Какви отстъпки направи ЕС в преговорите за Брекзит

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние държи проекта на споразумението за излизане на Великобритания от блока

© Reuters

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние държи проекта на споразумението за излизане на Великобритания от блокаМакар някои от критиците на британския премиер Тереза Мей да определиха постигнатия от нея проект на споразумение с Европейския съюз за Брекзит като предателство на британските интереси, ЕС също направи отстъпки в безпрецедентните преговори.


Част от държавите членки се безпокоят, че някои от отстъпките, предложени на Великобритания, може би стигат твърде далеч. Агенция "Ройтерс" представя няколко примера.


Митнически съюз за цяла Великобритания


ЕС от дълго време се противопоставя на това в рамките на споразумението за оттеглянето да се разреши на цялото Обединено кралство да остане в европейския митнически съюз, защото така може да се предрешат бъдещите търговски отношения между двете страни в сделката, официално отнасяща се само до "развода".
Великобритания настояваше за тази опция, за да предотврати връщането на граничните проверки между Северна Ирландия и Република Ирландия. ЕС предложи да задържи британската провинция, но не и останалата част на Обединеното кралство. Това обаче бе неприемливо за Лондон, което доведе до провал на опитите за сделка в средата на октомври.


Сега Брюксел се съгласи цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, като обаче планира да наложи повече европейски правила на Лондон, което ще подразни поддръжниците на Брекзит. Тази договорка ще бъде резервният план, чието прилагане ще зависи от резултата от преговорите за търговска сделка, които предстои да започнат.


Държави като Франция и Германия казват, че допълнителните равни условия не са достатъчни, за да спрат Великобритания да предлага продукти на пазара на ЕС на по-ниска цена, подкопавайки стандартите, които важат за държавите членки.


Съдът на ЕС


Европейският съюз първоначално искаше неговият най-висш съд, базираният в Люксембург Съд на ЕС, да бъде главният надзорник на сделката за развода. За Великобритания обаче избягването на юрисдикцията на европейския съд бе основна цел.


В крайна сметка проектът на споразумението за развода създава сложна матрица от механизми за арбитраж и решаване на спорове, в която Съдът на ЕС има голяма роля, но не е всемогъщ.


Говорител на британското правителство уточни, че ролята на Съда на ЕС ще бъде ограничена до интерпретиране на правото на ЕС и няма да бъде форум за решаване на спорове.


Правата на гражданите


За да гарантира правата на над 4 милиона британци, живеещи в ЕС, и европейци, живеещи във Великобритания, изходната позиция на ЕС бе да запази непроменени техните привилегии. Но да се сложи край на автоматичното право на граждани на ЕС да живеят във Великобритания бе един от основните приоритети на Лондон.


Европейският парламент, който трябва да ратифицира сделката за Брекзит, е притеснен, че гражданите на ЕС може да трябва да плащат, за да потвърдят пребиваването си във Великобритания. Те рискуват да загубят статута си, ако са напуснали Великобритания за повече от пет години, което е само един от примерите за това как може да бъдат ограничени сегашните им права.


Сметката за развода


ЕС искаше да бъде договорена определена сума, която Великобритания да му плати, за да покрие финансовите си задължения, но в крайна сметка двете страни се споразумяха за обща методология за изчисляване на това на по-късен етап.


Въпреки че ЕС се опитва постепенно да сложи край на бюджетните отстъпки, които ползват няколко държави в ЕС, Великобритания ще запази своята (т.нар. рабат, спечелен от Маргарет Тачър през 1984 г.) по време на преходния период след Брекзит. Договорени отстъпки се състоят в това на някои държави да се връщат част от внесените средства в бюджета на ЕС, тъй като те смятат, че допринасят твърде много за него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  какви отстъпки не направи ЕС?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  Материала е информативен, колкото чаша с боза.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Британците тепърва ще съжаляват за онова, което си причиниха самостоятелно, водени от клоуните Фарадж и Джоансън, които се спасиха като плъхове от борда на потъващият кораб!!!
  Това е същността на всички популисти- вкарват те в чувала и изчезват преди да се усетиш!
  Гласувайте с главите, а не с емоциите си!!!!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " Сега Брюксел се съгласи цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, като обаче планира да наложи повече европейски правила на Лондон, което ще подразни поддръжниците на Брекзит. Тази договорка ще бъде резервният план, чието прилагане ще зависи от резултата от преговорите за търговска сделка, които предстои да започнат."

  т.е язък за празните надъхвания на популистите във Великобритания: това, срещу което рипаха стана още и в повече от същото !


  " Сметката за развода
  ЕС искаше да бъде договорена определена сума, която Великобритания да му плати, за да покрие финансовите си задължения, но в крайна сметка двете страни се споразумяха за обща методология за изчисляване на това на по-късен етап."

  Изпиването на горчивата чаша до дъно от цялото общество ( а не само от Мей и компания !) се отлага за малко по - късно ! Не ми се мисли за тоя финален щрих като му дойде времето.
  Популизмът и усещането колко си уникален и над другите никога не са водели наникъде. Англия не прави никакво изключение в тази посока ! Потвърждава именно правилото и то по доста болезнен начин !

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  След като парламента на Великобритания отхвърли Споразумението се открива пътя за втори референдум и подаване на документи за членство в ЕС!!!
  Това им предстои на британците!
  Заради огромната грешка, която направиха ще се наложи да преглътнат имперското си Хипер его и да се научат,че в този живот освен "събиране" има и "изваждане"!!!

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  Отстъпки, победи - резултатът е един и същ: ЕС отслабва здравата! Жалко!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Разстроено

  Стига с тоя развод. Нашите папагали-журналисти толкова искат качестврн журнализъм, че направо копират невежите си колеги на Запад.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Оставането в митническия съюз на зялото ОК не ми изглежда като да е отстъпка от страна на ЕС. Каква отстъпка е да задържиш петата икономика в света в рамките на собствените си митнически правила без тя да има възможност да влияе върху тях? Да не говорим, че тази ситуация ще е от полза за останалите държави от ЕС, но не и за самото ОК. Освен това митнически съюз означава, че ОК няма да може да сключва самостоятелни търговски споразумения с трети страни или, дори и да може, ще трпбва да не нарушава условията на митническия съюз. Според мен подобна сделка е невъзможно да мине през парламента на ОК, защото ще е равна на капитулация. А и другите две неща не звучат като някакви съществени отстъпки от страна на ЕС.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Отстъпките както и да ги погледнем са си значителни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Поканата на вуйна от ГДР срути къщичката !

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  При тези условия всяка държава може да поиска да излезе от ЕС, защото на практика Великобритания запазва големи права без да е задължена да прави вноски в бюджета на ЕС.

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  ... без да е задължена да прави вноски в бюджета на ЕС.
  —цитат от коментар 11 на Voiko

  Мисля, че грешите, приятелю. Струва ми се, че трябва да внасят своите контрибуции.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#11] от "Voiko":

  А къде прочетохте, че няма да внася вноски в бюджета?!

  Това просто няма как да се случи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#11] от "Voiko":

  Егати преговарящите от ЕС, всички предимства от ЕС остават за Англия, всичко какво не и харесва отпада.

 15. 15 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  С такева "сделки" нищо чудно скоро и Италия да поиска такава сделка, а и други....

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Ами нали точно за това Великобритания излиза от ЕС - да не внася пари в общия европейски бюджет, и още нещо - да ограничи емиграцията от ЕС към острова.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално


  До коментар [#16] от "Voiko":

  Май нещо не сте разбрали! Няма такъв филм. Всеки, който има търговско споразумение с ЕС подписва споразумение за финансовите взаимоотношения. Потърсете инфо за Исландия, Норвегия, Швейцария итоку еиж сте се ориентирали, какво ще се случи.

  ЕС няма да предостави на наглосаксите по-изгодни условия, защото ще трябва да ревизира и тези с тях.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от ".":

  Това за Италия искрено ме развесели! ЕС спаси Гърция. Не е ясно дали изобщо може да спаси Италия, но ако Италия реши да излезе от ЕС, могат направо да вземат гумичката и да се самоизтрие от картата. За разлика от UK тя разчита на положителното търговско салдо за да покриват отчадти огромните си дефицити и за разлика от UK търговията им със САЩ е пренебрежимо малко и почти изцяло е ориентирана към ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  Рабат? Ако сте побългарили "rebate", по този начин, можете да вземете Бюреков като консултант! Чете се: рибейт!!!

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Никакви окончателни отстъпки няма, всичко е временно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Любопитно

  Каквито и отстъпки да е направил Брюксел е нищо спрямо британските първоначални нагли искания!Освен това ЕС държи основните козове и занапред................един Общ Пазар..................,който британските тикви няма как да намерят другаде ,защото такъв не съществува....................!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK