Кризата с жилищата в Германия подхранва черен пазар за търсещите дом бежанци

Кризата с жилищата в Германия подхранва черен пазар за търсещите дом бежанци

© ReutersФирас заменил гражданската война в Сирия с хаотичен бежански лагер в Германия. Сега иска дом. От януари 2016 г. 28-годишният висшист е живял в три различни бежански лагера в Бавария и вече е изтощен от продължаващия шум в тях, разказва "Ройтерс".


"Не мога да спя, не мога да уча, алармата за пожар се изключва поне два пъти на седмица посред нощ", казва Фирас.


Той е жертва на острия недостиг на жилища в Мюнхен, който бе усложнен от притока на мигранти от Германия и чужбина, създал черен пазар при наемите. Кризата освен това затрудни интеграцията на много новопристигнали в страната, където имиграцията е гореща политическа тема.
След като избягали от войната в Сирия, Фирас и съпругата му искали да започнат наново живота си, като се преместят в нов апартамент. Макар да е отговорила на повече от 100 обяви за апартаменти в интернет, двойката все още не е намерила място, където да живее.


"За да си намериш апартамент в Мюнхен, трябва да познаваш някой германец или да дадеш пари на черния пазар", казва Фирас и допълва: "Нямам пари и не познавам никого."


Той е един от 280-те хиляди, които са се регистрирали като търсещи убежище в германската Агенция за мигрантите и бежанците през 2016 г. Когато хората получат бежански статут, местните центрове за заетост обикновено плащат наема им, докато те си намерят работа. Има обаче лимит за парите, а конкуренцията за евтини жилища е ожесточена. Активисти се опасяват, че недостигът пречи на интеграцията на бежанците.


Според доклад на Дойче банк, макар да има липса на апартаменти в големите градове в страната, Мюнхен е най-скъпият, отчасти и заради почти пълната липса на свободни имоти. Високите разходи за сградите и строгите регулации затрудняват строителството. Населението на града обаче расте на фона на притока на хора от други части на страната и от чужбина.


От общо 82 милиона души, които живеят в Германия, приблизително един на всеки осем е чужденец по данни на националната статистическа агенция. Повечето идват от държави - членки на ЕС.


Според проучване на Дойче банк от 2018 г., когато населението на града расте, успоредно нарастват и цените на имотите. Между 2009 и 2014 г. населението на Мюнхен се е увеличило със 170 хил. души, а цените на жилищата са скочили повече от двойно за същия период.


"Ситуацията засяга не само бежанците", коментира Стефан Дюнвалд от мюнхенския клон на баварския Съвет за бежанците, където телефонът никога не спира да звъни. "Трудно е да се намери какъвто и да е апартамент в Мюнхен, било то на достъпна цена или не."


Преди провелите се миналия месец избори в провинцията социологическите проучвания непрестанно показваха, че жилищният въпрос е сред основните притеснения на гласоподавателите.


Правилните хора


На фона на ограничения брой жилища бежанците се конкурират с германците, но са изправени пред езикови бариери и дискриминация. "Хазяите искат да имат "благоприлична германска двойка", казва Дюнвалд. По думите му "предвид, че толкова много хора търсят апартаменти, бежанците нямат никакъв шанс".


Проучване на берлинския Институт за интеграция и миграция показа, че наемодателите не искат да дават апартаменти на бежанци, защото се притесняват, че те може да не разбират правилата, например кога да си изхвърлят боклука или че неделите трябва да бъдат "тихи дни".


Разочарованието създава алтернативна система за наеми. Според много бежанци брокери на черния пазар позволяват на хората с пари да пропуснат опашката, като им предлагат да им осигурят апартаменти в замяна на хонорар.


Басел години наред се опитвал да намери дом. Той също мразел живота в лагера. "Казаха ни: "Трябва да се интегрирате", но как? Не можех да уча. Не можех да заспя преди три през нощта. В лагера имаше хора, които пият, бият се, хора, които са травматизирани от бомбите", казва Басел, който преподавал арабски в сирийски университет.


През април 2016 г. негов приятел му дал телефона на брокер. През WhatsApp брокерът му казал, че може да му намери апартамент за 3 хил. евро. Басел не приел офертата. "Не исках да създавам неприятности като бежанец и, разбира се, все още нямах работа, така че не можех да си го позволя", разказва той.


След това успял да си намери апартамент, защото негова приятелка германка пожелала да бъде поръчител, което я направило законово отговорна за наема, ако той не можел да го плаща. Не всички бежанци обаче имат такива приятели германци.


Джунейд от Алепо от 18 месеца търси студио или малък апартамент. За това време той е говорил с шестима брокери, които са му предложили апартаменти срещу хонорар от три до пет хиляди евро. "Те (брокерите) стоят на ъглите на мюнхенските арабски пазари", казва Джунейд.


Разделение


Елиф Байнер от мюнхенския Съвет за бежанците каза, че ограниченият жилищен пазар в града има негативно влияние върху интеграцията в страната, където имиграцията остава предизвикващ разделение политически въпрос.


"В лагерите сте само с други бежанци, така че не говорите немски", казва той. "Ако ходите на училище или опитвате да научите езика, нямате подходяща атмосфера, за да се концентрирате или да учите добре."


Тобиас Щраубингер, говорител на Асоциацията на баварските жилищни компании, смята, че проблемът може да се корени в политиката на правителството. "Преди 10 години посланието беше: "Имаме достатъчно жилища, не се нуждаем от повече." Сега няма достатъчно апартаменти за всички", казва той.


Макар властите в Мюнхен да обещаха да строят по 8500 апартамента всяка година до 2021 г., според Дойче банк това не е достатъчно.


В същото време местните не са доволни, защото се страхуват от увеличаване на трафика и загуба на слънчева светлина. През 2004 г. жителите на Мюнхен гласуваха на референдум срещу високите блокове в стила на тези във Франкфурт.


Според агента на недвижими имоти Миша Кунц "има конфронтация между хората, които са нови в града и имат ниски доходи, и тези, които вече имат дом". Според нея в тази ситуация политиците или губят, защото не могат да осигурят жилища, или губят от протестите.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Любопитно

  "Фирас заменил гражданската война в Сирия с хаотичен бежански лагер в Германия. Сега иска дом..."

  Ами тя казват гражданската война била приключила в 90% от териториите на Сирия. Фирас не мисли ли да се връща?

 2. 2 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 813 Любопитно

  М@йнста му на Фирас и на остсналите като него. След като пишете, че един от осем души в Гермамия са чужденци и повечето от тези чужденци, са от държави от ЕС, за какво е тази лакърдия?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 3. 3 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Много лоши тез германци бе- дискриминират клетите бежанци, като ги притискат да си изхвърлят боклука в ксонтейнери и изискват неделята да е "тиха"- напук на тяхната културна особеност.

 4. 4 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1643 Весело

  Ахахаха! В третото изречение вече се говори за висшисти.
  Абе дневкик, къде я намерихте тази смешна, некадърна и нищо не казваща статия? Да не е от дебелото Капче в Берлин? Не е посочен източник, значи е някой наш човек на хранилка.
  Баси жалкият памфлет, но пък ме развесели преди работа!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1643 Весело

  В лагера имаше хора, които пият, бият се, хора, които са травматизирани от бомбите.

  От бомбите! И пият травматизирано!

  Това чупи либерастомера!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Защо не го написаха с две думи- наемодателите не искат да дават жилищата си под наем на нецивилизовани бежанци, които оставят след себе си руини. Наемодателите са си направили простата бизнес сметка- апартамент на бежанец- 100% загуба. Наемът не може да покрие разрушенията, които ще причини.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Инвестирането в жилище и даването му под наем е бизнес. А бизнес с клиенти като бежанците от Африка и Близкия изток е чиста загуба. Трябва да си си намразил собствеността, за да я дадеш на тези безотговорни мундари.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  Що, няма ли някой таван, където да живеят?

  https://www.lentata.com/page_7957.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Уточнение, високите "блокове" във Франкфурт са само и изключително банки. Тенденциозна и неграмотна статия.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 10. 10 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 558 Разстроено

  " Когато хората получат бежански статут, местните центрове за заетост обикновено плащат наема им докато те си намерят работа. "

  В резултат - те никога няма да искат официално да си немарят работа и за да се издържат ще работят на черно.
  Ето тези недомислици ме удивляват невероятно!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Разплаках се, висшистът избягал от гражданската война.
  Ми то на война няма висшисти, всички сме войници.
  А как да дадеш под наем жилище на араби, като ти пуснеш трима, после вътре се окажат 13...
  После били дискриминирани, ми научете езика.
  Меркел просто заби последният пирон в ковчега на европейския либерализъм с това малоумно пускане на милиона мигранти.
  Сега пък немците гледам, че на почти 3/4 от тях са отказали убежище...

 12. 12 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "БМЗ":

  Линкът, който си дал, е супер реалистичен! ПРОЧЕТЕТЕ го!

 13. 13 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Нормално е всеки наемодател да си избере платежоспособен и заслужаващ доверие наемател, особено когато има по 50 -100 кандидата за жилище. При вишистите от Близкия изток наемите се плащат от социланите, но пък не знаеш колко народ ще се населят в жилището и какви зулуми ще правят. Все пак един ремонт струва много пари, а и много месеци чакане за майстор.

 14. 14 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  На Хасан трябва да му се даде апартамент кола и жена иначе отказва да се интегрира.

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Настанят ли се араби в определено жилище цените на околните веднага падат.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Инвестирането в жилище и даването му под наем е бизнес. А бизнес с клиенти като бежанците от Африка и Близкия изток е чиста загуба.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Мне, бизнеса с клетите бежанци си е жива печалба. Ейгана, партийната другарка зема от общината по 35 евро на мигрантоден (32.000 евро на месец за 7 години) задето 31 клети бежанци й живеят в къщЕто.

  https://www.bild.de/regional/koeln/fluechtlinge/cdu-politikerin-vermietet-hotel-als-fluechtlingsunterkunft-55334872.bild.html

 17. 17 Профил на real
  real
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що не си построи къща , като тукаяните мангусти. Ааа - регулациите били строги.

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не можели да учат, защото им било шумно...
  А половината българи по панелките само в тишина са учили, то не са пияндури, чалги, лаещи кучета и какви ли не мизерии...
  Бедните германци и те веднага се присъединиха да квичат...При тази ниска безработица там е срамно направо. Това е свободния пазар - или си плащаш или си живееш в някоя кочина или при мама и тати.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Когато хората получат бежански статут, местните центрове за заетост обикновено плащат наема им, докато те си намерят работа. "

  И аз искам да живея в Манхатън и някой да ми плаща наемите и издръжката, ама вероятно защото не съм достатъчно мургав и от "правилната" религия, никой не ми дава тези привилегии.

  И какво да кажат нормалните истински германци и източноевропейски гурбетчии?
  Те как се оправят ?

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  В Русия има над 10 милиона имигранти, но такива проблеми няма. Безработни сред имигрантите също няма. Защо ли?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  От частни случаи обща картина не става..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "cristo_n":

  Christo, явно не знаеш че в Германия когато има нужда от работници, не те чакат
  ти да си намериш работа, ами ти предлагат работа и ако отказваш да я приемеш
  ти намаляват или спират социалните издръжки. Разбира се има и голями тарикати
  като български и румънски банди, но и на тях вече им затварят кранчето.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  А пък аз да запитам трябва ли бежанците да се завират само в големите градове, където има липса на жилища? Защо не отидат в по-малко населено място и да си намерят работа? У-упс! Работа ли казах?
  Освен това какво се оплакват от общежитията след като самите бежанци са ги направили място, лошо за живеене? Да не би германците да им вдигат шум и да не спазват елементарна хигиена?
  В края на краищата най-силно са засегнати местните, особено младежите, които си търсят работа и съответно жилище и не могат да се доредят от такива, на които общината им плаща наемите. Фактът, че общината плаща за някои (вкл. и неработещите мигранти) допълнително вдига цената на наемите. На идващите от Източна Европа никой нищо не осигурява, нито пък плаща социал без да имат принос към системата пък те не се оплакват и се справят.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Хазяите искат да имат "благоприлична германска двойка", казва Дюнвалд.
  ————————————-

  Хайде сега. Хазаите просто искат квартиранти, които не създават проблеми и си плащат наема. И това не е дискриминация. Длъжни са да го правят, защото държавата е винаги на страната на квартиранта, а не на хазайна. Като спре да си плаща наема и не работи, не можеш да го изгонош. В Барцелона има хора, които с години си живеят без да плащат.

 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  А така!
  Признаха си най накрая. Нито пари има, нито жилища за нови мигранти
  Зелените искат регулиран пазар като от соца,ама и нови мигранти.
  Нема как душата в рая
  Остава само туй в онуй да им е.
  Рекламистите на Шорош щто не си признаят на клиетните мигранти , че ги чакат жилища в центъра, с изглед към реката Шпрее, точно под моста. Но и там местата са ограничени и цените се дигат.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Всъщност чуждестранните студенти си намират жилища без проблем. Подписват договор (включващ правилата за ползване на жилището), плащат си и готово. . Тях не ги ‘’дискриминират’’, защото няма как да останат в апартамента без да плащат.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jesuit":

  Нарочно не строят нови жилища в големите градове. Чужденците идват от страни където всичко е съсредоточено в големите градове. Трябва им време да разберат, че назапад не е така. Западните страни са уредени така, че навсякъде има всичко за всички.

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Който иска домът му да стане на кочина и за основен ремонт да им го дава !!!

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Меркел пусна повече от милион бежанци, без да помисли къде да бъдат настанени тези хора, това е провал. Нека най-сетне да изпие чашата на разочарованието на електората.

 30. 30 Профил на duf03476735
  duf03476735
  Рейтинг: 229 Весело

  да са им честити мигрантите в Германистан, те не само ще продължат да идват там ами и отдавна вече се размножават бясно стимулирани от социалната им система.Скоро ще се изравнят по брой с белите месни туземци и българските емигранти, дето се правят на германци там

 31. 31 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Като спре да си плаща наема и не работи, не можеш да го изгониш
  —цитат от коментар 24 на half truth


  Навсякъде е така.Законно и официално почти нищо не може да се направи за изгонване на наемател,пък не дай си боже да сглупиш и да го дадеш на римляни или да се самонастанят някъде няма гонене

 32. 32 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#27] от "half truth":

  Ама мигрантите не искат на село,защото от село идват. Немките села не са като техните ама и това не ги устройва

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Хазяите НЕ искат да имат "благоприлична германска двойка", а просто двойка с европейско възпитание.
  Und Stille Nacht....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Всички искат апартамент в големия град. Ами да ходят в малките населени места, там сигурно е по-евтино.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK