Еврокомисията предупреди България да спазва правилата за предоставяне на убежище

Еврокомисията предупреди България да спазва правилата за предоставяне на убежище

© Велко АнгеловЕвропейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо на България заради неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на убежището.


Комисията е установила, че недостатъците в българската система за предоставяне на убежище и свързаните с нея помощни услуги са в нарушение на разпоредбите на Директивата за процедурите за убежище, Директивата относно условията на приемане и Хартата на основните права.


Опасенията са за настаняването и законното представителство на непридружени ненавършили пълнолетие лица; правилното идентифициране и подпомагане на уязвими кандидати за убежище; предоставянето на подходяща правна помощ; задържането на кандидати за убежище и защитните мерки в рамките на процедурата по задържане.


Ако България не предприеме действия в рамките на следващите два месеца, комисията може да ѝ изпрати мотивирано становище по този въпрос.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Който заслужава убежище си го получава. Само че в страната нахлуват хора, които не са бежанци.

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Брюксел ни натиска на харчим повече, за да създаваме удобства на ислямските мигранти.

  Айде сега обаче да сравним с колко лева на ден живее един БГ пенсионер и колко лева на ден иска от нас Брюксел да даваме за един ислямски мигрант.

 3. 3 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Voiko":

  Можеш ли да споделиш как разбра това?

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#1] от "Voiko":Можеш ли да споделиш как разбра това?
  —цитат от коментар 3 на Адекватно мислещ


  А къде около нас се води война?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Еврокомисията ни натиска да спазваме европейското законодателство. А от тези две теми, законодателство има, в случая - директива, само за молбите за убежище. Няма как да има европейско законодателство относно пенсионерите, за което да ни натискат, защото те попадат в задълженията на всяка отделна държава. Заради суверенитета на държавата.
  С други думи, няма кой да ни оправи пенсионерите, освен ние самите. Следващия път гласувай по-умно и накарайй приятелите си и семейството си да гласуват по-умно. Еврокомисията не може да накара управляващите да се погрижат за пенсионерите. Само ние можем.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6085 Неутрално

  Еврокомисията първо да даде добро на България за пълноправно членство в ЕС - ЕВРОЗОНА и Шенген . и после да дава акъли за правилата за предоставяне на убежище!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Дефиницията на бежанец от Конвенцията за бежанци от 1951 г., която ние, както и всяка друга държава в ЕС, сме подписали:

  “someone who is unable or unwilling to return to their country of origin owing to a well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group, or political opinion.”

  Няма никъде нищичко за това къде точно се намира държавата, от която бяга.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Много предупреждения станаха. Ние не искаме никой да ни нарежда, как да спазваме нормите. Искаме само парите, като Орбан.

 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  Европейската комисия прави всичко възможно да отврати хората от ЕС. И след това на някои Путин им е виновен, той е безобидно агънце в сравнение с тези евробюрократи. Идват евроизбори, внимавайте кого ще пратите защото иначе тези идиоти ще съсипят ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3713 Гневно

  И впрочем въпрос към еврокомисията: Според дефиницията на бежанец той е такъв само когато идва от държава където има война, природно бедствие и т.н. Пристигайки в първата сигурна страна той престава да бъде бежанец. Въпросът е: В коя от съседните на България държави има война?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Въпросът ти е правилен. Никъде около нас не се води война, следователно не би трябвало да има бежанци. Бежанци може да има в Турция, която е съседна на Сирия, където се води война.

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Евробюрократите от ЕК са по-разрушителни за Европейския Съюз и от термоядрена бомба.
  С такива "приятели" врагове не са ни нужни.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Мисля, че между бежанци, мигранти и навлеци има разлика. Не можем да обслужваме всички.

 14. 14 Профил на primavera liberta
  primavera liberta
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":Еврокомисията ни натиска да спазваме европейското законодателство. А от тези две теми, законодателство има, в случая - директива, само за молбите за убежище. Няма как да има европейско законодателство относно пенсионерите, за което да ни натискат, защото те попадат в задълженията на всяка отделна държава. Заради суверенитета на държавата. С други думи, няма кой да ни оправи пенсионерите, освен ние самите. Следващия път гласувай по-умно и накарайй приятелите си и семейството си да гласуват по-умно. Еврокомисията не може да накара управляващите да се погрижат за пенсионерите. Само ние можем.
  —цитат от коментар 5 на Адекватно мислещ


  Глупости, глупости и пак глупости. Ти лично не можеш нищо.

 15. 15 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":Дефиницията на бежанец от Конвенцията за бежанци от 1951 г., която ние, както и всяка друга държава в ЕС, сме подписали:“someone who is unable or unwilling to return to their country of origin owing to a well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group, or political opinion.”Няма никъде нищичко за това къде точно се намира държавата, от която бяга.
  —цитат от коментар 7 на Адекватно мислещ


  Аз лично си мисля ( не активно) че хора като вас не разбират елементарни неща. Някой накъде е решил, че би било полезно ( за кого?!) да се заселят огромни маси от хора ( мъже) от третия свят в Европа. Всичко това прикрито от конвенции от ебем ти кога. Това означава, че някой трябва да напусне дома си, щото ако смяташ че целия свят може да се засели в Европа, начи си актовно немислещ.И сега идва интересното:
  Аз като бял мъж - христянин, - семеен имам две опции:
  а) Мога мило и тихо да плащам сметката на цялата екскурзия, за да могат много по-умни от мен да печелят до края на света.
  б) да ви тегля една майна и преди да ме свалят на земята, да взема със себе си в ада 10 от гостите и двама от такива като тебе.
  в) да гласувам с отвращение за луди националисти, които да спретнат една войничка и разбира се след нея някой лошо да го издуха и да започнем всичко отначало.
  Какво ми предлагаш да направя?

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3699
  16:33, 08 ное 18
  Неутрално
  Както бях прогнозирал.............''европредсвдателството ще мине и България ще бъде поставена пд микроскоп'' !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "Voiko":

  Ами, не, това е една тотална глупост. Ама на теб не ти пука, че просто грешиш. Ти ще си го повтаряш и в други коментари вероятно.

  До коментар [#15] от "izbiram":

  Живееш в демократична държава. Създаваш партия, събираш подписи, влизаш в избори, избират те, съставяш правителство и махаш подписа от конвенцията, заедно с още петдесетина други документа, подписани през годините, както и излизаш от ЕС, защото тези документи са нужни, за да си в ЕС. Или просто гласуваш за партия, която ще го направи това и се надяваш има-няма още 2-3 милиона българи да гласуват за нея.

  Във Великобритания го направиха точно това. Виждаш как е. Успех ти пожелавам.

 18. 18 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "izbiram":

  Не ми е ясно защо си мислиш, че си нещо по-специално от всички останали, само защото не ти е кеф, че държавата ти е подписала качествени документи през годините, за които ти сега тепърва научаваш и започваш да не харесваш, тъй като за първи път ти водят по-кафяви от теб хора. Не си с нищо по-специален. Живееш в демократична държава. Има си правила - действай. Никой не те е спрял.

  А, и между другото, ако се опитваш да се подиграваш с ник-а на някого, направи си поне труда да го прочетеш.

 19. 19 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Естествено, че не можем. А ти знаеш ли, че политиката на ЕС абсолютно винаги е била икономическите мигранти да се депортират? Веднъж след като молбата за убежище или за статут на бежанец е отказана, мигрантът е депортиран. Годишно се депортират по над 200 000 души. Допускат се само и единствено бежанци и хора, получили друг хуманитарен статут.

  Та, след като ЕС вече прави точно това и винаги е правел точно това, какъв по-точно ти е проблемът? Да ти кажа ли какъв? Едни конкретни "патриоти" са те излъгали, че Европа ще става ислямска държава, за да гласуваш за тях. А като ги вкараш във властта, те крадат. Затова и продължават да те лъжат, въпреки че в България има 6 центъра за настаняване на бежанци и те са почти празни...

 20. 20 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Можеш ли да дадеш източник, откъдето я извади тая дефиниция на бежанец?

 21. 21 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "primavera liberta":

  Обоснови се, де. Защо са глупости. Кое от казаните неща не е вярно. Дай кохерентен отговор с аргументи, доводи, източници. Дай да ти чуем мнението. Да се казва "глупости" без аргументация е безсмислено. Никъде няма да спечелиш дебат така освен в детската градина.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6857 Неутрално

  Евробюрокрация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Както рзбрахме, разни чернилки се разхождат из Европа с български паспорти и се кичат със званието бългрски гражданин съвсем неправомерно. Това го дъжим на корумпираните ни чиновници, които раздават българското гражданство на когото им хрумне и както им хримне. Няма ли контрол от страна на котката, мишките започват да вършат безобразия.

 24. 24 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#18] от "Адекватно мислещ":

  Привет,
  Аз съм най-специалния в моя дом. Извъм него не съм толкова специален. Ако ще ми лопате по вратата, ще трябва да се съобразявате с моите правила. Иначе съм гостоприемен за хора в нужда. Ако някой гладен иска моята паничка, аз като истинско животно, трябва да се защитя. Сори. Освен това имам ангажимент към моето семейство. Не към целия свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK