Войната за шоколада: как "Барила" ще предизвика "Нутела"

Войната за шоколада: как "Барила" ще предизвика "Нутела"

© Reuters



Лешниковият крем за мазане "Нутела" (Nutella) отдавна има запазено място по рафтовете на супермаркетите, но сега е изправен пред непосредствена атака от италиански конкурент, който обикновено се намира в отдела за паста, предаде "Ройтерс".


Италианската компания "Барила" (Barilla), известна със спагетите и другите макаронени изделия, пакетирани в сини кутии, се подготвя да пусне на пазара течен шоколад през януари. Така поставя най-голямото предизвикателство пред марката, която се превърна в глобален феномен през 80-те години, твърдят неназовани източници.


"Нутела", създадена от семейната компания "Фереро" (Ferrero), е фаворит сред харесващите сладкото младежи в Италия и чужбина и генерира годишни продажби за над 2 милиарда евро. С 54 процента от световния пазар на течен шоколад "Нутела" е лидер и няма почти никаква голяма конкуренция като марка за масовия пазар.




Според два неназовани източника, които са запознати с плановете на "Барила", новият лешников крем за мазане "Крема пан ди стеле" (Crema Pan di Stelle) се опитва да се възползва от използването на палмово масло, възприемано като слабост на "Нутела".


Новият лешников крем за мазане "Крема пан ди стеле" (Crema Pan di Stelle) се опитва да се възползва от използването на палмово масло, възприемано като слабост на "Нутела".

© Reuters

Новият лешников крем за мазане "Крема пан ди стеле" (Crema Pan di Stelle) се опитва да се възползва от използването на палмово масло, възприемано като слабост на "Нутела".


Тази съставка предизвика неочаквано враждебна реакция от потребителите заради опасения, свързани със здравето и околната среда. "Фереро" започна рекламна кампания през 2016 година, за да защити употребата на палмово масло, в която твърди, че то е безопасно, когато е рафинирано при контролирани температури, и че компанията купува маслото само от устойчиви палмови насаждения.


"Барила" реши да отправи предизвикателство на "Нутела", след като усети, че "Фереро" започва да навлиза в нейния по-малко познат бизнес с бисквитите, посочва един от източниците. "Фереро" ще представи на пазара бисквити с плънка от течен шоколад "Нутела" през следващата година. Тази стъпка се възприема от "Барила" като директно предизвикателство към шоколадовите й бисквити "Байоки" (Baiocchi). /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5888 Неутрално

    НУТЕЛА СЕ САМОУБИХА С ПАЛМОВАТА МАЗНИНА.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2006 Неутрално

    Предизвикателството е от все повечето хора опитващи се да не се тровят с прекалено много сладки неща.

  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2991 Весело

    Пред гръцката ''Merenda'' са нищо като вкус !!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2053 Весело

    О-о, колкото повече, толкова повече ;)
    Харесвам Нутела, но конкуренцията те стимулира да се стараеш повече. Барила, освен паста, имат и чудесни сосове.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  5. 5 Профил на arax
    arax
    Рейтинг: 242 Неутрално

    продължавайте да се храните с тоя маркетинг и реклама боклук:

    https://www.rd.com/health/healthy-eating/nutella-ingredients/

  6. 6 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4963 Неутрално

    Пропуснато е в статията да се каже състава на бъдещия шоколад на Ваrіllа. Рeцeптaта е cлънчoглeдoвo oлиo, 10% пo-мaлĸo зaxap, лeшници, пpoизвeдeни caмo в Итaлия и ĸaĸao oт ycтoйчиви фepми.
    Звучи здравослосвно и вкусно.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  7. 7 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4062 Неутрално

    Не давам на децата си Нутела, 50% е палмова мазнина.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  8. 8 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1748 Неутрално

    До коментар [#7] от "hope":

    За съжаление и да давате и да не давате, тя си присъства почти навсякъде, де що има опаковка.

  9. 9 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    Що, бе хора се мъчите с гадости. Един лешников тахан, какао и петмез от каквото ви харесва става да си бере лайката. Вярно към 2 пъти по-скъпо от нутелатата, но знаеш какво ядеш. А и така се яде по-малко.

  10. 10 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 580 Неутрално

    До коментар [#4] от "etty1":

    О-о, колкото повече, толкова повече ;)Харесвам Нутела, но конкуренцията те стимулира да се стараеш повече.
    —цитат от коментар 4 на etty1

    Толкова ти е акъла и на теб. Нутела в момента е 56% захар и 20% растителна (основно палмова) мазнина. А са тръгнали от смесване само на чиста лешникова паста и шоколад.

  11. 11 Профил на Ох леле
    Ох леле
    Рейтинг: 462 Неутрално

    Ще пукнем от всичките тези болкуци

  12. 12 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 580 Неутрално

    До коментар [#7] от "hope":

    Не давам на децата си Нутела, 50% е палмова мазнина.
    —цитат от коментар 7 на hope

    По-скоро захар - миналата година обявиха поредната промяна в рецептата и увеличиха захарта от 55% на 56.3% (увеличиха малко и сухото мляко). Палмовата мазнина е почти "само" 20%

  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4963 Неутрално

    Колко милиарда направиха Нутела от палмова мазнина?! Просто, не е за вярване...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  14. 14 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3282 Неутрално

    Искате да кажете войната на соята или на соения шоколад?

  15. 15 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 580 Весело

    До коментар [#14] от "gozambo":
    Чак до соя не са стигнали. Но пък от соя се правеше истински социалистически "марципан"

  16. 17 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1228 Любопитно

    До коментар [#14] от "gozambo":

    Както е казал др.Тодор Живков-яжте сега соя,а догодина моя!

  17. 18 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Спрете я тази планета, моля, искам да сляза!

    Ебаси дебатите за една кафява маса, състояща се от над 50% ЗАХАР! Тоест хора, ядящи без проблем такива количества захар са се загрижили, че палмовото масло, прибавено към тая захар, щяло да ги убие. Ми, споко, бе! Преди да получите натравяне от палмовото масло, захарта ще ви унищожи тотално. А някои от вас дори се радват, че лайнометът на конкурентите от Б*ла щял да замени палмовото масло със слънчогледово "ольо", което, видите ли ли, било супер полезно. Ми яжте захар с олио, кой ви пречи??? Липсва ви себеуважение, щом се храните с продукти от този тип....

  18. 19 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3607 Весело

    ми като не се получава войната за ценности и свободно слово пробваме трафик с войната на "шоколадите"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  19. 20 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1007 Неутрално

    НУТЕЛА СЕ САМОУБИХА С ПАЛМОВАТА МАЗНИНА.
    —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


    Нищо общо с аромата и вкуса от едно време - до преди 20 г. някъде.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  20. 21 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8849 Неутрално

    Не яжте , като е вредно.

  21. 22 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8882 Неутрално

    И единия и другия нямат нищо общо с шоколада в Брюксел върху гофрета.

  22. 23 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1007 Неутрално

    Спрете я тази планета, моля, искам да сляза!Ебаси дебатите за една кафява маса, състояща се от над 50% ЗАХАР! Тоест хора, ядящи без проблем такива количества захар са се загрижили, че палмовото масло, прибавено към тая захар, щяло да ги убие. Ми, споко, бе! Преди да получите натравяне от палмовото масло, захарта ще ви унищожи тотално. А някои от вас дори се радват, че лайнометът на конкурентите от Б*ла щял да замени палмовото масло със слънчогледово "ольо", което, видите ли ли, било супер полезно. Ми яжте захар с олио, кой ви пречи??? Липсва ви себеуважение, щом се храните с продукти от този тип....
    —цитат от коментар 18 на Тарасион


    Въпросът е, че продуктът беше коренно различен. Е - вероятно и преди Нутелата не е минавала към "здравословните" храни, както и всеки шоколад. Но нямаше нищо общо с сегашната гняс , бълвана отконвейра.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  23. 24 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2053 Весело

    До коментар [#10] от "kumcho___valcho":

    По-полека, кумчо Вълчо, не се познаваме, нека всеки си гледа в чинията. Аз не съм прасе, за да изям Нутела или каквото и да е в токсично количество.
    Dosis sola facit venenum

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  24. 25 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1287 Неутрално

    за нутела има само едно място - в кофата.

  25. 26 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2053 Любопитно

    В София вдишваме половината химични елементи плюс прахови частици, които от години не са "фини", те за захарта се затръшкали...

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  26. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2098 Неутрално

    Обичам много Нутела ..... както повечето хора. На моята възраст вече не трябва да я ям. Аз не съм някой еко-талебан. Ако нещо ми харесва го ям, просто гледам да не е в големи количества. Но нека сме честни - в съвременната Нутела има всичко друго само не и лешници. Нутела е измислена след ВСВ когато в Италия какаото е било скъпо и дефицитно. Заместили са го с лешници. Сега обаче не само че не използват лешници но поне какаово масло да използваха. Те използват палмово масло, есенции и захар. Да докарват го на вкус но .... защо да не изям един хубав шоколад а да ям нещо което е било вкусен заместител на шоколада а сега е заместител на заместителя и направено от индустриални смазочни материали и захар.

    California Über Alles
  27. 28 Профил на bpcorp
    bpcorp
    Рейтинг: 618 Неутрално

    Харесвам много Нутела, но констатацията ми е, че точно при нея има голяма разлика в качеството, в зависимост дали е произведена за Източна или Западна Европа. Тази за Източна Европа се произвежда в Гърция или Полша.

  28. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  29. 30 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2342 Неутрално

    До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    И на мен много ми харесва "Меренда"-та, но странно защо у нас не се внася или поне аз не съм я виждал по магазините тук.

    Навремето, а и все още май ги има, се произвеждаше "Нукрема". Мисля, че имаше и още една марка роден течен шоколад, но в сравнение с "Меренда"-та или "Нутела" не бяха на същата вкусова висота, но все пак се ядваха в бедните години. Преди време имаше и една великолепна марка кроасани, с много приятен течен шоколад - повече, отколкото при съвременните им аналози - но не си спомням точно името им.

  30. 31 Профил на tolex
    tolex
    Рейтинг: 984 Неутрално

    До коментар [#30] от "Читател":
    Какво имаше предвид под "...роден течен шоколад".
    Роден-гръцки или роден български?

  31. 32 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3264 Весело

    До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Въпрос на вкус. През 80те години за първи път пробвах Меренда, Ион и ми се виждаха нещо невероятно на фона на тогавашната бг мизерия. По-късно като падна желязната завеса и дойдоха и други западни благини гръцките минаха на заден план.
    А Нутелата като и види състава човек му призлява, както казаха по-горе, по-добре нещо домашно приготвено от качествени съставки. Мерендата не е много по-добре в това отношение.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  32. 33 Профил на clint_eastwood
    clint_eastwood
    Рейтинг: 765 Неутрално

    Аз си ям Nocciolatta на Rigoni di Asiago и даже се учудвам, че те не са главният конкурент на Нутела.

    Бедността е справедливо наказание за глупостта.
  33. 34 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#33] от "clint_eastwood":

    По-скъпи са и сигурно все пак се произвеждат в по-малки количества, тоест това си е луксозен, а не масов продукт и не може да се конкурира с масовата Нутела като произведени количества.

  34. 35 Профил на Slarty
    Slarty
    Рейтинг: 1476 Неутрално

    Има много хубав български продукт. Да, по-скъп е, но пък е хубав :) На фона на другите, тук съставът е възможно най-добър. :) https://zelen.bg/biomagazin/benjamissimo/benjamissimo-leshnikov-krem/

    Без паника!
  35. 36 Профил на clint_eastwood
    clint_eastwood
    Рейтинг: 765 Неутрално

    До коментар [#34] от "victortrt":

    По-скъпи ли са? В магазина бурканче от 270 г е около 6 лв. Не следя Нутела-та.

    Бедността е справедливо наказание за глупостта.
  36. 37 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#36] от "clint_eastwood":
    И аз не я следя, но по спомен веднъж като взех твоето, жената ми мрънка, че в Билата Нутелата е по-евтина за повече количество и като сравних, беше права, но като опита, призна, че аз съм бил прав и всичко беше точно.

    До коментар [#35] от "Slarty":
    Излиза колкото човек да си го направи от споменатите от мен съставки /като приемем, че не всички продукти се използват напълно, но остават за други неща/.
    Отново да отбележа, че истинските продукти от лешников крем се ядат в по-малки количества от нутелата, защото засищат и имат по-изявен вкус.
    Номерът е да се пробва, аз пробвах с петмез, защото се разтваря по-добре от захарта и става чудно. Лешников тахан, малко какао, пълномаслено или ако не е се добавя някакво масло и захар или петмез са достатъчни за хубав продукт, но съотношението е въпрос на вкус.

  37. 38 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 580 Неутрално

    До коментар [#34] от "victortrt":
    Нутелата е почти 2 пъти по-евтина. Освен това продуктите, които си посочил, са лешникови пасти с какао и не са като течен шоколад, а са с по-плътна консистенция, докато концепцията на Нутела е да е пухкава, кремообразна и лесна за мазане. Съвременната Нутела е направена да подългва вкуса на масовия потребител, а класическите лешникови пасти с какао (откъдето всъщност навремето е тръгнала и Нутела) са повече за ценители.

  38. 39 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1211 Любопитно

    Не ям такива гОвна, за простолюдието... дори вече не са.

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  39. 40 Профил на forza
    forza
    Рейтинг: 772 Неутрално

    До коментар [#33] от "clint_eastwood":

    Аз си ям Nocciolatta на Rigoni di Asiago и даже се учудвам, че те не са главният конкурент на Нутела.
    —цитат от коментар 33 на clint_eastwood


    Подкрепям.
    Категорично по-добър вкус и по-малко пестене откъм качество на съставките при Ночолатата.

    Обаче децата предпочитат мазноча на Нутела. Обяснявах, убеждавах - нъц.
    Понякога имам чувството, че напук го правят... :)

  40. 41 Профил на Kamen Iliev
    Kamen Iliev
    Рейтинг: 108 Неутрално

    Това си е чисто рекламна статия и нищо повече.

  41. 42 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2053 Весело

    До коментар [#40] от "forza":
    Ами да, нарочно го правят!
    Аз не съм дете и също протестирам, когато някой се опита да ми каже кога и какво да ям. Уважавайте децата, те не ви принадлежат, нито са длъжни да "наследяват" вкуса и нагласите ви.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK