Две трети от европейците изпитват носталгия по миналото

Две трети от европейците изпитват носталгия по миналото

© ReutersПовечето европейци (67%) са на мнение, че светът преди е бил едно по-добро място. Това показа проучване на фондация "Бертелсман" (можете да го видите тук). То се основава на анкети, извършени през юли 2018 г. сред 10 885 граждани на ЕС, като по-задълбочено са представени резултатите за петте най-големи държави - членки на ЕС, от гледна точка на население - Франция, Германия, Италия, Полша и Испания.


Според заключенията от проучването носталгията е най-силно изразена сред италианските респонденти и най-слабо сред поляците – 77% от италианците мислят, че светът е бил по-добро място, докато 59% от поляците споделят това мнение. Носталгия по миналото изпитват 65% от французите, 61% от германците и 64% от испанците.


Тези чувства са по-слабо изразени сред младите респонденти на възраст под 35 години. Освен това мъжете по-често изпитват носталгия от жените – съответно 53 и 47 процента.
По-голямата част (53%) от тези, които чувстват тъга по миналото, се позиционират в дясната част на политическия спектър, а повечето (58 на сто) от тези, които не изпитват носталгия, споделят по-скоро леви политически възгледи. От тези, които смятат, че светът е бил по-добро място преди, 20% се определят като леви, 27% като лявоцентристи, 32% като дясноцентристи и 21% като десни. От другите, за които светът не е бил по-добър в миналото, 22% се смятат за леви, 36% за лявоцентристи, 27% а дясноцентристи, а 15% за десни. Разликите в това отношение са най-ярко изразени във Франция и Германия.


Общо 78% от изпитващите носталгия казват, че наскоро пристигналите имигранти не искат да се интегрират в обществото, докато 63 на сто от другата група мислят по този начин. Освен това 53% от носталгично настроените смятат, че имигрантите вземат работните места от местните хора, докато едва 30% от неизпитващите носталгия са на това мнение.


Резултатите потвърждават, че хората, тъгуващи по миналото, са по-предпазливи спрямо мигрантите – 27% не ги искат за съседи. Същото мнение имат 15% от не изпитващите носталгия, като те са най-несъгласни с това да има пушачи за съседи.


Що се отнася до възгледите им за Европа, двете групи не се различават особено с едно изключение. Докато повечето неносталгично настроени искат да останат в ЕС (82%), по-малък дял от чувстващите тъга по миналото желаят това - 67%.


Борбата с тероризма е най-големият приоритет за втората група (60%), следван от управлението на миграцията (51%). Само 47 на сто от тези, които не са носталгично настроени мислят, че тероризмът трябва да бъде първи политически приоритет в бъдеще, а миграцията на първо място поставят 43%. За тях осигуряването на мир и защитата на правата на гражданите са почти толкова важни, колкото борбата с тероризма.


Освен това 27% от тези, които чувстват носталгия, имат икономически тревоги за разлика от едва 16 на сто от другата група. Делът на хората, които се идентифицират с работническата класа е по-висок сред изпитващите тъга по миналото – 41% срещу 30 на сто от втората група. Делът на тези с гимназиално (или по-ниско) образование също е по-голям сред носталгично настроените - 26 срещу 20 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK