Полша отстъпи пред ЕС за спорната реформа на Върховния съд

Сградата на полския върховен съд

© Reuters

Сградата на полския върховен съдДепутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) са изготвили и внесли в Сейма (парламента) законопроект за изменение на закона за Върховния съд, съобщиха днес полски медии, цитирани от БТА.


През септември Европейската комисия предаде Полша на Съда на ЕС заради промените, направени в работата на Върховния съд. Въведената от консервативното правителство на партията "Право и справедливост" промяна включваше понижаване на възрастта за пенсиониране на съдиите до 65 от 70 години. От прилагането й над 20 върховни съдии (около една трета от общия им брой) бяха принудени да напуснат въпреки протестите, че изпращането им в пенсия е противоконституционно.


Според предложеното изменение съдиите, които са били пенсионирани, могат да продължат работата си в съда, въпреки че пенсионирането им продължава да е в сила, отбелязва "Ройтерс".
Инициативата е резултат от решение на Съда на ЕС от 22 октомври, което разпорежда премахване на текстовете в полския закон за пенсионирането на висшите магистрати. Освен това Европейският съд постанови принудително пенсионираните членове на Върховния съд на Полша да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон. Съдиите в Люксембург наредиха на властите в Полша да не назначават нови съдии на мястото на пенсионираните.


Вестник "Жечпосполита" публикува основните мотиви на вносителите на законопроекта за изменение на закона за Върховния съд. Сред тях са "отстраняване на несигурността" у съдиите кога ще трябва да се пенсионират поради навършени години; "премахване на влиянието на изпълнителната власт" върху решенията дали даден съдия може да остане на поста си при навършени години за пенсия; връщане на пенсионната възраст от 70 години за членове на Върховния съд и на Висшия административен съд; и възстановяване на работа на пенсионираните по силата на новия закон съдии във Върховния съд и на Висшия административен съд, включително заемащите ръководни длъжности.


Законопроектът, внесен от ПиС, предвижда още върнатите на работа пенсионирани висши магистрати да възстановят сумите, изплатени им като бонуси при оттегляне в пенсия, отбеляза полският вестник.


Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че Полша не прави нищо във връзка със забележките на Брюксел за нейната съдебна реформа и спазването на върховенството на закона.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK