За пръв път в мониторинга Еврокомисията се разтревожи за медийната среда в България

За пръв път в мониторинга Еврокомисията се разтревожи за медийната среда в България

© Юлия Лазарова, ReutersДокладът на Европейската комисия отбелязва значителното влошаване през последните години на медийната среда в България, което рискува да ограничи достъпа на обществото до информация и може да има отрицателно въздействие върху независимостта на правораздавателната система чрез атаки в някои медии срещу конкретни съдии."


Това се казва в съобщението за разпространения днес доклад на Европейската комисия по т.нар. мониторинг за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването в България. За пръв път в такъв документ се изразява тревога за състоянието на медиите в страната и се предупреждава, че това състояние застрашава изпълнението на същите реформи, за които комисията поздравява България.


"В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), и като цяло е основа за по-добро управление", пише в текста на доклада.
В него в частта "Общо положение" е записано още, че "международните наблюдатели отбелязаха съществено влошаване на медийната среда в България през последните години, като българският медиен сектор се характеризира с непрозрачна собственост и слабо прилагане на журналистическите стандарти. Това положение се отразява върху качеството на обществения дебат и следователно поражда риск от ограничаване на достъпа на обществеността до информация поради ограничения брой независими източници.


Медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт


на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси, и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита. Висшият съдебен съвет играе ключова роля в защитата на
съдебната власт и отстояването на нейната независимост срещу подобни атаки."


В техническия доклад също се отбелязва какво трябва да прави ВСС: "предвид трудната медийната среда в България основна отговорност на Съвета е да защитава съдебната власт и принципа на независимост на съдебната власт, включително в контекста на медийни атаки срещу отделни съдии."


Досега Комисията е критикувала отделни медийни изяви на магистрати, но не и състоянието на медиите и достъпа на обществото и гражданския сектор до информация.


В техническата част на доклада от 25 януари 2017 г. например изрично се казва, че главният прокурор Сотир Цацаров много често има изказвания по политически теми, а не толкова по такива, свързани с наказателни производства. Еврокомисията констатира тогава, че предизвикателствата пред държавното обвинение - независимо че е било обект на множество промени - се намират в центъра на два дебата: за неговите правомощия, както и за "продължаващата липса на убедителни резултати по отношение на осъдителните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта или за тежка организирана престъпност".


В последните месеци в България имаше нападки в медиите на съдии за техни действия в изпълнение на задълженията им. Особено драстично беше заклеймяването от Пламен Георгиев - председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), на съдия от Софийски градски съд за това, че е отправила т.нар. преюдициално запитване до Съда на ЕС по дело за отнемане на незаконно имущество, свързано с Корпоративна търговска банка (КТБ). Друг скорошен случай бяха нападките срещу съдия от Софийския административен съд, която въз основа на европейското право отсъди в полза на две хомосексуални жени да пребивават в България като съпружеска двойка.


Публикации в сайта ΠИK бяха насочени срещу съдия Силвия Хазърбасанова * от Софийския районен съд (СРС) заради постановено от нея решение срещу ПИК по заведено от Емил Джасим дело. Когато съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъждаше случая, член на съвета обясни, че в интернет е "пълно с публикации срещу съдии, от които ще ви настръхнат косите".


Какво пишеше за медиите в последните доклади


2016 г.


Специфичен проблем (...) са агресивните и провокационни кампании на някои медии, често насочени срещу отделни лица в съдебната власт. Пристрастните отзиви в медиите в хода на дисциплинарни или наказателни разследвания представляват допълнително предизвикателство за органите на съдебната власт.


януари 2017 г.


Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на МСП, те оказват пряко въздействие върху способността за съществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България.


ноември 2017 г.


Изборът за парламентарната квота бе проведен от Народното събрание на 20 септември, като успешните кандидати бяха избрани с мнозинство, значително надвишаващо изискваното мнозинство от две трети. В медиите и гражданското общество бяха изразени критики, че резултатът е бил предопределен чрез договорки между основните политически партии и че дебатът е бил повърхностен и не е отразил открито разглеждане на съответните качества на кандидатите. (...)


На първо място, беше препоръчано да се създаде система за отчитане по дела за тежка организирана престъпност, която да позволи на обществеността и медиите да следят напредъка по тях.


* Корекция - 18:35часа: В първоначалния вариант на текста беше написано, че публикации срещу съдия Силвия Хазърбасанова е имало и в "Правен свят". Но изданието беше посочено на заседание на ВСС на 8 май по повод друг казус, свързан с атака на съдии, а не на Хазърбасанова. От "Правен свят" магистратите разглеждаха публикации срещу Петя Колева, Димчо Георгиев и Даниела Врачева от Апелативния специализиран наказателен съд. Повод и за двете беше писмо на Съюза на съдиите в България, а ВСС излезе на 15 май с принципно становище по темата.


Пълният текст на доклада четете тук.


Какво каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс при обявяването на доклада - тук.


Как Младен Маринов, Екатерина Захариева и Цецка Цачева коментираха доклада - тук.


Всичко за доклада - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добро утро бабо Пенке, как спа? Сега Данчо Цонев дали ще продъжли да лае от трибуната, че има свобода на словото.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Отдавна беше време да се разтревожат, дано и ние някой ден се разтревожим от тази свин....

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Отначало си помислих, че това е доклад за медийната среда в Германия - там медиите са тотално цензурирани, забранено е да се говори за насилието от страна на ислямските пришълци, забранено е да се говори за християнските празници.... свобода на словото нула.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Това е, защото Петя Владимирова спря да ни дава тон кои съдии са от "нашите" и останаха само пеевските псета да джафкат.
  Не знам защо се случи така.
  Ами все пак сте редакция, нали. Поправете медийната среда. Ако спре водата, бих призовала ВиК да свършат нещо.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ся съ сетиха.. Че и ако само знаеха да четът...

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  Ами БСП и ДПС приватизираха и отговарят за медийната среда.
  А Тимерманс е техен човек, пък хвали Бойко...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Га оставихте червената аристокрация да наторява териториятя кво си мислехте че ще порасте, Джеферсонова демокрация ли?

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  "Докладът на Европейската комисия отбелязва значителното влошаване през последните години на медийната среда в България, което рискува да ограничи достъпа на обществото до информация и може да има отрицателно въздействие върху независимостта на правораздавателната система чрез атаки в някои медии срещу конкретни съдии."

  С доклади от пожелателен характер нищо не се решава ! Това, което се констатира там е факт у нас по време на целия преход. Не виждам защо изобщо това се отразява като някаква новина, просто бюрократите от Брюксел отчитат някакава активност....

 9. 9 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 475 Весело

  По заспала комисия не сме виждали, налива милиарди в местната мафия и бандити, с нейните пари се пишат глупости по парцалите и накрая като Ущипана мома "може да има отрицателно въздействие..."

  ЕК с пасивност и безразличие насърчава много неща да са по този начин в бг.

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Медийната среда се влошава от много плюене и квичене. От Европа нямаше как да не го забележат.

 11. 11 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Е сега и ЕС ще е виновен. Виновни требе да има , иначе виновния нема кой да обвинява.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Ааааа, няма страшно за медийната.... Вие да видите форумната каква е готина...

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 913 Любопитно

  безспорно медийната среда в България е свинска ,като затова вината е споделена между управляващите ,журналистите НО и консуматорите на медийните продукти

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jumbo Jet":

  Разбира се. Това ще да е проблема, и в никакъв случай няма драма с положението, че има свръхконцентрация ма медии в един собственик, кредитиране от фалирала банка, държавна протекция и финансиране. То това си е в реда на нещата...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 458 Весело

  Браво на Дневник. Намериха опорната точка в доклада и веднага водеща новина. Истински журналисти.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Най-сетне нещо и за измъчения тролетариат. Сега ще могат да повият срещу луната колко сме зле. Европо, не ни ли виждаш, вече изнемогваме...

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  По заспала комисия не сме виждали, налива милиарди в местната мафия и бандити, с нейните пари се пишат глупости по парцалите и накрая като Ущипана мома "може да има отрицателно въздействие..."ЕК с пасивност и безразличие насърчава много неща да са по този начин в бг.
  —цитат от коментар 9 на jalal_al_din


  Пак няма да има революция, другари... очень жаль... И Аврора вече не може да пуца и Красная армия се мота някъде край Донецк вместо да форсира Дунава...

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Аз лично не виждам драма в медийната среда в България. Има предостатъчно вестници, списания, радиа, телевизии и сайтове, от които човек може да получава информация и разтуха. Това са едни от най-демократичните времена за медиите въобще. Вкл. в САЩ, където от време на време Тръмп порицава този и онзи журналист. На който не му харесва, винаги може да предложи алтернатива - както например правят в "Биволъ" или с връщането на радио "Свободна Европа" (не знам кой ще го слуша, но щом искат, няма лошо). По-свободни в избора си и по-информирани никога не сме били досега.

 19. 19 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#15] от "intergalactic":

  Като се замислиш има други места освен "Дневник". Ако ти се четат хвалебствия в който и сайт да влезнеш ще е по вкуса ти.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  С което не правя четки на Борисов, а просто отчитам епохата, в която живеем, а тя е информационна. И няма цензура, която може да спре това.

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  "За пръв път в мониторинга Еврокомисията се разтревожи за медийната среда в България"

  То си е за тревога- прокуратурата подгони Прокопиев и Елена Йончева за далавери, а куп медии гъмжат от бивши агенти на ДС!
  И още- в ужасната медийна среда у нас медиите не могат да пуснат в употреба целия арсенал от псувни по адрес на управляващите и се задоволяват само с: тиква, бълвоч, мутра, свиня, Бай Х.й и други симпатични епитети, -единствените, които жестоката цензура в България допуска, нарушавайки с това правата на медиите и техните потребители.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#15] от "intergalactic":

  В смисъл, останалите точки са ОК?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#15] от "intergalactic":В смисъл, останалите точки са ОК?
  —цитат от коментар 22 на Darth Plagueis


  Явно са по-добре от тази. Безценното качество на Дневник (за което много ги ценя) е винаги да намират негативното. Дори в добрите новини :)

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 24. 24 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Иначе в коментарите отдавна констатираме, че медийната среда в Икономедия запада. Вместо нормални медии, имаме медийни бухалки.
  Не, че останалите медии са по-добри, същите са.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#23] от "intergalactic":

  Аз виждам статии за всички новини. Не видях положителни, но видях доста по-лоша от тази. Но не е водеща.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "intergalactic":Като се замислиш има други места освен "Дневник". Ако ти се четат хвалебствия в който и сайт да влезнеш ще е по вкуса ти.
  —цитат от коментар 19 на КА2


  Чета няколко, спокойно. Без прасешките и гербавите издания. :)

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Това е безспорна глупост,че медиите са концентрирани в един собственик.Къде оставяш Сашо Дончев,Прокопиев,Радосвет Радев?!Така,че такава "концентрация"не е проблем.Проблем е,че всички медии без трите национални телелвизии са на олигарси.

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jumbo Jet":

  Е,нищо ново?Дядото на Бойкикев чакал Червената Армия да му даде власт,унуката днес чака брюкселските бюрократи да му дадат.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Апропо, към медийното пространство трябва да добавим и "Фейсбук", където всеки гражданин може да се изяви като репортер от мястото на събитието, където и да се намира то. И именно по тази причина често в новинарския поток попадат публикации от тази социална мрежа по повод на някакво събитие или само като коментари. Макар че и там има известна цензура, ама все още се ядва.

 30. 30 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Много манипулативно заглавие, не подвеждайте.
  За пръв път се хвали България и се виждат проблеми в Румъния.

 31. 31 Профил на T
  T
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Дневник, алоуууу, как пък другите друго прочетоха в тоя доклад пък Вие - само това, което Ви стиска?! Смешни сте, даже жалки! Каква медийна свобода Ви трябва, какво не Ви е наред, хайде да го обясните на тъпата Ви аудитория?!

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#24] от "intergalactic":

  Спомням си Прокопиев да гостува на Димитър Цонев.Цонев се подсмихва инпита дали Прокопиев ползва медиите си като бухалкаьПрокопиев се усмихва и вика" не" ,и двамата се подсмихват.Толкоз за медийните бухалки.

 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:

  ТУКА И В ТОЯ САЙТ МНОГО ЯКО СА ПРОПЪЛЗЕЛЕ ТИКВЕНИ ОБРАЗУВАНИЯ ПЛЕВЕЛИ , А НА МЛАДЕЖИТЕ КОИТО ПРОТЕСТИРАТ ЩЕ КАЖА , СИЛАТА Е ВЪВ ВАС МИЛИ МЛАДЕЖИ , НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ , ПРОТЕСТА ВИ Е ПРАВ И ДАНО ДА ИМАМЕ ЩАСТИЕТО ИДЕАЛИСТИ КАТО ВАС ДА Я ПОВЕДАТ ДЪРЖАВАТА НИ СКОРО , СЛУЖЕБНО КОНТАКТУВАМ С МНОГО ОТ ВАС , СИЛНИ СТЕ, МНОГО СТЕ , ДОБРИ СТЕ ,АКО ДА ГО КРИЕТЕ ИЗЗАД СМРЪЩЕНИТЕ СИ ВЕЖДИ , И НАЙ ВАЖНОТО НЕ СТЕ СЕ ПРОДАЛИ ......................
  ЦЕНЗУРИРАТ ВИ ТОРМОЗАТ ВИ МЕДИЯТА , Е ДОБРЕ ДЕ ВИЕ ЗАЩО ГА ПРАВИТЕ,КОГО СЪМ ОБИДИЛ ТУКА ЗАРАДИ ПЛЕВЕЛИ ЛИ Е , БОГ МИ Е СВИДЕТЕЛ НЕ СЪМ ИМАЛ ПРЕДВИД ПЛЕВНЕЛИЕВ , ЗАЩО БЕ.....................

 34. 34 Профил на tgapple
  tgapple
  Рейтинг: 229 Неутрално

  14.11.2018г. Заглавията из “медиите”:
  Соросоидите от ЕК клатят стабилността в страната!

 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Весело

  Спомням си като написах за първи път преди повече от 7 години, че в България има огромно медийно затъмнение и филтриране на новини, колко минуси и лични обиди отнесох.И всички от уж десни потомци на заклети комунета и лизачи на комунистически за*ници !
  Почти преди година и половина писах и, че веднага след европредседателството България ще влезне под микроскопа на ЕС !!!
  Тогава си въобразявахте, че сте хванали чичо Господ за топките !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Не, проблемът е, че всеки, който има газова фирма, фармацевтична фирма, винарна, спиртоварна и пр. си има и "медия".
  Венелина Гочева, при всички нейни ХИЛЯДИ кусури, единствена има само медии. Доколкото са нейни и не са собственост на банки.
  А, доколкото знам същото важи за Офнюз и ВеВести.
  Тоест единственият сериозен проблем на ДжиПи груп например е в това, че нямат вестник, за да пищят в момента, че някой гази свободата на словото, като им разследва магистралното строителство.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 416 Неутрално

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/progress-report-bulgaria-com-2018-850_bg.pdf

  ето го доклада...прочетете го и вижте къде е напредъка.....:) с ръка на сърцето де...

 38. 38 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Каква "медийна среда"?!
  Всеки си има глава да мисли!
  Аз, червени парцали не чета!

  Машини прости, народ неук.
 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#1] от "Юмрукчал":

  Кой е тоя д. Цонев?... Да не е Ментата? Тоя палячо (не съм казал ибр.чия, до моди) го вземаш твърде сериозно.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 763 Весело

  " способността на медиите, както и на гражданското общество да търси отговорност на хората с власт в една плуралистична и свободна от натиск среда..."

  Е. как да не се търси отговорност от власт имащите?
  Ето, отваряме една чудесна медия кат ПИК и четем написаното от другаря Близалко Близалков... опс, пардон, Недялко Недялков:

  "Господин Радев, Еврокомисията очевидно не е съгласна с вас - България не е блато.

  Евродокладът е чудесен, мониторингът вероятно отпада догодина."

  Критикува ли се президента?- Критикува се! Винаги! :)
  Хвали ли се Баце за успехите? - Хвали се! Задължително!
  Плуралистично ли е това? - Плуралистично, та дрънка!
  Какво разбират тия в Брюксел, те това е демокрация - винаги хвалиш Баце и плюеш Радев и си готов демократ и плуралист. Тук на форума е демократ до демократа, плуралист до плуралиста. :)

 41. 41 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 330 Неутрално

  В събота по едната ТВ-я гледам една журналистка ,хубава, мила, нежна/ученичка на г-н Панорама/ си поканила топ -журналистката Еленчето. Остави я,да си говори,да размахва някакви лисчета, и срамежливо от време- навреме се опитваше нещо да я попита. Истината е ,че не видях края, за моето НЕ съжалявам! И с такива нежни,мили отзивчиви .... журналистки какво да очакваме!!- ами нищо!!

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Нещо друго пише ли в доклада, освен за медиите?

 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#41] от "galiwer1880":

  Мхм. Миналата вечер гледах архивни кадри от интервюта на английската Панорама.
  Чак ми се дорева за старата школа.
  Сега по бибиси са същите лигльовци като нашите.
  Глобален проблем.
  Едно време на пиара му казваха "гробище за журналисти", сега е точно обратното.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Те се тревожат, ма ние сме си спокойни. Та даже задрямали.

 45. 45 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#24] от "intergalactic":

  Какво майка си търсиш в този форум, щом не ти харесва? "Бий си камшика" към форумите в другите медии... Тролове не.щастни...

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  Няма какво да се лъжем,защото ситуацията е изключително тревожна у нас!Прасчо и Ко. здраво са окупирали медийното пространство и още по-здраво манипулират общественото мнение!

 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Ами, когато се бориш с прасе в кал, ти ще си окалян, а на прасето му харесва.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#36] от "АзКлавдия":

  На строителна фирма, ЕДИНСТВЕНИЯТ Ѝ ПРОБЛЕМ е, че си няма медии!?! Да не би, случайно пък да е, че не може да строи качествено?

 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  "Особено драстично беше заклеймяването от Пламен Георгиев - председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), на съдия от Софийски градски съд за това, че е отправила т.нар. преюденциално запитване до Съда на ЕС по дело за отнемане на незаконно имущество, свързано с Корпоративна търговска банка (КТБ)."


  Да си спомним пак...
  Името на Пламен Георгиев (избранник на борисов) за първи път се появи в общественото пространство във връзка с аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов шефа на митниците по това време Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата."...поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", заявява по телефона Борисов.Съдържанието на разговора беше потвърдено и от покойния Танов. Записите със специални разузнавателни средства са поръчани от Пламен Георгиев , който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Подслушването на тогавашния шеф на митниците било по сигнал за корупция. От получена от МВР справка от записите Георгиев научил за въпросния разговор, за който обаче се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице.  Пламен Георгиев "не се поинтересувал" от този разговор, защото междувременно е установил "неустановеното лице", след което записите били унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана.След случая "Тановгейт" кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре. През 2011 година той е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева в първото правителство на Борисов.Само месец преди Борисов да хвърли оставка, в рамките на един ден, той е възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. От там - председател на новата антикорупционна комисия. Това трябва добре да се помни, защото ще дойде ден когато и герберунгелът Пламен Георгиев ще бъде подведен под отговорност, за умишлено унищожаване на доказателствен материал!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Чак сега ли разбраха за свинщината в медиите?
  А за подлизурството на голяма част от журналята?
  За Ани Цолова, Милен Цветков, Иванов?

 51. 51 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#49] от "Rim":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Ще дойде Видов ден!

 52. 52 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Любопитно

  Венелина Гочева, при всички нейни ХИЛЯДИ кусури, единствена има само медии. Доколкото са нейни и не са собственост на банки.
  —цитат от коментар 36 на АзКлавдия


  коя па беше тая Гочева е лелче... да не би да е оная, дето предлагаше помощта си на семейната кака на другаръ Цветанов... или па другата, със 'завоалираните" кънтички от КТБ


  "...Прокурорски свидетел по делото КТБ отърва „24 часа“ от фалит
  Компанията издател „Про нюз България“ няма да връща задължения към финансираната от банката „куха фирма“ „Сайга Консулт“

  Издателят на вестник „24 часа“ – компанията „Про нюз България“, е избегнал обявяването си в несъстоятелност заради неплащането на задължение към дружеството „Сайга Консулт“, през което е финансиран от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Забележителното е, че всичко това се случва с любезното съдействие на един от основните прокурорски свидетели по делото за фалита на КТБ Теодора Танева. Танева е изпълнителен директор на ключовото дружество от икономическата група на Цветан Василев преди рухването на КТБ – Технологичен център институт по микроелектроника (ТЦИМЕ)...'


  http://www.transmedia.bg/2017/10/13/прокурорски-свидетел-по-делото-ктб-от/

 53. 53 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 152 Гневно

  Т.е. не е проблемът че съдебната система е тотално корумпирана и неработеща, че оставя хиляди и хиляди бандити безнаказани, за да продължават да тероризират народа, проблемът бил, че медиите пишели срещу мръсните садии, все едно те са някакви свещени крави !!!

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  За пръв път в мониторинга Еврокомисията се разтревожи за медийната среда в България

  Нов цигански хшамар на Простия и простите . Този път и по двете бузи . Де го Юнкер да целуне по челцето Простия и да му обясни защо ь аджеба , на тоя огън, дето сега се пече , и той хвърля сухи съчки . Герберите с трепет очакваха най- после да падне мониторинга над съдебната власт, изневиделица дойде нов партньорски удар в тила . На предупрежденията на Президента , че свободата на словото и мачкането на медиите е нараснало и нараства , простите отговаряха с лични обиди и обвинения д създавана на хаос и "чупене на конструкцията ", каквото и да означава това . Е нарасна му работата като "международник " на Простия , вирна нос и започна да се зъби на ръката , която го храни . Като Иванчо започна драстично да нарушава реда в час , и се наложи да бъде сритан по кокалчетата . Както той риташе Миро Мършата едно време по делегациите . За да демонстрира на живо черния си колан . Жега е простия , жега . И не намалява - засилва се . Докато те изпържат .

 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Ще дойде реда и на българската мафия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#36] от "АзКлавдия":На строителна фирма, ЕДИНСТВЕНИЯТ Ѝ ПРОБЛЕМ е, че си няма медии!?! Да не би, случайно пък да е, че не може да строи качествено?
  —цитат от коментар 48 на vhv


  Виж какво, или чети с разбиране, или не си губи времето. И моето.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 635 Весело

  Еми правилно са отбелязали хората. Сега, след приемането на поправката "Шиши" медийната среда ще стане прозрачна или ще има глоби ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 58. 58 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1826 Весело

  Село, Дело, Фронт, Труд, Заря! :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Нищо, той Пеевски ще оправи работата.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Нищо, той Пеевски ще оправи работата.

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#58] от "Танас":

  А Капитал,Дневник,Медиапул,Сега,Клуб3,Дарик,Биволь,как ти звучи?

 62. 62 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 229 Неутрално

  а тревоги за жизнената среда , нямат ли ? иначе какъв е смисъла на лъжите с които ни заливат от вестници ,телевизии и сайтове, от любов към лъжата ? за разсейване на концентрацията ? за насочване на енергията ? за оправдание на фалшивите закони ? за омаскаряване на неудобните ? а медиите са само част от средствата

 63. 63 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Биволъ отиват в ЕС да говорят за ДжиПиГейт

 64. 64 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1826 Весело

  До коментар [#61] от "yanne":

  Пропущил си Жаба Нюз и Прас Прес. :-)
  Всичките дето си ги изброил и двете добавени от мен си имат измислени прокурорски преписки а Прасе цайтунг не но Видов ден иде!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 65. 65 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1826 Весело

  И Коледа. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 66. 66 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  драаахти кашата, дето настана - румънците вият като линейки, че просто биле следвали "българския модел", туземните "консервативни евроскептици" от доволни по-доволни, евроентусиастите пък проклинат ишиаса, а от тримата похвалени шишаци само един се заяви "силно удовлетворен" докато другите двама мълчат като недое*... мда - удовлетворени

 67. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  До коментар [#50] от "antikvarno":

  "А за подлизурството на голяма част от журналята?
  За Ани Цолова, Милен Цветков, Иванов?"

  И за поръчителската журналистика, за съсловната, фирмената, партийната,частната,продажната,хамелеонстващата, неграмотната-също. Агентурната на ДС предизвиква особен възторг.
  Сега да ми кажеш, коя от посочените горе е независима и качествена журналистика.
  Ако смяташ, че има журналист извън горните квалификации, добре е да му кажеш името, както вече си посочил някои, че да си посипем главата с пепел.

 68. 69 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ся, не разбрах. От ЕК искат да медиите да не критикуват съдиите и прокурорите ли?

  Еми то тва камъни в градината на Дневник, ве. И по главата на Браво Петя.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 69. 70 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Явно тоя надзор съвсем се изчерпа. Чудят се кви щурутии да пишат в докладите за да си оправдаят хонорарите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 70. 71 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  Кой нормален човек би наливал милиони в медии на загуба? Освен ако не гони други дивиденти

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 71. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  A аз съм разтревожена от медийната стреда в европа. Издания като spiegel, faz и от рода мейнстрийм губят читатели. Губят читатели на талази. Губят доверие. Наричат ги lügenpresse (лъжлива преса). Хора излизат на барикадите. Защо това оглушително мълчание по въпроса? На шестмилионна бг ли намерихте проблем, а премълчавате този на 80М германия?

  http://www.spiegel.de/spiegel/journalismuskrise-warum-viele-leser-den-medien-misstrauen-a-1195175.html

  Мърфи е оптимист!
 72. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#64] от "Танас":

  Мдааа.Пак ли да казвам ча Асен Йорданов ,собствника на Биволь е брат на Недялко Недялков от ПИК?!И че Йорданов е женен за руска еврейка,която финнсира Биволь..

 73. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#71] от "intergalactic":

  Рязбира се,едно,че ползват медиите си като бухалка срещу бизнес конкурентите си(пък и не само бизнес) но и се застраховат да не ги разследва държавата за "първия милион" .Защото веднага писват,че това било щото били опозиционна медия.Вижте пояедението на медиите на Прокопиев.Те са класически пример.

 74. 75 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  По заспала комисия не сме виждали, налива милиарди в местната мафия и бандити, с нейните пари се пишат глупости по парцалите и накрая като Ущипана мома "може да има отрицателно въздействие..."ЕК с пасивност и безразличие насърчава много неща да са по този начин в бг.
  —цитат от коментар 9 на jalal_al_din

  Пак няма да има революция, другари... очень жаль... И Аврора вече не може да пуца и Красная армия се мота някъде край Донецк вместо да форсира Дунава...
  —цитат от коментар 17 на Jumbo Jet


  А най-гадното е, че Ленин взе, че умре от сифилис, а циганинът - социопат и потенциален сериен убиец, дето трябваше да го играе Сталин, го пандизиха още след първото му убийство - на ЖП гарата във Велико Търново.

 75. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Аз- бих се тревожил - само и единствено, за руските пари в българския бизнес и оттам, но не само - в българските медии. Не знам дали ВАЦ, които въртяха парите на гедерейската държавна сигурност и купиха и труд, и 24 часа навремето, бяха първите, нито дали точно на вече несъществуващата ГДР им трябваше да влияят върху обществените настроения в България, но съм абсолютно уверен, чия дълга ръка ще видим, ако не останем при симптомите, а стигнем до причината на заболяването. Е, не всички пари в медиите ни са руски, разбира се, но всички с руска помощ са крадени.

  Другото са диагностики и препоръки от рода на следните: "Общо сътресение на организма, вследствие на падане от каруца и интензивен зъбобол. Препоръчва се отглеждане на щастливи кокошки."

 76. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Весело

  До коментар [#64] от "Танас":

  “Прасе цайтунг” е чудесно!!!

  ++++++

  klimentm
 77. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#72] от "султана глаушева":

  Ти си будната съвест на Европа.

 78. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Весело

  До коментар [#78] от "gr52":

  И бъдещ канцлер сигурно?! Барикадите, летящи ескадрони и прочие!

  klimentm
 79. 80 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#78] от "gr52":
  Много имформативно. И приятелско. Бъди здрав!

  Мърфи е оптимист!
 80. 81 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Здравето и свободата на 'журналистите' е важно, на останалите няколко милиона бугаре - не толкова. Важното е журналята да са защитен вид. Да бях станал журналиС деа, вместо да копам години наред.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 81. 82 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#69] от "Обществен деятел":
  😏

  Мърфи е оптимист!
 82. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#78] от "gr52":И бъдещ канцлер сигурно?! Барикадите, летящи ескадрони и прочие!
  —цитат от коментар 79 на klimentm


  Абе... нещо не ми се вписва във формулата на Оскар Уайлд. Нали мъжете трябваше да са с бъдеще, а жените - с минало?

 83. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#78] от "gr52":

  Благодаря. И всичките ти желания да се сбъдват. Само дето не мога да разбера - това "м" - ортографска грешка ли е, или скрит намек - нещо като "Мамка ти, говедо такова!!!" Щото едва ли си забелязала, но откакто съм във Форума, не съм спирал да се заяждам с тебе. Че на всичко отгоре не ми е и съвестно! :)

 84. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#50] от "antikvarno":"А за подлизурството на голяма част от журналята?За Ани Цолова, Милен Цветков, Иванов?"И за поръчителската журналистика, за съсловната, фирмената, партийната,частната,продажната,хамелеонстващата, неграмотната-също. Агентурната на ДС предизвиква особен възторг.Сега да ми кажеш, коя от посочените горе е независима и качествена журналистика. Ако смяташ, че има журналист извън горните квалификации, добре е да му кажеш името, както вече си посочил някои, че да си посипем главата с пепел.
  —цитат от коментар 68 на Дон Кихот


  Ако е имало, не са оцелели. А ако са оцелели - превъзпитали са ги. А ако не са успели и да ги превъзпитат - строшили са им компаса. Малко по-нагоре от този постинг един "средно интелигентен" си пожелава да стане журналист. Мазохизъм от най-висша класа...

 85. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  драаахти кашата, дето настана - румънците вият като линейки, че просто биле следвали "българския модел", туземните "консервативни евроскептици" от доволни по-доволни, евроентусиастите пък проклинат ишиаса, а от тримата похвалени шишаци само един се заяви "силно удовлетворен" докато другите двама мълчат като недое*... мда - удовлетворени
  —цитат от коментар 66 на extraCACA


  Лелей! Ма то бива ли таквиз думи една дама да знае?

 86. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  В днешно време изключително важно е, ако си купиш вестник, да не го четеш, а да си огънеш нещо с него. И ако имаш телевизор в къщата си, да не го включваш. Има си форуми.

 87. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#78] от "gr52":Благодаря. И всичките ти желания да се сбъдват. Само дето не мога да разбера - това "м" - ортографска грешка ли е, или скрит намек - нещо като "Мамка ти, говедо такова!!!" Щото едва ли си забелязала, но откакто съм във Форума, не съм спирал да се заяждам с тебе. Че на всичко отгоре не ми е и съвестно! :)
  —цитат от коментар 84 на gr52


  Грешка! Коментар 78 е моят, а отговорът ми е до коментар 80 на госпожица Султана Глаушева. Как съм успял да я постигна - грешката де, хабер си нямам!

 88. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Разтревожили се за медийната среда, дрън, дрън! За друго се тревожат. Който има пипе, знае.

 89. 90 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Ситуацията с вестниците в България, е ултрапарадоксална. Колкото по-прост е един човек, толкова повече ги чете.

 90. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#89] от "Judjuk":

  Джуджик, пак ли откри някаква конспирация? :)

 91. 92 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Ще дойде реда и на българската мафия.
  —цитат от коментар 55 на Боян Таксиров


  И аз бях оптимист на млади години...

 92. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Спомням си като написах за първи път преди повече от 7 години, че в България има огромно медийно затъмнение и филтриране на новини, колко минуси и лични обиди отнесох.И всички от уж десни потомци на заклети комунета и лизачи на комунистически за*ници !Почти преди година и половина писах и, че веднага след европредседателството България ще влезне под микроскопа на ЕС !!!Тогава си въобразявахте, че сте хванали чичо Господ за топките !!!!
  —цитат от коментар 35 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ние обикновено го хващаме за шлифера. За топките още не смеем. :)

 93. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#89] от "Judjuk":Джуджик, пак ли откри някаква конспирация? :)
  —цитат от коментар 91 на gr52


  Ми нееее, никаква конспирация няма. Съвсем обикновено, даже банално, но нали писах, че някои другаре няма да се сетят.

 94. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  "Ще дойде реда и на българската мафия.
  —цитат от коментар 55 на Боян Таксиров
  И аз бях оптимист на млади години..."
  [quote#92:"gr52"][/quote]

  Ми щото не си знаел, кво е туй мафия. Сега вече уж знаеш, ма не е сигурно.

 95. 96 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  С продажни и същевременно рядко невежи журналисти медийната средата е такава - рядко посредствена! Може да се каже "рядко посрана"...!

 96. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  Общо взето, никъде не видях в доклада и съпътстващите документи да се поставя знак на равенство межди медийната свобода и съдебното преследване на нейни представители (на различни нива) за извършени от тях далавери, злоупотреби и измами. За смях на кокошките, "борците" за медийна свобода именно там ги стяга чепикът.

 97. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ти, понеже си котаракът на Пръдлингер, разбира се, пак Пръдлев ще ни пробутваш. И явно никога няма да успееш да схванеш ставащото: Всенародният почин "Ще гласувам на инат!", който позволи на москалите да вкарат резидента си в президентството - същи Янукович; та този всенароден почин отдавна е мрачно минало. И днес Пръдлев дори и сирене Рокфор не е. Той си е обикновено мухлясало сирене. "Риба втора прясност", по дефиницията на великия Булгаков. И цитират майка му по всички български медии не защото има медийна свобода, а защото а си го похвалил, а около тебе три морски мили празно пространство - всички минават на другия тротоар и те гледат с отвращение: "Как не го е срам този бе! То бива, бива ибрикчийство, ама чак пък толкоз!!!"

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#1] от "Юмрукчал":

  За момченце ,което е пораснало в с. Карапелит и което не можеше без шишенце, той е на върха на хранителната верига и независимо от средствата ,които ползва, макар и често доста нечистоплътни, съселяните му в момента 90% Турци, най вероятно се гордеят с него. Ето така някои политици поддържат психо баланса, независимо от факта ,че всеки ден са в арпаджика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK