Полша не прави нищо по забележките на Европейската комисия, обяви Франс Тимерманс

Полша не прави нищо по забележките на Европейската комисия, обяви Франс Тимерманс

© ReutersПолша не прави нищо във връзка със забележките на Европейската комисия относно нейната съдебна реформа и спазването на върховенството на закона, заяви днес пред евродепутати заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, цитиран от ДПА, предаде БТА. Брюксел и Варшава са в конфликт от края на 2015 г. заради реформите на националконсервативното полско правителство, които според ЕК поставят съдебната власт под политически контрол и подкопават европейските ценности.


"Общият модел на тези реформи е, че изпълнителната и законодателната власт сега могат да се намесват в цялата структура на съдебната система", каза Тимерманс пред комисията за граждански свободи към Европейския парламент. "Със съжаление ви информирам, че до днес полските власти не са взели мерки по нито едно от изказаните от комисията опасения по този повод", добави той и констатира, че в Полша "все още съществува системен риск за върховенството на закона", а може да има и още "обезпокояващи развития".


Заместник-председателят на ЕК отбеляза, че инспектори, назначени от полското министерство на правосъдието, са започнали разследвания срещу съдии, които са правили публични изявления за съдебната реформа, участвали са в публични дебати или са сезирали Европейския съд. Тимерманс спомена и за съобщения, че на някои от разследваните магистрати им е било отказано правото да разполагат с лични правни консултанти.


Вчера Полша внесе доклад за това как прилага решението на Европейския съд за възстановяване на работа на принудително пенсионираните магистрати, каза Тимерманс и поясни, че сега ЕК проучва доклада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK