Бизнесът предупреди Мей: Ограничаването на имиграцията след Брекзит ще навреди на икономиката

Бизнесът предупреди Мей: Ограничаването на имиграцията след Брекзит ще навреди на икономиката

© ReutersЛидерите на най-големите британски компании настояха премиерът Тереза Мей спешно да преосмисли имиграционния си план за времето след Брекзит и я предупредиха, че той може да доведе до недостиг на работна ръка и да нанесе "обезпокоителна" вреда на британската икономика, предаде "Гардиън".


Въпреки топлото приветствие за Мей и предпазливата подкрепа за проекта на споразумението за Брекзит, договорен миналата седмица, бизнес лидерите на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) казаха, че е притеснително, че премиерът възнамерява да наложи ограничения за работниците мигранти от ЕС.


Генералният директор на CBI Каролин Феърбеърн каза, че бизнес лидерите имат "големи различия" с правителството по въпроса за имиграцията: "Ние не сме несъгласни с идеята да (си върнем) контрола, а с начина, по който го правите. Какъв е вашият план? Откъде ще идват хора, които да работят в нашите компании и да подхранват икономиката ни, ако ограничите този път", попита Феърбеърн.
Преди това Мей използва конференцията, за да представи плана си за Брекзит на бизнес лидерите, заемайки твърда позиция за имиграцията и твърдейки, че ще осигури пълен контрол на британските граници и ще попречи на мигрантитите от ЕС "да се пререждат на опашката", за да идват във Великобритания след Брекзит.


Романа Абдин, главен изпълнителен директор на Simplyhealth, коментира, че езикът, използван от Мей, буди тревога, защото работниците в здравния сектор като зъболекари и физиотерапевти сега напускат Великобритания.


Главният изпълнителен директор на "Ролс-Ройс" Уорън Ийст каза, че европейските работници вече са започнали да напускат след вота за Брекзит преди две години: "Не (са) голям брой, но са достатъчно, за да си кажем "О, това е проблем."


Миналата седмица официални данни за броя на работниците от ЕС показаха безпрецедентен годишен спад от 132 хил. души, като най-голямата част от намалението идва от източноевропейците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK