Еврокомисията отрече работата по мигрантските лагери в Африка да е прекратена

Жан-Клод Юнкер по време на посещението му в Тунис

Жан-Клод Юнкер по време на посещението му в ТунисЕвропейската комисия отрече днес работата, свързана с обособяването на лагери за мигранти в Африка, да е прекратявана. Преди дни председателят на институцията Жан-Клод Юнкер бе цитиран да казва при посещението си в Тунис, че "предложението ЕС да се опита да създаде лагери за мигранти в Северна Африка вече не е на дневен ред".


Юнкер заяви, че ЕС не желае да налага нещо на своите партньори, като например мигрантски лагери, поясни днес говорител на комисията, придружил председателя в неговото пътуване до Тунис. От самото начало говорим за сключването на споразумения за разтоварване на мигранти и за сътрудничество със страни от Северна Африка, добави говорителят.


Той поясни, че целта е да няма повече смъртни случаи с мигранти в Средиземно море, и коментира, че това е обща отговорност на страните на двата бряга. Разговорите продължават, в Тунис Юнкер поясни, че не желаем никому да налагаме подобни лагери, посочи говорителят.
Попитан дали работата по сключването на такива споразумения продължава, говорителят потвърди. Той уточни, че се полагат съвместни усилия от ЕС и ООН.


Намерението на ЕС със сключването на подобни споразумения е мигрантите, прехванати в морето на път към Европа, да бъдат връщани обратно в северноафрикански пристанища. Обособяването на лагери в близост до тези пристанища се предвижда да бъде осигурено с европейски средства и под надзора на ООН.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK