Увеличаването на продължителността на живота в ЕС е забавило темпа си

Увеличаването на продължителността на живота в ЕС е забавило темпа си

© Цветелина Белутова, КапиталДокладът Здравето накратко: Европа (2018) на Европейската комисия и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че стабилното досега увеличаване на продължителността на живота е забавило темпа си и че продължават да се наблюдават големи различия както в самите държави, така и между тях, като изоставането е особено ясно изразено при хората с по-ниско образование.


Този доклад се основава на сравнителни анализи на здравословното състояние на гражданите на ЕС и ефективността на здравните системи на 28-те държави — членки на ЕС, пет държави кандидатки и три държави от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).


"Макар средната продължителност на живота в ЕС да е сред най-големите в света ние не бива да почиваме на лаврите си. Животът на много хора може да бъде спасен чрез активизиране на усилията ни за насърчаване на здравословен начин на живот и справяне с рискови фактори като тютюнопушенето или липсата на физическа активност", каза Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.
"Неприемливо е всяка година в ЕС над 1.2 милиона хора да губят преждевременно живота си. Това може да бъде избегнато чрез подобряване на профилактиката на заболяванията и чрез по-ефективни здравни грижи", допълни той.


В доклада се призовава за подобряване на психичното здраве и за превенцията на психични заболявания, които имат не само социално отражение, но според извършените за тях оценки възлизат на над 4% от БВП в ЕС. В него също така се призовава за справяне с рискови фактори като тютюнопушене, консумация на алкохол и затлъстяване, намаляване на случаите на преждевременна смъртност, осигуряване на универсален достъп до здравно обслужване и укрепване на устойчивостта на здравните системи.


Изводите


- До неотдавна продължителността на живота в държавите от ЕС се увеличаваше бързо и с постоянен темп. От 2011 г. насам обаче този темп отбелязва осезаемо забавяне. Освен това продължават да се отчитат големи различия в очакваната продължителност на живота не само по пол, но и по социално-икономическо положение. Например като цяло в ЕС 30-годишните мъже с по-ниско образование се очаква да живеят около 8 години по-малко отколкото мъжете с висше образование.


- По данни от различни държави до 20% от разходите за здравеопазване биха могли да се пренасочат и да бъдат оползотворени по-добре. С помощта на прийоми от различни политики би могло да се оптимизират разходите, като се осигури добро съотношение между качеството и цената, например при подбора и покритието или обществените поръчки и ценообразуването за фармацевтични продукти чрез оценката на здравните технологии.


- През 2015 г. над 84 хил. души в Европа са починали поради проблеми с психичното здраве. Общо разходите, свързани с проблеми с психичното здраве, се очаква да възлязат на над 600 млрд. евро годишно.


- Почти 40% от юношите посочват, че през изминалия месец са имали поне едно т. нар. запойно пиене. Макар че политиката за контрол на алкохола е довела до понижаване на общото потребление на алкохол в няколко държави в ЕС, прекомерната употреба на алкохол сред подрастващите и възрастните остава съществен проблем за общественото здраве.


- Пет пъти по-вероятно е домакинствата с ниски доходи да посочат, че са налице неудовлетворени потребности от здравно обслужване отколкото домакинствата с високи доходи.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Е, няма как продължителността на живота да се повишава раномерно и безкрайно.

 2. 2 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  Що, до 1000 години, после ще забавим малко :)

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  Според брюкселските зелки може( нали направиха кокошките щастливи, прасетата ритат футбол а говедата стоят на климатик) - Още Айнщайн е казал че човешката глупост е безкрайна! Със сигурност е щял да добави и ЕК!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  ''политиката за контрол на алкохола ''.....???
  Аз па не съм даже чувал за такава ''политика'' !?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1375 Разстроено

  Продължителността на живота се увеличава, но в много случаи се прибавя години към живота, а не живот към годините. Т.е. наистина хората живеят по-дълго, но в лошо здравословно и психическо състояние.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "Неприемливо е всяка година в ЕС над 1.2 милиона хора да губят преждевременно живота си"

  Е много зависи дали говорим за някой на 26 или на 86. То на никой не му пише в смъртния акт - умрял от старост - все е "сърдечна недостатъчност" сиреч и на 106 пак си отиваш преждевременно.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  още не е измислен лек за безсмъртие.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Вечна Химера за безнаказуемо безсмъртие.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  Лош секс или пълна липса на секс !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":
  Изобщо не е така. Сега жените могат да раждат до 50 години, а преди 60 години ги пенсионираха на тази възраст. Грижата за храненето, начина на живот и пр. в развитите страни увеличиха дееспособността на възрастните хора.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  "Например като цяло в ЕС 30-годишните мъже с по-ниско образование се очаква да живеят около 8 години по-малко отколкото мъжете с висше образование."

  У нас вече май почти всички мъже имат вишу - вкл. и циганите?

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Нискообразованите живеели по-кратко?! Какво необичайно намирате в това? Нискообразованите пушат, пият, хранят се с евтини и нездравословни храни, не могат / не искат да спортуват, да се разходят в планината, не могат да си позволят скъпо лечение! Народът отдавна го е прозрял - "По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен!"

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Има дори райони в градовете където е забранено да се внася алкохол и това се контролира :)
  Ще пусна една снимка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2718 Весело

  Усилено се разработва "молекулата" на дълголетието за кастата на "безсмъртните" ...

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Я - че интересно ?!

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  До коментар [#13] от "penetrating":

  В Турско или в ЕС !

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Наистина не може да си удължаваме живота до безкрай, както вече посочиха и други коментиращи. Колкото до извода "Пет пъти по-вероятно е домакинствата с ниски доходи да посочат, че са налице неудовлетворени потребности от здравно обслужване отколкото домакинствата с високи доходи", това също е лесно обяснимо. Хората с ниски доходи отиват в кварталната поликлиника, където ги посреща или някой груб лекар или някой некадърен лекар или и двете. А, богатите имат частни застраховки, ходят в частни клиники, където обслужването е супер не се оплакват, съвсем естествено.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  Но има как да и се влияе с контрола на Европейската комисия над лекарствените средства и храните.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Нормално...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Весело

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Трудно е да се каже вече :) - Англия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK