Франция държи близо половината пазар в ЕС за износ на вино

Франция държи близо половината пазар в ЕС за износ на вино

© Николай Дойчинов



В навечерието на изкарването на новата реколта френско вино божоле (15 ноември) Евростат разпространи данни кои са най-големите вносители и износители на вино в Европейския съюз. От статистиката се разбира, че през 2017 г. продадената продукция в ЕС, в която попадат и пенливите вина и вермута, е 14.6 млрд. литра.


Най-големите производители на алкохолната течност обичайно са Испания, Италия и Франция. След тях се нареждат Португалия, Германия и Унгария.


През миналата година от държавите - членки на ЕС, са изнесени бутилки с вино на стойност 21.9 млрд. евро. Почти половината от тази търговия се осъществява между страните от ЕС. Една трета от износа извън Европейския съюз е към САЩ, а сред другите основни търговски партньори личат още Китай, Швейцария, Канада и Япония.




С търговия на стойност 9.1 млрд. евро Франция е най-големият износител на вино. Страната държи 41% от пазара в ЕС за износ на вино, като е следвана от Италия (27%) и Испания (13%).


През 2017 г. държавите-членки на ЕС внасят вино за общо 12.9 млрд. евро. Само 20% от тях идват от страни извън ЕС, като лидери по този показател са Чили и Австралия.


Най-големият вносител на вино в Европейския съюз е Великобритания, която заема 27% от целия внос. Германия се нарежда на втора позиция с 20 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4857 Неутрално

    Жалко че ние не можем да се намесим на пазара в ЕС. Вината ни ли са лоши или нямаме производствени мощности за да покрием изискванията.

  2. 2 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    Ама мосю Макрон - това си е жив протекционизъм - я така както вдъхновено плампате за глобализъм и свободна търговия да вземем да преразгледаме евросубсидиите за лозарството по нов модел и ако може да контролирате малко по-добре вашите фермери дето пресрещат цистерните с вино от Испания и го източват в канавките.

  3. 3 Профил на Georgi Beorgi
    Georgi Beorgi
    Рейтинг: 245 Неутрално

    Нямам идея, вносните вина на цената на българските са с пъти по-лошо качество. Нямам идея кой въобще ги купува и защо се внасят.

  4. 4 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4761 Любопитно

    Резонна статистика. Както това, че Франция е най-голям производител на вино в ЕС, така и, че Великобритания внасят най-много вино в ЕС. Все пак британците нямат климатичните условията да произвеждат големи количества вино. А, дори и да правят някакво местно вино, то едва ли ще има вкусовите качества на южните европейски страни.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  5. 5 Профил на Пешу
    Пешу
    Рейтинг: 670 Неутрално

    До коментар [#2] от "lustmord":

    Франция не държи пазара с някакви административни мерки - тя го държи с качество и цени. Някой да те е задържил да купуваш френско вино, а не испанско? Хората си купуват френско. В желанието си да покажете "колко гадно" е всяко нещо в ЕС - изпадате в смешни постове.

  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8897 Любопитно

    А ние за какво изобщо се лъжем, че произвеждаме вино ?

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    До коментар [#1] от "pet_fire":

    Второто е. В България производител с повече от 20 хектара насаждения се счита за едър.

  8. 8 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 2087 Весело

    Нямам идея, вносните вина на цената на българските са с пъти по-лошо качество. Нямам идея кой въобще ги купува и защо се внасят.
    —цитат от коментар 3 на Georgi Beorgi


    +++
    Вероятно е въпрос на вкус, но на мен не ми е ясно защо френското вино се счита за най-доброто. Случвало ми се е да пия много добро френско вино, но за цената му могат да се вземат бутилка и половина същото качество италианско или 2 бутилки испанско. Разбора се, не всички италиански и испански вина се вместват в описаното :)

  9. 9 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    До коментар [#5] от "Пешу":

    Я пак?!?

    https://blog.wblakegray.com/2016/12/in-eu-wine-rich-countries-get.html

    Ефективните и опитни франсета вземат 4 пъти повече субсидии на единица продукция от нас при все, че идеята уж била да се стимулират по-изостаналите членове на ЕС за да догонят лидерите.

  10. 10 Профил на Пешу
    Пешу
    Рейтинг: 670 Неутрално

    До коментар [#5] от "Пешу":Я пак?!?https://blog.wblakegray.com/2016/12/in-eu-wine-rich-countries-get.html Ефективните и опитни франсета вземат 4 пъти повече субсидии на единица продукция от нас при все, че идеята уж била да се стимулират по-изостаналите членове на ЕС за да догонят лидерите.
    —цитат от коментар 9 на lustmord


    Субсидията не прави качеството. Като не искаш - не си купувай. Никой не ти е сложил вилата на врата.

  11. 11 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 439 Неутрално

    Френските вина са без допълнително добавена захар за което има закон от стотици години.Същото може да се каже и за коняка и брендито от там .
    Българските вина са със захар предполагам повечето от тях и само този факт ги прави несравними.

  12. 12 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    Субсидията не прави качеството.
    —цитат от коментар 10 на Пешу


    Не изобщо - само плаща заплатата на енолога ти, оборудването на винарната ти и маркетинга на продукцията ти.

  13. 13 Профил на Quo Vadis?
    Quo Vadis?
    Рейтинг: 1197 Неутрално

    До коментар [#1] от "pet_fire":

    Проблема с българските вина е, 1е много варират като качество и вкус в годините. производствения капаците съшо не е кой знае колко голям ...

  14. 14 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1449 Неутрално

    Няма смисъл да гоним обем като по комунистическо време. Първо качество, уникалност, после малко повече промоция, реклама и тогава пак ще говорим.

    Не че не обичам френски, португалски и италиански вина, но нашия мавруд не го давам за нищо на света.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  15. 15 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    До коментар [#1] от "pet_fire":Проблема с българските вина е, 1е много варират като качество и вкус в годините. производствения капаците съшо не е кой знае колко голям ...
    —цитат от коментар 13 на Quo Vadis?


    Това първото се предполага да е така. Вина дето от година на година не им се променя вкуса съм чувал, че не съдържали грозде като изходен продукт.

  16. 16 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1655 Неутрално

    Жалко че ние не можем да се намесим на пазара в ЕС. Вината ни ли са лоши или нямаме производствени мощности за да покрием изискванията.
    —цитат от коментар 1 на pet_fire


    Не можем да поддържаме едно и също качество. Преди години едни приятели австрийци искаха да изнасят български вина за една голяма европейска верига магазини. Там ги попитали, можете ли да гарантирате едно и също качество и непромяна на вкуса. И това е така, правихме опит, две единтични бутилки мелнишко, отваряш, различен вкус.

  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13565 Неутрално

    А разликата от 7% между Великобритания и Германия и дори двойно повече, германците си я произвеждат сами :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на ПараГраф
    ПараГраф
    Рейтинг: 255 Неутрално

    Споменатите няколко държави в челото осигуряват огромни субсидии за сектора, защото имат силни политики и защитават и подпомагат всячески производителите си.
    Това както и да е, ама Унгария да е в първите си е голям шамар за нас, с нищо не ни превъзхождат нито земя, нито климат, нито традиции повече.

  19. 19 Профил на slon
    slon
    Рейтинг: 687 Неутрално

    Защо френското вино било по-качествено, ами защото не е имало комунизъм.
    Също така там имат ясни правила за това как в даден регион да се гледат лозята, кога да се прибере гроздето и какво може или не може да се слага във виното.
    Също така хората там са се кооперирали и именно, и заради това, спазвайки общите правила в един регион, те успяват да изкарат големи количества вино с едно и също качество.
    Та дето се вика "сговорна дружина, планина повдига".
    В България, всеки лъже. най-елементарен пример, отиваш в Мелник, опитваш вино - харесва ти. Взимаш си шише и го отваряш вкъщи, ами то няма нищо общо с това, което си опитвал...

  20. 20 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    Това както и да е, ама Унгария да е в първите си е голям шамар за нас, с нищо не ни превъзхождат нито земя, нито климат, нито традиции повече.
    —цитат от коментар 18 на ПараГраф


    Горориш пълни глупости. И като традиции и като отношение и като публика унгарците определено са с няколко обиколки пред нас.

  21. 21 Профил на ПараГраф
    ПараГраф
    Рейтинг: 255 Неутрално

    До коментар [#20] от "lustmord":

    Добре, по друг начин поставен въпроса - Какво ни липсва в сравнение с Унгария?
    За традиции не ми говори, след като ние сме ги учили на овощарство и градинарство.

  22. 23 Профил на unx26584849
    unx26584849
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    Нямам идея, вносните вина на цената на българските са с пъти по-лошо качество. Нямам идея кой въобще ги купува и защо се внасят.
    —цитат от коментар 3 на Georgi Beorgi


    Незнам от къде купувате, но това е трудно възможно. В България се дерат кожи, което вече не е 100% вярно , но и 99 стигат. Най-добрите вина рядко се продават, и това е добре.

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  23. 24 Профил на unx26584849
    unx26584849
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    [quote#20:"lustmord"][/quote]

    Мама миа, ако говорим за традиции никой не би трябвало да превъзхожда българите в производството на червени вина, имайки предвид тракийското наследство и климатичните дадености. Обаче, някои исторически събития и технологични иновации промениха съотношението на силите. Изключвам белите вина, защото австрийците "разбиха" пазара и дегустаторите с традиционният си сорт, а и се счита, че по-студен климат е по благоприятен за бели вина, въпреки че има има и уникални от по-топли региони, много от тях на народни цени. Пиенето може да е вредно за вашето здраве, но никой не го е доказал категорично.

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  24. 25 Профил на unx26584849
    unx26584849
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    Няма смисъл да гоним обем като по комунистическо време. Първо качество, уникалност, после малко повече промоция, реклама и тогава пак ще говорим.Не че не обичам френски, португалски и италиански вина, но нашия мавруд не го давам за нищо на света.
    —цитат от коментар 14 на Алф


    Като гледам за кой сорт сте се хванали ми става малко тъжно. Доста силни и груби вина се получават от него, затова в римската империя са разреждали тракийските вина с вода(и по други причини, по скоро технологично-практични). До скоро в България се произвеждаше такъв литраж "Мавруд", който е невъзможно в пъти да бъде произведен от насъждения от съответния сорт. Вероятността да попаднете на менте е много голяма.

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  25. 26 Профил на unx26584849
    unx26584849
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    Резонна статистика. Както това, че Франция е най-голям производител на вино в ЕС, така и, че Великобритания внасят най-много вино в ЕС. Все пак британците нямат климатичните условията да произвеждат големи количества вино. А, дори и да правят някакво местно вино, то едва ли ще има вкусовите качества на южните европейски страни.
    —цитат от коментар 4 на Иво


    Не винаги Франция е била най-големият производител на вина в Европа. Panta rhei

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  26. 27 Профил на Пешу
    Пешу
    Рейтинг: 670 Неутрално

    [quote#12:"lustmord"][/quote]

    Ми не си купувай, като не ти харесва. Никой не ти опрял пищака на главата. Купи си молдовско - по-евтино е. Там няма ЕС, зелки, никой не плаща субсиидии и заплати и т.н. И пак е по-евтино.

  27. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5222 Неутрално

    До коментар [#16] от "von_seeckt":

    Правилно !
    Това важи и за други български продукти като сирене, колбаси...................................

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  28. 29 Профил на venelingeologia
    venelingeologia
    Рейтинг: 1044 Неутрално

    Шарената геология и релеф на България не предлагат тероар за плантажи с френски мащаби. И това много ми харесва. Във Врачанско едно време познавах от кой баир е виното. Сега на баирите няма нищо...

  29. 30 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    До коментар [#21] от "ПараГраф":

    До коментар [#20] от "lustmord":в сравнение с Унгария?За традиции не ми говори, след като ние сме ги учили на овощарство и градинарство.
    —цитат от коментар 21 на ПараГраф


    По същата логика може да кажеш, че България има къде-къде по-големи традиции от Южна Корея в електрониката и компютрите.
    Ако си мислиш, че винарството сега има много общо с това опреди 150 си в дълбоко заблуждение. Хората в Унгария особено напоследък се отнасят абсолютно професионално към целия процес от избора на място за насажденията, през специфики на отглеждането и обработката на лозите, пръскания, беритба, технологии на ферментация и т.н. И в България от съвсем скоро има мераклии дето и те залагат на подобен подход ама с 15-20дка насаждения и 1000 бутилки на сезон от даден сорт нещата си остават на ниво хоби.
    Отделен е и въпроса, че унгарците пият доста повече вино от нас. И се интересуват и имат и познания и могат да оценят са и готови да платят премиум цени за някои специфични еноложки експерименти - това като цяло развива сектора. Ние в цяла България дали имаме 10 винени бара, дали нямаме. В градове от ранга на Стара Загора, Плевен, Русе такова животно нема.
    Раздживане в България определено има и на пазара се появиха някои страхотни вина ама да се пъчим, че сме били задминали унгарците си е едно с нищо неподплатено патриотарство.

  30. 31 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 849 Любопитно

    Жалко че ние не можем да се намесим на пазара в ЕС. Вината ни ли са лоши или нямаме производствени мощности за да покрием изискванията.
    —цитат от коментар 1 на pet_fire


    Има едно нещо, което се нарича "квоти" - те нямат нищо общо с качеството на стоките, а по-скоро имат доста общо със социалистическото планиране: "...ние ще правим компютри, вие ще правите компоти..."

  31. 32 Профил на ivanejohn
    ivanejohn
    Рейтинг: 414 Неутрално

    До коментар [#21] от "ПараГраф":

    Най-старата регулация за винен регион със закон за виното е за Токай. 120 години преди Бордо.

    В Елзас и Фриули исторически наричат някои сортове Токай Пино или Токай Фриулано.

    Приватизацията в Унгария продаде винарните на големи винарски собственици, които имат познания дистрибуция в световен мащаб, и сега е лесно да се изнася.

    В Будапеща е модерно да се пият унгарски вина, на туристите не им предлагат новозеландски като в България

    Дотук само разлики спрямо нас, нали ?

    Иди виж Сухиндол, Стамболово, Русе, Шумен, Вини Сливен...

    Ние изгаряме всичко и започваме от АБ..





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK