Братя по оръжие: кои са най-разочароващите държави в ЕС

Виктор Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки

© Reuters

Виктор Орбан и полският премиер Матеуш МоравецкиПрез изминалите две години кои държави членки на ЕС са разочаровали най-много правителството на вашата страна? Европейският съвет за външна политика зададе този въпрос на политици и политически експерти във всички 28 държави членки през пролетта на 2018 г. като ги помоли да изброят до пет страни. Отговорите бяха недвусмислени – Унгария, Великобритания и Полша не са отговорили на очакванията или амбициите на респондентите.


В същото проучване, наречено EU Coalition Explorer, през 2015 г. Полша не бе сред трите най-разочароващи държави, за разлика от Гърция. По онова време във Варшава управляваше либерално-консервативно правителство, а Атина водеше напрегнати разговори за третия пакет финансова помощ.


В рамките на динамиката на проучването (можете да го видите тук) е изключително процентът, измерващ разочарованието на една държава от друга да достигне двуцифрено число.
Когато това се случи, то обикновено отразява наличието на двустранно неразбирателство, като граничния спор между Словения и Хърватия – 33% от дела на разочарованите в Словения е за Хърватия, а 24 на сто от хърватските недоволни гласове са насочени към Словения.
Най-разочароващите държави членки в ЕС през 2018 г. според европейски политически експерти

Най-разочароващите държави членки в ЕС през 2018 г. според европейски политически експерти


Подобен резултат може да се дължи и на разочарование от прекомерното влияние на дадена държава. Германия например получава недоволни гласове между 15 и 19 процента от Унгария, Полша и още четири държави, а Франция получава между 10 и 32 на сто от седем страни, включително Унгария, Полша и Великобритания. Полша е най-разочарованата от Франция държава в ЕС, като чувствата всъщност са взаимни.


Най-разочароващите държави членки в ЕС през 2016 г. според европейски политически експерти

Най-разочароващите държави членки в ЕС през 2016 г. според европейски политически експерти


Унгария събира недоволни гласове между 10 и 25 процента от всички останали страни членки с изключение на Полша (4%) и България (5%). Полша пък е разочаровала между 10 и 25 процента анкетирани в 20 страни и между четири и осем – в други пет. Унгария и Хърватия не са изразили никакво разочарование от Полша.


Великобритания се представя дори още по-зле, като получава разочарование от между 10 и 32 процента в 23 държави членки и между три и шест процента от Литва, Гърция, Унгария и Малта.


На фона на предстоящото излизане не Великобритания от ЕС се очертава Полша и Унгария да останат основните източници на недоволство сред останалите държави членки. Трите страни никога не са били в тесен съюз. Лондон има значително по-силна връзка с Варшава, отколкото с Будапеща. И от проучването личи, че разочарованието от Великобритания е по-често сред полските политици и експерти, отколкото сред унгарските им колеги.


Единни...


Резултатите обаче показват, че Варшава и Будапеща формират едно от най-тесните партньорства в ЕС. По отношение на интензивност на контактите, споделени интереси и отзивчивост полските и унгарските политици и експерти се споменават взаимно по-често от където и да е другаде.


И двете страни имат двойнствено отношение към Германия – търсят контакти с Берлин, но го смятат за неотзивчив и споделящ много малко интереси с тях. Поддържането на връзки с Германия е значително по-важно за Варшава, отколкото за Будапеща. Франция е разочароваща и за Унгария, и за Полша – много малко поляци и унгарци сред анкетираните поставят Париж сред водещите си партньори в ЕС по отношение на интензивност на контактите, споделени интереси или отзивчивост.


Полша и Унгария основно си взаимодействат с другите две страни от Вишеградската четворка – Чехия и Словакия. И четирите членки на групата са съсредоточени една към друга, но в структура две плюс две. Много близките връзки между Будапеща и Варшава могат да се сравнят с тези между Прага и Братислава. Освен това според проучването последните две се опасяват, че могат да бъдат принудени да приемат дневния ред и похода, който Варшава и Будапеща преследват в ЕС. Политиците и експертите от Словакия все още се смятат за ангажирани с по-задълбочената интеграция в ЕС, както и, макар в по-малка степен, техните колеги от Чехия. Едва двама от всички 58 полски и унгарски респонденти казват, че страната им е ангажирана с по-задълбочена европейска интеграция.


... или не съвсем


Понякога обаче двете страни демонстрират липса на самоувереност. Унгарските респонденти са включили двете държави в списъка си със седемте най-влиятелни членки на ЕС, докато полските са включили Унгария, но не и собствената си страна.


В сравнение с колегите си другаде в Европа унгарските и полските репоснденти са силно против установяването на групи между държавите. Те са по-отворени към неформалните ад хок коалиции.


Те се различават и във възгледите си за "повече Европа". Макар да са като цяло скептични за задълбочаването на интеграцията, двете национални групи смятат завършването на единния пазар като проект, към който всички държави членки трябва да се стремят (както и анкетираните в Словакия и Чехия). Те споделят същата позиция и за създаването на обща цифрова политика. Повече поляци обаче смятат, че ЕС се нуждае от обща политика за Русия и Украйна, докато техните унгарски колеги предпочитат националните правителства да определят източната политика. Поляците пък не споделят унгарския ентусиазъм за общи европейска отбрана и политика за гранична охрана.


Връзката между двете страни се пропуква при предпочитанията им за партньори по ключови въпроси. Полша не гледа на Унгария като на важен партньор по нито един от двата си външнополитически приоритета – Русия и енергетиката. В същото време Унгария не вижда Полша като важен съюзник за граничната сигурност и отбраната.


Нужни една на друга


Въпреки различните си приоритети, те се нуждаят една от друга, за да защитават малкото си общи позиции за европейската интеграция и за да се противопоставят на смятаната от тях за нелегитимна намеса на евроинституциите и държавите членки във вътрешната им политика.


Унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на управляващата в Полша "Прави и справедливост" Ярослав Качински биха искали ЕС да бъде общност на суверенни държави, които споделят един общ пазар. Те обаче изглежда не успяват да достигнат до останалата част от ЕС и дори не могат да разчитат на подкрепата на партньорите си от Вишеградската четворка в кампанията срещу Брюксел, а връзките им с останалите страни от ЕС са относително слаби.


Действайки като коалиция на ветото, те могат да блокират традиционния път към задълбочена интеграция, защото без тях не може да де ратифицира промяна в Договора за ЕС. Тяхното "братство" обаче няма да разполага със сила да промени политиката в ЕС в по-широк аспект, освен ако не привлече нови членове или не създаде коалиция на сходно мислещи съюзници.


Повече за проучването и какво показа то за България четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 887 Весело

  Тези държави очакваха,че като излезнат от мизерията на комунизма,
  ще почнат да падат богатства ,но вместо това някакви тумби азиатци ги напъплиха.

 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2319 Неутрално


  Поляците се кланят на Вашингтон, унгарците ( Орбан ) на Кремъл и това отслабва ЕС .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Не се учудвам, че антикомунистическа Полша, с нажежена икономика и просперираща нация е недолюбвана, за разлика от русколюбящата, управлявана от мутри и разяждана от корупция България. Това "проучване-допитване" показва лицемерието на много от днешните европейски политици.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Интересно.....
  Италия и Испания не са разочаровали никого.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Това са диаграми, които според текста показват, от кого са разочаровани Правителствата на отделните държави.
  Това мен слабо ме интересува.
  От кого са разочаровани хората, ще разберете догодина през май месец.

 6. 6 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  ЕС е в криза и за това най-малко са виновни поляците или британците. Реформи са необходими и те трябва да се направят колкото се може по-скоро. Политически съюз е много трудно да се поддържа, да не говорим за една обща, голяма държава на федерален принцип. Липсата на възможност за въздействие върху крадливи правителства, справка България, доказва трудната реализация на централизирания контрол и регулации. По-скоро е необходим свободен митнически и безвизов съюз на нациите, в който биха могли да бъдат осъществявани основополагащите принципи на свободното движение на хора, стоки, капитали и култура.
  В случая не искам да акцентирам на "нации", защото ясно се вижда, че мултинационалните компании, опериращи в днешната глобална икономика не признават граници или нации. Същото важи и за културните влияния, идеи и пр. Когато през 1957 година с Договора от Рим се създава Европейската икономическа общност (ЕИО) или „Общия пазар“ това е един митнически сьюз за свободна търговия.
  При първото разширяване на Общия пазар през 1973 година, Великобритания заедно с Дания и Португалия се присъединяват към сьюза, а регионалната политика на ЕС се разширява и започват да бъдат прехвърляни огромни суми за създаване на работни места и инфраструктура в по-бедните райони. Но с разширяването на Съюза икономическият сьюз постеппенно започва да се превръща в политически. И след 40 и косур години британците, при това с основание, заявиха, че те никога не са декларирали желание да живеят в политически европейски сьюз.
  Това е едната дилема. Едно от възможните решения е преструктуриране на ЕС и връщане към първоначалната идея, намаляване на политизацията за сметка на разщиряване на икономическите платформи. Но Брюксел яростно се въпротивява дорои да се обсъжда подобен вариант.
  Ако се върнем на британците, големият проблем за тях беше, че въпреки недоволството им от все по-голямата политизация на ЕС, на тях не им беше предоставена възможността да обсъждат и гласуват вътре във Великобритания отделните "политики" на Съюза преди ратифицирането им в британския парламент.
  Например, ако на британците беше дадена възможност да гласуват на референдум за или против разширяването на миграционните потоци, може би нямаше да се стигне до сегашната поляризация.
  Пропуснатите възможности са и пропуснати ползи. Каква ще е цената ще видим в близките години. Но за мен е ясно, че реформи в ЕС са необходими, за да няма лоши и добри "братя по оръжие", а и най-вече, за да не се стигне до пълен разпад на това, което беше направено с усилията на няколко поколения европейци.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Унгария и Полша помнят съюзи.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ЕС благодарение на необолшевишката бездарна управляваща пасмина се превърна в ЕССР- Еврабийски Съюз на Социалистическите Републики!!

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#8] от "кокошката":

  Ако това е така , Ти нямаше да словоблутстваш и магазините щяха да са празни.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  От ярки държави чувствата са силни ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Нямам представа как популистите си мислят, че ще работи един съюз на отделни държави - с границите, паспортите, с търговски войни, налагане на мита и подобни спорове за неща, които връщат държавите 100 години назад? Нека да обясни някой как си представя, че ще работи това.

 12. 12 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  Интересно.....Италия и Испания не са разочаровали никого.
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Особено първата (и напоследък). 🇮🇹 😉

  П.П. Ние ПАК изоставаме. Излагация! А (уж) сме били ПУТИНарска республика. 😳

  reductio ad absurdum...
 13. 13 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#6] от "GreenEyes":

  Аман, от тиа флашки/чаршафи. 📝📜
  Дано поне си струва. 😎😏

  reductio ad absurdum...
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Весело

  „Братя по оръжие: кои са най-разочароващите държави в ЕС…“

  На опъки навремето се четеше „Дело“.
  На опъки сега се чете агитпропа на щатните десари и агентите им–
  - http://www.omda.bg/page.php?tittle=Списък_на_журналисти_-_агенти_на_ДС&IDMenu=548&IDArticle=4883
  Това за сведение на „Сабините“. :)

  Дори Дърева заслужава повече внимание щото:
  „Васил Василев – агент, секретен сътрудник, псевдоними „Паскал”, „Бобев”, ДС, ВГУ, отделение „ЧЖ”; ПГУ, отдел IХ; оперативен работник на обществени начала (ОРОН) ДС, ПГУ, отдел 09, отдел 03; 1990 г. - член на предизборния щаб на БСП; 1991-1992 г. - открива безмитни бензиностанции на изходните пътни коридори от България към Турция, Сърбия и Румъния с разрешение на Ив. Костов – финансов министър на СДС в правителството на Ф. Димитров; 1992 г. - официален вносител на „Пежо”; 1996 г. - приватизатор на хладилния завод „Мраз”; 1996 г. - финансира кампанията на П. Стоянов за президентските избори; 1998 г. -представител на марките Cariter, Bvlgari, Chaumet, IWC и Montblanc; 1999-2003 г. - участва в програмата „Петрол срещу храни” със съдружник Асен Агов, когато са изтъргувани над 7 млн. барела петрол; 2000-2005 г. - основател и първи председател на Съюза на работодателите“
  http://epicenter.bg/article/Velislava-Dareva--Za-nashiya-dom--za-nashata-DUMA/166082/11/33

  Плевнелиев, стандартно точен:
  „Плевнелиев: Медиите ни са завладени с парите от Цанков камък
  Шефът на новините по най-гледаната телевизия се определя от златната акция на г-н Красимир Гергов, казал ексамерикански посланик на бившия ни президент…“
  https://fakti.bg/bulgaria/336566-plevneliev-mediite-ni-sa-zavladeni-s-parite-ot-cankov-kamak

 15. 15 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Нормално източноевропейските тарикати да са начело на този списък. Великобритания е там пак заради източноевропейците, които наводниха Великобритания и накараха местните хора да гласуват за Брекзит.

 16. 16 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Поляците се кланят на Вашингтон, унгарците ( Орбан ) на Кремъл и това отслабва ЕС .
  —цитат от коментар 2 на niksan1


  Сега задунайските форумци ще почнат да ни обясняват, как все пак е много по-добре да сме в Брикса на хранилка с кореноплодни от Россия, отколкото да сме в прогнилия гейски ЕС. Няма да чуеш и една конструктивна дума, какво трябва да се направи, за да живеем по-добре в европейския ни дом. Точно затова ЕС трябва да се реформира, за да се чувстваме още по-добре в собствения си дом и за да неутрализираме путинодните радости и щения. В този смисъл, добрата новина е, че първата приятелка на Путин в Европа - Меркел си отива. Бавен и мъчителен процес, но се надявам да е с успешен край. Лечението на либералболшевизма ще бъде болезнено, но накрая всичко ще си дойде на мястото. И най-важното България ще има полза от него.

 17. 17 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  А дека е ОстеРАЙХа?! 🇦🇹🤔

  reductio ad absurdum...
 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  Разбира се,си писал глупости,Никсане...

 19. 19 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  Разочароващи за кого Дневник, освен за Америка за България и подобните и циреи?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Най-разочароващи са ми на мен Германия и Франция в комплект с брюкселските зелки.
  Ей, ням атакива наглеци - изгониха Великобритания - една от най-мощните държави в света, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Италия са наежени, дори раболепна България се опъва и пак продължават нагло да се напъват да пробутват скапаните си идеологеми.
  Само Белгия забрани коледните базари, всички останали са настръхнали.
  И пак продължават с опитите си да налагат абсурдните си виждания.
  Германия, Франция и Белгия ще останат в историята като заличителите на ЕС, заличили ЕС, жертвали го заради чужди хора, от чужда култура, тоест с липса на каквато и да било култура.

  Да заличиш нещо свое и много важно, да пренебрегнеш сънародници и приятели за да угодничиш пред чужди и враждебни хора - е няма такъв абсурд и такава гобелна мания.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Весело

  До коментар [#12] от "fje35574291":

  Пич, направо се преселвай в родната си матушка. Аз обаче гарантирам, със 100,000 омразни зелени гущери, че ти не списваш от там. Е, отдавна е ясно, че вие задунайците сте най-големите лицемери и любители на зелените знаци. Няма да се учудя, ако списваш от меката на антибългарските комуняги - Австрия. Навремето един форумен комунистически тарикат като теб боби 1945, чистосърдечно си призна, че е забегнал с няколкостотин хиляди откраднати доларчета във Виена и доста добре си я кара там. И пак да ти напомня, ЕС и САЩ няма да се разпаднат, тук и там нещо ще се чукне и поочука, но няма да дочакате нощните си мечти. След Путин (който ще довърши матушката) ще ви остане една Северна Корея и Венецуела. Само не ми споменавай Котай, щото ще ти се изсмеят и малките деца.

 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  Унгария и Полша помнят съюзи.
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Да нямаш предвид предвид империите Австро-Унгария и Русия? 🤔😏

  reductio ad absurdum...
 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Мен ме разочароват анонимните експерти и политици.

 24. 24 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  На този етап ЕС не може да предостави надеждна /военна/ защита в случай на кризисна ситуация с източния съсед на Полша. НАТО изглежда доста по-различно от това, което беше преди разпадането на СССР. Остават единствено САЩ. За мен е напълно обясним стремежът на Полша да осигури надеждна защита на своя суверенитет в лицето на агресивен, коварен противник до нейната граница. Историята го доказва. За Унгария не коментирам, тъй като намирам казаното от Вас за несъстоятелно. Свидетели сме на какви ли реверанси в политиката.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  Интересно би било една по - различно базирана статистика с въпроси: например коя държава е най - успешната в ЕС и с какво за останалите ? Кои са добрите примери в ЕС, които останалите страни - членки биха искали да последват като модел или цялостна обществено - политическа визия ! Дали след годините си членство в ЕС, ние българите успяхме да променим обществото си в по- справедливо и благоденстващо такова ? Бихме ли посочили държавата си като добър пример в нещо ?

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Интересно. След публикуване на някое изследване , вместо да има стремеж за корекция , всеки го пречупва според разбирането си. Ами нали за да поръча някой изследване то му е било необходимо за да разбере настроенията на други и ако възможно да се съобрази.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Всъщност проблемът е, че целият бълвоч, който се изсипва след всяка новина за ЕС, в комбинация с кражбата на всяко евроцентче от властта носи значителен упех в хибридната война.
  Одобрениието на ЕС у нас спадна с около 10% само за няколко години т.е. троловете печелят

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dexx":

  Да. Точно така. Вербална агресия , като част от хибридна атака.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":

  Той да беше само той! В този форум е пълно с русоробски лицемери, които го подпират на Путя всеки ден, само че не от Мухонасранск, а от Щутгарт, Виена, Мюнхен, Лондон, Торонто, Оклахома, че дори и от Калифорния! Не вярвам да е за пари, честно казано. По ми се струва някаква форма на биполярно разстройство с шизофрения.

  В отпуск съм
 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#12] от "fje35574291":Пич, направо се преселвай в родната си матушка. Аз обаче гарантирам, със 100,000 омразни зелени гущери, че ти не списваш от там
  —цитат от коментар 21 на GreenEyes


  Печелиш, задочно! Няма как да пиша оттам, като още не съм се преселил?!? Каруцата ли е пред коня, или наоборот? 🐎😉😏

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Това е показател за високото ниво на политическа педерастия в Европейските политически кръгове.

 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#21] от "GreenEyes":

  П.П. Прав си за Австрия/Виена. Те бяха центъра на далаверата, след избухването на Демокрацията. Бяха нещо като чейндж бюро. 💲♻️✅

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":Той да беше само той! В този форум е пълно с русоробски лицемери, които го подпират на Путя всеки ден, само че не от Мухонасранск, а от Щутгарт, Виена, Мюнхен, Лондон, Торонто, Оклахома, че дори и от Калифорния! Не вярвам да е за пари, честно казано. По ми се струва някаква форма на биполярно разстройство с шизофрения.
  —цитат от коментар 29 на Пийчи Мочи


  Темата е много хранителна за форумците с руско самосъзнание. Няма и да чуеш дума за прелестите на севроизточното блато, нито дума за парите наливани от ЕС в посткомунистическа България. Което прави още по-належащо реформирането на ЕС, иначе храним Путя и неговите слуги в България. Това, което става сега е, че лекуваме маларията с маларийни комари. ЕС дава пари на България, поне половината от тях отиват в джобовете на българските олигарси и подчинените им политици, съдии, кметове и пр., които пък от своя страна правят бизнес с руски олигарси. Кач 22, или с други думи кауза пердута за демокрацията и просперитета на българите. Между другото, ако пресметнем кражбите (милиарди евро) пак остават някакви европейски трохи за средностатисическия българин. Но не достатъчно, затова сме и на опашката на Европа. Всички страни, закачени по някакъв начин, да не говорим за модел, с руската олигархична система се клатушкат на края на всякакви класации.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  Написах горното, защото разочарованието и недоволството са лесно нещо - с лекота можем да посочим много държави в ЕС, от които сме недоволни в един или друг аспект - Англия с Брекзит, Германия с политиката и по отношение на мигрантите...., но покрай разочарованията си ние като че ли забравяме, че трябва да вървим и се развиваме в избрана посока, така че да бъдем по - успяла и просперираща нация. Смятам, че всички бихме били по - доволни, ако икономиката ни би била по - близко до немския модел, където олигарси и престъпни структури имат най - малко място и толеранс в управлението, за разлика от нас в момента, французите показват един по - справедлив социален модел, запазващ в себе си високия стандарт на живот, но на приемлива цена и т.н. - списъкът може да се продължи от всеки един от нас. Важното е да посочим и цялостната си визия за ЕС - не да казваме колко е зле и че не сме доволни, а какво да поставим за водещ критерий за напред, как да постигнем промяна, Европа на какво търсим. Мисля, че това са актуалните въпроси днес !

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#33] от "GreenEyes":

  От русофили , няма как да очакваш да станат Европейци. Ушанките им пречат!

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Не се учудвам, че антикомунистическа Полша, с нажежена икономика и просперираща нация е недолюбвана, за разлика от русколюбящата, управлявана от мутри и разяждана от корупция България. Това "проучване-допитване" показва лицемерието на много от днешните европейски политици.
  —цитат от коментар 3 на GreenEyes


  +++++++++++

 37. 37 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Весело

  До коментар [#21] от "GreenEyes":П.П. Прав си за Австрия/Виена. Те бяха центъра на далаверата, след избухването на Демокрацията. Бяха нещо като чейндж бюро. 💲♻️✅
  —цитат от коментар 32 на fje35574291


  За теб и вашите другари далаверата определено беше там.. Обикновено избягвам да влизам в контакт с хора с руско самосъзнание, ама тази нощ не ми се спи, та направих изключение, да не говорим че си един от форумните задунайски "интелигенти". Нещо като Дърева на фона на Иво Христов.

 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Любопитно

  Най-разочароващи са ми на мен Германия и Франция в комплект с брюкселските зелки.Ей, ням атакива наглеци - изгониха Великобритания - една от най-мощните държави в света, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Италия са наежени, дори раболепна България се опъва и пак продължават нагло да се напъват да пробутват скапаните си идеологеми.Само Белгия забрани коледните базари, всички останали са настръхнали.И пак продължават с опитите си да налагат абсурдните си виждания.Германия, Франция и Белгия ще останат в историята като заличителите на ЕС, заличили ЕС, жертвали го заради чужди хора, от чужда култура, тоест с липса на каквато и да било култура.Да заличиш нещо свое и много важно, да пренебрегнеш сънародници и приятели за да угодничиш пред чужди и враждебни хора - е няма такъв абсурд и такава гобелна мания.
  —цитат от коментар 20 на Ian Smith


  Уау!?! Чета и не вярвам на очите си. Някой путинар да не ти хайджакнал акаунта? 😵😯😁

  П.П. Аз пък съм разочарован от сирийското СДС и техните началници! 😢 Сега пък позволили на "бойците от ИДИЛ да се укрепят на голям участък на сирийско-иракската граница":
  http://bit.ly/2yNUE3f

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  "Европейският съвет за външна политика зададе този въпрос на политици и политически експерти във всички 28 държави членки през пролетта на 2018 г. като ги помоли да изброят до пет страни. ..."

  - Срещу това проучване стои социология в съответните държави - http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2018/political-landscape-developments/voting_intentions_sept2018.pdf

  Според него в Унгария /стр. 32/ Фидес - 54%, Йоббик - 15%, Социалисти и Зелени - 12.5%.
  Според него в Полша /стр. 40/ "Право и справедливост" - 42.03%, "Гражданска коалиция" - 23.82%
  Според него у нас /стр. 7/ ГЕРБ - 36.14%, БСП - 29.36%, ДПС - 15.3%, ОПП - 17.35%

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  "В същото проучване, наречено EU Coalition Explorer....."

  Не става ясно кой прави и кой поръчва подобни "проучвания", но ми се струва , че те са елемент от хибридната война , която Путин води срещу ЕС.
  Проучват се "разочарования" в ЕС. Чрез подобни "проучвания" се внушават недоверия между страните от ЕС и като най-разочароващи се посочват страни като Полша, която единствена от бившите социалистически страни извършва реална декомунизация и се противопоставя на Путиновата агресия да анексира и окупира чужди земи.
  Фактът, че в това "проучвани" мафиотска България, която става все по-обвързана с Путиновия режим не е разочароваща страна, също е много показателен.
  Дневник дава гласност на подобни хибридки , за да даде повод на многобройните руски тролове да се изявяват.

 41. 41 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Любопитно

  "Разочароващи държави" за кого?
  Явно не и за народите в тази държави, защото те продължават да избират този път!

 42. 42 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  "В същото проучване, наречено EU Coalition Explorer....."Не става ясно кой прави и кой поръчва подобни "проучвания", но ми се струва , че те са елемент от хибридната война , която Путин води срещу ЕС.Проучват се "разочарования" в ЕС. Чрез подобни "проучвания" се внушават недоверия между страните от ЕС и като най-разочароващи се посочват страни като Полша, която единствена от бившите социалистически страни извършва реална декомунизация и се противопоставя на Путиновата агресия да анексира и окупира чужди земи.Фактът, че в това "проучвани" мафиотска България, която става все по-обвързана с Путиновия режим не е разочароваща страна, също е много показателен.Дневник дава гласност на подобни хибридки , за да даде повод на многобройните руски тролове да се изявяват.
  —цитат от коментар 40 на tacheaux


  Няма как да не се съглася с теб. В последните 1-2 години Дневник наистина работи за антибългарските комунисти. Казвам антибългарските комунисти, защото тази медия не прескача повече от нашите граници, най-много българите в чужбина. Това, което се случва, обаче, е много тревожно, защото давайки храна на неомарксистите медията дава възможност за нахлуването на хиляди хибридки във форумите на Икономедия. Критиката срещу най-проспериращата, при това очевидно антикомунистическа страна като Полша, която периодично се появява по страниците на медията е много обезпокояващ факт. Аз живея далече от Европа, но като българин и съответно европеец се вълнувам от събитията в България и Европа. Атаките срещу стълбове на Европа като Полша от страна на медията не й прави чест, но аз се надявам, че това е временно явление.

 43. 43 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  "Най-разочароващи са ми на мен Германия и Франция в комплект с брюкселските зелки.
  Ей, ням атакива наглеци - изгониха Великобритания"

  Престанете с лъжите и фалшивите новини. Източноевропейците изгонихте Великобритания.

  Lord Ashcroft's election day poll of 12,369 voters also discovered that 'One third (33%) [of leave voters] said the main reason was that leaving "offered the best chance for the UK to regain control over immigration and its own borders."'

  Immediately prior to the referendum, data from Ipsos-Mori showed that immigration/migration was the most cited issue when Britons were asked 'What do you see as the most/other important issue facing Britain today?', with 48% of respondents mentioning it when surveyed.[9]

  In the decade before the Brexit referendum there was a significant increase in migration from EU countries, as outlined by the Migration Observatory:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_vote_in_favour_of_Brexit

  Егати наглеците. Не само, че изгонихте Великобритания, но и сега лъжете и обвиняване други за това. Британците в прав текст си казват защо са гласували за Брекзит - заради милионите от ЕС(разбирай Източна Европа), които наводниха Великобритания. Единствената грешка на Брюксел, Германия и Франция е, че трябваше да ви отрежат вас, крадците на еврофандове и парите на западноевропейските данъкоплатци и да запазят Великобритания - важен член и нетен донор на ЕС.

 44. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  Тия " наглеци " са създателите на съюза. Великобритания се присъедини защото знаеха че без общия пазар нямаше да се измъкнат от кризата в която бяха, а и тогавашните английски политици бяха на светлинни години от сегашните типове. Имаха и тайното намерение да саботират по нататъшната интеграция на континентална Европа. Единствения минус от излизането на Великобритания от ЕС е поради големите и възможности в отбрана и сигурност, но там едва ли ще има пълна изолация защото би трябвало да имат инстинкт за самосъхранение.

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Питали са равителствата. А ако бяха питали народите?

  И после, правителствата постепенно се сменят, нали?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  Всъщност проблемът е, че целият бълвоч, който се изсипва след всяка новина за ЕС, в комбинация с кражбата на всяко евроцентче от властта носи значителен упех в хибридната война.Одобрениието на ЕС у нас спадна с около 10% само за няколко години т.е. троловете печелят
  —цитат от коментар 27 на Dexx


  Боли ли? Всъщност проблемът е, че първо вярвате в химери, самонавивате се, а после сте разочаровани, че (не) се е "случило" обратно на това, което сте си мислили.

  Сори! 😳☹️🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Весело

  Интересно.....Италия и Испания не са разочаровали никого.
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Но са очаровали милиони!!! Прекрасни страни!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  "...но ми се струва , че те са елемент от хибридната война , която Путин води срещу ЕС.Проучват се "разочарования" в ЕС. Чрез подобни "проучвания" се внушават недоверия между страните от ЕС и като най-разочароващи се посочват страни като Полша, която единствена от бившите социалистически страни извършва реална декомунизация и се противопоставя на Путиновата агресия да анексира и окупира чужди земи.Фактът, че в това "проучвани" мафиотска България, която става все по-обвързана с Путиновия режим не е разочароваща страна, също е много показателен.Дневник дава гласност на подобни хибридки , за да даде повод на многобройните руски тролове да се изявяват.
  —цитат от коментар 40 на tacheaux


  Поздрави, макар че едва на 40- я коментар се досетихте, за какво става въпрос, и (правилно) посочихте главния виновник, за настоящите несгоди на клета Европа. 👍

  reductio ad absurdum...
 49. 49 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  "В същото проучване, наречено EU Coalition Explorer....."Не става ясно кой прави и кой поръчва подобни "проучвания", но ми се струва , че те са елемент от хибридната война , която Путин води срещу ЕС...
  —цитат от коментар 40 на tacheaux  До коментар [#40] от "tacheaux":

  От изследването - https://www.ecfr.eu/page/ECFR269_EU_COALITION_EXPLORER_2018_V1.0.pdf

  Информация за респондентите - от България - най-много, 36.
  Професионални позиции НПО-43%, правителствена администрация от ВСИЧКИ нива - 37%...

 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#46] от "fje35574291":

  Вас ви били повече! Няма империя , разкъсана е . България е в НАТО и ЕС. Колкото и да страдате това няма да се промени.Обеднявате което е хубаво.Вече има хора които открито декларират Русофобство а това е начало на обединение. Живота ще ви маргинализира което е хубаво. Децата ви учат Английски а не руски , което ви изяжда от вътре. Заслужили сте си го!

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#42] от "GreenEyes":

  Викаш- грешен подбор на фейк нууз? 📰

  Е, всеки си има приоритети, нали? 😁

  reductio ad absurdum...
 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  Абе стига с тези тъпотии най-разочароващото е ЕС са брюкселските корпократи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най-разочароващите държави според някакви анонимни "European policy professionals". Само фактът, че ние сме толкова надолу в тази псевдо класация, показва как ако си траеш и раболепничиш пред големците, получаваш високи оценки и "професионалистите" не са разочаровани от теб.

 54. 54 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 446 Неутрално

  просто някои страни не искаме мигранти, не ги приемайте и ще се успокоят нещата.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Всички, които някога са били под съветска окупация, а сега членове на ЕС, са разочарование за нормалните държави. Много време ще мине, докато поправим промитите си мозъци.

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  уникална "дискусия" се е заформила . някакъв "американец" рОден демократ и безспорно милионер раздава квалификация на българи с какво самосъзнание били и разселва по стар комунистически обичай. успех в спонтанно възникнали коментари с по 500 думи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4290 Весело

  Извадихме огромен късмет с приемането ни в ЕС без да сме готови за това, сега щяхме да се редим на опашки пред посолствата но лошото бърже се забравя а човек свиква бърже с хубавото и го има за свое неотменно право!

  klimentm
 58. 58 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Любопитно

  Интересно би било една по - различно базирана статистика с въпроси: например коя държава е най - успешната в ЕС и с какво за останалите ? Кои са добрите примери в ЕС, които останалите страни - членки биха искали да последват като модел или цялостна обществено - политическа визия ! Дали след годините си членство в ЕС, ние българите успяхме да променим обществото си в по- справедливо и благоденстващо такова ? Бихме ли посочили държавата си като добър пример в нещо ?
  —цитат от коментар 25 на samoedin


  Хубави въпроси задаваш, ама се изяснявай в/по какво "най- успешната"? Като икономика, стандарт на живот, свобода(както и да се разбира това), социална политика...?

  Бихме посочили БГ като шоукейс на демокрацията, отличникът на капитализЪма. Плосък данък(10%), "успешна" приватизация...довършете сами.

  reductio ad absurdum...
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4290 Весело

  До коментар [#58] от "fje35574291":

  Притеснява ли те капитализма? Мръсна дума, нали?!

  klimentm
 60. 60 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 653 Весело

  До коментар [#54] от "Alex Prime":

  просто някои страни не искаме мигранти, не ги приемайте и ще се успокоят нещата.
  —цитат от коментар 54 на Alex Prime

  Е те и мигрантите не искат да остават в някои страни (включително и в България и Унгария).
  Тая дъвка с мигрантите Орбан и Салвини я ползват, за да отклоняват вниманието от други неща. И при нас е същото: докато вие се тръшкате, че мигрантите ще ви сменят генотипа, Джи Пи Груп усвоява 600 мил. евро от ЕС

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 61. 61 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Най-разочароващите държави според някакви анонимни "European policy professionals". Само фактът, че ние сме толкова надолу в тази псевдо класация, показва как ако си траеш и раболепничиш пред големците, получаваш високи оценки и "професионалистите" не са разочаровани от теб.
  —цитат от коментар 53 на yannart  До коментар [#53] от "yannart":

  Фактът, че сме толкова надолу се дължи на това, че от нас никой нищо не очаква, което е жалко. Но след толкова години управление на БСП/ГЕРБ/БСП/ГЕРБ- толкова

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 62. 62 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 348 Любопитно

  Я се загледайте кои са давали отговорите на анкетата. Политици и политически експерти. Имате ли съмнения, че са били подбрани правилните прогресивни хора? Тия дето правят либералните политики какво очаквате да кажат?

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#58] от "fje35574291":Притеснява ли те капитализма? Мръсна дума, нали?!
  —цитат от коментар 59 на klimentm


  Капитализмът е икономическата основа на демокрацията. За другите системи не ми се говори.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "..на политици и политически експерти.."
  ХАхахахаха, добре. Хайде да питат всички и тогава да се правят гръмки заявления.

 65. 65 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Да защитаваш нацията си днешно време в либералният свят на усмивки и прегръдки си много много лош

 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2348 Весело

  Една класация, която не водим.

 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4290 Весело

  До коментар [#63] от "zyb18561487":

  Абсолютно и безспорно!!

  klimentm
 68. 68 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Много ми стават оротивни либералите, сега пак гледам CNN колко дъното търкат чак до Обонго стигнсли да им прави кампанията... И някви песни, усмивки, колко е яко уаааууу всичкоо дааа НИЕ СМЕ ЯКИ супер е, забавляваме се... А Доню..лошшшш ма лошш

  Тъй коня от дерето няма да извадим драги усмихнати и яки либерали

 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3369 Весело

  До коментар [#16] от "GreenEyes":Лечението на либералболшевизма
  ...>> Хареса ми този оксиМорон.:)

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3369 Весело


  До коментар [#50] от "КА2":..Децата ви учат Английски а не руски , което ви изяжда от вътре.
  ...>> Не знам кой какво го яде, но дъщеря ми перфектно знае руски, английски и испански. Френски и японски...долу горе. Виж, внучката засега говори наистина само английски, ама като бащата е широко скроен либерален американец от Калифорния.

 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9696 Неутрално

  Поне не сме в "челните редици" .

 72. 72 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3485 Разстроено

  До коментар [#42] от "GreenEyes":

  Критиката към Полша и Унгария няма нищо общо с някакви несъществуваши неомарскистки или други измислени идеологии. Критиката към тези държави идват от ЕС и са по конкренти нарушения.
  А Дневник е една от малкото независими медии която ако подкрепя някого, това е разпокъсаната дясна опозиция с лидери като Христо Иванов или наш Кирчо, а не неокомунистически структури като ГЕРБ, които са първи ортаци с БСП и ДПС, но някои ги броят за антикомунисти. Но плюйте Дневник, като останат Дума, Сега, Блиц и още няколко подобни издания, дано сте доволни.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 73. 73 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  докато Юнкер се кланя само на бармана...

 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Опитах се да прочета внимателно статията и ме блъсна глава. Ето такива проучвания и заплетени коментари правят в еврейската либерална медия, уж за дезинформация и пропаганда, но накрая става така, че самите либерали и глобалисти се оплитат в тях и заживяват в някаква паралелна реалност, в някакъв друг свят. И затова губят политическата битка, защото сами лишават себе си от здрав разум.

 75. 75 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Време е да се роди новия ЕС на скорости/ядра и кой от къде е !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Разочароващи за кого? Ако аз съм разочарована от разочарованите, съм очарована от разочароващите!

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 385 Разстроено

  До коментар [#29] от "Пийчи Мочи":

  "... че дори и от Калифорния"

  Напълно си прав - има такива, за най-голямо съжаление. А като ги попиташ "а защо тогава си тука?" мънкат и отговарят така, че човек не може да да разбере какво точно казват. Обаче те си вярват.

 78. 78 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  "Изгонили" Великобритания???
  Доколкото си спомням британците сами си глаусваха излизането, понеже ЕС им каза, че членството не е меню в ресторант, от което да си избираш, което ти е кеф, а останалите да си поделят несгодите. Сега хленчат, ама умря Марко.
  След Брекзит пък първи напусна кораба най-големият викач против ЕС-Найджъл Фараж с думите, че си "свършил работата". Това се казва отговорност!

  Сега тия , на които някои се възхищават, Полша и Унгария, се пробват същото-облагите и фондовете на ЕС ги приемаме с охота, но като трябва да спазваме общите правила-ми Не, благодаря! Айде, нема нужда! Другите да не са по-прости??? Ми като не им изнася и им е "нахлузен" едва ли не насила ЕС, прав им път-Унгарекзит и Полекзит и точка!

 79. 79 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България, Гърция, Унгария, Полша, Италия...

 80. 80 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално
 81. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#72] от "vesolr":

  Критиката към Полша и неодобрението ми към такова лицемерство на Брюксел е главното в коментарите ми. Това, че не одобрявам специално и тази линия на поведение спрямо Полша от страна на вестника не означава "оплюване", а критика по един определен въпрос. А това, че във форумите на медията нахлуха стотици хибридки е факт дори и за левичарите. Въобще не се интересувам от мнението ти, казал съм ти го хиляди пъти в този форум, но ти продължаваш да се лепиш за мен. Рано или късно тази твоя обцесия ще бъде прекратена, предупреждавам те.

 82. 82 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Колеги тук обясняват за великия икономически растеж на Полша.
  1) Един милион поляци живеят в Англия--най-вече те са отговорни за Брекзит, в този смисъл. Т.е. полската икономика, както и румънската и балтийската и нашата "изнася" своите безработни.
  2) Около половината от инфраструктурните и социалните инвестиции и в Полша и в Унгария са от еврофондове
  3) дори "врящи и кипящи", вишеградците са си на нивото на Хърватия, Словения, Португалия, и Гърция https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage

  Т.е. "великата икономическа победа" на Качински и Орбан е че не просраха стандартното ниво на държавите си. Това, естествено, не е за подценяване, защото примери за пълно просиране на своя потенциал изобилстват в източна Европа--и Украйна дето можеше да стане източно европейска Италия, и Сърбия, която потенциално е минимум една южна Чехия, и Молдова и Грузия и Молдова, дето трябва да са едни Словенийки или поне Черногорийки, ама не получаетса.

  Въпреки това, не е зле да се помни че "титаничният икономически гений" на полските и унгарските управници е да ползват адекватно структурите на ЕС: да изнасят своят безработица в чужбина, да усвояват добре еврофондове, и да продават своята продукция на преференциални цени.
  И всичко това се случва не ПОРАДИ техните психопатии относно как Гюлен е виновен за всичко а рептилиите дебнат, а ВЪПРЕКИ това, защото всички други със същите "велики икономически постижения" (Хърватия, Словакия, Словения, Чехия, Гърция, Португалия, и т.н.) нямат нужда да лепят навсякъде плакати как Троцки саботира петилетката.
  И когато някой "родолюбец" разсъждава как България също да използва на 100% икономическите възможности давани от членството в ЕС, има два избора:
  1) да иска икономическите и институционалните механизми да станат поне толкова адекватни колкото в Португалия,
  2) да иска да почнем с униформички и факлени шествия да горим чучела на враговете на нацията
  ...И дебилите наистина смятат че вариант 2) отговаря за икономически ръст. А като ги питаш ми що същия този фактор не превърна Русия и Турция във водещи икономически сили, почват да пръскат слюнки как това въобще не е същото, техните факлени шествия са неправилни, а нашите ще са правилни, и който не го разбира е лакей на империалистите и дядо му е комунист който е откраднал палто.

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 526 Неутрално

  *Молдова и Грузия и Молдова* трябваше да е "Молдова и Грузия и Македония".

 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1421 Весело

  Интересно защо точно под тази статия се е отприщила логореята на някои форумци!

  Това, за което се говори е моментан снимка. След 1 година шампион ще са Италия и Германия. Само да спомена, че Дойчебанк има балансово число 4 пъти по голямо от БВП на ЕС, а акциите им се сриват със скоростта, с която се сриваха тези на Лемън Брадърс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  До коментар [#81] от "GreenEyes":

  Не може всички да са на твоето мнение. Ти неодобряваш какво написал някой си - потребител или издание. Е, нормално е пък други да не са съгласни какво си написал ти. Само недей да “предупреждаваш”, със заплахи не се компенсира липса на аргументи. Тук има свободна обмяна на мнения, включително твоите и моите. А Полша и Унгария не са свещени крави, че да не бъдат критикувани. Напоследък се напълни с разни хибридки хвалещи Орбан дори когато той действа по путински и задушава всяка опозиция. В България не е много по-различно - истинската опозиция е раздробена и натикана в ъгъла, а проруските партии си разиграват коня.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  До коментар [#82] от "patilanskomeze":

  +++
  Поздравления за саркастичното обобщение в какво се състои икономическия “гений” на Орбан и Качински. Плашенето с външна заплаха работи, но до време. Като е толкова лош ЕС да идат в ЕАС при “третия Рим”, щом имигрантите и Сорос са им главния проблем.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Западноевропейски Национал Популист":

  Случайно да си чувал, че почти всеки емигрант от Африка и Азия влязал в някоя европейска страна реалната му цел е Великобритания?! А, че точно франсетата много учтиво ги насочват и подтикват е добре известен факт! Този проблем е много преди България да се присъедини към ЕС! Знам от първа ръка, от англичани които имат къщи в Южна Франция и всяко лято са там. Отделноа Брексит се проведе в разгара на бежанската криза която Меркел предизвика, плюс някой друг терористичен акт на ИД... Аз бях там по това време и ми направи впечатление, че нямаше и ден без Меркел да е в главните новини по тв и на първите страници по вестниците. Не че източноевропейците също не са фактор, но според мен някъде около 15%. Осведоми се първо преди да правиш генерални изводи и крайни нападки.

 88. 88 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "debruckere":

  "Доколкото си спомням британците сами си глаусваха излизането, понеже ЕС им каза, че членството не е меню в ресторант, от което да си избираш, което ти е кеф"

  Членството не е и да поканиш 5+ милиона души от страни потенциални износители на Тероризъм - Африка, Афганистан, Ирак, Сирия и тн., по времето когато Ислямска Държава е обявила война на Цивилизацията и да размахваш пръст на всеки който не е съгласен. Всички тези "бежанци" поназнайват английски, а не немски и главната им цел е Великобритания! Няма как да игнорираш с високомерие мнението и притесненията на водеща Европейска и Световна икономика и да чакаш да ти играе послушно по свирката. Така, че нещата не са само черно и бяло, а съществуват и доста нюанси на сивото...

 89. 89 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "debruckere":

  "Сега тия , на които някои се възхищават, Полша и Унгария, се пробват същото-облагите и фондовете на ЕС ги приемаме с охота, но като трябва да спазваме общите правила-ми Не, благодаря! Айде, нема нужда! Другите да не са по-прости??? Ми като не им изнася и им е "нахлузен" едва ли не насила ЕС, прав им път-Унгарекзит и Полекзит и точка!"

  Меркел защо не се допита първо до Полша, Унгария, Великобритания и останалите преди да отправя покани на милиони хора от коренно различна от Европейските ценности и култура региони?! Взема се едностранно решение и после се налага от позицията на по силния върху останалите. Е не, Благодаря! Пак казвам, не може да се държиш така със страна като Великобритания, дори и с по малките Унгария, Полша да не кажа и Италия и да очакваш всичко да е наред. ЕС все още може да задържи Обединеното Кралство ако поиска, стига да заяви, че ще извърши реформи по проблемните теми, като това може да бъде предпоставка за нов референдум. Въпреки, че с този нов Договор, Великобритания фактически получава почти всичко което искаше, а неизменно сега ще последват и други такива желаещи. Верижната реакция е на път да започне ако ЕС не вземат незабавни мерки. Размахваме на пръсти и заплахи няма да помогнат, а напротив!

 90. 90 Профил на Oniq S Koniq
  Oniq S Koniq
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Те Италия и Испания са на почивка не можеш да ги занимаваш в момента :)

  Omnis distaedere pecunia nunquam!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK