От "най-положителния" до "не сме готови": български евродепутати оцениха различно евродоклада

От "най-положителния" до "не сме готови": български евродепутати оцениха различно евродоклада

© ReutersОт най-положителния доклад до нищо ново - български евродепутати дадоха различни оценки за публикувания по-рано днес доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.


"Унизителен"


Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) коментира, че има само един мониторингов доклад, който може да донесе новина и той е, че се премахват докладите. "В някакъв смисъл това е поредният доклад, в който се казва, че не сме готови. Да, отбелязан е напредък. Напредък имаше, между другото, между третата и петата година, между третия и петия доклад. Най-важният факт е, че продължаваме под наблюдение. Прехвърлянето на отговорността върху следващия парламент е очевидна. Тази комисия ще изчака европейските избори и едва тогава ще се взимат окончателни решения", коментира Малинов пред журналисти в Страсбург.


Той отбеляза, че в момента върви процедура, която иска да замени този механизъм. "Той е неуспешен, той е унизителен и за комисията. За България очевидно, след като 12 години ние сме в него, но той е унизителен и за комисията, защото не постигна целите си", допълни евродепутатът.


"Няма новина"
Илхан Кючук (ДПС/АЛДЕ) отбеляза, че в коментара на Тимерманс има една тенденция, която е във всички доклади – Еврокомисията казва, че реформите са в правилната посока, но се изисква устойчивост и необратимост на процеса. В този смисъл според Кючюк няма никаква новина.


"Три от шестте показателя България ги покрива в голяма степен и е на прага да ги покрие окончателно, ако се задържи тенденцията на правене на реформи. Това е крачка в правилната посока, но не мога да кажа, че това е нещото, което очаквахме. Личното ми мнение е, че България има интерес този мониторингов доклад да не продължава да бъде в дневния й ред. Такова беше очакването ми и по време на българското председателство. По-ясно и категорично да се постави темата за отпадането на механизма и за влизането на България в Шенген и в еврозоната. За мен това е пропуснат политически шанс", допълни Кючюк.


"Най-положителният"


Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) смята, че това е най-положителният доклад, който България е получавала след предния положителен през 2017 г. "Ясно се вижда, че България, и това е ясно казано в този доклад, върви към прекратяване на мониторинговия механизъм и това ще стане, може би в късната пролет и началото на лятото през следващата година, където се очаква да е последният доклад и този дискриминационен механизъм най-накрая да бъде прекратен за България. Затваряме три глави, огромен напредък и затова имат решаваща роля всички участници в тези реформи. Ясно се казва, че стабилното правителство след ноември месец 2017 г. е спомогнало много за приемането на нужните реформи, за отстояването и да имаме тези резултати", подчерта Радев.


На въпрос какви са конкретните стъпки, които правителството е предприело, за да се стигне до тук, той изброи провежданите реформи и изпълняването на стратегията за борба с корупцията, промените по инициатива на Минитерския съвет, законодателната рамка, която се е приела по думите му явно задоволително за Еврокомисията, защото тя затваря този показател, промените в НК, НПК, работата на специализирания съд, специализираната прокуратура, работата на новата антикорупционна комисия, законодателството, свързано с отнемане на незаконно придобитото имущество. "Всичко това комплексно говори, че реформите в България вървят напред, за разлика от доклада за Румъния. Ние сме в пакет, ние винаги последните години сме призовавали да не бъдем движени в пакет и за Шенген, и за механизма, защото за Румъния е казано, че върви назад в последната година", каза още Радев.


По думите му механизмът е дискриминационен и не България и Румъния са проблемните в ЕС, а за борба с корупцията трябва да има обща стратегия.


Няма обективна медийна среда


Според Петър Курумбашев (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) прекратяването по три от шестте области е добра новина, но и зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, и председателят Жан-Клод Юнкер "отбелязват, че биха се радвали това наблюдение да бъде прекратено до края на техния мандат, като ясно подчертават, че това не е график, не е че някакво време трябва да изтече и като изтече, механизмът автоматично ще бъде прекратен".


Неприятна част за Курумбашев е значителното влошаване на медийната среда, както и персоналните атаки срещу съдии в определени медии, което "очевидно не е нещо, което е благоприятно за независимостта на съдебната система".


Той обаче подчерта, че "много пъти сме били свидетели как сме си свършвали работата, но този резултат невинаги е бил оценяван" и напомни за желанието на България да влезе в Шенген, за което няколко пъти е имало резолюции на Европейския парламент и няколко пъти Европейската комисия се е изказвала и въпреки всичко няма резултат. "Бих свързал двата въпроса – механизма за наблюдение и Шенген. Ако те смятат, че този механизъм е изпълнен, защо България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство", попита евродепутатът.


Той изтъкна, че "свободата на словото е ясно отбелязана в този доклад и там ясно се казва, че има значително влошаване на медийната среда по повод на конкретни атаки на определени медии към определени съдии. Една част от независимостта на съдебната система е и да има обективна медийна среда, която да я отразява. В България очевидно няма обективна медийна среда".


"И Германия нарушава европейското законодателство"


Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) коментира, че на първо четене това е един от положителните за държавата доклади. "Моето желание беше да се вземе решение да се премахне този механизъм, но съобщението е, че ще има още един. Съобщенията са, че той е по-скоро добър, отколкото лош", допълни Джамбазки.


На въпрос дали очаква механизмът да спре следващата година, той отговори, че е нормално е да спре наблюдението и то не трябва да е само за Румъния. "Германия нарушава европейското законодателство и пречи на български предприемачи да работят в Германия, Италия прави същото, Белгия прави същото, а наличието на наблюдение над едни държави, без да има над други, е ярко изражение на двоен стандарт и е доста несправедливо", изтъкна евродепутатът.


Безнаказаност


Според Момчил Неков (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите) оценката по доклада е, че има законодателна рамка, но тя не е изпълнена със съдържание и българите усещат безнаказаност.


"Три от показателите са изпълнени, но другите три показателя, които са борба с корупцията по високите етажи, борба с корупцията на средно и ниско ниво и по границите и реформа в съдебната система, по тях нямаме напредък", допълни Неков.


Оптимизъм


Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че самата Еврокомисия е оптимистично настроена и смята, че в следващите няколко месеца механизмът за България ще отпадне. "Това е най-положителният доклад, който има от създаването на този механизъм при влизането на България и Румъния в ЕС. Аз също съм оптимист, че той ще отпадне в най-скоро време", допълни той.


Повече за евродоклада четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK