. Понякога си мисля, че ако ние имахме обща граница с Русия мурзилажа поне няколко пъти би се опитал да ни продаде на Матушката срещу съответните губернаторски постове. Подобно на Олимпи Панов през 1887. В България има достатъчно прост народ, който би ги подкрепил.

  От друга страна политиката на Меркел да разглежда източна Европа като подчинен колониален придатък и да се обругава всичко, което не изнася на германските интереси ще доведе до разпад на ЕС. Категорично.

 42. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#8] от "malart":

  Има и образовани като Дуда например и депутатката проф. Кристина Павлович. Въпреки титлите не са положителен пример на интелигентни хора. А масата, гласуващи за ПиС са точно от селата.

  Общото между интелигентити и другите почитатели на Качински е ненавистта им към всичко различно. Да си припомним " второто качество" хора, "предателските морди", "каналиите" и пр.
  Твоето семейство предполагам е изключене, но езикът ти е писовски.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#8] от "malart":

  Има и образовани като Дуда например и депутатката проф. Кристина Павлович. Въпреки титлите не са положителен пример на интелигентни хора. А масата, гласуващи за ПиС са точно от селата.

  Общото между интелигентити и другите почитатели на Качински е ненавистта им към всичко различно. Да си припомним " второто качество" хора, "предателските морди", "каналиите" и пр.
  Твоето семейство предполагам е изключене, но езикът ти е писовски.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Прав си.

  Само някои забележки. Не съм съгласен за ролята на ЮК. Тяхната роля бе по-скоро вредна. Те последователно блокираха всички опити за създаването на обща европейска отбрана. Аргументът бе, че това би дублирало НАТО. За мен по-скоро бе продължение на вековната британска политика да държи Европа разделена. Британците по принцип блокираха повечето интеграционни проекти и се опитваха да разводнят ЕС като канеха куцо и сакато в него (вкл. и Турция). Идеята беше, че ЕС като се разрастне ще му е по-трудно да взима решения и ще е по-трудно да се централизира.

  Та до тук Брекзит носи един голям плюс. Не е случайно, че точно след референдума за Брекзит ЕС създаде PESCO (http://uk.businessinsider.com/eu-nations-sign-pesco-joint-military-plan-but-not-britain-2017-11 ). ЮК впоследствие се присъедини към тази инициатива след като разбра, че не може да я блокира. Но явно идеята е да удря спирачката отвътре. Това ще е до време защото с Брекзит този проблем ще отпадне.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 45. 45 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Другото е, че ЕС е само на около 60 години. Ако сравниш със САЩ ще видиш, че и там в началото федеративният център е бил много слаб. Нямало е федерална армия, а само щатски милиции. Дори и общата валута не е предвидена в първата версия на Американската Конституция и в началото някои от щатите са имали намерения да издават свои валути. 80 години след основаването си САЩ минават през Гражданска война. Едва след това можем да говорим за една що-годе централизирана федерация макар, че ред основопалагащи федерални институции (ФЕД, ФБР) са създадени няколко десетилетия по-късно.

  ЕС за 60 години е горе-долу там в своя процес на централизация където е бил САЩ, когато е бил на 60 години. Всъщност, нормално е процесът на централизация в ЕС да е по-бавен защото говорим за сливането на държави с различни езици и с вековна и дори хилядолетна история.

  На кратко - ЕС върви по своя път на централизация. И общата отбрана рано или късно ще се появи.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2330 Весело

  Айде пак любимата теза на левичарите - за необразованите избиратели. Ако питаш съвременните комунисти, единствените, които трябва да имат право да гласуват са тези, дето ще гласуват за тях. А трогателното избиване на комплекси от страна на умните и красивите във форума е част от всяка подобна статийка, под която се преброява фенклуба на Ристю Бойкикев и Радан Кънев.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 737 Неутрално

  кой е ЕС? Франция, Германия и Белгия налагат безумната си политика на всички останали, естествено, че те ще се отчуждят от ЕС и тук е въпросът - кой е ЕС - Франция, Германия и Белгия или всички останали, които са за различно развитие на ЕС.

  -voxy
 48. 48 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":

  Не може непрекъснато да се сравнява и извинва ЕС с САЩ от преди 250 години! Тогава САЩ са били нещо уникално защото са били единствената държава на света без наследствен цар или император. Тогава е било нещо ново, непознато и никой не е знаел какво ще стане и как да се направи.
  Всички са очаквали Джордж Вашингтон да стане Крал и всичко да си дойде на мястото. САЩ са били слаби тогава, Войната от 1812 го показва - Британците с едно лениво движение влизат в столицата и запалват Белия Дом.
  Континента е бил отворен и ненаселен. Около 90% от местното население умира от болести още в периода 1650-1700г. Около 20% от животните и растенията измират поради навлизането на инвазионни животни и разстения от Европа. Подобно нещо се наблюдава и в Австралия и Нова Зеландия. Всички откъснати острови и континенти. Имаш континент населен поне 200г с хора под критичната маса за оцеляване. 90% от хората са работили в селското стопанство - това е само за да се изхранят и оцелеят. Всички са разпръснати на големи разстояния затова и не може да има силна федерална армия. И при непрекъснатите нападки от Франция, Британия, Испания и Русия единствения начин е било да се създадат въоръжените милиции по места. От там идва и 2 поправка за Милициите и правото да носиш оръжие - нещо невиждано и нечувано по света. Никоя друга държава на разрешава на гражданите си да имат оръжия!
  Особеностите на Америка произлизат от това че е слабо населена. Местното население измира толкова бързи при първия контакта, че въпреки глупавите филми за индианци, повечето бели Американци въобще не са виждали индианци в живота си. От там идва и необходимостта на внасят роби за работа. Тогава не са имали комбайни и ако населението е под съответна критична точка не може да се изхрани.
  Конституцията на САЩ се създава в тези специфични за САЩ условия! Присъединяването на Щатите става още един век сед това. като поради робството до Гражданската Война Конгреса е приемал винаги по два щата на веднъж и единия е робовладелски другия свободен, за да има баланс и да не се разпадне съюза. Въпроса за премахване на робството е бил на дневен ред поне 80 години преди гражданската война.
  Америка никога не е била империя и няма културата на империя, точно защото се е борила за оцеляване срещу империи. САЩ имат само две колонии - Куба и Филипините които взимат от Испания през 1910г и то не е за да имат колонии а за да изгонят Испания от зоните им на влияние. Целта е била да се махне Испания а не да имат колонии, затова не са имали и колониална политика срещу тези страни. Напротив и в двете страни установяват същата система на демокрация както в САЩ с Президент, Конгрес и Сенат!!! Дават им сами независимост и това което става е че и в двете държави почти веднага се установяват диктатори.
  През 1939г армията на САЩ е по-малка от тази на България!! След ПСВ Америка си разпуска армията, защото разбирането тогава е било - ако няма война не ни е необходима армия. Поддържат само абсолютен минимум за да имат обучени офицери.
  САЩ стават международна военна сила след ВСВ.
  Всички тези неща са такива защото са направени за първи път в човешката история. ЕС не е така. Не е необходимо да минават по този път. Нито е необходимо да експериментират 80-100 години с нещо защото сега има интернет, книги, икономисти и най-важното 90% от Европейците не работят на полето както е било в Америка преди 250 години. Европа има образовано население, силна икономика и достатъчно ресурси за да има армия ако иска. Европа има достатъчно опит в създаване на съюзи които да се бият помежду си- сега няма с кой да се бият така че нищо не им пречи да имат общ съюз. То не е като да се чудят как да приемат Тексас и Калифорния в Съюза, защото еднита са робовладелци а другите свободни! Европейците много добре си познават културите, обичаите, икономиките, мечтите. Италия и Германия, австрия, Унгария са били в съюз, Франция и Британия и Белгия и Норвегия. Имало е Австро-Унгарска империя която е първия опит да се създаде ЕС. Преди това е имало Наполеонова Европа с въвеждането на Наполеоновия Код.
  Не ми казвай че на Европа горката и трябват 100 години за да се сети как се правят съюзи - валутни, икономически, военни, културни. Това е отработвано поне 10 пъти в последните 150 години и много добре се знае какво работи и какво не.
  В ЕС няма този антагонизъм който е съществувал преди Гражданската война в САЩ, когато на Южните щати икономиката са плантации и им трябват голямо количество хора за работници да берат памук и тогава това са били робите а на Севера им трябват по-малко хора но по образовани и свободни за да работят във фабриките. Такова нещо не съществува в ЕС. В ЕС имаше само едно сътресение и това беше падането на Соц през 1989г и приемането на 7-8 държави с относително изостанала икономика но иначе образовани и културно съвместими хора, не черни роби от Африка.
  Няма никакво извинение за сегашното положение на ЕС! Никакво. Има обяснение и то е че съюза е създаден от Френски политици с тайни мечи и спомени за Наполеонова Европа но ако може да използват индустриалната мощ на Германия. Нещата вървяха докато Кол беше в Германия. Като дойде Културно масовичката от ГДР Германия си показа истинското лице. Първо Еврото си е Дойч Марка и няма защо да се заблуждаваме че не е. Второ Германия е икономика базирана на Износ другите Европейски икономики не са. Така че единната валута работи само и единствено за Германия. Погледни икономическите показатели на всички Европейски страни преди 2000 и след това и ще видиш как до 2000г на различни нива но се движат хоризонтално с леко покачване от 1-3%. След приемането на Европа Германия се изстрелва почти вертикално нагоре и всички станали падат почти вертикално надолу. Не ми казвай че Германците изведнъж са станали гении и всички други са затъпели от 2000г насам.
  Мислиш че лекарите в България като завършат веднага бягат в Германия? Същото е и с лекатите в Чехия, Испания, Португалия. Същото е и с инженерите и други професии. За това никога няма да има сесия на Европейския парламент, защото той е както го наричат всички "Гробище на слонове" там нищо не се решава. И тови огромен проблем за дисбаланс на икономиките също няма да се реши.
  Ще чуеш какви ли не идиотски мнения за плана Маршал на САЩ. Някой от които че едва ли не е създаден за да колонизира Европа. Не е така. Виж резултатите. Говорят сами.
  САЩ са имали 54% от световния продукт през 1945г Ако са действали като германия или Франция сега Европа щеше да бъде на ниво Аржентина или Бразилия и САЩ щеше да царува. Но над какво? Един скапан свят.
  Докато господарите в Германия и донякъде във Франция не разберат че ако имаш съюз единствения начин е да вдигнеш всички на едно ниво а не да правиш Европа на две скорости, нищо хубаво няма да стане.
  Аз работя с германци в ГЕрмания. работя в хай-тека където се предполага че хората са много образовани и много интернационални. Много добре виждам колко зле интегрирани са хората от самия ЕС в Германия. За тази отвън дори не говоря. Инженер Поляк с доста смислени предложения го скастриха като ученик на събрание пред много хора. нещо абсолютно недопустимо в САЩ! Аз съм от тази част на света и ги чета като книга. Веднага виждаш как им проблясват еснафските очички и как изпитват удоволствие да мачкат поляка.
  Живял съм във Франция като първата част от имиграцията ми. И там са такива ръбове. Ще те поканят на парти за да ти се подсмихват на обувките или на колана който не е "биж-биже" Поведение на дребни хора които търсят начин да си погъделичкат самочувствието.
  Не може да имаш съюз в който всеки гледа само за себе си. И дори народите да са такива, политиците не могат да си позволят да са. То е като брака. Ако не се чустваш добре защитен и подслонен брака ти ще се разпадне. Секса може да не е перфектен всеки път, манджите може да не са вкусни всеки път но ако знаеш че жена ти няма да ти похарчи парите за гърба ти, няма да ти довлече някой мангал от Африка без твое съгласие, няма да почне да се чука със съседа и да вечеря при него когато ти гладуваш ... тогава може да имаш брак. Може да не е като по филмите но ще е здрав. Всичко друго е .. дай ние да си направим СП2 защото работи за нас, майната им на другите. Някой се страхувал от Русия, майната им ние сме си Ок с Путин. Някой не може да си върже бюджета защото не може да си девалвира валутата понеже всички сме на Евро, аааа майната им да намалят заплатите и пенсиите на хората - това е другия механизъм, ние сме си бомба.
  Аз няма да мога да изчакам още 80 години ЕС да се оправи. Няма да живея толкова. Моето мнение е че ЕС ще върви на зле ако не оправи тези 2, 3 фундаментални проблема. Но ти пожелавам да изкараш още поне 80 г и да се радваш на хубав ЕС. Пожелавам им само успех. За мене Европа е чудесно място и ще бъде жалко ако не успее. Искрено се надявам моите прогнози да не се сбъднат. и всичко да бъде чудесно.

  California Über Alles
 49. 49 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":Не може непрекъснато да се сравнява и извинва ЕС с САЩ от преди 250 години! Тогава САЩ са били нещо уникално защото са били единствената държава на света без наследствен цар или император.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Първо, ЕС е доста по-уникално образувание от САЩ. Я ми дай друга такава структура, където се събират страни дето са съществували от векове самостоятелно и всяка си има своята национална идентичност и свой език?

  Човешката история не познава друг такъв случай.

  Най-близкият еквивалент е Швейцария, но тя в началото е основана само от немско-езични (тогава католически) кантони. И повечето от тях не са имали дълго самостоятелно съществуване. Т.е. свързвали са ги общ език, обща религия, и липса на утвърдена отделна идентичност.

  А за САЩ си в грешка. Далеч не е първата република. Абстрахирам се от републиките в древността както и от тези през средновековието (напр. Нидерландия е била република още през 16-ти век, Англия е била република през 17-ти) и ще се концентрирам само върху сега съществуващите.

  Най-старата съществуваща република е Сан Марино (основана през 301-ва година). Швейцария е основана през 1291-ва.

  На кратко, САЩ далеч не са първата република при все, че 99% от американците са убедени в обратното (апропо, липсата на осведоменост за света дори и сред уж образовани хора бе едно от нещата, което ми направи впечатление там).

  Но да се върна към тезата си - ЕС няма еквивалент в човешката история. Да се мери с която и да е друга федерация е безпредметно - вкл. и по отношение на темпа на централизация. ЕС си има своя скорост.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 50. 50 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Континента е бил отворен и ненаселен.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Това обяснява до голяма степен бързото развитие на САЩ през първите 100-тина години от съществуването си. Просто съотношението между населението и производствените фактори (земя, полезни сикопаеми) е било едно от най-благоприятните на Земята. Липсвали са хора - и САЩ са ги набавили с неограничена имиграция. Изобщо рецепта за ръст, която няма как да бъде възпроизведена. Канада има подобна територия, но значителна част от нея е в неблагоприятни климатични условия. Австралия се доближава най-близко като съотношение между население и природни ресурси - и тя в по-голяма част от историята си е имала сходен БВП на глава с този на САЩ (при по-висока продължителност на живота). На кратко - икономическия растеж на САЩ не е кой знае колко по-различен от този на англосаксонски страни със сходна ресурсна обезпеченост.

  И, да, англосаксонската история и култура имат значение.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 51. 51 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  САЩ имат само две колонии - Куба и Филипините които взимат от Испания през 1910г и то не е за да имат колонии а за да изгонят Испания от зоните им на влияние. Целта е била да се махне Испания а не да имат колонии, затова не са имали и колониална политика срещу тези страни.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Хем не си американец със съвсем промит мозък, хем възпроизвеждаш историческа ширпотреба дето повече върви на реднек.

  Испания се оттегля от Филипините още през 1898-ма. САЩ завладавят Филипините (и остават там цели 50 години) след като водят кръвопролитна война (scortched earth policy) срещу армията на Първата Филипинска република. Филипинците са се съпротивлявали в продължение на десетилетие. За сравнение Филипинската революция срещу Испания трае едва 3 години и коства доста по-малко жертви сред цивилното население.

  Била си е класическа колониална война срещу не-бяло население и то постигната с цената на сравнително високи жертви всред цивилното население.

  А и САЩ са имали и повече от 2 колонии - пропускаш Хаваите дето са присъединени към САЩ по руски маниер, както и другите острови в Тихия Океан дето и сега не се броят за щат. На повечето места с масовото заселване на не-местно население местните губят възможността да решават делата си самостоятелно.

  Но дори и да бяха само 2 колонии - не го изтъквай като плюс. Просто САЩ късно са се присъединили към партито. Тогава целия свят е бил разпределен. Та е трябвало да нападнат Испания за да се сдобият с колонии. Другата алтернатива би била да нападнат някоя друга европейска колониална сила. Ама тогава ЮК е била голяма хапка за тях, Франция и Германия също. Та Испания е извадила късата клечка.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 52. 52 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#45] И при непрекъснатите нападки от Франция, Британия, Испания и Русия единствения начин е било да се създадат въоръжените милиции по места. От там идва и 2 поправка за Милициите и правото да носиш оръжие - нещо невиждано и нечувано по света. Никоя друга държава на разрешава на гражданите си да имат оръжия!
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Глупости. Швейцария от векове практикува свободно носене на оръжие. Доколкото знам, и сега на глава от населението имат повече огнестрелно оръжие отколкото в САЩ. Но пък имат доста по-малко убийства на глава от населението. Тъпаците от NRA все сочат Швейцария за пример, ама културата там е съвсем различна - САЩ и след 2 века няма да са на това ниво.

  Апропо, Швейцария си е била република от 13-ти век (без да минават през робство, колониализъм и други американски особености) и за мен са най-близко до идеала за "чиста и свята" република и развито гражданско общество. За мен това е еталонът към който ЕС трябва да се стреми. Моделът на САЩ е неприложим в Европа - за зло и за добро.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 53. 53 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Не ми казвай че на Европа горката и трябват 100 години за да се сети как се правят съюзи - валутни, икономически, военни, културни. Това е отработвано поне 10 пъти в последните 150 години и много добре се знае какво работи и какво не.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Кои са тези успешни примери?

  А неуспешни - дал Бог.

  ЕС се движи в uncharted territory поне от 1992-ра насам. А, най-вероятно, дори и от по-рано.

  Просто няма прецедент в историята. Имам предвид успешен. То е както когато Армстронг каца на Луната. За първи път толкова различни страни стигат такова ниво на интеграция. Няма от кого да се поучи човек.

  Това си е най-амбициозният експеримент в човешката история. Успехът или неуспехът на ЕС ще покаже дали такъв модел е изобщо жизнеспособен.

  Ако ЕС успее това може тласне процеси на интеграция и на другите континенти. Не непременно идентични като характер, но сходни.

  Както и да го гледаш, ЕС с всичките си кусури е science fiction. On earth, in real time.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 54. 54 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  мало е Австро-Унгарска империя която е първия опит да се създаде ЕС. Преди това е имало Наполеонова Европа с въвеждането на Наполеоновия Код.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Това не са подходящи примери по няколко причини. Първо, защото са неуспешни - Наполеон свършва безславно на о-в Света Елена а империята му е разпарчатосана. Австро-Унгария също изчезва от картата.

  Второ, механизмът е съвсем различен. И двата примера са на присъединени с войни територии. Австро-Унгария е малко сложен случай щото там освен войни има придобиване на територии с бракове и онаследяване, но пак са си неприложими в съвременния свят прецеденти.

  Ако търсиш (все още) успешен прецедент на подобен съюз - това е ЮК. Основана е като династичен съюз. Плюс тук-таме войни и окупация. Ама аз лично залагам 5 към 1 ЮК да се разпадне преди ЕС. То разпадането, всъщност, е факт още от 1922-ра с отделянето на Ирландия. Но още люспене ще има.

  Всъщност, най-близкият прецедент е Швейцария. Там обединението е в голямата си част мирно и доброволно. Но, както писах, в началото там близостта между кантоните е била огромна - географска, етническа, езикова, религиозна. Но и там съюзът е търпял бавна еволюция (векове!). И пак не минават без драма - и те изкарват гражданска войнапрез 19-ти век, макар и доста лека.

  Ако от някоя страна ЕС може да заеме някакъв опит то това е Швейцария.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 55. 55 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  САЩ са имали 54% от световния продукт през 1945г Ако са действали като германия или Франция сега Европа щеше да бъде на ниво Аржентина или Бразилия и САЩ щеше да царува. Но над какво? Един скапан свят. Докато господарите в Германия и донякъде във Франция не разберат че ако имаш съюз единствения начин е да вдигнеш всички на едно ниво а не да правиш Европа на две скорости, нищо хубаво няма да стане.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Гермяния има много кусури, но не може да бъде упрекната в липса на щедрост. До сега Германия е дала финансова подкрепа за ЕС повече отколкото САЩ са дали в Плана Маршал. При все, че като население е много по-малка (до 1991-ва ФРГ имаше горе-долу 20% от населението на САЩ). А и е имала тежко наследство след ВСВ.

  Съюзът на 2 скорости е вариант. Предвид разликите между отделните страни е по-скоро неизбежен. Да не говорим, че някои страни (Дания, Швеция, а преди Брекзит и ЮК) настояват за това защото не искат да станат част от еврото. Насила не става. А някои (като БГ) имат желание, но нямат готовност по ред причини.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 56. 56 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Има обяснение и то е че съюза е създаден от Френски политици с тайни мечи и спомени за Наполеонова Европа но ако може да използват индустриалната мощ на Германия.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Не бих се изненадал. Founding fathers не винаги са били светци. То и Вашингтон е бил робовладелец та представите му за свобода не са били тези дето ги мислим сега.

  Та не бих се изненадал ако founding fathers на ЕС са си представяли ЕС с доста по-различни цели.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 57. 57 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Погледни икономическите показатели на всички Европейски страни преди 2000 и след това и ще видиш как до 2000г на различни нива но се движат хоризонтално с леко покачване от 1-3%. След приемането на Европа Германия се изстрелва почти вертикално нагоре и всички станали падат почти вертикално надолу. Не ми казвай че Германците изведнъж са станали гении и всички други са затъпели от 2000г насам.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Много си нахъсен, но повтаряш щампи дето иначе ги чувам само от не до там образовани брекзитъри (ЮК еквивалент на реднеци).

  Германия дръпна не заради еврото. Паметта на много хора е не по-дълга от тази на винените мушички. Германия имаше невероятна криза след приемането на еврото. Всичко както си требе - безработица, стагниращи заплати. Помня как млади немци-докторанти прииждаха на талази в ЮК да търсят работа. Не защото ЮК прави повече наука (което си е вярно), а защото в Германия просто нямаше работа.

  Германия дръпна едва след като Шрьодер направи мащабни реформи (т.н. Hartz: https://en.wikipedia.org/wiki/Hartz_concept ). Той (с всичките си кусури) е икономическият спасител на Германия. Социалист, но оряза значително социалните придобивки и помощите за безработица.

  Проблемите на много други страни в ЕС, че нямаха смелостта да приложат такива реформи.

  Но дори и така в Еврозоната има доста успешни икономики - Германия не е тази с най-висок ръст.

  Просто други страни (Гърция, Италия и др) се опитват да се оправдават с Германия за мързела или страха да предприемат подобни реформи. Ще е грешка ако Германия просто им пуска гювеч и ги оставя да карат по старому. Всеки трябва да си напише домашното.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2118 Весело

  До коментар [#51] от "Николай Николов":

  Я Пуерто Рико що го забравихте и двамата? Или не от Испания го вземат САЩ?

 59. 59 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Николов":Я Пуерто Рико що го забравихте и двамата? Или не от Испания го вземат САЩ?
  —цитат от коментар 58 на patsis
  Не го писах Пуерто Рико щото е малко сложен случай.

  Доколкото знам (но може и да греша) там няма мнозинство за независимост, а населението е преобладаващо испано-говорящо.

  Хаваите (ако не бъркам) са малко по-различен случай - присъединили са ги доброзорно, но англоезичните имигранти надхвърлят като бройка местните. Там за мен е по-резонно да се говори за колонизиране посредством имиграция на не-местно население.

  Та в Хаваите май се е получил варианта дето Русия без малко да успее да го приложи в Прибалтика - там в резултат на имиграция на рускоезично население етническите латвийци бяха паднали почти до 50% от населението. Още 50 години Съветски съюз и Латвия щеше да е де факто обикновена руска губерния с малко неруски туземци за разнообразие. Да викат "Алоха Альоша" и да размахват гирлянди в руската сауна.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#10] от "Practic": В полските кошмари събуденият източен людоед, изскочил от архетипни глъбини, броди като маймуна с картечница в лунапарк.
  .....> Това си е направо ..бисер.:)

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  До коментар [#48] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  И при непрекъснатите нападки от Франция, Британия, Испания и Русия единствения начин е било да се създадат въоръжените милиции по места
  ...>> Кога пък Русия е нападала САЩ? Напротив, даже са оказвали съдействие срещу Британия. Ако имаш предвид руските колонии в Калифорния и Аляска, те не са били на земи на сегашните щати...

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2118 Весело

  До коментар [#61] от "тулса":

  Кога пък Русия е нападала САЩ?
  В ужасните сънища на нашите американофили!

 63. 63 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Аз работя с германци в ГЕрмания. работя в хай-тека където се предполага че хората са много образовани и много интернационални. Много добре виждам колко зле интегрирани са хората от самия ЕС в Германия. За тази отвън дори не говоря. Инженер Поляк с доста смислени предложения го скастриха като ученик на събрание пред много хора. нещо абсолютно недопустимо в САЩ! Аз съм от тази част на света и ги чета като книга. Веднага виждаш как им проблясват еснафските очички и как изпитват удоволствие да мачкат поляка.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK
  За това, уви, си прав. В Европа като цяло сме по-назад в управленската култура и въобще културата на работното място. Има го иерархичното мислене и лизането на задник. Това по принцип го има навсякъде, но в Европа е по-силно. И, да, има ги и националните предразсъдъци.

  Та, сравнението със САЩ в това отношение не е особено добро за Европа. То е все едно да караш кола с пусната ръчна спирачка - страшно сваля КПД-то на всяка една организация.

  честно казано, не знам лесно решение за тези проблеми. Но нямаме избор. Няма как целия свят да се пресели в САЩ. Решението е повече интеграция за да можем по-лесно да преодолеем националните стереотипи. По принцип, аз съм предпазлив оптимист - има еволюция между поколенията. По-младите имат по-малко от този багаж.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 64. 64 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#63:"Николай Николов"][/quote]

  20 годишните изглеждат доста индиферентни към подобни предразсъдъци като гледам моите деца. То всички младежи са такива, ама все пак си мисля че ще са по-добри от нас и като по възрастни.

 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  [quote#52:"Николай Николов"][/quote]

  Tova za оръжието и Швейцария е пълна глупост. Всеки който малко се интересува знае че имат задължителна служба и всички си държат бойното оръжие в сеиф в къщи. Това не значи че можеш да го извадиш и си стреляш с него когато поискаш. Дори някой да те нападне в къщата ти не можеш да извадиш бойното си оръжие за да се защитаваш.
  В Швейцария има много къщи и хижи в мазетата на които има разположени оръдия и амуниции. Нали няма да ми кажеш че това е сравнимо с @ Поправка на Американската Конституция.
  А това за републиките .... Браво - Швейцария и Сан Марино две световни сили през 12 и 13 век до които е можело да отидеш само с магаре. Затова и швейцарците, които са били най-бедните и гладни в Европа са били почти изключително наемници из цяла Европа. От там и Швейцарската гвардия на Папата.
  Иначе страхотен пример! Признавам си за Сан Марино забравих. Те са една от водещите демокрации в света и цял свят от тях се е учил и се е съобразявал с тях.

  Същото е и Британия - страхотен пример за Република. Те с това са известни Британците че са Република! Да не си редактор на рубриката "Любопитни но безполезни факти"
  Британската монархия е коренно различна от Френският Абсолютизъм. Затова и Магна Карта е още от 12 век. Затова и Rule, Britannia!
  Britannia, rule the waves
  Britons never, never, never shall be slaves. Това е в контекста на ограничаване правата на монарха и преминаването към Конституционна Монархия като опозиция на Абсолютната Монархия. Но да сравняваш Парламентарният Комънуелт с Република .... доста трябва да разтегнеш понятията.
  Точно това движение на English Law комбинирано с Просвещението (Enlightenment) е философската, идеологическа и интелектуална база на която е създадена Американската Конституция. Не е примера на Република Сан Марино.
  И както знаеш от ситорията Британия си остава монархия и до днес. Франция прави една от най-кървавите революции която почти моментално се превръща в диктатура и после още един век се лашкат между царе, императори и републиканци докато най-после мирясат на Република. Светлия пример на Сан Марино и Швейцария и при тях не е изиграл никаква роля. Това са два специални случая поради география и история и не могат да се приложат като световен пример а само като интересен факт.

  California Über Alles
 66. 66 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Това са два специални случая поради география и история и не могат да се приложат като световен пример а само като интересен факт.
  —цитат от коментар 65 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Американският шовинизъм ти пречи да схванеш, че САЩ също са просто интересен факт.

  Аз не знам европейска страна, която да се е повлияла в общественото си устройство от САЩ. Доколкото знам в Европа има само една президентска република - Франция. И не мисля, че те са черпили вдъхновение от САЩ. Всички останали са парламентарни републики или монархии. Да не говорим, че правната система в 90% от европейските страни води началото си от гражданския кодекс на Наполеон. Избирателните системи в континентална Европа също нямат нищо общо с американската (която самата е по същество заимствана от ЮК). Метричната система също е заимствана от Франция.

  Така, че не виждам универсалното в американското обществено устройство. То си е просто един частен случай и даже просто подвид на англо-саксонското правно устройство. В този смисъл са на едно ниво с Швейцария.

  Всъщност, Швейцария има доста по-голямо влияние в общественото устройство в Европа понеже всички свързват пряката демокрация именно с Швейцария. Никоя страна не е отишла толкова далеч в това отношение като тях, но в Европа референдуми са провеждали доста страни.

  Всъщност, референдумите се случват доста по-често в Европа отколкото в САЩ (в САЩ май изобщо не е имало такива - поне не знам за такива на федерално ниво). Та, на кратко, по отношение на политическите процеси и общественото устройство Щвейцария може да се каже, че има по-голямо влияние от САЩ - поне в Европа.

  На кратко, размер на страната и културното влияние не са едно и също. Гърция е малка, но е дала на света много. Русия е огромна, но влиянието и в света на идеите е доста по-малко.

  Аз не виждам в Европа кой знае какво желание да се имитира САЩ. Общественият модел на САЩ има сериозни недостатъци. И те се виждат с просто око - много по-висок дял престъпления и по-ниска продължителност на живота. В Европа няма голямо желание да се копират тези "екстри".

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 67. 67 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Аз не виждам в Европа кой знае какво желание да се имитира САЩ. Общественият модел на САЩ има сериозни недостатъци. И те се виждат с просто око - много по-висок дял престъпления и по-ниска продължителност на живота. В Европа няма голямо желание да се копират тези "екстри".
  —цитат от коментар 66 на Николай Николов
  И не е само това. Има маса "бъг-ове" в американското конституционно устройство. Като се почне с индиректното гласуване за президент което може да доведе до ситуации в които кандидат спечелил мнозинство от гласовете да загуби (както стана на последните президентски избори). И се стигне до избирателна система, която бетонира дву-партийната система. Това води до дефицит на идеи. В САЩ този идеен дефицит донякъде се компенсира чрез федералното устройство (все някой от 50-те щати може да налучка добро решение, което впоследствие да бъде копирано и от останалите). Но повечето страни в ЕС не са федерални и там заимственето на такава система ще даде още по-големи бъг-ове.

  На кратко - американската политическа система има доста ideosynchrasies, които не могат да се адаптират с лекота другаде.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 68. 68 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Британската монархия е коренно различна от Френският Абсолютизъм. Затова и Магна Карта е още от 12 век. Затова и Rule, Britannia! Britannia, rule the waves Britons never, never, never shall be slaves.
  —цитат от коментар 65 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Нерде Стамбул, нерде Ямбол. Британия е сравнително нов конструкт (1703). Колко дълго ще просъществува също не е ясно.

  Магна Карта е от друга епоха. И, да, има фундаментално значение, което, за съжаление, подминава Континентална Европа.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 69. 69 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  [quote#52:"Николай Николов"]
  —цитат от коментар 65 на Pontif New Dnevnik SUCK
  Браво - Швейцария и Сан Марино две световни сили през 12 и 13 век до които е можело да отидеш само с магаре. Затова и швейцарците, които са били най-бедните и гладни в Европа са били почти изключително наемници из цяла Европа.[/quote]Логиката тук ти куца. През 12 и 13 век на повечето места е можело да стигнеш само с магаре или кон. Други средства за транспорт не е имало. И ако Швейцария е била зле, то САЩ (или по-скоро това, което сега наричаме САЩ) по същото време е била в каменната ера.

  Но това, че швейцарците са постигнали такова благосъстояние при такава липса на ресурси (бедна и неплодородна земя) трябва да ти говори нещо. Тя във всеки един показател (БВП, продължителност на живота, брой нобелисти на глава, престъпност и др.) е постигнала неща за които дори и най-богатите всред 50-те американски щати не могат да си позволят да мечтаят. Americam dream my ass.

  И това го е постигнала страна с незначителен вътрешен пазар. Т.е. те нямат икономиите от мащаба на 350 милионния американски пазар. Нито предимството валутата им да е де факто световната резервна валута. Швейцарците на всички пазари играят по чужди условия. Т.е. те нямат "домакински мачове". И съумяват да постигнат своето.

  Ако ЕС трябва да "преписва" от някого, то трябва да преписва от тези дето изкарват 6-тици, а не от тези дето изкарват 5-ци или 4-ки.

  Другата причина Швейцария да е по-адекватен образец за ЕС е фактът, че е една малка Европа "in a nutshell". Швейцарците говорят 3 различни езика. Немско-езичните швейцарци правят плахи опити да учат френски (може би всеки пети може да направи някакъв елементарен разговор), но френско-езичните шейцарци не знаят бъкел немски. Какво немски - много от тях дори с английския се затрудняват. В италианско-езичната част от Швейцария не съм ходил, но имайки предвид каква сила в езиците са италианците силно се съмнявам те да са по-добри от френско-езичните швейцарци. И ако при такива дадености (нехомогенна малка страна) швейцария е успяла да постигне такова качество на живот значи като общество правят нещо правилно. Ето това е моделът, който ЕС трябва да се опитва да усвои - доколкото е възможно.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 70. 70 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Швейцария
  —цитат от коментар 69 на Николай Николов


  Пропускаш, че всички бандити от Европа а напоследък от цял свят, включително Путин и шайката му си крият парите там.

 71. 71 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Пропускаш, че всички бандити от Европа а напоследък от цял свят, включително Путин и шайката му си крият парите там.
  —цитат от коментар 70 на bobyb
  Смея да твърдя, че в ЮК има доста повече руски пари отколкото в Швейцария.

  Малък disclosure - отскоро работя за швейцарска банка в Лондон. Едно от първите неща, които ми набиха в главата (въпреки, че не работя с клиенти) е, че сделки с граждани и фирми на определени страни (в това число Русия) автоматично минават специален compliance check. Просто швейцарските банки бяха одрусани милиарди в САЩ заради пране на пари от разни ембаргови страни и вече си отварят очите на четири. Направили са си сметката, че рискът не си струва.

  По принцип в миналото мръсните пари действително са идвали в голямо количество в Швейцария. Но поне в последните 10-тина години това вече не е така.

  А и банковият сектор отдавна вече не е ключова индустрия за Швейцария. Ако утре всички швейцарски банки престанат да работят с чужденци страната, разбира се, ще е по-бедна. Но не чак толкова с много. Просто Швейцария има и много други индустрии, вкл. високотехнологични.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK