Брюксел може да накаже Италия с орязване на еврофондове заради бюджетния спор

Брюксел може да накаже Италия с орязване на еврофондове заради бюджетния спор

© ReutersБюджетният спор между Рим и Брюксел вероятно ще ескалира през следващите седмици, освен ако Италия не ревизира плановете си за разходите, заявиха официални лица от ЕС, цитирани от "Ройтерс". Възможните последици са глоби и замразяване на еврофондове.


Миналата седмица Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за следващата година, като заяви, че той нарушава фискалните правила на ЕС и може да увеличи още повече и без това огромния дълг на страната.


Въпреки предупрежденията на ЕС и безпокойството на пазарите евроскептичното правителство на Италия не се отказа от плана си да увеличи бюджетния дефицит до 2.4% от БВП следващата година.
Позицията на Италия вероятно ще си навлече критиките на финансовите министри от еврозоната на месечната им среща в понеделник, заявиха официални лица.


Рим твърди, че планираните разходи за социални помощи, по-ранно пенсиониране и инвестиции ще подкрепят растежа и по този начин ще намалят дълга и засега няма сигнал, че възнамерява да промени плановете си до крайния срок, определен от Брюксел – 13 ноември.


Официални лица от ЕС казват, че ако няма промяна, е вероятно еврокомисията да реагира на срещата си на 21 ноември, като започне наказателна процедура на основание, че прекомерният италиански дълг от над 130% от БВП не намалява, каквото е изискването.


В миналото комисията обикновено изчакваше до крайната дата за публичните финанси през април, преди да предприеме наказателни действия срещу страни от еврозоната. Този път обаче тя може да действа според собствените си икономически прогнози, които ще обяви на 8 ноември и които се очаква да представят далеч не толкова оптимистичен сценарий като предвидения от италианското правителство ръст за 2019 г. - 1.5% от БВП. Оценките за по-нисък растеж биха означавали по-високи дълг и дефицит.


Възможните наказания


Сред мерките, които комисията може да вземе, е да определи срок, който би могъл да е най-рано през февруари, до когато Италия да трябва да предприеме действия за намаляване на дълга си. Ако срокът не бъде спазен, може да последват по-тежки санкции, например глоба от 0.2% от БВП, спиране на милиарди евро от фондове и по-строг фискален мониторинг от страна на Европейската комисия и Европейската централна банка, включващ мисии в Италия, подобни на тези в Гърция.


Ако продължи да не съдейства, Рим може да понесе още по-строги наказания според правилата на ЕС – глоба от до 0.7% от БВП, орязване на милиарди евро заеми от Европейската инвестиционна банка, на които Италия е била един от най-големите бенефициенти през миналата година, и предпазен мониторинг на плановете на Италия да емитира нов дълг.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че няма опасност Италия да напусне еврозоната, защото това би било самоубийствено, но незачитането на бюджетните правила на ЕС от страна на Рим "ще има последици". Попитан какви ще са те, той заяви, че Рим трябва да отговори на въпросите на комисия до средата на ноември "и тогава ще видим".


"Много италианци искат да останат член на ЕС, все по-голям брой италианци освен това ясно подкрепят еврото, защото италианците... забелязват, усещат, знаят, че еврото ги защитава", добави Юнкер.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Весело

  Брей, че страшни тез брюселци!
  Наздраве, Жан-Клод!
  И ... да мезиш, да мезиш ...

 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1285 Весело


  Брюксел може да накаже Италия с орязване на еврофондове заради бюджетния спор
  —цитат от коментар 0 на ЗАГЛАВИЕ


  Да очакваме ли Италия пък да ореже вноската си във фондовете на ЕС?!?

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Кого по-напред да наказват вече, Италия, Полша, Унгария?

 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Голем прас!
  Пък Италия ще извади от Бюджета вноската към ЕС и ще излезе на плюс!
  Тези бюрократи нямат никакви допирни точки със мисленето.

  Всъщност какво следва, ако една държава не плаща вноските си към Бюджета на ЕС? Какви са санкциите - за право на глас ясно, но стига ли се до процедура за изключване?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2160 Разстроено

  нещо тия от Брюксел , не го мерят яицето на гъза си ,преди да го лапнат цяло

  гошо
 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Кого по-напред да наказват вече, Италия, Полша, Унгария?
  —цитат от коментар 3 на gozambo


  Тези от Брюксел са като един ефрейтор от Швейк: положението напълно изпуснато, то той раздава наказания и му обясняват, че няма как да се получи със тези наказания.

  Евробюрократите губят почва под краката си.
  Успяха за 30 години да са на път да ликвидират ЕС - значително по-бързо от учителите си по социализъм и комунизъм от Съветите (последните издържаха близо 50 години след войната - преди това не го броя).

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1720 Любопитно

  Не съм на страната на жабарите, ама защо само от Италия се иска да намали дълга си? Дефицитът влиза в прилични рамки, за разлика от Франция, например.
  На какво правно основание ЕК ще накаже Италия?

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Може. Италия е богата държава, пътищата и жп трасетата им са построени и са хубави. А като имат нужда от нови инфраструктурни обекти може и сами да си ги финансират. Виж при Бойко нещата са по-спешни, трябват нови магистрали и ... абе Бойко е по-на зор.

 9. 9 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Традиционните политически играчи надробиха попарата и сега палячополитици трябва да вадят кестените от огъня. Обещания много пари няма

 10. 10 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#4] от "skara":

  Вноската си в евробюджета Италия не може да ореже , защото тя е дължима по договора за ЕС. Орязването на структурни фондови плащания към Италия могат да бъдат орязани, защото това също е предвидено в законите на еврозоната. Глобите като процент от БВП също. За това няма как Италия да не внася, но има как да бъде наказана, щом не спазва правилата.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  Кого по-напред да наказват вече, Италия, Полша, Унгария?
  —цитат от коментар 3 на gozambo

  Тези от Брюксел са като един ефрейтор от Швейк
  —цитат от коментар 6 на skara


  Общо взето наистина са като фатмашки типаж от Швейк.
  Дуят бузи, махат заплашително с юмруче, но ... те са въздух под налягане.

  И всичките заплахи могат да бъдат реализирани само през Съвета и ЕЦБ, а не от брюселските зелета.

  Прочее ... покрай цялото словоблудство се е прокраднала интересна информация - за заемите на Италия от ЕИБ миналата! година ...
  Дет' вика
  Традиционните политически играчи надробиха попарата ...
  —цитат от коментар 9 на Deinio


 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#4] от "skara":Вноската си в евробюджета Италия не може да ореже , защото тя е дължима по договора за ЕС. Орязването на структурни фондови плащания към Италия могат да бъдат орязани, защото това също е предвидено в законите на еврозоната. Глобите като процент от БВП също. За това няма как Италия да не внася, но има как да бъде наказана, щом не спазва правилата.
  —цитат от коментар 10 на меншевик


  Дължима по договора, нали?
  Е, тогава като откаже да плаща какво следва?
  Италия е нетен платец. Какво ще плашат гаргите откъм Брюксел?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  ... няма как Италия да не внася, но има как да бъде наказана, щом не спазва правилата.
  —цитат от коментар 10 на меншевик

  Сега остава да обясните и как практически ще стане това.
  Имам предвид да си запалят плевника Франсоа, Ханс и останалите, стига на Джузепе да му е зле.
  Щото Италия е в еврото с БВП от 2 трилиона.
  Та това обяснете - как ще "палнат" 2 трилиона, за да ги "дисциплинират".

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  Нищо няма да сторят.
  Преди да накажат Гърция, въобще не я предопредиха. Сринаха я за един път.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  Нищо няма да сторят.Преди да накажат Гърция, въобще не я предопредиха. Сринаха я за един път.
  —цитат от коментар 14 на eti mehter

  Гърция е точно 10 пъти по-малка като икономика в чисто парично изражение.
  Като тегло - даже още по-малка.

  Казано е още от римляните: Quod licet Jovi - non licet bovi!

 16. 16 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  След като искат да мезят от еврофондовете, ще играят по техните правила. А не да ми творят бюджет като за комунисти - с пари, дето ги няма. Популизмът на никого не е помогнал. Виж, фискалната дисциплина - да. В Гърция има положителни резултати.

 17. 17 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#12] от "skara":

  Как си представяш която и да е страна да откаже да плаща дължимата си вноска в бюджета на ЕС?Искам ей така с две думи да ми обрисуваш картинката - излиза примерно Горанов и казва - нема да си плащаме външния дълг щото не ни кефи да даваме кинти на сульо и пульо. То и аз не искам да плащам данъци, но няма как - плащам, защото държавата има средства да ме принуди, нищо, че аз не съм доволен от предоставяните от нея публични услуги.
  Невнасянето на вноската означава на практика излизане от ЕС. Законите се спазват, това е. Само да припомним - Варуфакис и той подскачаше като пърле, Ципрас също - охи мохи и накрая нямаше къде да ходят, изядоха си стоте килограма сол, изядоха и тоягите.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 18. 18 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#12] от "skara":Как си представяш която и да е страна да откаже да плаща дължимата си вноска в бюджета на ЕС?Искам ей така с две думи да ми обрисуваш картинката - излиза примерно Горанов и казва - нема да си плащаме външния дълг щото не ни кефи да даваме кинти на сульо и пульо. То и аз не искам да плащам данъци, но няма как - плащам, защото държавата има средства да ме принуди, нищо, че аз не съм доволен от предоставяните от нея публични услуги. Невнасянето на вноската означава на практика излизане от ЕС. Законите се спазват, това е. Само да припомним - Варуфакис и той подскачаше като пърле, Ципрас също - охи мохи и накрая нямаше къде да ходят, изядоха си стоте килограма сол, изядоха и тоягите.
  —цитат от коментар 17 на меншевик


  Ей тва исках да прочета: невнасянето на практика означава излизане от ЕС.
  За законите - все се намира някой да не ги спази.
  А за Горанов съм сигурен, че ще го каже това! Само още малко да затегнат нещата и да не е възможно да краднат юнашки - чакай и такова изявление.

  пп Въобще не съм против ЕС! Даже съм прекалено доволен, че съм част от ЕС. Но това не означава, че трябва да съм съгласен със всяко малоумие на еврозелките! Някои малоумия преглъщам.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  След като искат да мезят от еврофондовете, ще играят по техните правила. А не да ми творят бюджет като за комунисти - с пари, дето ги няма. Популизмът на никого не е помогнал. Виж, фискалната дисциплина - да. В Гърция има положителни резултати.
  —цитат от коментар 16 на arcanum


  Едно, че Италия е донор към ЕС, и второ:
  Нали гърците щяха да обеднеят и да ги задминем по доходи?
  Въобще не се вижда такова нещо на хоризонта!
  Изпълниха това-онова, малко резнаха доходи и еврозелките си седнаха на трибуквието, защото нещо взе да става много: Гърция, Брекзит, Полша,Унгария, Чехия. Докъде ще я докарат тези? Както е тръгнало - до катастрофа!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Не слагайте Италия заедно с Полша и Унгария.
  При Италия става дума за пари.

  подпис
 21. 21 Профил на Пешу
  Пешу
  Рейтинг: 303 Неутрално

  След като искат да са в ЕС - да спазват правилата на ЕС: без бюджети, които увеличават задлъжнялостта. След като не искат да са в Ес и си дъжат на този бюджет - добре, както са решили. Никой не ги притиска да остават в рамките на съюз, в който не искат.
  В допълнение от мен: този бюджет не изглежда добър и поради друга причина: насочен е към мерки, които е малко вероятно да стимулират икономическия растеж. Те включват пенсии, доходи на граждани и данъчни облекчения за по-богатите, както и амнистия за неплатени данъци.

  Как може да се очаква от икономиката на страна да нарасне от дълг и нисък растеж, ако приеме такъв подход на икономическата политика? В един хипотетичен свят, в който Италия би била свободна от ограниченията на ЕС, страната най-вероятно ще трябва да девалвира валутата си, за да финансира дефицита, с още по-големи отрицателни последици за икономиката. Бюджетът повече прилича на микс от краткосрочни мерки, но не и дългосрочна политика - инфраструктура, образование, модернизация на държавния бюрократичен апарат.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Одобрявам това евентуално решение!

 23. 23 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 10 Весело

  Те май взаимно почнаха да се плашат че ще си режат парите. Ама италианците тоя път почнаха първи и имат предимство
  ЕК съвсем се спихна.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Италия си го заслужава.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Отново на дневен ред крилатата мисъл "ЗА КЪВ ГРЕЗДЕЙ НИ Е ЕС БЕЗ ПАРИТЕ"! Освен всичко останало на Италия ще и трябват още 2-3 млд заради щетите от наводненията. Очевидно в Еврозоната чакат с нетърпения България да стане член и да поеме част от 30-трилионния дълг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK