Като мач между Германия и Финландия: ЕНП решава кой ще се състезава за поста на Юнкер

Манфред Вебер и Александър Стуб

© Reuters

Манфред Вебер и Александър СтубПовече от 700 делегати от най-голямата партия в Европейския парламент – Европейската народна партия (ЕНП) – ще изберат днес нейния водещ кандидат ("шпиценкандидат", от немската дума Spitzenkandidat) за евроизборите догодина. Ако ЕНП спечели най-голям брой гласове на изборите през май, именно водещият кандидат може да стане председател на Европейската комисия.


Претендентите са двама – Манфред Вебер, 46-годишният любезен и упорит консервативен ръководител на групата на ЕНП в европарламента, и бившият финландски премиер Александър Стуб - 50-годишен изкусен либерал.


Победата на германеца Вебер, който има подкрепата на лидерите на ЕНП, включително на нейния президент Жозеф Дол, е почти сигурна, отбелязва "Политико". Вебер отхвърли исканията на Стуб за открити публични дебати и вместо това двамата представиха възгледите си през първия ден на конгреса на ЕНП в Хелзинки вчера.
Вебер бе подкрепен от всички настоящи държавни и правителствени ръководители от ЕНП и от повечето от националните партии членки. А широко разпространеното виждане, че процесът е инсценировка от самото начало, бе подсилено от спекулациите, че той може да бъде човекът на германския канцлер Ангела Меркел, която миналата седмица обяви плановете си да се оттегли от националната политика.


Всъщност единственият въпрос, който възниква в партията, предвид че гласуването на делегатите в Хелзинки ще бъде тайно, е колко повече гласове ще получи Вебер.


Кристин Верже, експерт от европейския мозъчен тръст Института "Жак Делор", отбелязва пред "Франс прес", че "Вебер има всички шансове да спечели, тъй като не само си е осигурил германските гласове, които са най-многобройният контингент - общо 88, но и е способен да се справи с вътрешните напрежения в ЕНП".


Ролята на Стуб на аутсайдер и член на малка либерална група в ЕНП му дава възможност да изрази опасенията на партията от евентуален съюз с твърдолинейните и полулистите. Той обаче знае, че има слаб шанс да стане водещ кандидат и дори се пошегува, че надпреварата прилича на футболен мач между Финландия и Германия.


Две визии за Европа


Контрастиращите стилове на съперниците – праволиненият костюмар Вебер срещу хипстъра маратонец Стуб, отразяват значителни различия. Вебер обича дискретността и гради контактите си в сянка, а Стуб е полиглот, афишира неофициален стил и обожава светлината на медиите.


Вебер e добър познавач на европейските институции, но без никакъв управленски опит в Германия, докато Стуб е заемал най-високи политически постове в страната си. Вебер е член на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на Меркел, а Стуб е член на либерално-консервативната финландска партия Национална коалиция (Кокоомус). Той принадлежи към либералното крило - по-скоро миноритарно в ЕНП, докато Вебер се позиционира сред центристите в тази формация.


Като мач между Германия и Финландия: ЕНП решава кой ще се състезава за поста на Юнкер

© Reuters


Не е изключено, ако Вебер победи, да тласне ЕНП по-надясно. На личния си уебсайт той подчертава римокатолическата си вяра и възхвалява важността на християнските ценности. Близък съюзник на австрийския канцлер Себастиан Курц, който управлява в коалиция с крайнодесните, Вебер е отворен за проучване на споразумения с антиимигрантски евроскептици като италианския вътрешен министър Матео Салвини, унгарския премиер Виктор Орбан и лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински. В интервю за "Политико" той заявява: "Аз градя мостове, това е едно от основните ми послания. Не искам да правя разделение между добри и лоши европейци".


Въпросът за съдбата на партията на Орбан в ЕНП наскоро предизвика разделение в редиците й. Позицията на Вебер към унгарския лидер е двойствена. От една страна, той подкрепи решението на Европейския парламент да започне наказателна процедура срещу Унгария заради риск от нарушаване на ценностите на ЕС, което може да лиши страната от право на глас в съюза. Но, от друга, бе против изключването на партията на Орбан "Фидес" от ЕНП. Попитан дали ще го привлече или ще се конфронтира с него, Вебер каза пред няколко европейски вестника миналия месец: "Трябва да работим с всеки и да изслушваме всеки, за да намерим общи решения".


За разлика от Вебер финландецът Стуб призова колегите си да обмислят изгонване на партията на Орбан от ЕНП. Той нарича себе си "северен прагматик" и признава, че резултатът от изборите през май вероятно ще бъде хаотичен, което ще направи трудно управлението на следващия европарламент.


Стуб заяви, че в Европа ще преследва курс към центъра и ще търси партньори сред либералните центристи, лявоцентристките социалисти и зелените партии. Тази платформа го прави съвместим с движението на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!", което се надява да издигне собствен съюз с близки по възгледи проевропейски либерали и "прогресивни".


Като мач между Германия и Финландия: ЕНП решава кой ще се състезава за поста на Юнкер

© Reuters


Любител на социалните мрежи, Стуб иска да мобилизира по-младите хора и да увеличи избирателната активност чрез понижаване на възрастта за гласуване на евроизбори от 18 на 16 години (това зависи от националните власти). За него голямото предизвикателство е адаптирането на една отворена Европа към цифровата икономика. "Споделянето на суверенитет и намирането на общи решения е явна необходимост", коментира той.


Вебер казва, че приоритетите му ще са затягането на контрола по външните европейски граници срещу нелегалната миграция и изграждането на по-силна европейска отбранителна и външна политика, основана на гласуване с мнозинство сред държавите членки, а не на взимане на решения с единодушие.


Въпреки че Стуб също защитава по-добрата защита на външните граници, за да се избегне неконтролирания приток от 2015 г., той настоява, че Европа се нуждае от миграция, която е контролирана и законна. "На фона на застаряващото население и липсата на квалифицирана работна ръка, няма да можем да оцелеем като градим стени. Работата на политиците е да намират решение и да улесняват този преход, а не да събуждат страхове", казва той в политическия си манифест.


Българските гласове


От България в гласуването ще участват ГЕРБ (17 делегати), ДСБ (5), СДС (4) и България на гражданите (4).


Премиерът Бойко Борисов заговори за избора на водещ кандидат наскоро покрай убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Заради негативните реакции в Брюксел Борисов заплаши, че ще има сериозен разговор в ЕНП и може да промени мнението си за подкрепа на водещия й кандидат. "Очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване като действие на полицията - да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновният, те ни разсипаха от туитъри", коментира премиерът.


След обявяването на развръзката по случая Вебер написа в "Туитър", че приветства предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова. "Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме пълно доверие, че българските власти ще намерят правосъдие за семейството и обичаните хора на Виктория Маринова", заяви още той.


Бойко Борисов и Манфред Вебер в Резово

© Министерският съвет

Бойко Борисов и Манфред Вебер в Резово


На Европейския съвет в средата на октомври Борисов каза, че всички от ЕНП му се извинили за прибързаните си реакции за убийството. На въпрос остава ли подкрепата на ГЕРБ към Манфред Вебер като кандидат на ЕНП да оглави Европейската комисия Борисов заяви: "Голямо извинявай имаше и от страна на Вебер, и от страна на останалите колеги. Ще изчакаме конгреса в Хелзинки, тогава ще коментираме". Самият Вебер след убийството призова в туит властите в България да си свършат спешно работата.


По време на среща с Вебер вчера Цветан Цветанов и кметове от ГЕРБ декларираха подкрепата на българската делегация към кандидатурата му за председател на следващата Европейска комисия.


За и против водещия кандидат


Процесът с водещия кандидат бе използван за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер. Според Лисабонския договор избора на председател на еврокомисията трябва да отразява резултатите от вота за Европейски парламент. Според парламента постът трябва да бъде зает от водещия кандидат на политическата група, спечелила най-много места на евроизборите.


Крайното решение обаче зависи от държавните и правителствени ръководители на ЕС. Те не са съвсем съгласни с новата процедура и се договориха, че няма автоматично да назначат избрания от парламента или някой който изобщо е бил водещ кандидат на политическа група, а това може да доведе до сериозен спор, отбелязва Би Би Си.


Паулу Ранжел, португалски евродепутат и вицепрезидент на групата на ЕНП, защити процеса с водещия кандидат, който според него успешно имитира на ниво ЕС избирането на премиер в парламентарните демокрации.


Но дори в Европарламента не всички споделят това мнение. Водещото в ЕС либерално политическо семейство – Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), отказа да избере водещ кандидат, като заяви, че процесът е замислен така че настани консерватор за председател на Еврокомисията.


Като основен съперник на избрания от ЕНП се очертава Франс Тимерманс, който остана единственият кандидат на Партията на европейските социалисти за председателския пост в еврокомисията.


Но предвид че двете големи традиционни семейства вероятно ще загубят мнозинството от 55 процента, с което разполагат сега в европарламента, те ще трябва да влизат в коалиции. Новите алианси следователно биха могли да разчистят пътя за друга личност, способна да конструира мнозинство около себе си в пленарната зала. Името на популярния еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестегер, член на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), все по-често се споменава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  За съжаление ще е Вебер, въпреки, че лично на мен Стуб ми изглежда по-читав!!!

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Който и да било от двамата е добре дошъл! А на нас се пада отговорността да го сложим начело на Комисията, избягвайки всякакви други заплахи за стабилността на Европа!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Анти имигрантските настроения ще ескалират, независимо кой от кандидатите бъде избран. Следователно ако изберат финландеца ще последва конфликт в самата партия, който ще се пренесе в ЕП и ЕК и ще катализира разпад на ЕС. И сега е видна разделителната линия между Германия, Франция, Финландия и Холандия от една страна и Полша, Чехия, Унгария и Австрия от друга. А в Германия и Франция вървят процеси на преориентация на настроенията на избирателите.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Щом изборът е между консерватор и либерал - аз предпочитам консерватора.

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Според това, което е написано в статията по-добре да е Вебер.

 7. 7 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Хубаво си избират човека на Меркел, но май повечето от делегатите ще са пенсионери след изборите през май. Очаква ги провал с политиката, водена през последните години.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  ДСБ, дбг и СДС пращат сума народ.
  Те как ще гласуват?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3207 Весело

  До коментар [#8] от "АзКлавдия":

  Не знам ДСБ и СДС , ама бай Х каза ,че няма да подкрепи Вебер ,ако не се лъжа, или просто не трябва да му се връзваме на думите?
  ,,Плещи като мокра здадница" Чудомир.

 10. 10 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Брех тоя демократичен централизъм.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6820 Неутрално

  Идеята за предпочитан кандидат е лоша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Стуб има впечатляваща биография и би бил много добър председател на ЕК.
  http://www.alexstubb.com/henkilotiedot/
  He holds a Ph.D. in international relations from the London School of Economics...He worked as an adviser in President Romano Prodi’s team at the European Commission (1995-2004). He was involved in negotiating the Amsterdam, Nice and Lisbon Treaties...Currently Vice President of the European Investment Bank (EIB).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK