Сделката на Мей за Брекзит разделя северноирландските юнионисти

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейВ магазина за музикални инструменти "Сенди Роу" в сърцето на Белфаст е лесно да разбереш безкомпромисната съпротива на северноирландските съюзници на министър-председателя Тереза Мей срещу нейната сделка за Брекзит. Тук местните, които изразяват лоялността си към Лондон, като окичват улиците с британското знаме и боядисват бордюрите с неговите цветове - червено, бяло и синьо, могат да си купуват духовите инструменти и барабани, с които маршируват по време на разединяващия провинцията "сезон на походите".


"Често казвам, че хората в Северна Ирландия са може би по-британци от самите хора на големия остров", казва собственикът на магазина Дейвид Милекен, на 46 г., който е барабанист в един от многото маршови оркестри, които честват протестантските военни победи с ежегодни паради, датиращи още от 17 век. "Към нас трябва да се отнасят точно по същия начин. Ние гласувахме като цялото Обединено кралство за напускане на ЕС, не като отделни страни. Затова не искам да бъда третиран различно от някой в Англия, Шотландия или Уелс", допълва той.


Юнионистите като Милекен се страхуват, че тяхната култура и идентичност ще бъдат подкопани от едно положение в проектоспоразумението, което може да свърже по-тясно Северна Ирландия с ЕС, отколкото с останалата част от Обединеното кралство.
Тъй нареченият предпазен механизъм за Северна Ирландия, който има за цел да запази отворена границата между британската провинция и Ирландия, която е член на ЕС, предизвика няколко министерски оставки в Лондон, гняв сред Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която помогна на Мей да състави правителство и остави споразумението за развода да виси на косъм.


На други места в Северна Ирландия обаче някои юнионисти изразяват подкрепа за споразумението, на което така яростно се противопоставя ДЮП - тяхната единствена партия, представена в Уестминстър (националния парламент).


То среща широка подкрепа сред бизнес кръговете. Като значим негов поддръжник в четвъртък се очерта Съюзът на фермерите в Ълстър - организация, традиционно близка до юнионистите. Съюзът заяви, че споразумението, макар и не идеално, ще защити поминъка на неговите 12 хил. членове, и призова ДЮП да гласува за него.


"Брекзит се превърна в твърде политизиран и предизвикващ бурни настроения въпрос. Ние се фокусираме върху онова, което е най-добро за бъдещето на семейния фермерски бизнес в Северна Ирландия", каза Айвър Фъргюсън, президент на фермерския съюз, който не зае позиция по време на референдума през 2016 г. за членството в ЕС. "В крайна сметка ние бихме предпочели решение, обхващащо цялото Обединено кралство - и толкова. Това споразумение обаче наистина е политическа гаранция, че ще се предотврати (Брекзит) без споразумение, което би било катастрофално за фермерските фирми и за икономиката на Северна Ирландия.


Малко сплашване


Северна Ирландия гласува с 56 срещу 44 процента за оставане в Европейския съюз на референдума, а Обединеното кралство като цяло гласува с малка разлика за напускане. Проучване на университета "Куинс" констатира значителен разрив между огромна част от ирландските католици националисти, гласували за оставане, и повечето юнионисти протестанти, които все още съставляват мнозинство от 1.8-милионното население на провинцията и които са избрали излизането от ЕС.


Трите десетилетия на междурелигиозно кръвопролитие между националистите, които искат обединение с Ирландия, и повечето протестанти юнионисти, които искат да останат част от Обединеното кралство, бяха белязани с 3600 загинали, преди да бъде подписано мирното споразумение през 1998 г.


Мнозина чувстват, че това споразумение ще бъде застрашено от връщането на граничните проверки, като митническите постове ще станат вероятни мишени на атаки от малки войнствени националистически групировки.


Юнионистите се чувстват повече британци заради периода, известен като "Размириците", каза Милекен. Той е гласувал за ДЮП в британските парламентарни избори през 2017 г., които укрепиха позицията на партията като главна юнионистка сила и дадоха на 10-те й депутати ролята на балансьор в парламента в Лондон.


Не всички онези, които гласуваха за ДЮП, споделят нейните позиции срещу еднополовите бракове и абортите например. Те подкрепят партията, защото ако изберат по-малка, по-умерена и съперничеща на нея юнионистка групировка, това само би било от полза за националистическата "Шин Фейн" - бившето политическо крило на ИРА, чиято крайна цел е обединение на целия ирландски остров.


"Аз съм протестант, с което се гордея, но аз имам и гей приятели, както и приятели католици. Имам приятели сред всички части на общността с различен етнически произход, а ДЮП не иска ние да сме отворени към всички", каза Стивън Муни, месар, който работи в протестантския квартал Шанкил роуд. "Въпросът е просто за червеното, бялото и синьото (цветовете на националния флаг на Обединеното кралство - бел. ред.). Това е просто протестантско, то няма нищо общо с възгледите на ДЮП, защото аз не съм съгласен с тях, но гласувам за ДЮП заради червеното, бялото и синьото. За кой друг да гласува човек?" "Но щом ДЮП веднъж се забърка в тази игра, тя ще настоява на своето и няма да се люшка в различни посоки", добави той, визирайки опозицията на партията срещу споразумението.


Проучванията след референдума обаче сочат, че възгледите за Брекзит не са се променили драматично през последните две години. Социологическа анкета през септември показа, че 50 процента от избирателите в Северна Ирландия искат втори референдум за Брекзит, 45 процента са против, а 5 на сто не са се определили. При националистите 83 процента са в полза (на втори референдум), а при юнионистите - 81 процента са против.


Макар много юнионисти да се страхуват, че запазването на по-тясна връзка с ЕС може да засили призивите за обединена Ирландия, други сочат, че вече съществуват различия с Обединеното кралство по социални въпроси като гей браковете и по регулаторни режими, като например за ветеринарни проверки.


"Ние вече живеем с такива различия тук и аз мисля, че хората по места знаят това", каза Айлийн Уеър, която като тийнейджърка е била член на пробританска паравоенна групировка, но после се е отказала и е заета вече няколко десетилетия с работа в района на Шенкил за подобряване на отношенията между двете общности.


"Ние имаме споразумението от Разпети петък (1998 г.) и това е единственото нещо, което може да ни изкара от Обединеното кралство, а не Брекзит. Хората ще решат дали ние ще станем част от обединена Ирландия, или ще останем в Обединеното кралство. И докато този ден дойде, аз мисля, че тук има малко размахване на плашило (от страна на ДЮП)", подчерта тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Само да гръмне една пушка в Сев. Ирландия и Брекзита ще стане от напълно омазан какъвто е в момента на напълно осран

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Тези юнионисти малко приличат на нашите русофили. Не забравям религиозните различия при ирландците.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Тези всичките неща трябваше да бъдат предвидени, преди , а не след Брекзит.

 4. 4 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Никой не иска връщането на The Troubles.Ако мирът в Северна Ирландия бъде застрашен, Мог, Фараж, Джонсън, Кеш, Пател и останалата сган трябва да бъде избесена за назидание!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Любопитно

  Никой не иска връщането на The Troubles.Ако мирът в Северна Ирландия бъде застрашен, Мог, Фараж, Джонсън, Кеш, Пател и останалата сган трябва да бъде избесена за назидание!
  —цитат от коментар 4 на Noise


  Искам да видя какво ще остане от бившата империя след 100 години...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  Не много според мен.Оня ден се бъзиках с един колега, че от империя , владяла половината свят, ще финишират като държава, населяваща половината остров

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 7. 7 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "...Айлийн Уеър, която като тийнейджърка е била член на пробританска паравоенна групировка, но после се е отказала.."

  Това нещо като рассийските младежки паравоенни отряди ли е, на които "Дневник" отдели толкова внимание?

 8. 8 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#6] от "Noise":

  Вярвай ми, британците са доста по-мъдри от балканските татари....

 9. 9 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#4] от "Noise":

  Интересно как омаловажават гражданската война, изостряна благодарение на Короната като я наричат "troubles".

  До коментар [#2] от "stedim":

  Много по-зле са.. Ето защо:

  "Юнионистите(по-скоро хората за Обединена Британия)
  като Милекен се страхуват, че тяхната култура и идентичност ще бъдат подкопани от едно положение в проектоспоразумението, което може да свърже по-тясно Северна Ирландия с ЕС, отколкото с останалата част от Обединеното кралство"

  Как може идентичността да ти зависи от членство в митнически съюз? Това да си на халюциногенни наркотици сигурно ще имаш по-здрава идентичност от тея лумпени.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK