Полският парламент одобри отстъпка от оспорената от ЕС реформа на Върховния съд

Сградата на полския Върховен съд

© Reuters

Сградата на полския Върховен съдСеймът (долната камара) на полския парламент одобри вчера изменения в закона за Върховния съд, които ще дадат възможност навършилите 65 години пенсионирани съдии да се върнат на работа, предаде "Ройтерс".


Съдът на Европейския съюз постанови Полша да преустанови изпълнението на съдебна реформа, по силата на която много върховни съдии бяха пенсионирани.


"Изпълняваме поетите задължения. В същото време обаче продължаваме с промените в съдебната система", заяви министърът на правосъдието Збигнев Жобро.
След приемането на новия закон за Върховния съд повече от 20 върховни съдии бяха принудени да напуснат работа, но след гласуваните вчера промени те могат да продължат дейността си на висши магистрати.


След победата си на парламентарните избори през 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" се ползваше със силна обществена подкрепа въпреки критиките за неспазване на принципите на демокрацията. Партията е популярна заради икономическия растеж, отпусканите средства в сферата на социалната политика и националистическата си риторика.


Публикувано в сряда изследване на социологическата агенция "Кантар Милъурд Браун" показва обаче, че подкрепата за "Право и справедливост" е намаляла с пет процентни пункта и сега е 33 процента. Това става на фона на опитите на управляващата партия да ограничи щетите за банковия сектор от скандал, в който собственик на банка обвини шефа на Комисията за финансов надзор, че е поискал от него да плати на адвокат милиони долари, за да получи подкрепа за банката си, която била в трудно положение. Марек Хшановски, шефът на комисията, назначен от ПиС, отрича. Опозицията поиска парламентарно разследване на случая. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK