ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Няколко страни имат резерви за прекратяването на смяната на времето през 2019 г.

Няколко страни имат резерви за прекратяването на смяната на времето през 2019 г.

© ReutersПравителствата на държавите - членки на ЕС, започнаха днес дискусии дали и кога да се сложи край на смяната на часовото време два пъти годишно на фона на съмнения, че планът на Европейската комисия това да стане през 2019 г. ще се осъществи, предаде "Ройтерс".


Норберт Хофер, министър на транспорта на Австрия, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, каза пред репортери, че 2019 г. е твърде кратък срок за повечето страни. "Ще трябва да намерим компромис, защото някои държави, всъщност повечето, имат резерви за промяната на системата през 2019 г.", заяви той преди среща със свои колеги министри в Грац. Министърът посочи, че има широка подкрепа за предложението на Австрия промяната да се случи през 2021 г.


По думите му много страни са се обосновали с купищата технически въпроси, които трябва да се решат, и са заявили, че авиокомпаниите например са предупредили, че се нуждаят от 18 месеца, за да се подготвят. Срещата днес е първата неформална дискусия, от която не се очаква решение. Следващата формална среща на европейските министри на транспорта е на 3 декември.
Еврокомисията заяви, че иска всяко правителство в ЕС да реши до април в коя часова зона ще остане страната му за постоянно и дали през октомври 2019 г. ще запази лятното часово време, или ще премине на постоянно зимно часово време.


Хофер отбеляза, че Австрия е съгласна с премахването на смяната предвид изследванията, които показват негативния й ефект върху хората и животните и на фона на това, че тя вече не изпълнява първоначалната си цел за пестене на енергия. "Мнозинството от страните искат да се сложи край на смяната на времето. Три държави бяха скептични, а една се опасява, че може да се стигне до кръпки от различни часови зони", допълни той.


Датският министър на транспорта коментира, че трябва да има цялостен обществен дебат по въпроса, което все още не се е случило в Дания, и че не е реалистично да се сложи край на системата следващата година.


Люксембург, където почти половината от местната работна ръка живее в Белгия, Франция или Германия, призова за продължаваща хармонизирана система и предупреди, че би било "катастрофално", ако тези държави са в различни часови зони.


Дори и в страни, където има консенсус за премахването на смяната на времето, не е налице необходимото съгласие дали да се избере лятното или зимното. Естонският министър Кадри Симсон каза, че ще има "разгорещен дебат" кое да бъде избрано.


Според Брюксел "хората искат" превъртането на часовника да спре. За този извод комисията се позовава на проучване от август, в което мнозинството участници действително пожела прекратяване на смените, но гласувалите бяха основно от Германия. Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц все пак каза, че сега съществува възможност да е необходимо повече време.


В националното допитване в България 51% са посочили, че предпочитат лятното часово време. За зимното часово време своя глас са дали 38% от участвалите. 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време.


Петима дипломати от ЕС, цитирани от "Политико", заявиха по-рано този месец, че планът на Европейската комисия да се премахне смяната на времето преди европейските избори през май догодина среща съпротива сред някои държави членки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK