"Разводът" наближава: какво предстои до деня на окончателния Брекзит

Тереза Мей и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

© Reuters

Тереза Мей и председателят на Европейския съвет Доналд ТускВ 23 часа по Гринуич на 29 март 2019 г. Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз. Все още обаче не е ясно какво точно ще се случи в деня на Брекзит и с каква сделка, ако изобщо има такава, страната ще напусне блока. Малко повече от пет месеца преди излизането на Обединеното кралство от ЕС "Файненшъл таймс" представя ключовите моменти за преговорите.


29 октомври


Финансовият министър Филип Хамънд ще представи предложението за бюджета на Великобритания. Самият бюджет се очаква да бъде важен тест за правителството на Тереза Мей, която се опитва да постигне сделка за Брекзит, след като на последните два европейски съвета не бе отбелязан напредък.


Северноирландската Демократична юнионистка партия, от чиято подкрепа британското правителство се нуждае за ключови гласувания, заплаши по-рано този месец да отхвърли бюджета, ако Мей се съгласи след Брекзит да има митнически проверки или регулаторна граница с ЕС в Ирландско море.
Тъй като такъв развой може да доведе до предсрочни избори, Великобритания се въздържаше да прави предложения за Брекзит, докато бюджетът не бъде приет.


Мей ще трябва да се справи и с евроскептиците в собствената й Консервативна партия, които са недоволни от намеците, че Великобритания може да удължи преходния период и да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС след 2020 г.


Ноември


Извънреден Европейски съвет


ЕС обмисля да свика специална среща през ноември, за да завърши сделката за Брекзит. Провалът на преговорите през октомври не означава, че блокът окончателно е затворил вратата за подобна среща, но за запознатите дипломати декември се очертава като все по-вероятна последна възможност за постигане на споразумение за Брекзит.


13-14 декември


Последен Европейски съвет за 2018 г.


На този съвет се гледа като на последната възможна дата за подписване на споразумение за Брекзит от Великобритания и ЕС. За да има сделка, текстът в договора за оттеглянето трябва да бъде подкрепен на срещата на върха от поне 20 от останалите 27 държави, представляващи 65% от населението на ЕС.


Чакането до декември вероятно ще бъде изпитание за търпението на пазарите и инвеститорите.


Краят на декември - началото на януари


След като ЕС и Великобритания се споразумеят за договора за оттеглянето и очертаят план за бъдещите си отношения, сделката ще бъде подложена на гласуване в Лондон. Това ще е моментът на истината за Брекзит и се смята за най-голямото препятствие за надеждите на Мей да прокара договора.


Британското правителство и опозиционната Лейбъристка партия са в спор дали членовете на парламента ще могат да внасят изменения в законодателството при вота (например разпоредби за евентуален референдум).


Януари-февруари 2019 г.


Сделката се превръща в закон във Великобритания


Ако британският парламент одобри сделката за Брекзит, правителството ще представи ново законодателство – законопроект за споразумението за оттегляне от ЕС. Той ще превърне в закон някои от най-важните въпроси, например за правата на гражданите, финансовите задължения и подробности за преходния период.


До 29 март 2019 г.


Ратифициране в ЕС


Преди сделката за Брекзит да влезе в сила, тя трябва да бъде одобрена на пленарно заседание на Европейския парламент. Евродепутатите могат да отнесат до Съда на ЕС всякакви спорни в правно отношение елементи от договора.


29 март 2019 г.


Денят на Брекзит


В този исторически ден ще има изобиилие от политически изявления. Но дали ще има някакви видими промени в ежедневието в момента на излизането на Великобритания от ЕС зависи от преговорите в предходните месеци. Те могат да доведат до плавен преход или да не донесат никаква сделка.


След 30 март 2019 г.


Търговски разговори и преход


Цялостните търговски разговори ще могат да започнат. Според европейското законодателство те не са позволени, докато Великобритания е членка на ЕС.


В рамките на споразумението, сключено през 2018 г., тогава започва 21-месечният преходен период. През това време повечето аспекти на еврочленството на Великобритания ще продължат да действат, включително свободното движение през границите и членството в митническия съюз и единния пазар. Великобритания обаче повече няма да има право на глас в ЕС.


31 декември 2020 г.


Край на прехода?


Преходният период трябва да свърши на тази дата, но това може да се промени предвид предложението на Брюксел, подкрепено и от Мей, той да бъде удължен след 2020 г.


Проблемът е, че някои преговарящи в ЕС се съмняват, че цялостна търговска сделка между Великобритания и ЕС може да бъде договорена до този момент. Това е една от причините ЕС да настоява за т.нар. предпазна мрежа (backstop), с която да може да се избегне твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия и която да продължи да действа, ако и докато не се приложи ново споразумение.


31 декември 2021 г.


Сбогом на "предпазната мрежа"?


Британското правителство казва, че очаква всички "временни митнически споразумения", въведени като част от "предпазната мрежа", да бъдат прекратени дотогава, защото вече ще са налице алтернативни мерки. ЕС обаче е скептичен и заявява, че никакво времево ограничение за "предпазната мрежа" не е приемливо.


След 2020 г.


Краят на пътешествието?


Според много бизнес лидери за прилагането на плана, подкрепян от някои привърженици на Брекзит и разчитащ на напредналите технологии за ускоряване на митническите проверки, ще са нужни години, което ще забави "пълния Брекзит" с десетина години.


По-малко амбициозната бърза система за граничен контрол между САЩ и Канада отне десетилетия да се развие и погълна инвестиции от милиарди долари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK