Бойкотът на референдума в Румъния е бил знак, че обществото не иска ЛГБТ да са хора втора ръка

Теодора Йон-Ротару

© Юлия Лазарова

Теодора Йон-РотаруРеферендумът срещу еднополовите бракове в Румъния определено не е нещо, което идва от обикновените хора в румънското гражданско общество. Видяхме движение на сили, на непрозрачни организации в Източна Европа, в Словакия, Хърватия и Румъния, фокусиращи се върху това да съберат обществена и политическа подкрепа срещу ЛГБТ хората и да ги превърнат в изкупителна жертва за няколко въпроса, опитвайки се да направят целия обществен дневен ред по-консервативен.


Това заяви по време на международната конференция "Признаване на правата на еднополови двойки, сключили брак или съжителство в ЕС" Теодора Йон-Ротару, програмен координатор на организация Accept. Изказването й бе по повод провалилия се в Румъния референдум, който целеше да промени конституцията на страната, така че бракът да бъде само между мъж и жена. Нейната организация започва да се бори за правата на ЛГБТ хората преди 22 години.


По думите й е много важно, че огромно мнозинство от румънците казаха, че не са заинтересовани от тази тема. С този бойкот те заявиха, че не искат да изключват ЛГБТ хората от обществото и те да бъдат граждани втора ръка, подчерта Йон-Ротару пред "Дневник".
Тя разказа, че ЛГБТ общността в Румъния среща ежедневно същите трудности, както и тази в България. Говорим за дискриминация на работното място, пълна липса на семейни права, въпроси, свързани с наследяването, еднополовите партньори не могат да се наследяват взаимно, не се смятат за членове на семейството при посещения в болницата и други. Всички тези права са много важни, защото означават, че твоята стойност като човешко същество, твоята стойност като гражданин е призната от правителството, допълни Йон-Ротару.


Скоро след проваления референдум управляващата партия в Румъния заяви, че възнамерява да въведе законодателство, с което да легализира гражданските съюзи. Надяваме се, че румънският парламент ще приеме гражданското партньорство. Винаги е трудно да се говори с депутати, които имат предразсъдъци, посочи Йон-Ротару.


За ситуацията на Балканите тя коментира, че "това, което се опитваме да постигнем само за няколко години, някои страни са постигнали за десетилетия", но отбеляза, че на тяхна страна са институции за човешките права, както и решения на Съда на ЕС.


Много е важно, че в България и навсякъде на Балканите хората разбират, че не можем да имаме върховенство на закона, не можем да имаме демокрация, не можем да имаме свобода, докато всички не са еднакво свободни, допълни Йон-Ротару.


Вярващи, но с различна сексуална организация


Монин Грифит, изпълнителен директор на организацията Belong To, разказа за кампанията преди през 2015 г. Ирландия да стане първата страна, одобрила след национален референдум еднополовите бракове.


През 80-те и 90-те години Ирландия беше една много по-различна държава от това, което виждате сега по телевизията, отбеляза Грифит. По думите й много трудна е била борбата с римокатолическата църква и със стереотипите в мненията на хората. Постепенно е била постигната промяна във възгледите – че хората може да са едновременно вярващи и да имат различна сексуална ориентация.


Много ирландци живееха в чужбина и видяха какъв може да бъде животът в други държави. Бяхме много монокултурна държава, консервативна, католическа държава, посочи Грифит. Когато икономиката започна да с развива, много хора се върнаха в Ирландия, отворихме се към света, започнахме да обясняваме на ирландците как се чувстваме, кои сме ние и през 1996 г. постигнахме големи успехи. Искахме равноправие и нашите връзки като индивиди да бъдат признати като равноправни и да имаме същите права и защити като другите двойки, разказа още Грифит.


Били са проведени кампании, изследвания, за да бъдат разбрани страховете на хората и какви са стереотипите спрямо ЛГБТ общността. В самата общност е имало хора, които са казвали проблемът да не се повдига, за да не стане по-лошо. Понякога получавахме негативна обратна връзка, но много често получавахме много добри отзиви. Има много затворени общности в малки населени места в Ирландия и беше много важно да има хора, които да говорят открито в своята общност и да бъдат част от нея, допълни Грифит.


През последните години на кампанията е била получена и политическа подкрепа от основните политически партии, което е било изключително трудно. Проведохме много работа за мобилизиране на съюзници. В Ирландия не беше прието да се говори така открито, отбеляза тя.


Монин Грифит

© Юлия Лазарова

Монин Грифит


Правихме съюзи, намирахме приятели, изграждахме взаимно доверие, така че когато се проведе референдума, те мобилизираха поддръжниците си, за да ни подкрепят. Събирахме и финансови средства. През 2011 г. се проведоха местни избори и тогава много от кандидатите, за които ние лобирахме, спечелиха места в парламента, така че имахме много приятели в парламента и правителството се съгласи да обсъди въпроса за равенството в брака, допълни тя.


По думите й е много важно хората да разберат, че става дума не за църковен, а за граждански брак, за защитата на семейството, за да има справедливост, равноправие. Говорихме с религиозни организации, че можем да сме религиозни и да искаме граждански еднополов брак, а не да искаме от църквата да приема това и да има църковен брак, подчерта още Грифит.


"Шампионът" Малта и еднополовите бракове


Габриела Кайеха, която се занимава с обществени кампании, обучение, повишаване на осведомеността и подкрепа за ЛГБТ общността от 2003 г., отбеляза, че Малта е страната с най-висок процент на приемане на ЛГБТ хората.


Изключителното в този случай е подкрепата на правителството за утвърждаването на равенството им. През 2001 г. е започнало реално движението на ЛГБТ общността. Тогава имаше само малка група от хора, които чувстваха, че трябва да се направи нещо, не разбираха изцяло проблема, но усетиха, че е време да се направи нещо, разказа Кайеха.


Сега имаме много добре развито ЛГБТ движение и силен глас в обществото по отношение на правителството, както и благоприятна обстановка. Лейбъристката партия пое няколко инициативи, които показаха, че са готови да продължат в тази посока и една от тях беше да разрешат еднополовите бракове, допълни тя, като подчерта бързината на промените.


Сега не само неправителствните организации се занимават с това, но вървим и ръка за ръка с правителството. От 2003 г. получихме и финансиране от правителството. Постепенно започна да се случва и приемствеността от обществото. Невинаги хората разбират разликата между транс, бисексуални, гейове, но знаят, че трябва да има разнообразие, което трябва да бъде ценено, посочи Кайеха.


Габриела Кайеха

© Юлия Лазарова

Габриела Кайеха


Най-важната стратегия по думите й е била видимостта в медиите. Били са нужни доста години, за да се стигне до законодателни промени. Част от тази видимост е донесла промяна в съзнанието, като първо се е говорело за човешки истории, а после и за човешки права. Имало е все пак колебание да се свържат еднополовите бракове с деца заради страх от негативни реакции. В началото думата "гей" дори не се казваше. Изискваше се определено време тази терминология да стане част от езика ни, отбеляза Кайеха.


Една от стратегиите, които използваме, тъй като осиновяването и родителството беше щекотлива тема, бе да накараме семейства с деца от ЛГБТ обществото да се срещнат с политици и да говорят с тях. Това не премахна опозицията, но можехме да изкажем проблемите си пред политиците, обясни тя.


Като предизвикателства тя посочи липсата на политическа воля в началото, религиозната опозиция, не толкова силна, колкото във Франция, например, публичните диспути, както и това, че понякога бързите промени също са предизвикателни.


Стъпките на Чехия


За случая на Чехия говори Лукаш Хоупт. В страната е разрешено регистрираното партньорство, а сега предстои първото четене (от общо три) на новия закон, който ще разреши брачното равенство за еднополовите двойки. Основната дейност на Хоупт е да организира срещи с хора, които да напишат писма до депутатите, за да ги убедят да подкрепят предложението. Той е ръководител на кампанията It Is Fair към местното звено на Зелената партия в Прага.


Като част от коалиция от шест неправителствени организации, наречена "Коалиция за брак", той настоява, че еднополовите двойки трябва да имат правото да сключват нормален граждански брак, защото "регистрацията е за коли, но не за хора". Любовта е едно нещо и не трябва да има регистрация за едни и брак за други, настоя Хоупт.


За кампанията той разказа, че е започнала с разговори с политици, с депутати, желаещи да я подкрепят, с привличане на лобисти, които да повдигат тази тема, но отбеляза, че в долната камара това не се обсъжда.


Лукаш Хоупт

© Юлия Лазарова

Лукаш Хоупт


Хоупт подчерта разликите между брака и регистрираното партньорство. При второто няма обща собственост, няма право на пенсия, не може да осиновява дете на другия партньор и ако партньорите се разделят, реално няма никакви права и задължения в тази връзка. По думите му 65 до 75 процента от чехите са съгласни да има еднополови бракове и макар не всички ЛГБТ двойки искат да имат бракове, но 86% го желаят.


Ние видяхме типичните хора, които са против това – много често по-възрастни хора, обикновено мъже, които имат мнозинство в долната камара на чешкия парламент, допълни Хоупт.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  А да бе, ...:) ...обществото не искало ЛГБТ да са хора втора ръка, а първа, нали ?!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Не е вярно, тълкуването е, че при сегашното румънско законодателство този референдум е ненужен, защото такива съюзи не са разрешени.
  Затова ги и бойкотираха хората, просто не са съгласни да се правят промени.
  Ще ги разне и парламента.
  Нормално, не може едни хора да си налагат ценностите над другите.
  Има си конституция.

 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Глупости, просто хората ги мързеше да отидат да гласуват. Все още при нас в бившите соц.държави референдумите са неприсъща форма на активност. Те на традиционните избори не ходят та на референдум ли.

  Ако искат да видят истинското отношение на хората да съвместят референдума с традиционните избори и тогава ще си говорим. И въобще тъпо е автоматично да пишат всички негласували към себе си. Само които са си направили труда да отидат и да ги подкрепят са техни привърженици.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тоталната незаинтересованост е нещо много различно от бойкот.
  И всъщност референдума е пряко доказателство, че за мнозинството от хората просто ЛБГТ темите не представляват интерес. Нито от гледна точка дискриминация (за която твърдят въпросните ЛБГТ), нито от гледна точка свръх-толерантност и извънредни права (към което се стремят въпросните ЛБГТ).

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Иска въобще да не са никаква ръка! Не може правата на някакво мини-малцинство да са издигат над правата на болшинството!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  ЛГБТ не стига ,че плямпат глупости ама промиват мозъците на хомосексуалните!
  Вчера видях една двойка жените дето винаги си ходят заедно и това на никой не пречи и не прави впечатление,напоследък обаче си ходят за ръчичка и се оглеждат дали някой ги гледа за да афишират колко са ЛГБТ !
  Свободата е само в акъла им!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  О, пак ли?
  Отново и отново ЛБГТИ-тата вряскат.
  Ама не разбраха ли че никой не го интересува кой с кого си ляга.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Да! ДЕОС! Да!България! :))))
  Чудя се, наистина, авторите на такава статия вярват ли сериозно на приказките на интервюираната?

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Иначе, референдума там се провали просто заради "Не ни занимавайте с това да променяме конституцията с глупости".
  Дори повече, предлагам Икономедия и Приятели да поискат референдум на същата тема, да променим нашата конституция. Да махнем оня "така недемократичен текст" за браковете

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Те не са хора втора ръка хора , просто имат извратена сексуалност, никой не е съвършщен, все едно да кажеш, че пушачите сме втора категория . Мнозинството от тях го съзнават и се борят с този си порок, затова са и всички тези напъни да се използват евфемизми и да се нарича нещо изратено нормално, колкото негрите се промениха като ги преминуваха на афроамериканци толкова и тея ще се променят . Автосугестията не работи при подобни случаи.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Ти само виж снимките и глей как огромното мнозинство от румънците ще гласува за тях !? :)

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 384 Весело

  Четейки настроенията в комантарите се чудя на хората дето плащат за тая пропаганда не им ли светва лампичката някак да сменят тактиката...

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Весело

  "не се смятат за членове на семейството при посещения в болницата и други"

  А у нас признават ли се за членове на семейство, тези които нямат брак
  Защото сега сред младите почти няма сключени бракове. И те няма да се регистрират след като им разрешят

  подпис
 15. 15 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Грантаджии. Кръжоците им - с английски названия , копи/пейст.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Четейки настроенията в комантарите се чудя на хората дето плащат за тая пропаганда не им ли светва лампичката някак да сменят тактиката...
  —цитат от коментар 13 на lustmord


  Те са на принципа "Една лъжа повторена 1000 пъти...". Може и да са прави, на Запад като че ли действа. Обаче на на нас социализма направо слонска кожа ни създаде срещу пропагандата, бронебоен куршум не я пробива :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Четейки настроенията в комантарите се чудя на хората дето плащат за тая пропаганда не им ли светва лампичката някак да сменят тактиката...
  —цитат от коментар 13 на lustmord


  Те са на принципа "Една лъжа повторена 1000 пъти...". Може и да са прави, на Запад като че ли действа. Обаче на на нас социализма направо слонска кожа ни създаде срещу пропагандата, бронебоен куршум не я пробива :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Резултатите от референдума са 93,40 процента от гласувалите са да се запише в Конституцията,че бракът е само между мъж и жена.И тези изкарват,че хората в Румъния били за гей браковете.То и Гьобелс не е бил толкова нагъл

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":

  Чудя се дали комунистите след референдума за Белене имаха смелостта да заявят, че хората били "за" нов АЕЦ, та и ти така. Гласували само хомофоби, ако ще и със 100%, да се внушава, че цяла Румъния стои зад това. Уви, не е така.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":Чудя се дали комунистите след референдума за Белене имаха смелостта да заявят, че хората били "за" нов АЕЦ, та и ти така. Гласували само хомофоби, ако ще и със 100%, да се внушава, че цяла Румъния стои зад това. Уви, не е така.
  —цитат от коментар 19 на vesolr


  Стига с тия измислени думи .Откъде накъде като не одобрявам нещо ще ме заклеймяват с подобни термини?Аз и поведението на алкохолиците и наркоманите не одобрявам,пък не ме заклеймяват с подобни термини.
  Щом си против гей бракове значи си хомофоб,т.е лош човек.Навремето дядо комунистите така са го изкарали фашист,щото не е искал да влезе в ТКЗС . Историята се повтаря.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#16:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  БРАВО ЗА СРАВНЕНИЕТО И ПЕРЕФРАЗАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО СТИХОТВОРЕНИЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Не е имало бойкот, а просто хората не са си направили труда да гласуват за неща, които не ги интересуват.

 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Гей лобито в Европа е много силно! Източна Европа трябва да се съпротивлява!

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3343 Любопитно

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Аз говоря за гласувалите в референдума, не за теб или дядо ти. Неговият резултат не е показателен, освен за преброяване на най-върлите противници на гей-браковете в Румъния, които са били достатъчно надъхани да гласуват. Докато мнозинството хора не ги е еня, защото това е най-малкия им проблем - кой можел да сключва брак. Все едно да направиш допитване сред сходни по възгледи по даден проблем хора и да заключиш, че цял Пазарджик споделя вашата позиция. Да, ама не.
  Прекрасно знаеш, че за да бъде признат един референдум има минимален праг на гласуване. Дадох ти пример за аналогична ситуация от твоята действителност - Белене, според теб трябваше ли да строят нов АЕЦ, само защото 60% от участвалите в референдума бяха за?
  Тия гейове и браковете им мира не ти дават...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Не е вярно, тълкуването е, че при сегашното румънско законодателство този референдум е ненужен, защото такива съюзи не са разрешени.Затова ги и бойкотираха хората, просто не са съгласни да се правят промени.Ще ги разне и парламента.Нормално, не може едни хора да си налагат ценностите над другите.Има си конституция.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  кой пък налага на някого ценности? Хората просто искат да имат равни права, нищо повече.. Няма значение с кого живееш и си лягаш - трябва да имаш същите граждански права като "нормалните" бракове.
  Конституциите са писани преди много години, нещата се променят..

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#22] от "bpcorp":

  Точно, мъже уверени в своята сексуалност им е през ухото какво искали да направят хомо- или бисексуалните, как пък да не тръгнат да гласуват и да си губят времето. Жените пък са още по-толерантин.
  Но хомофобите ги обхваща брожение всеки път когато тяхната омразна таргет група надигне глава и поиска равни права с тях, как смеят!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#24] от "vesolr":

  Не знам защо си си въобразил,че съм от Пазарджик,та постоянно го даваш за пример.Не ме бърка,ама е доста смешно.Да често водя децата си в тамошния зоопарк ,но нямам нищо общо с този град.
  А гей браковете са начин да се легитимира хомосексуализма като нещо нормално.Оттам ще има пропаганда сред децата,което е и крайната цел .Не желая на децата ми да преподават,че е нормално да са хомосексуални.Иначе не ме касае кой с кого си го слага.

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobinews":

  Какви равни права?Ами защо е забранено многоженството?А един мъж в съжителство с няколко жени е много по-голямо от гей двойка.Дори и 17 годишни жени нямат право да сключат брак,той ми говори за еднополови бракове.Утре някой ще поиска и брак с коза или пръч.Обществените отношения си имат морални норми, които не бива да се нарушават.

 29. 29 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  Видяхме движение на сили, на непрозрачни организации в Източна Европа, в Словакия, Хърватия и Румъния, фокусиращи се върху това да съберат обществена и политическа подкрепа срещу ЛГБТ хората ...
  ------------

  който не еб*ва обратните е овладян от мрачни, непрозрачни сили. лошо, много лошо.

  а бре дрогаре, вие съвсем изтрещяхте бре! който ви еб*ва е льош, както е льош и който не ви еб*ва. ами сега, какво да правим сега?

 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Аз не си въобразявам. Но зарежи града, това е само пример, как това, че някоя група хора мисли по един начин, не е показателно за настроенията на цяла общност като цяло. Ако направят референдум, но сред гейовете, резултатите ще са сигурно същите, но в полза на браковете.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  А пък в Германия един дядо на 69 поискал да му сменят възрастта в паспорта на 49. И се аргументирал, че след като може да се смени името и полът, трябва да може и възрастта, иначе се чувствал дискриминиран. И сега съдът се занимава.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Четейки настроенията в комантарите се чудя на хората дето плащат за тая пропаганда не им ли светва лампичката някак да сменят тактиката...
  —цитат от коментар 13 на lustmord


  Трябва ли да ги съветваме и изобщо да им решаваме проблемите?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  кой пък налага на някого ценности? Хората просто искат да имат равни права, нищо повече.. Няма значение с кого живееш и си лягаш - трябва да имаш същите граждански права като "нормалните" бракове.
  —цитат от коментар 25 на bobinews


  Ами просто защото не са "нормални бракове" ами "съжителство".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Бракът е съюз между мъж и жена който МОЖЕ да създава поколение. Другото са граждански съжителства. Всичките им права се оправят с договор. Не бива в правата им да има осиновяване защото това е производство на нови гейове.
  Когато Ной направил кораба, Господ му заръчал да вземе по една двойка от всички животни за да ги размножат след потопа. И накрая рекъл: "Да не забравя. Вземи и по една двойка от тия, ЛГБТ." " Ама, Господи, те са ялови"- възразил Ной. " Няма значение, отговорил Бог, Претендират че имали същите права като другите животни".

 35. 35 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Майната им и на джендърите и антиджендърите, да ме извинявате, но: В този сайт вече цензурират! Проверете как, като отворите една алармено скрита от редакцията, заради моите коментари, пресничка тяхна новина - има я вече само, ако отворите "Всичко от днес" до главата на сайта - статията "Със строг и категоричен НК управляващите ще борят домашното насилие" ! Четете, докато я има. Макар, че борбата е неравна - отивам да спя, пък Господ да пази демокрацията в България от демотарикати, като "Дневник"!

  kaksi
 36. 36 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 452 Неутрално

  ЛБГТИ, ЛБГТИ...., пъкпосле се чудим защо трябва да хрантутим ромите!

 37. 37 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Каква втора ръка, обратните станаха хора първа ръка. Всички политици се надпреварват да им се харесат, работодателите ги приемат на драго сърце, защото се страхуват да не ги обвинят в дискримрнация, и господата си правят гей парадите и демонстративно ни се хилят насреща, защото за разлика от тях ние нямаме никакви права, а само задълженикя.

 38. 38 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Каква втора ръка, обратните станаха хора първа ръка. Всички политици се надпреварват да им се харесат, работодателите ги приемат на драго сърце, защото се страхуват да не ги обвинят в дискримрнация, и господата си правят гей парадите и демонстративно ни се хилят насреща, защото за разлика от тях ние нямаме никакви права, а само задълженикя.
  —цитат от коментар 37 на proza


  Какви са тези хора първа и втора ръка, по какви критерии?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Според мен се върви в грешна посока. За да имат всички еднакви права, не бива да се позволяват еднополови бракове, а бракът да се отмени като институция. И без това много хора вече не се женят. Подписването в обредната зала да се замени с един нотариалебн договор и толкова.

 40. 40 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 569 Весело

  Четейки горните коментари, явно на много хора резултатът от референдума им е бръкнал в...

  ...самочувствието ;)

 41. 41 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 569 Неутрално

  За да имат всички еднакви права, не бива да се позволяват еднополови бракове, а бракът да се отмени като институция.
  —цитат от коментар 39 на uq


  Това е малко крайно. По-разумно е да се измисли някаква форма на официално съжителство (която да не е брак, но да има подобен юридически статут) - така хем вълкът сит и агнето цяло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK