Навършват се 100 години от създаването на Чехословакия

Прага

© Associated Press

ПрагаПреди един век, на 28 октомври 1918 г., чехите и словаците създават Чехословакия, една от новите държави, родени от рухването на Австро-Унгарската империя. Те живеят заедно осем бурни десетилетия, преди да се разделят приятелски през 1993 г.


"Чехословашки народе, всичко, което ще предприемеш от този момент нататък, ще го предприемеш като нов свободен член на голямо семейство от свободни и независими народи", обяви тогава манифест, публикуван в Прага от "Национален комитет".


Спонтанната радост на жителите на града, полката, танцувана по улиците и появата на национални знамена от бяла и червена ивица (синият триъгълник, символизиращ словашките планини, ще бъде добавен по-късно), оповести края на близо 300-годишното австрийско господство.
Един век след възкачването на Хабсбургите на чешкия трон, поражението на разбунтувалите се благородници протестанти от Бохемия от католическата императорска армия в битката при Бялата планина (1620 г.) слага край на автономията на чешкото кралство. Следват насилствена рекатолизация и германизация.


Национална еманципация


Под влияние на панславизма, от края на 18 век започва да печели почва първо езикова и културна, впоследствие и политическа еманципация, включително сред словаците, близки славянски съседи на чехите, но станали по това време жертва на унгаризация.


Чехословакия до голяма степен дължи раждането си на кампания, водена по време на Първата световна война от нейни представители в изгнание - чехите Томаш Гариг Масарик и Едвард Бенеш (по-късно двамата първи чехословашки президенти), и на генерала от френско-словашки произход Милан Растислав Стефаник. Тримата се опитват да убедят страните победителки - Франция, Великобритания и САЩ, да подкрепят създаването на тяхна държава.


"Чехословашките легиони", сформирани от доброволци и дезертьори от австро-унгарската армия, също играят важна роля.


Указ, който признава за автономна армия военните части, създадени във Франция, е подписан от тогавашния френски президент Реймон Поанкаре, десет месеца преди раждането на независимата държава. На 29 юни 1918 г. френското правителство официално подкрепя стремежите на чехите и словаците да имат държава.


Независимостта на Чехословакия произтича от приемането от Виена на 28 октомври 1918 г. на условията, наложени от американския президент Томас Удроу Уилсън. Той постановява независимостта на народите от Австро-Унгарската империя, победена в Първата световна война, точно като основния си съюзник Германия. Два дни по-късно, словашки представители потвърждават в декларация, приета в град Турчански Свети Мартин, желанието си да живеят в обща държава с чехите.


Развод по взаимно съгласие


Чехословашката "Първа република" (1918-1938 г.), възприемана по онова време като "островче на демокрацията" сред автократични режими, скоро се сблъсква с проблеми, произтичащи от мултиетническия й характер.


По онова време в държавата живеят, освен 6.8 млн чехи и 2 млн словаци, също 760 хил. унгарци, 477 хил. руснаци, беларуси и украинци, 190 хил. евреи и 110 хил. поляци, но и 3.2 млн судетски немци, мнозинството от които са враждебно настроени към новата държава.


Нацисткият диктатор Адолф Хитлер използва това като претекст за откъсване на Судетите (граничен регион) от Чехословакия чрез Мюнхенското споразумение от 1938 г., последвано от германска окупация и създаване на "словашка държава", формално независима, но подчинена на Берлин.


След освобождението Чехословакия преживява комунистическия "Пражки преврат" от 1948 г. и смазването от съветските танкове на реформаторското движение "Пражка пролет", започнало през 1968 г., преди възстановяването на демокрацията по време на Нежната революция през 1989 г., предвождана от чешкия дисидент Вацлав Хавел.


Три години по-късно чехите и словаците "се развеждат по взаимно съгласие" на 1 януари 1993 година. Чешката република и Словакия, които са независими държави, днес са членове на ЕС и НАТО.


По повод годишнината в Прага ще се проведе военен парад, на който ще присъства и американският министър на отбраната Джеймс Матис. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Те живеят заедно осем бурни десетилетия, преди да се разделят приятелски през 1993 г."

  Така беше, други се разделиха с гражданска война.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 2. 2 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Те живеят заедно осем бурни десетилетия, преди да се разделят приятелски през 1993 г."

  Така беше, други се разделиха с гражданска война.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#1] от "zz_s":

  Октомври 1918, е месец богат на исторически събития.....
  Днес преди сто години, Ататюрк отива на изток и разпределя оскъдната си армия между градовете Килис И Халеп(Алепо)...
  Целта му е да преустанови напредването на араби и англичаните..... които пък искат да се възползват от изтощена та турска армия и да достигнат до град Антеп......
  Отива Ататюрк, но има доста проблеми. Армията е деморализирана и изтощена....

  Много от войниците с недоверие поглеждат към него.....
  Много са чували за него но въобще не са го виждали....
  Единствено ветераните от минали фронтове си спомнят, че това действително е Ататюрк.....
  В последствие врага е спрян.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Защо моравците ги пропускат в историята на Чехословакия?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  До коментар [#4] от "korc":

  Защото не признават мораваците за отделен държавотворен елемент. Има моравско движение за независимост, от време на време прелвпят по националните паркове в Морава държавният герб с моравската орлица. Нещо като местните каталунци 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Mюнхенския сговор 1938 г. е христоматиен пример за страхливостта, лицемерието, егоизма и нерешителността на европейските лидери.
  Пропускат последната възможност да озаптят все още неукрепналия фашизъм и със слабохарактерността си му дават увереност в успеха.
  И докато страхливците покорно задоволяват всички желания на фюрера, чехословашкият представител унизително е пратен в съседна зала, където очаква да научи, как са разчленили държавата му.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#5] от "Велков":

  всъщност даде Полша на Чехословакия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 982 Неутрално

  не чехите и словаците, а победителите във войната нареждат, разпореждат да се създаде такава държава! Долу-горе по това време са изготвяни и подписвани договори, касаещи българската територия, но БЕЗ наше участие. Подписват ги, и ни ги предават-за сведение- и изпълнение! Така и там други са решили и са си създали тази държава!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#9] от "джендър NATO generals":

  Като Бисмарк например......

  Bukalemun
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Безсмислено е да се отбелязва образуването на държава , която вече не съществува. Краят на ПСВ и последвалите мирни договори с победените страни не е повод за гордост от страна на страните победителки Франция и Англия. След военното уреждане на Европа , образуването на нови държави и очертаването на границите в Европа е толкова несправедливо , че това става причина по-късно да започне ВСВ. Историографията на Франция и Англия няма да признае тяхната вина за започването на ВСВ вследствие на недалновидната им политика, пораждаща реваншизъм в победените държави.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Защо моравците ги пропускат в историята на Чехословакия?
  —цитат от коментар 4 на korc


  В историята на Чехословакия се пропуска и етническото прочистване. Над 3 милиона судетски немци, които от векове са живели в тези земи, са насилствено прогонени от Чехословакия след ВСВ.

 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  ++++++++


  в добавака новата линия, че основни виновници за ВСВ са Германия и най-вече СССР позовавайкисе на на пакта Р-М, Интересно кой е тласкал човеко с мустачките на Изток, но си го е получил през Белгия ?

  Кой толкова години търпя дуче, каудильо и австрийския ефрейтор ...


  Жалко че и ние сме сред силно губещите, сега щехме да сме най-вероятно цветуща държава.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Малко известен факт е че от създаването си до окупирането и от Третият Райх, движението в Чехословакия по пътищата е било с десен волан, като във Великобритания. Било е голям проблем за транзитно преминаващите. Въпреки протестите на останала континентална Европа, това положение се запазва до окупацията, когато с декрет под страх от смъртно наказание в рамките на няколко часа се сменя посоката на движение (в музея на Жижков има цяла зала посветена на това). След ВСВ просто не им позволяват да се върнат към десният волан.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 766 Весело

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  „Много от войниците с недоверие поглеждат към него.....
  Много са чували за него но въобще не са го виждали....
  Единствено ветераните от минали фронтове си спомнят, че това действително е Ататюрк.....
  В последствие врага е спрян.“

  Да, Ататюрк направи нещо от Турция, а твоя патрон се иза//ка на него...Не виждам причина да си горд турчин.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#9] от "джендър NATO generals":Като Бисмарк например......
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Не демонстрирай историческо невежество.
  На Берлинския конгрес през 1878 година границите на княжество България се чертаят не от Бисмарк. Те са били определени още преди започването на Руско-Турската война от тайните споразумения на Русия с Англия и Австро-Унгария при дипломатическата подготовка на войната.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#14] от "DDR":

  Интересна информация. Защо ли движението е било както в Англия, когато те не са били английска колония или протекторат? Най-малко това е било затруднение за самите чехи и словаци. Значи все пак нацистката окупация на Чехия довежда до нещо положително, поправя една аномалия в пътното движение на тази страна.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Интересно. До момента си мислех, че Чехословакия е продукт на съветската власт, а се оказа, че това държавно формирование има по-дълга история. Като чета през какви перипетии са минали, и тяхната не е била лесна.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  Колкото и ненаучно да звучи, но за да са навъпреки на немците, пък и наивно се е смятало, че така биха затруднили евнтуална окупация. Апропо, на много чехи този факт не е известен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Mюнхенския сговор 1938 г. е христоматиен пример за страхливостта, лицемерието, егоизма и нерешителността на европейските лидери.Пропускат последната възможност да озаптят все още неукрепналия фашизъм и със слабохарактерността си му дават увереност в успеха. И докато страхливците покорно задоволяват всички желания на фюрера, чехословашкият представител унизително е пратен в съседна зала, където очаква да научи, как са разчленили държавата му.
  —цитат от коментар 7 на SF  До коментар [#7] от "SF":

  Глупави измишльотини! Набивани ни в главите вече осемдесет години. Мюнхенският ДОГОВОР слага край на позорният Версайски СГОВОР и урежда сравнително честно и окончателно проблемните въпроси в Европа! Но Сталин не е мисли така и подпалва Втора световна война...

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Любопитно

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  На Берлинския конгрес през 1878 година границите на княжество България се чертаят не от Бисмарк....
  =======
  Запиши си го някъде :
  За немците и саксите, 'беломорска Тракия' е била като неудобен клин....
  И за да се избавят от това, е бил нужен повод.
  Така най доброто решение е България да се съюзи с Хитлер.... тоест на губещата страна.
  Така българската държава остава без излаз на Егейско море.....

  Не е нужно да говорим за една и съща история.
  Интерпретацията на нещата е също от значение.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Историческа годишнина, но странен повод да се чества нещо отхвърлено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#15] от "joro4900":

  Да, Ататюрк направи нещо от Турция, а твоя патрон.....
  =======
  Какво.... "моя патрон"?
  Моя патрон продължи това което бе недовършено от Ататюрк.....
  След смъртта му, през 38 година, на власт идват светските превратаджии..... и сядат на масата с Чърчил...... човека който е ял сопата от Ататюрк при Дарданелите...... и не само.....
  Така светските предатели унищожават САМО с няколко подписа всичко онова за което Ататюрк се е борил до края на живота си.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  Много държави, които не са били английска колония имат или са имали ляво движение.
  Швеция, Япония, Унгария, Португалия, Югославия... и др.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Защо ли движението е било както в Англия, когато те не са били английска колония или протекторат?
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  Наследяват го от Австро-унгарската империя. Но лявото движение не е измислено от англичаните - те също го наследяват... ама е дълго за обяснение.

 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":Интересна информация. Защо ли движението е било както в Англия, когато те не са били английска колония или протекторат? Най-малко това е било затруднение за самите чехи и словаци. Значи все пак нацистката окупация на Чехия довежда до нещо положително, поправя една аномалия в пътното движение на тази страна.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux
  И в Швеция движението е било обратно, но през 60-те години го сменят. Ето снимка от деня, когато е извършена смяната: https://en.wikipedia.org/wiki/Dagen_H #/media/File:Kungsgatan_1967.jpg

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6978 Неутрално

  Какво честване, като вече не съществува, разделиха се со мирно со кротце.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Да е забравяме че става дума за фабриката на Австро-Унгария наричана Бохемия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK