За 20 години популистите в Европа са утроили подкрепата си

Вече 170 млн. европейци се управляват от популисти

Виктор Орбан и Матео Салвини

© Reuters

Виктор Орбан и Матео СалвиниПрез последните 20 години подкрепата за популистките партии в Европа се е увеличила повече от три пъти, което им е осигурило достатъчно гласове, за да настанят лидерите си на правителствени постове в 11 държави и да предизвикат установения политически ред на континента. Това са част от изводите от изследване на лондонското издание "Гардиън", проведено в сътрудничество с повече от 30 видни политолози от Европа и извън континента.


Анализът обхваща 31 европейски държави и описва стабилния възход в подкрепата за европейски популистки партии, особено за десни такива, при представянето им на национални избори в продължение на две десетилетия.


От графика към изследването (можете да я намерите тук) се вижда, че в България делът на гласовете за популисти рязко се увеличава през 2001 г., когато Национално движение "Симеон Втори" спечели 42.74% броени месеци след основаването си. На същите избори само заради името на бившия монарх се появиха две формации, които в крайна сметка събраха още четвърт милион гласа, но и така отнеха възможността на Симеон Сакскобургготски да има мнозинство в парламента. Едната от тях - Коалиция "Симеон II", премина прага за разпределяне на депутатите (с 3.44% от гласовете), а втората - Национално обединение за цар Симеон Втори, бе с 1.7%, или най-добър резултат за останалите извън парламента.
През 2001 г. България реално постига най-високият в разглежданите европейски страни резултат на партии, определяни като популистки. На следващата година се наблюдава успоредно увеличение на одобрението за популисти в още няколко държави. След известен спад възход в България отново има през 2009 г., след което намаление не се наблюдава в следващите вече почти 10 години.


От 12 млн. на 170 млн. европейци под управление с популисти


Според проучването популизмът изживява постоянен възход поне от 1998 г. насам. Преди 20 години популистките партии са били като цяло маргинална сила и са получавали едва 7% от гласовете на континента. На най-скорошните национални избори обаче един от всеки четири гласа е бил за популистка партия.


Докато през 1998 г. само две малки европейски страни – Швейцария и Словакия – са имали популисти в правителствата си, две десетилетия по-късно още девет имат такива представители, а европейците, гласуващи за популистки партии на национални избори, са се увеличили от 7 до над 25 на сто през разглеждания период. Броят на хората, управлявани от правителство с поне един популист в кабинета, се е увеличил от 12.5 милиона до 170 милиона, като причините са различни – от рецесията и миграцията до социалните медии и глобализацията.


Марин Льо Пен

© Reuters

Марин Льо Пен


"Не толкова отдавна популизмът бе феномен от политическата периферия", коментира Матейс Рудейн, ръководител на проекта и политически социолог от Университета в Амстердам. "Днес той става все по-обичаен: някои от най-скорошните политически събития, като референдума за Брекзит и избора на Доналд Тръмп, не могат да бъдат разбрани, без да се вземе предвид възходът на популизма".


Според поддръжниците му това явление защитава обикновения човек от частните интереси и следователно е жизненоважна сила във всяка демокрация. Критиците му обаче са на мнение, че популистите на власт често подкопават демократичните норми, било то като отслабват медиите и съдебната система или като погазват правата на малцинствата.


Проучването идва шест месеца преди изборите за Европейски парламент, на които според някои прогнози в институцията може да влязат по-голям от когато и да било брой десни популисти.


Как се разпространява


Картата към проучването показва как популизмът е "проблеснал" на континента в края на 90-те години, преди реално да нахлуе в Източна Европа през първото десетилетие на XXI век. Той се разпространява на север веднага след финансовата криза, след което през последните три години постигна значителни пробиви във влиятелните държави от Западна Европа.


Популизмът в Европа реално датира от няколко десетилетия. Крайнодясната Австрийска партия на свободата бе основана още през 1956 г. от бивш нацист и за пръв път спечели повече от 20% на изборите през 1994 г. Сега тя е част от управляващата коалиция във Виена и контролира няколко ключови министерства.


Алекис Ципрас

© Reuters

Алекис Ципрас


Популистките партии се радваха на успех в Норвегия, Швейцария и Италия през 90-те години, но едва след началото на настоящия век популистките идеи и депутати започнаха да се разпространяват от Холандия през Франция и Унгария до Полша.


Оттогава антисистемният популизъм започна да се разраства особено силно след финансовата криза през 2008 г. и бежанската вълна през 2015 г. На последователни избори в Гърция обявилата се срещу икономиите крайно лява коалиция "Сириза" спечели 27% и 36%, а Марин льо Пен стана вторият член на семейството си, достигнал балотаж на президентските избори във Франция.


Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас

© Reuters

Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас


Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" стана първата крайнодясна партия от Втората световна война досега, успяла да влезе във всички германски провинциални парламенти и разполага с повече от 90 места в Бундестага. В Италия крайнодясната "Лига" и лявото Движение "Пет звезди" спечелиха заедно почти 50% от гласовете. "Фидес" се завърна в Унгария с 48%, а крайнодясната "Шведски демократи" достигна 17.5 на сто.


Проучването показва, че левите популисти с троцкистки идеи, които в Европа са далеч не толкова успешни, колкото консерваторите, са започнали да увеличават подкрепата си на национални избори, като пример за това са "Подемос" в Испания и "Непокорна Франция".


Причините


"Има три основни причини за бързия възход на популизма в Европа", коментира Кас Муде, преподавател по международни отношения в Университета в Джорджия. "Голямата рецесия, която създаде няколко силни леви популистки партии на юг, т.нар. бежанска криза, която бе катализатор за десните популисти, и накрая трансформацията от непопулистки партии в популистки – особено "Фидес" и "Право и справедливост" (в Полша)".


Клаудиа Алвареш, доцент в Университета "Лузофона" в Лисабон, която не е участвала в проекта на "Гардиън", казва: "Успехът на подобни политици е силно свързан с тяхната възможност да убедят привържениците си, че не принадлежат към традиционната политическа система". По думите ѝ и социалните медии са имали роля за възхода на популизма: "Гневът, който политиците популисти успяват да канализират, се разпалва от публикации в социалните медии, защото това пространство в интернет е много податливо на лесното разпространение на емоции".


Лидерът на "Шведски демократи" Джими Окесон

Лидерът на "Шведски демократи" Джими Окесон


Според Кас Муде "в краткосрочен план популистките партии вероятно ще останат приблизително толкова силни, въпреки че ще са още по-явно радикално десни и ще продължи да има значителни регионални и национални разлики". По думите му "основният въпрос е как непопулистките партии отговарят" на предизвикателството.


Макар процесът да засегна и дясноцентристите, и лявоцентристите, традиционните европейски социалдемократически партии са тези, които понесоха най-тежкия удар. Подкрепата за някога силната Германска социалдемократическа партия се стопи до 14%, а френската Социалистическа партия получи едва 7.4% на миналогодишните парламентарни избори.


Разликите


Макар цялостната картина в Европа да показва ярко изразен възход на гласовете за популистите, пейзажът е нюансиран. В Белгия например фламандската националистическа партия "Фламандски интерес" е в отстъпление от 10 години. Освен това популистките партии, които влизат в правителство и са принудени да направят компромис с политиките си, могат да срещнат трудности.


Финландската партия, която през 2015 г. влезе в управляващата коалиция, след като спечели 17.5% от гласовете, се раздели на две формации, които сега получават едва 10 и 1.5 на сто. В Гърция одобрението за "Сириза" намаля до 25 от 36-те процента, които получи, когато нахлу във властта през 2015 г., измествайки традиционната десница и левица.


Геерт Вилдерс

© Reuters

Геерт Вилдерс


Одобрението за Датската народна партия, която оказва подкрепа на дясноцентристкото правителство на малцинството, е паднало от 21% през 2015 г. до 27 на сто. А поддръжката за Партията за независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фараж зрелищно намаля, откакто Великобритания гласува да напусне ЕС.


"Гардиън" представя анализ за различните части на континента, като обаче в нито една категория не е включено по-подробно описание за България.


Югът


През 2008 г. настъпиха финансовата криза и рецесията. Тъй като жизненият стандарт на много хора, особено в Южна Европа, се понижи, центристките партии, които бяха управлявали до тогава, както и еврократите в Брюксел, се превърнаха в очевидната жертва.


Най-жестоко ударените от кризата гърци дадоха 27% от гласовете си на радикалните леви популисти от "Сириза" през 2012 г., а три години по-късно ги избраха да управляват с почти 10 процентни пункта повече. В Испания обявилата се против икономиите "Подемос" взе 21% през 2015 г. едва година след създаването си.


В Италия десетилетията корупция, лошо управление и ефектът от бежанската криза през 2015 г. родиха антистемната партия Движение "Пет звезди", която дойде на власт миналата година в необичайна коалиция с крайнодяснаата антиимигрантска "Лига".


Западът


В по-скорошно време стабилният "вътрешен кръг" на Западна Европа започна да се поддава на популистката вълна. В Германия крайнодясната антиимигрантска "Алтернатива за Германия" има 92 места в Бундестага.


Марин льо Пен стигна до балотажа на френските президентски избори през 2017 г. В Холандия антиислямската Партията на свободата на Геерт Вилдерс стана втората по големина сила в парламента.


Изтокът и Центърът


Най-голям напредък бе постигнат в Централна и Източна Европа. Всички четири държави от Вишеградската група са управлявани от популистки партии, включително "Фидес" на Виктор Орбан в Унгария и "Право и справедливост" на Ярослав Качински в Полша.


И двете партии започнаха да показват истинското си лице – популисти, консервативни в културно отношение, авторитарни – след като бяха избрани за пръв път.


Северът


Дори и в известната с либералността си Скандинавия настроените срещу имиграцията и поставящи нацията на първо място популисти, върнаха гласа си през изминалото десетилетие. Крайнодясната "Шведски демократи", която води началото си от неонацистко движение, получи едва 0.4% от гласовете през 1998 г., но на последните избори постигна рекордните 17.6%.


Традиционните северни партии дълго време устояваха на сформирането на коалиционни правителства с десни популисти, но бяха принудени да отстъпят в Норвегия, където Прогресивната партия участва в правителствени коалиции от 2013 г., и във Финландия, където малката "Синя реформаторска партия" също е част от коалицията.


Западна Европа се различава от южната част на континента по това, че радикалните леви популисти нямат толкова голям успех. Това вероятно се дължи на факта, че страните на Запад имат много по-силни икономики, отбелязва "Гардиън".


Как е направен анализът


При анализа са идентифицирани всички партии, получили най-малко 2% от гласовете на поне едни национални избори в 31 европейски страни – всички държави членки на ЕС плюс Швейцария, Норвегия и и Исландия – между 1998 и 2018 г., според данните от ParlGov.


На основата на тези данни е съставен списък на партиите, които може да бъдат категоризирани като популистки, крайнодесни, крайнолеви и евроскептични, като са използвани научни определения за това категоризиране.


За да бъде проследен успеха на популистките партии в Европа, анализаторите са работили с политолози, за да изследват стотици политически партии и да решат дали те са били популистки на различни етапи през последните 20 години.


Повече за методологията можете да прочете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Требе да е от глобализацията.Тя няма алтернатива,но започна да се осъществява по най-дивашкия възможен начин.Е разбира се и чудовището Путин има вина за това,защото иска да завладее ЕС с хакери и новичок!

  Memento Mori
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Весело

  Настъпва "ерата на глупака", прав беше един който каза че най големият враг на демокрацията е самата демокрация!

  klimentm
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Всички популистки партий имат за баща Путин а майка российя . Понятна ! Ако баща им и майката ги няма , света ще стане едно добро място за нашите деца . Верщеен зи ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 6. 6 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Настъпва "ерата на глупака", прав беше един който каза че най големият враг на демокрацията е самата демокрация!
  —цитат от коментар 3 на klimentm


  Винаги е така.След ерата на "Шастливите кокошки" и "Правите краставици"винаги идват" глупаците".Действие и противодействие,закон от физиката.

  Memento Mori
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Трън в очите на необолшевишката пасмина😂😂
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Нещо за международното положение и здравите сили напиши.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Весело

  До коментар [#6] от "Кривата на Поасон":

  Вписват ли се популистите нормално в кривата на Поасон?!

  klimentm
 9. 9 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Кривата на Поасон":Вписват ли се популистите нормално в кривата на Поасон?!
  —цитат от коментар 8 на klimentm


  Разбира се! Всичко в живота на човека, от раждането до смъртта се вписва в кривата.

  Memento Mori
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Весело

  Сещам се за един популист, който спря африканските круизи на еврейския нацистки колаборационист.. а, да, и още един дето му би шута на бардаците завоалирани като университети😂😂
  —цитат от коментар 4 на venci4


  Забрави ли за друг популист, който обеща да изпрати руснаците в Рая?

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  "През последните 20 години подкрепата за популистките партии в Европа се е увеличила повече от три пъти"

  Защо се случи това?
  Защото възрастните, които са добили право да гласуват не са се разделили все още напълно с детството си. Те още вярват на приказките, в които доброто винаги побеждава, незнайният юнак спечелва царската дъщеря и спасителят винаги идва на бял кон, когато положението стане най-напечено. Нещо повече - всички знаем, че илюзионистите в цирка ни мамят най-безочливо, но никой не им се сърди за това, защото го правят красиво, не можем да ги "хванем" и се надяваме, че един ден и ние ще можем да изиграем всички като тях. В този момент обаче никой не иска да си спомни мисълта на един мъдрец, че "Дълго време можеш да лъжеш едного, понякога можеш да излъжеш и мнозина, но никога не можеш да излъжеш ВСИЧКИ и то за дълго време"! Е те тука се обръща каруцата на популистите и те рано или късно изпадат от властта!!! Те така и ние - вервахме на Царо, харесвахме и Жорж Ганчев, германците вЕрваха на Хитлер, руснаците - на Сталин, но всички те се претъркулиха в канавката, когато дойде "Видовден"!!!!

 12. 12 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 290 Неутрално

  А след още 20 години дори няма да си спомняме, че тези популисти са съществували, защото те всички са политически еднодневки.

  Някой да си спомня Бареков?... Именно ;)

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Така де, нали за това сме на това дередже- отвъд разума и добрият вкус!!!

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Мисля, че много произволно се лепи етикет "популисти".
  За мен "популист" означава човек, който дава нереалистични обещания или предлага решения, които всъщност нищо не решават.
  Например ако не говорим за държава, а за село, след лоша реколта от зърно популистът ще каже "Аз ще бъда добър кмет, позволявам да изядем всичко, което сме ожънали, няма да пазя с жандарми склада със зърно за сеитба, всички могат да ядат на корем". Кметът, който не е популист, ще каже "Аз се грижа за оцеляването на това село и след петдесет години, залагам авторитета си, че по-умно е да заделим първо зърно за сеитба, а останалото да ядем с мярка и икономии".
  За италианците още е рано да се каже, вероятно са популисти, но няма как да се прецени в момента.
  Но политиците, които не смятат масовата имиграция за нещо, което да се насърчава, или пък не смятат, че официалното признаване на гей бракове и осемнайсет пола е важен приоритет, не бих наричала "популисти" с лека ръка.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Любопитно

  глобалното оглупяване води до популизъм ,а популизма е новият фашизъм ,за съжаление България също е покосена от него

 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  "През последните 20 години подкрепата за популистките партии в Европа се е увеличила повече от три пъти"Защо се случи това?Защото възрастните, които са добили право да гласуват не са се разделили все още напълно с детството си. Те още вярват на приказките, в които доброто винаги побеждава, незнайният юнак спечелва царската дъщеря и спасителят винаги идва на бял кон, когато положението стане най-напечено. Нещо повече - всички знаем, че илюзионистите в цирка ни мамят най-безочливо, но никой не им се сърди за това, защото го правят красиво, не можем да ги "хванем" и се надяваме, че един ден и ние ще можем да изиграем всички като тях. В този момент обаче никой не иска да си спомни мисълта на един мъдрец, че "Дълго време можеш да лъжеш едного, понякога можеш да излъжеш и мнозина, но никога не можеш да излъжеш ВСИЧКИ и то за дълго време"! Е те тука се обръща каруцата на популистите и те рано или късно изпадат от властта!!! Те така и ние - вервахме на Царо, харесвахме и Жорж Ганчев, германците вЕрваха на Хитлер, руснаците - на Сталин, но всички те се претъркулиха в канавката, когато дойде "Видовден"!!!!
  —цитат от коментар 11 на Дедо Либен


  Уважаеми наборе, от думите ти разбирам, че и ти, и аз правим изключение от описаните от тебе люде, което ме радва изключително много!
  Да, засега печелят популистите точно по описаните от теб причини. Но пък при кого печелят? Нали и измрелите латини са казали "errare humanum est". Така че за теб, за мен и за споделящите нашите въгледи хора остава надеждата, че сгрешилите бързо ще схванат грешката си.
  Наздраве за реалността!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Само като гледам снимките, единствен Ципрас изглежда нормален, ама той пък вече не бих го нарекъл точно популис. А снимките предполагам са нарочно подбрани - на заглавната - двама цигани и по-надолу Льо Пен по целулит ... блях, отврат

 18. 18 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Просто е.
  Или народа изглупява (а това няма как да е вярно, зелените нацилибера)ли ни уверяват, че човекът с всеки изминал ден става все по-прекрасно същество - ето, мнозинството европейци всеки ден се събуждат с 'refugees welcome' :) ) или управниците все повече наглеят и правят глупости.

  Аз мисля, че е второто.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  А и още нещо ...що не са сложили снимки на българските популисти? Сигурно щото трябва да сложат снимки на всички лидери и няма да им стигне вестника

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#18] от "dgd":

  Първото е и ти си доказателството

 21. 21 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Еми марксистите в сянка да си налагат парцалите в такъв случай.

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  По-интересно е как комунар-консерватори дават лесни отговори на сложни въпроси.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#18] от "dgd":Първото е и ти си доказателството
  —цитат от коментар 20 на uq


  Красив или умен?
  Или просто фен на да, бг?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Всеки,който не пее в хора на левотолерастите бива обявен за популист и русофил.На тия опорки все по-малко хора се хващат .Чудно как като са популисти"Право и справедливост"и"Фидес"печелят няколко поредни избори.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Всеки,който не пее в хора на левотолерастите бива обявен за популист и русофил.На тия опорки все по-малко хора се хващат .Чудно как като са популисти"Право и справедливост"и"Фидес"печелят няколко поредни избори.

 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Българският народ с неговата вродена мъдрост( придобитата му липсва),
  е казал - в кенефа отгоре изплуват най-големите ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Любопотното, поне за мен е, че в бившите соц държави се появяват крайнодесни партии, а в западните държави виреят крайнолеви.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgd":

  Красив и умен и мразя патерицата на Баце Ицко Иванов. И неговата снимка трябва

 29. 29 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  А след още 20 години дори няма да си спомняме, че тези популисти са съществували, защото те всички са политически еднодневки.Някой да си спомня Бареков?... Именно ;)
  —цитат от коментар 12 на Vorknkx


  Ако малоумната мигрантска политика продължи в този си вид и след 20 години ще има популисти. И може и да са на власт.
  Всичко започна след отварянето широко на вратите (и задниците) пред клетите мигранти . Не го забравяй. Ако имаше една разумна мигрантска политика, цедка на входа, никакви глупости като 'ма той извърши престъпление, но не може да го екстрадираме, защото в родината му е застрашен животът му' - ами популистите и досега щяха да са извън парламента.
  Ама ок, сега е модерно млади и надъхани шведки да спират полети на самолети само защото на борда има мигранти за екстрадиране.
  Ами хората може и да не говорят много, но си правят изводи и в тъмната стаичка никой не ги вижда как гласуват.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bicho Raro":

  То е едно и също.

 31. 31 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#23] от "dgd":Красив и умен и мразя патерицата на Баце Ицко Иванов. И неговата снимка трябва
  —цитат от коментар 28 на uq


  Юнак!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Популистите не идват ей-тъй-на. Преди тях се е случвало нещо, което не се е харесвало... Ъхъ... Тя и 1917 г. така се е случила, но за богаташчетата тогава никой не говори; всъщност те били жертва....

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgd":

  Долавям някаква ревност от по-умни . Ами не нужно да си много умен за да виждаш глупостта на Цецерон например. Този човек и бумеранг да хвърли няма да се върне при него.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Странен материал...
  Когато традиционните елити се отдалечават от ежедневието на Избирателите, мястото им се заема от някой друг. Нормално е и навсякъде де случва, няма нужда да де внушава вина на “популистите”.
  Изметените да се сърдят на себе си!

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Всички популистки партий имат за баща Путин а майка российя . Понятна ! Ако баща им и майката ги няма , света ще стане едно добро място за нашите деца . Верщеен зи ?
  —цитат от коментар 5 на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ


  Викаш и"Право и справедливост"и те са русофили?Надали в света има по-русофобска партия.Смени опорката,че ставаш смешен.Същевременно "нерусофилите"Шрьодер и Меркел построиха два руски газопровода и пълнят бюджета на Путин.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Одобрението за Датската народна партия, която оказва подкрепа на дясноцентристкото правителство на малцинството, е паднало от 21% през 2015 г. до 27 на сто.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ъ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Весело

  ....Чудно как като са популисти"Право и справедливост"и"Фидес"печелят няколко поредни избори.
  —цитат от коментар 25 на Мусаши


  Чуднотдо е, че този факт ти е чуден!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Пример за див популизъм, според мен, са напъните на Нинова, свързани със "замразяване" на депутатската заплата. Ако искат да спрат нечестни плащания, нека за участие в "групи за приятелство" и комисии в НС да се плаща само за реално участие в заседания, а не "на калпак". Всичко останало е просто антиреклама на това изобщо да си депутат, а после се чудим защо в НС се събират всякакви, а умни и умерени хора сериозно липсват. Откъде накъде ще бъдеш квалифициран, с възможност да работиш за петцифрена заплата в частния сектор, а ще идеш в парламента, за да може някаква като Нинова да ти замразява заплатата, за да я дават десет минути по телевизора?

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#37:"Храбър"][/quote]

  Чудно ми е,че"Фидес"са наречени популисти.А не че печелят изборите.Ако имаше такава партия в България бих гласувал за тях.

 40. 40 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 415 Весело

  Дневник и Гардиън - вечна дружба в името на прогресивната борба на пролетариата срещу злия капитализъм!

 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Ами по-умни от нас са ги нарекли популисти!Ние пък споделяме заключението им.Аз бих добавил и укриватели на бегълци от правосъдието.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":Ами по-умни от нас са ги нарекли популисти!Ние пък споделяме заключението им.Аз бих добавил и укриватели на бегълци от правосъдието.
  —цитат от коментар 41 на КА2


  Кои са тия по-умни? Журналистите от"Гардиън","Дойче веле" или"Вашингтон Поуст".Рупорите на левичарството и политкоректността.Какво точно им е умното на тях?

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Що ти да не си по-умен от хората в тези медии?По-скоро не споделяш написаното от тях и в пристъп на интелектуално безсилие ги ругаеш.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Тези дни само хубави новини!

 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Весело

  Въпрос за 1 млн. канадски долара:

  КОЙ РЕШАВА КОЙ Е ПОПУЛИСТ И КОЙ НЕ Е?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Дневник, стига вече с тия "популисти"!?

  Първо си преведете (правилно) какво значи думата!

  Да ви е познато La république POPULAIRE de Bulgarie?

  "Je suis populiste et je ne me soigne pas!" Филип дьо Вилиер

  reductio ad absurdum...
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":Що ти да не си по-умен от хората в тези медии?По-скоро не споделяш написаното от тях и в пристъп на интелектуално безсилие ги ругаеш.
  —цитат от коментар 43 на КА2


  Със сигурност съм по-морален от тях.А умът е доста разтегливо понятие..Критериите са различни.Но по ерудиция и обща култура съм готов да се състезавам с всеки човек на света.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bicho Raro":

  Аха...! Крайнодесни, дето си откриват предизборните кампании в Москва...! :)

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Чета коментарите и ме напушва смях!
  Общо взето сюжетната линия е популизъм - льошо!
  Путин -льош, Сталин льош, Хитлер льош! Значи Путин,Сталин, Хитлер - популисти!

  Ако утре се пусне статия, която да разказва колко лошо нещо е консерватизма, същите форумци ще обявят, че същите хора са най-големите консерви.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#5] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":
  "света ще стане едно добро място за нашите деца"

  пак Путин и Русия виновните, а не Меркел и евро........те , свят пълен с африканци и мюсюлмани, това ли искаш бе, трябва да се прегледаш....


 51. 51 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#36] от "Храбър":

  в бързането си да оплюят т.н. популисти, е-газета "Дневник" даже не си проверяват написаното...

 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#50] от "it4":

  Да не би в росиюшка да няма мюсЮлмани?А може би по-правилно е коя росиюшка Православната или Правоверната?

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#41] от "КА2":

  Я моля ти се не говори в множествено число. Това, че ти се поставяш под интелектуалното ниво на драскачите в лявата преса по никакъв начин не ангажира останалите.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#41] от "КА2":

  По умните от вас си спомняме и кой управляваше Унгария преди Фидес. Помним, че Унгария влезе в икономическа криза още преди Лемън брадърс! Помним, че при предишното "не популистко" управление брутния външен държавен дълг на Унгария беше достигнал 80% от БВП, а сега при "популиста" Орбан е 70%.

  Помним, че вечер след 10 часа всички подлези в Будапеща бяха пълни със спащи бездомници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Е нали вече има консервативен коминтерн?Мястото е заето от комунар-консерватори. Резерве

  SHADOWS of SOFIA
 57. 57 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Всички популистки партий имат за баща Путин а майка российя . Понятна ! Ако баща им и майката ги няма , света ще стане едно добро място за нашите деца . Верщеен зи ?
  —цитат от коментар 5 на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ


  Единственото което ме изненадва в твоя пост е че е едва на 5 място. Да не си се успал или си ходил на пазра - черен петък е все пак.

 58. 58 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#41] от "КА2":По умните от вас си спомняме и кой управляваше Унгария преди Фидес. Помним, че Унгария влезе в икономическа криза още преди Лемън брадърс! Помним, че при предишното "не популистко" управление брутния външен държавен дълг на Унгария беше достигнал 80% от БВП, а сега при "популиста" Орбан е 70%.Помним, че вечер след 10 часа всички подлези в Будапеща бяха пълни със спащи бездомници.
  —цитат от коментар 55 на tribiri


  Тва ся не е никак либерално!
  Тавариш КА7.62 ще получи запек от бяс да тио обяснява(те казват 'обеснява'), как това е против интеерса на унгарския народ. Народа си иска бардака на сорос и това Е ВАЖНОТО!!!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#58] от "dgd":

  Не съм либерално настроен. Присмивам се на хора преживяли експресен катарзис. От ортодоксални комунари в Комунар-консерватори.

  SHADOWS of SOFIA
 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Ама какво въобще значи "популист"??
  Та това е оксиморон!

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Освен моркова, забравили сте Дутерте и новия - Болсонаро. Всичките, от три страни арийци!

 62. 62 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кривата на Поасон":

  Поне прочети малко какво точно значи глобализация и как всичко, което имаш в хола си у вас дължиш на нея. Пишман от заучени лаишки дрънканици на ракиени философи.

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  Ами при това положение можеш ли да обясниш, как някой е хем популист, хем консерватор или пак ще чакаш пи-умните да ти го обяснят?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кривата на Поасон":Поне прочети малко какво точно значи глобализация и как всичко, което имаш в хола си у вас дължиш на нея. Пишман от заучени лаишки дрънканици на ракиени философи.
  —цитат от коментар 62 на katerina_slavova


  Ама ти сериозно ли?И какво точно дължиш на глобализацията?Преди нея международна търговия имало ли е?

 65. 65 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Полезно четиво, доколкото е вярно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Хубавото е, че по принцип популистките партии подяждат социалистическите и социалдемократическите партии, които са залитнали яко към осигуряване на какви ли не права на мигрантите и малцинствата за сметка на данъкоплатците. Hа народите им писна от политическа коректност и затова по този начин ги наказват.

 67. 67 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Честно? Отиди в Википедия и си направи елементарния труд да прочетеш. Не е кой знае какво.

 68. 68 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Сложили НДСВ сред "популистките" партии, пък що така забравили ГЕРБ?! Какво е по-различното? Иначе "изследването", гледам, включило сред популистите и истински консерватори, например такива като партията на Орбан, които нямат нищо с популизма. Защото това, което обещават, почти винаги се изпълнява- чрез закони, конституционни промени, промяна на системата за управление.

 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  За 20 години официозите напълно забравиха откъде са дошли и как се е създавал съюзът, който управляват днес. Останалото следва. Пък и колкото и да се стараят кречеталата на Сорос, "популист" идва от "народ".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Любопотното, поне за мен е, че в бившите соц държави се появяват крайнодесни партии, а в западните държави виреят крайнолеви.
  —цитат от коментар 27 на Bicho Raro

  и защо се хващаш на пропагандните клишета!?
  всъщност набедените за крайнодесни партии в бившите соц държави са предимно ЛЕВИ!! особено в икономическата си политика.
  то ЛЕВИТЕ ВИНАГИ СА ПОПУЛИСТИ, - защото, както повечето популисти, играят на първосигнални нагласи и емоции. Напр. непризната завист към успелите, способните, - струна на която лесно се играе.
  отношението към "умните и красивите" . тук добре се забелязва - щом някой напише нещо умно смислено, аргументирано - както нямат контра-аргументи го наричат "умнокрасив" . С което само показват комплекса си за малоценност.

 71. 71 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Истината е, че в България няма партия, която да не е популистка - първо беше НДСВ, но и ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок също, пък и патриотите, само дето партиите в България взаимно се обвиняват в популизъм.

 72. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":Честно? Отиди в Википедия и си направи елементарния труд да прочетеш. Не е кой знае какво.
  —цитат от коментар 67 на katerina_slavova


  Ти ми кажи, щот си много умна:))

 73. 73 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Въпрос за 1 млн. канадски долара:КОЙ РЕШАВА КОЙ Е ПОПУЛИСТ И КОЙ НЕ Е?
  —цитат от коментар 45 на БМЗ


  Ами един от юнаците на Адолф -- май Гьоринг, но не съм сигурен -- беше казал: кой е евреин, това решаваме ние.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 74. 74 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#72] от "von_seeckt":

  Има ли смисъл да се обеснявам на българче с аватар на немски генерал?

 75. 75 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Има два аспекта по които бих искал да чуя мнението на коментиращите:

  1. Ако приемем че популистите са политици които дават прости отговори на сложни въпроси, как се наричат онези които дават сложни отговори на прости въпроси. И кой е по вреден?

  2. Дали напоследък не се случва в популизъм да бъдат обвинявани политици които дават лесни отговори на лесни въпроси. И заради това да се създава впечатление че популизма расте.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Истината е, че в България няма партия, която да не е популистка - първо беше НДСВ, но и ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок също, пък и патриотите, само дето партиите в България взаимно се обвиняват в популизъм.
  —цитат от коментар 71 на Voiko


  Моля те, посочи една партия (не сред споменатите), която според теб е имала по-добри предизборни предложения и е разполагала с доверие от хората, че ще ги изпълни. Тоест която е пострадала нечестно заради тези популисти, които си посочил.

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#6] от "Кривата на Поасон":Вписват ли се популистите нормално в кривата на Поасон?!
  —цитат от коментар 8 на klimentm


  По-скоро в кривата на експоненциалния растеж. Стой и гледай.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 78. 78 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Матейс Рудейн, ръководител на проекта и политически социолог от Университета в Амстердам

  Знам ги тези. Повтарят заучени фрази като канарчета. Коне с капаци. Когато им предложих да направим изследване, което да провери верността на етикетите, да преосмисли идентичността и реалното влияние на политическите играчи, избягаха и не се видяха.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 79. 79 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  Бухалките не влизат ли в категория популизъм ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#70] от "bgpatriot":

  Посочи ми поне ЕДНА лява партия в България?

 81. 81 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":Що ти да не си по-умен от хората в тези медии?По-скоро не споделяш написаното от тях и в пристъп на интелектуално безсилие ги ругаеш.
  —цитат от коментар 43 на КА2


  Разбира се, че съм по умен. И като следствие, въпреки че и аз като тях живея в затворен охраняем комплекс, това не ми пречи да разбирам мирогледа на хората които се притесняват от мигрантите да речем.

  Да речем че ти имаш дъщеря в 7 клас, която за да прибере от училище трябва да мине през място където се сбират мигранти, не ми казвай че ще спиш спокойно. И ще си тооолкоова гооотин и толерантен.

  Всъщност, аз мисля, че всичко е суета при вас. Избрали сте да сте позата на толерантни, за да покажете на обикновените хора, че техните проблеми не ви интересуват.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 82. 82 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  господине искам да ви припомня какво е казал един американски президент от 19 в.
  можеш да излъжеш всички за известно време и някой за винаги ,но не можеш да лъжеш всички завинаги.ГЛОБАЛ-МАСОН-БОЛшЕВИКИТЕ СЕ ОЛЯХА,ВТОРИЯ ПРИНЦИП НА ТЕРМОДИНАМИКАТА ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ .(ВЪПРЕКИ ТОТАЛНАТА ЦЕНЗУРА И ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ-ТОчНО ТАКА ОТ 4-5 ГОД ВЪЗРАСТ-ГЕРМАНИЯ ,ИТАЛИЯ ,шВЕЦИЯ,ДЕЦАТА СА ОБЛЪчВАНИ СЪС СМЪРТОНОСНА ПОЛИТКОРЕКТНА БЪЛВОч.

 83. 83 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  https://www.facebook.com/events/2084195061892063/ Национален протест! ВРЕМЕ Е! Неделя, 6 януари 2019 г. от 8:00 ч. до 21:00 ч. пред Министерски съвет! Единствено искане - Велико Народно Събрание! Единствен мотив - смяна на системата! Тази не работи, тя убива! Убива гражданите! Убива държавата! Убива човешките ценности! Тридесет години стигат! Каква да е новата система? - Ще решим каква, като изпратим правилните хора във Великото Народно Събрание! A разрушителите на съвременна България на съд!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#37:"Храбър"]
  —цитат от коментар 39 на Мусаши
  Чудно ми е,че"Фидес"са наречени популисти.А не че печелят изборите.Ако имаше такава партия в България бих гласувал за тях.[/quote]

  Това - според тълковния речник -
  Примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания и др.; демагогско флиртуване с тълпата.

  Това е според Уикипедия -
  Начин за политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на суверена (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми).

  Сега схващаш ли защо всички ги харесват?

  п.п. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ДАНАЙЦИТЕ, ДОРИ КОГАТО НОСЯТ ДАРОВЕ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Основните политически партии в България са популистки.
  Популизъм е да обещаваш нереални неща, за да се харесаш на избирателите, и да бездействаш или дори действаш в обратна посока; популизъм е да действаш съобразно социологически анкети, за да се харесаш, а не съгласно някакви принципи и последователност.
  Именно поради това чисто исторически ГЕРБ са най-популистката партия в България. Защото обещават "Европейско развитие на България", а я тласкат в неевропейска посока.
  БСП също се изявяват като популистка партия. Говорят непрекъснато за социална справедливост, а участието им във властта облагодетелства определени олигархични кръгове. Говорят, че са партията на обикновените отрудени хора, а вътре бъка от червени мултимилионери.


 86. 86 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie":

  ГОСПОДИНЕ НОВИЯ ФАшИЗЪМ Е ДИКТАТУРАТА НА ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА,КОЯТО Е ФОРМА НА ПРИКРИТ ГЕНОЦИД СРЕщУ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ.ТРАГЕДИЯТА Е .чЕ Е ПРОВЕЖДАН ОТ СОБСТВЕНИТЕ МУ РЪКОВОДИТЕЛИ,КУКЛИ НА КОНЦИ НА НЕчЕСТИВИ ГОСПОДАРИ.
  А ЗА ИСЛЯМО-ФАшИЗМА ДА КАЖЕТЕ НЕщО?ИЛИ МАЙ И ВИЕ СТЕ СЕ ПРОСТИЛИ СЪС СПОСОБНОСТТА ДА МИСЛИТЕ АВТОНОМНО И ВЕчЕ ОБИчАТЕ ГОЛЕМИЯ БРАТ.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#81] от "Обществен деятел":

  Разсъждаваш твърде поляризирано.
  За теб щом някой говори срещу популистите, значи е за това мигрантите свободно да навлизат в Европа.
  В голяма грешка си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#81] от "Обществен деятел":

  ......Пък и те не говорят само са това, а обещават доста повече неизпълними неща.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "дедо Андро":

  ЛАТИНИТЕ НЕ СА ИЗМРЕЛИ 80 %ОТ СЕГАшНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ОБЛАСТ LAZIO СА ТЕХНИ ПРЕКИ НАСЛЕДНИЦИ.

 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Моля те, посочи една партия (не сред споменатите), която според теб е имала по-добри предизборни предложения и е разполагала с доверие от хората, че ще ги изпълни. Тоест която е пострадала нечестно заради тези популисти, които си посочил.
  —цитат от коментар 76 на АзКлавдия


  Посочи ми поне една партия в България, която да не е изпълнила толкова много от предизборните си обещания!
  Дори в БСП имат малко повече срама от вас!
  Те поне не лъжат толкова на ангро.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#72] от "von_seeckt":Има ли смисъл да се обеснявам на българче с аватар на немски генерал?
  —цитат от коментар 74 на katerina_slavova


  Може да съм немче! Хайде обяснявай!

 92. 92 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#29] от "dgd":

  Това е вярно само на половина. Великобритания напусна ЕС заради мигрантите от Източна Европа. Затова НЕ на безконтролната миграция, НЕ на кражбите на източноевропейските тарикати, Европа на 2 скорости (и една задна специално за България) и Великобритания обратно в ЕС, където й е мястото.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#86] от "qqa38518955":

  Трябва да си много тъп (или да си толкова надъхан, че изобщо да не мислиш) за да правиш опити да сравниш Фашизма с политическата коректност!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Има два аспекта по които бих искал да чуя мнението на коментиращите:1. Ако приемем че популистите са политици които дават прости отговори на сложни въпроси, как се наричат онези които дават сложни отговори на прости въпроси. И кой е по вреден?2. Дали напоследък не се случва в популизъм да бъдат обвинявани политици които дават лесни отговори на лесни въпроси. И заради това да се създава впечатление че популизма расте.
  —цитат от коментар 75 на Обществен деятел


  1. Двата ти въпроса са всъщност само един въпрос. Вторият е първия, но изказан по различен начин.
  2. Самата предпоставка, която приемаш е неправилна и опростенческа....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мигрантският проблем е 100% измислен проблем за България. Той може да е проблем за Германия, но не и за България, реално един от най-големите (на глава от населението) износители на мигранти в света. Желаещи да мигрират в България няма, дори и от някое африканско село. Така че престанете да се оплаквате от нещо, което реално не се случва.

 97. 97 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#96] от "Западноевропейски Национал Популист":

  Е като наводнят Германия и Западна Европа онея ще им дадат паспорти. И те с тея паспорти стават граждани на ЕС и могат да си джъткат свободно из ЕС. Така че ще ни наводнят и нас като там осерат и им спрат помощите.

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#75] от "Обществен деятел":

  В стремежа си да се харесат на тълпата популистите се опитват да вкарат логически схеми популярни през 19 век, без да се замислят че светът се е изменил толкова много, че схемичките им са направо неприложими.
  Една от базите им например е национализмът (защитата на отечеството и т.н.).
  Ако са толкова големим националисти, то от какъв зор искат да влизат в една обединяваща Европа институция каквото е ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#95] от "Храбър":

  Точно така, зададох свръх прости въпроси, и ти пак не можа да дадеш отговор, различен от ненужен коментар върху това колко са прости въпросите ми, и да правиш ненужно сравнение между двата въпроса.

  Виждаш ли, по колко различен начин работят мозъците ни. За това ти харесваш едни политици, а аз други. И това няма да се промени.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 100. 100 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ама какво въобще значи "популист"??Та това е оксиморон!
  —цитат от коментар 60 на Веселин Дечев


  А какво въобще значи "оксиморон" - прочети и ще видиш че една дума не може да бъде оксиморон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK