България е последна в ЕС по достъп до гъвкави схеми на работа

България е последна в ЕС по достъп до гъвкави схеми на работа

© Георги КожухаровБългария е на последно място в Европейския съюз по достъп до гъвкави схеми на работа, показа анализ на "Евробарометър" за баланса между личния и професионалния живот, според който удовлетворени от баланса между ученето/работата и личния си живот в страната са 67%, а неудовлетворени са 30 на сто.


В анализа се отбелязва, че има значителни разлики на ниво държави членки в дела на хората на възраст под 65 години, които имат възможност да ползват гъвкави форми на организация на труда (например гъвкаво работно време, работа на половин работен ден, работа от вкъщи).
С изключение на четири държави повечето анкетирани имат достъп, но това варира от малко над половината в Кипър (51%) и Испания (52%) до осем на всеки десет или повече в Швеция (84%), Финландия (81%) и Великобритания (80%). Сред страните, в които малцинството от анкетираните заявяват, че имат достъп до гъвкави форми на работа, начело е България (39%), следвана от Хърватия (46%), Гърция (47%) и Литва (49%). В България 55% казват, че в компанията или организацията, където работят или са работили за последно няма такива възможности.
В осем държави членки поне половината от включилите се в допитването използват или са използвали тези възможности, като особено висок е делът им в Швеция (74%) и Финландия (68%).


Гъвкаво работно време


Във всички, с изключение на три страни, най-малко половината от анкетираните имат достъп до гъвкаво работно време. Сред изключенията, в които процентът е по-малък, са България (48%), Латвия (47%) и Хърватия (45%). Във всички останали страни достъпът до гъвкаво работно време варира от половината от интервюираните в Литва до 71% в Швеция и Португалия и 70% в Малта.


В повечето държави разликите между половете по този въпрос не са значителни. Въпреки това в Белгия (12%), Германия (9%), Люксембург и Финландия (и двете по 8%) мъжете е значително по-вероятно от жените да кажат, че работата от вкъщи е или е била широко ползвана на тяхното работно място, докато в България (15%) и Франция (8%) жените е по-вероятно да дадат този отговор.


Във всички, с изключение на четири държави, по-малко от един на всеки десет анкетирани е "напълно несъгласен", че е или е било лесно да се ползват гъвкави схеми на работа. В Гърция (18%) и Хърватия (17%) почти една пета са дали този отговор, следвани от 15% в България. На другия край на скалата са Дания, Финландия и Полша, като и в трите държави едва 3% са "напълно несъгласни" с твърдението.


Родителски отпуск


В повечето, с изключение на 10 държави, поне половината хора на възраст под 65 години са съгласни, че е или е било по-лесно за жените, отколкото за мъжете, да ползват родителски отпуск. Има обаче значителни разлики между страните членки, като в Латвия (51%) и в Естония (52%) малко повече от половината дават този отговор, в сравнение с един на всеки десет (80%) в Словакия. В Швеция едва 21 на сто споделят това виждане.


В Словакия (44%), Кипър (46%), България (47%) и Гърция (48%) най-малко четирима на всеки 10 анкетирани са "напълно съгласни" с това твърдение.


Във всички, с изключение на четири държави членки, по-малко от една трета от анкетираните смятат, че колегите им гледат лошо на взимането на родителски отпуск. Изключенията, където процентът е по-висок, са Португалия (33%), България (34%), Кипър (40%) и Гърция (43%). На другия край на скалата са Дания и Финландия (и в двете само 11% споделят това виждане), както и Естония и Швеция (и в двете 12 на сто). Делът на "напълно съгласните" с твърдението е изключително нисък във Финландия и Швеция (2%).


Отпуск по бащинство


В България 31% от бащите са ползвали или възнамеряват да ползват родителски отпуск спрямо 43 на сто в ЕС, като 23% казват, че не са искали или не са мислили да го направят, 22% заявяват, че на работното им място няма такава възможност, а 11% - че не са знаели, че имат такова право.


В Швеция над половината бащи (55%) са ползвали такъв отпуск. В повечето останали държави не повече от една трета са го правили, с изключение на Дания (36%) и Финландия (39%). Изключително нисък е делът на даващите този отговор в Кипър (3%) и Румъния (5%)


Според статистиката основният фактор, който би окуражил българските мъже да ползват родителски отпуск, е по-голямата финансова компенсация за този период (50% при 41% е ЕС), а на второ място е предоставянето на по-добри гаранции за кариерата им през или след този период (30% и в България, и в ЕС).


България е на второ място по процент на хората, според които е по-лесно за жените, отколкото за мъжете, да вземат родителски отпуск. С това твърдение са съгласни 69 а сто от анкетираните, като преди България е Словакия (80 на сто). На последно място е Швеция, където само 21% споделят това твърдение.


С твърдението, че родителският отпуск има негативно влияние върху кариерата са съгласни 41% от българите, а на противоположното мнение са 48 на сто.


Общи изводи за ЕС


- Една пета от европейците не са удовлетворени от баланса между работата и линия им живот.


- 78% от европейците казват, че са много или относително удовлетворени от баланса работа-личен живот, като 28% са много удовлетворени.


- В ЕС жените са малко по-неудовлетворени от баланса между личен и професионален живот.


- Четирима на всеки десет европейци са ползвали отпуск по бащинство, а още по-малко - родителски отпуск.


- По-малко от половината мъже (41%) са ползвали или мислят да ползват отпуск по бащинство. Още по-малко (32%) дават този отговор за родителски отпуск.


- 24% от респондентите казват, че колегите им гледат лошо на ползването на родителски отпуск, а почти четирима на всеки 10 казват, че това има негативен ефект върху кариерата им (39%).


- За служителите като цяло двете основни причина да не ползват или да не възнамеряват да ползват родителски отпуск е, че не могат да си го позволят във финансово отношение (21%) или че партньорът им вече го е ползвал (21%).


- Две трети (65%) от респондентите казват, че имат достъп до гъвкави схеми за работа, а 42 на сто ги ползват.


- Гъвкавото работно време е най-широко разпространената форма на подобен вид схеми, като 58% от тези, които разполагат с достъп до подобни възможности, ги описват като широко разпространение в компанията или в организацията, където работят или са работили. Непълното работно време е почти толкова честа - 53%.


- Повече от една пета от европейците казват, че не е лесно да използват гъвкави схеми за работа, а почти всеки трима на всеки 10 смятат, че работниците обикновено биват обезкуражавани да го правят.


Подробности можете да видите в прикачените файлове.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Не във всеки отрасъл може да се приложи гъвкаво работно време .

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Гъвкавото рабонто време е спасение за много много хора. Не само младежите с техните разнообразни задължения, то е важно за семействата и ега го изпитвам на себе си - на-много за възрастните хора.
  Обществото дължи на пенсионарите точно това - гъвкавото раотно време. Дори само по 20 часа седмично поддържат живота и самочувствието на всеки пенсионер.

  подпис
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Трябва да осигурят и гарантират 3-4 часа работа, другото време чистене.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Има и неща по които с първи .... По продължителност на живот ,по степен на бедност .., по концентрация на пари в част от населението , по степен на грамотност

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  К'во е това гъвкаво. БГ-робовладелецът си пада по разтеглено работно време - да отидеш по-рано, да те пусне по-късно, да ти резне от почивките и т.н. У тия неща са мноо гъвкави

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  То целия народ е гъвкав. Ако беше по- твърд отдавна кестените пред парламента щяха да бъдат накичени...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  За съжаление трудно хващаме и следваме водещите тенденции в Европа и Света!

 8. 8 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Абсолютен факт, за съжаление.
  Пътуване до месторабота, задръствания, обедни почивки и какво ли не още - всичко това може да се премахне с една по-гъвката схема на труд.

 9. 9 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всеки ден излиза някоя класация, в която сме последни.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2676 Весело

  "...баланса между личния и професионалния живот, според който удовлетворени от баланса между ученето/работата и личния си живот в страната са 67%, а неудовлетворени са 30 на сто...."

  За да оплюе България пореден път, "Дневник" на бърза ръка поставя знак на равенство между "не много удовлетворен" и "неудовлетворен" (наполовина пълната и наполовина празната бутилка). Щото без това равенство процентът на общо взето удовлетворените българи достига 90- в рамките на статистическата грешка за останалите страни на ЕС с изключение на 1-2, които гонят стоте процента.
  Но това не се връзва с директивите- ТРЯБВА да бъдем последни, или , в най-лошия случай, да се мотаем в опашката.
  Като гледам поведенито на "Дневник" в последно време, си спомних една песен на Богдана Карадочева и я префразирах от негово име "Затъваме бързо, мигновено почти, много видимо аз..." (извинявам се за плагиатството).

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Дневник, не ви ли писна всяка сутрин да ми казвате по какво България е последна в ЕС? Сега.. аз разбирам, че отразявате всакакви малоумни проучвания, ама всяка сутрин на първа страница "България е последна в ЕС" не ви ли идва вече малко множко? Няма ли по-важни новини от това, че България е подледна в ЕС по употреба на презерватви примерно?
  И така и трябва, да е последна по гъвкаво работно време. Трябва да се работи, а не да се виси на заплата, защитена от синдикатите и да чакаме да мине деня както е в голяма част от ЕС

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#9] от "jig":

  Разбира се, и Дневник всеки ден слага точно тая класация на 1ва страница. То не е ясно колко още класации излизат в които не сме последни, както и не е много ясно дали сме последни или някой (Дневник) така е интерпретирал проучването но важното е да се плюе. Дневник се отдалечава от журналистиката и заприличва на пеевска медия все повече с всеки изминал ден

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  Хубаво го мислиш ама не може да стане тая с пенсионерите. За някои неща може, но далеч не за всичко. Има по света такива практики с общо взето субсидирани места - пощальони, чистачи, градинари и е хубаво и тук да се помисли за нещо такова, НО няма как да намериш работа на всички пенсионери

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Разгледах данните за ЕС и според мен това проучване повдига доста въпроси. Цялата икономика е разглеждана анблок, без да се дава разбивка по сектори, в които работят интервюираните. Това ми се струва малко iffy. В една айти компания сигурно 90% от служителите могат да работят супергъвкаво, от дома си и т.н. В една кравеферма обаче кравите не биха оценили високо, ако доячите ги доят "гъвкаво" само три дни в седмицата по шест часа без прекъсване, а през останалите четири дни кравите са оставени свободно да развиват мастит. Същото важи за хлебарница, хотел, ресторант, завод с непрекъснат режим на работа и т.н.
  Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е размерът на предприятията. Във фирма с четирима служители, която се занимава с производство на нещо, "гъвкавостта" е на практика непостижима, докато в компания с 400 служители нещата стоят различно.
  Т.е. нормално е, освен южняшкия мързел, в страни като България, Кипър, Гърция и Испания да няма толкова опции за "гъвкаво" работно време, защото всичките са туристически и селскостопански държави и дребният семеен бизнес е широко разпространен.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  То целия народ е гъвкав. Ако беше по- твърд отдавна кестените пред парламента щяха да бъдат накичени...
  —цитат от коментар 6 на venci4


  Точно така, другарю Венци!!! И веднага след това ще настане пълна гъвкавост на работното време!!!!
  Ние подкрепяме такава една твърдост и като партия, и като народ!!!

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Напоследно място сме по гъвкаво работно време , защото няма търсене, хората си искан 8 часов работен ден. Ппимерно с по 2 ч. ще умрат от глад. Не че не искат повече свободно време за себе си, семейството, хоби и т.н.
  Това е единствено подходящо за пенсионери и студенти - т.е. като допълващ доход, който за нищо не ти стига.
  Иначе като гъвкаво работно време в смисъл разпределение на работата по часове- ами то се прилага в доста сектори - например лятото в селсоктото стопанство - работи се рано сутрин, после голяма почивка на обед, после пак следобед. В учреждения и големи фирми вече няма почивки за обяд - обслужват се хората постоянно, а служители се сменят.

 17. 17 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":

  Това са статистикинправени от чиновници стоящибв стъклени затвори на климатик цял ден и вероятно на дали знаят че кеавата се дой 2 пъти на ден в определвно време..примерно говоря...
  Едни еврослужители дето просто трябва да ги има ще да се създава работна ръка и места

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#17] от "b0b069":

  Не, описана е методиката. Звънене по телефона у дома на безразборен принцип. Би трябвало методиката да дава представителност, обаче данните не са наложени върху други данни, за да се постигне някаква ясна картина.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Може ли да има ,,гъвкави схеми" от работодатели,които са абдолютни пънове?

 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Трябва Демокрация, ама (и) на работното място.

  Гуугъл това + проф. д-р Ричард Уолф! 😉

  П.П. Тоа на снимката, да не е от бандата цъкащи минуси? 📱➖💻➖🖥➖😎

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Разстроено

  България е последна по всичко, освен по:
  - Ракиен/Фейсбук патриотизъм
  - Убийства на жени
  - Брой неразкрити престъпления
  - Корупция
  там водим безусловно

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Държавата има заслуга за това да сме на последно място по гъвкавост на работното време.Заслугата й се състои в лицензионните режими за някои дейности.Губещи са бизнесът и неговите клиенти.В търговията на дребно с лекарствени средства от Петър Москов насам терминът "мобилна аптека" все още е свързан с незаконна дейност,която се санкционира с доста сериозна сума.Москов не можа да узакони тази дейност,сегашният министър също се пъне да измисли нещо по въпроса за снабдяването с лекарства на малките населени места,но по всичко личи,че нищо няма да измисли.А проекти по тази подмярка ще се приемат до средата на декември.

 23. 23 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ходенето НА работа is so 20 century, yo !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 24. 24 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Защото селяните-шефчета (посредниците) ги е страх да не изпуснат баницата.

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Ах колко ужасно. И поредно заглавие за разтуха на тролетариата.

 26. 26 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Ходенето НА работа is so 20 century, yo !
  —цитат от коментар 23 на Makq Nekoitaaizlagal


  Прав си...а и е Петък(T.G.I.F.)! 🤖😲🤯🤪🤣🤗

  Стига толкова бачкане- РАЗПУСНЕТЕ малко, качете се на Соул Влака, и се изгубете танцувайки(Lose Yourself To Dance)! 🕺💃

  Поздрав, за всички работари:

  https://youtu.be/TBXv37PFcAQ

  reductio ad absurdum...
 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Такива достоверни данни не могат да се получат по причина,че и двата метода не работят тук.Ако се видят данните от Инспекция по труда и други институции ,там са формални,и подчинени изцяло на изискванията за формално спазване на закона и данъчна оптимизация,от рода на шофьор на баничарка Тойота лендкраузер в ИТ компания,
  Вторият метод ,анкета на работниците също не работи,От една страна повечето нямат представа,какво е това и за какво ги питат,от друга всички работим много повече отколкото искаме,и получаваме много по-малко от колкото искаме.А който е в друга позиция си трае и има защо.

 28. 28 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Напоследно място сме по гъвкаво работно време , защото няма търсене, хората си искан 8 часов работен ден. Ппимерно с по 2 ч. ще умрат от глад. Не че не искат повече свободно време за себе си, семейството, хоби и т.н.Това е единствено подходящо за пенсионери и студенти - т.е. като допълващ доход, който за нищо не ти стига.Иначе като гъвкаво работно време в смисъл разпределение на работата по часове- ами то се прилага в доста сектори - например лятото в селсоктото стопанство - работи се рано сутрин, после голяма почивка на обед, после пак следобед. В учреждения и големи фирми вече няма почивки за обяд - обслужват се хората постоянно, а служители се сменят.
  —цитат от коментар 16 на alextan


  За истинска работа,с исключение на тази с клиенти,оператори,подръжка,охрана и спешна и неотложна помощ и подобни,имам предвид тази работа,при която работодателя купува,а работника продава резултата от работата си,а не присъствието си навсякъде е така.И това е в двете посоки,и отчетено и платено като реботно време реално свободно,и вършене в къши на работа за работодателя,което си е неотчетен и незаплатен извънреден труд,

 29. 29 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Една от причините е че заплащането все още се определя на месечна база, а не както в цял свят - на час.

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Една от причините е че заплащането все още се определя на месечна база, а не както в цял свят - на час.
  —цитат от коментар 29 на _fubb_


  Що ръсишглупости,В САЩ базата е годишна,а почасовото заплащане,освен в сучаи като адвокатите и някои консултанти ,анализатори и одитори е за долнопробни работни места.

 31. 31 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#30] от "slonsco":

  Айде бе. Искаш да кажеш, че в месеците с повече работни дни ще взимам същата сума, като в месеците с по-малко дни, така ли?

 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#30] от "slonsco":Айде бе. Искаш да кажеш, че в месеците с повече работни дни ще взимам същата сума, като в месеците с по-малко дни, така ли?
  —цитат от коментар 31 на _fubb_


  В САЩ (обикновено) плащат на седмица.

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Разбира се, че проучването е направено некадърно или по-скоро тенденциозно.

  Има работа в офис, за която може и да ходиш когато пожелаеш, нао може и без теб. или в държавна служба, където 4 човека в една стая вършат едно нещо.
  Но...
  как шофьорът на градски автобул ще реши, че днес ще отиде в 12 и ще работи до 6:00
  или продавачка в мола ще работи от 23:00 часа цяла нощ?
  оператори на машини, полицая дори...

 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#21] от "arcanum":

  Не разбирам минусите - цитирам факти. Образовайте се, слепи патриоти,.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Абонирани сме за всички последни места в ЕС. Никой не може да ни мръдне.

 36. 36 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Една от причините е че заплащането все още се определя на месечна база, а не както в цял свят - на час.
  —цитат от коментар 29 на _fubb_


  Икаква е разликата в заплащането между 5лв на час,40 на ден и 800 за 20 дни?

 37. 37 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#36] от "gonz0104":
  Разликата е че така се създава гъвкавост между отношенията работник-работодател. Освен че няма да работиш за 800 лева при месеци с 19 работни дни и за същата сума при 22 работни дни, така работниците ще могат по-лесно да се договарят с работодателя кога и колко време да работят, тъй като ще им се плаща на час, а не на месец.

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#32:"fje35574291"][/quote]

  Говоря за договарянето,не за плащането.Тук реално плащат на две седмици,аванс и заплата.На седмица в САЩ се плащат и договорените на часова,и договорените на годишна база заплати,

 39. 39 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#37] от "_fubb_":

  Идиотско и за двете страни,И точно това е най-неадаптивното и към потребностите на рабитника,и на работодателя,Давам пример,Ако функцията ти е връзки и отношения с чуждестранни клиенти и (или ) партньори няма какво да работиш,докато те почиват и може да се наложи да свършиш нещо и в неработен тук ден.

 40. 40 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#36] от "gonz0104":Разликата е че така се създава гъвкавост между отношенията работник-работодател. Освен че няма да работиш за 800 лева при месеци с 19 работни дни и за същата сума при 22 работни дни, така работниците ще могат по-лесно да се договарят с работодателя кога и колко време да работят, тъй като ще им се плаща на час, а не на месец.
  —цитат от коментар 37 на _fubb_


  Значи в момента има много по-гъвкави форми на работа.Примерно работиш без договор.Има неплатен отпуск,ако искаш да работиш по-малко дни.Няма проблем да работиш 12 часа а се водиш на 4 часов договор,не е проблем да си тръгваш два часа по рано,т.е работиш 6 часа.Друга гъвкава форма е извънредния труд да ти се плаща на ръка или изобщо да не ти се плаща.Бедна ти е фантазията в общи линии за реалния пазар на труда

 41. 41 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 292 Неутрално

  [quote#40:"gonz0104"][/quote]

  Ти сериозно ли?
  Това само един български работодател/тарикат/експлоататор може да го каже.
  Радвам се, че ни ме се налага такъв като теб да ми е шеф.

 42. 42 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#37] от "_fubb_": Идиотско и за двете страни,И точно това е най-неадаптивното и към потребностите на рабитника,и на работодателя,Давам пример,Ако функцията ти е връзки и отношения с чуждестранни клиенти и (или ) партньори няма какво да работиш,докато те почиват и може да се наложи да свършиш нещо и в неработен тук ден.
  —цитат от коментар 39 на slonsco


  Я прочети пак какво съм написал. Никъде не съм писал, че работника ще може да ходи когато му скимне на работа, но ще може да се ДОГОВАРЯ с работодателя, когато е възможно. Не във всички фирми/среди това ще е възможно, но по този начин се отварят повече опции на работника.

  Мисля, че е време българите да проумеят, че когато започваш работа сключваш договор и имаш както задължения по него, така и права. Време е и работодателите да проумеят, че работника не е длъжен да се съобразява с експлоататорските наклонности на работодателя и е свободен да напусне по всяко време.
  След като спомена как са нещата в САЩ, защо не кажеш нещо и за профсъюзите.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":
  Хайде малко по сериозно !!!


  https://www.weforum.org/agenda/2018/02/greeks-work-longest-hours-in-europe/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  [quote#32:"fje35574291"]
  —цитат от коментар 38 на slonsco
  Говоря за договарянето,не за плащането.Тук реално плащат на две седмици,аванс и заплата.На седмица в САЩ се плащат и договорените на часова,и договорените на годишна база заплати,[/quote]

  Прав си, излезе малко двусмислено. Имах предвид второто ти изречение. 😳😉😎

  Paychek. 💸

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK