Много амбиции, малко детайли: какво се разбраха ЕС и Великобритания за връзките след Брекзит

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейПроектът на политическата декларация за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит бе договорен вчера и премиерът Тереза Мей го описа като правилната сделка за страната.


Политическата декларация не е правно обвързваща за разлика от обявеното миналата седмица споразумение за оттеглянето на Великобритания. Документът не е много дълъг, въпреки че нарасна от очакваните седем до 26 страници. Споразумението за оттеглянето е дълго 585 страници и ако бъде ратифицирано, ще е правно обвързващо.


На среща в неделя лидерите на ЕС трябва да одобрят и двата документа. Официалните преговори по всичко, което политическата декларация за бъдещите отношения съдържа, могат да започнат едва след настъпването на Брекзит на 29 март 2019 г.


Каква е целта на политическата декларацията
Текстът е правно необвързващо изявление за намерения и е пълен с цели, които няма да ограничат значително нито една от страните, когато след излизането на Великобритания започнат разговорите за бъдещото партньорство, включително за всеобхватно търговско споразумение, коментира "Файненшъл таймс".


В краткосрочен план и за Великобритания, и за ЕС основната цел на документа е да помогне на премиера Тереза Мей в трудната задача да осигури подкрепа за сделката за Брекзит в парламента. Някои умели дипломатически формулировки позволяват и на двете страни да получат каквото искат. Мей може да посочи голямата амбиция и намерението да бъде заменен спорният план за "предпазна мрежа" за избягване на твърда граница на остров Ирландия. В същото време останалите държави членки успяха да предложат това, без да правят компромис с принципите на блока.


Би Би Си обобщава ключовите моменти в декларацията.


Бъдещите отношения


И двете страни искат бъдещите им отношения да са възможно най-близки. Подчертава се, че всичко, което ще се договори, трябва да е в съгласие с четирите свободи на ЕС – свободно движение на стоки услуги, капитали и хора. Освен това няма да бъде договорено нищо, което да застрашава суверенитета на Обединеното кралство.


Въпросът за ирландската граница е този, по който комбинацията между тези ключови принципи е най-сложна.


Търговия със стоки


Според декларацията търговията със стоки трябва да бъде "възможно най-близка", но това не е равнозначно на безпрепятствена. Така се оставя голямо пространство за маневри в преговорите без каквато и да било гаранция за крайния резултат.


Двете страни се ангажират за "амбициозно, широкообхватно и балансирано" икономическо партньорство, основано на всеобхватно споразумение за свободна търговия. Неколкократно се подчертава обаче, че трябва да има равни условия, гарантиращи отворена и честна конкуренция.


Колкото повече икономически права запазвате, напомня ЕС на Великобритания, толкова повече задължения ще имате.


В текста се подчертава, че регулаторните проверки са от основно значение за "правилното функциониране" на отделните пазари на ЕС и Великобритания, което е друг начин да се каже, че безпрепятствената търговия е невъзможна извън единния пазар на ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс". Мей все пак си осигури отстъпки: в документа се говори за "дълбоко регулаторно и митническо сътрудничество", което ЕС ще вземе предвид, когато определя митническите проверки.


Това позволява на Мей да твърди, че е убедила ЕС да се стреми към партньорство, което не е нито търговско споразумение в канадски стил, нито членство в единния пазар, подобно на норвежкото.


Митници


Според документа "икономическото партньорство трябва да гарантира, че няма да има никакви тарифи, такси или количествени ограничения за всички сектори, с амбициозни митнически споразумения, които да надграждат и подобряват единната митническа територия, договорена в споразумението за оттеглянето".


Много от поддръжниците на Брекзит се опасяват, че временните митнически споразумения може да се превърнат в нещо като постоянен митнически съюз, което би попречило на Великобритания да сключва свои собствени търговски сделки по света.


Правителството отрича тези твърдения и казва, че няма нищо лошо в това да иска амбициозни митнически споразумения в бъдеще.


В декларацията се посочва изрично и "независимата търговска политика" за Великобритания в бъдеще.


Ирландската граница


Подчертава се, че преговарящите страни са отворени за всяко решение, което ще избегне предложената "предпазна мрежа", за да остане отворена ирландската граница. Това включва технологични и други решения, които според критици на преговорите са били пренебрегвани твърде дълго време.


Проблемът е, че технологични решения, които избягват нуждата от гранична инфраструктура, не действат никъде другаде по света.


Търговия с услуги


Регулирането на финансовите услуги ще се основава на система на "еквивалентност" и целта е детайлите по този ключов сектор да бъдат договорени преди края на юни 2020 г.


Няма нищо, което да подсказва, че Великобритания ще получи по-добри условия от която и да било друга трета страна, преговаряща с ЕС, но това ще е основна цел в разговорите.


Свобода на движението


В декларацията се подчертава: "Взимайки предвид, че Великобритания реши принципът на свободно движение на хора между съюза и Обединеното кралство да не се прилага, страните трябва да установят споразумения за мобилността."


Би Би Си отбелязва, че по този начин се изпълнява обещанието на премиера Великобритания да си върне контрола върху границите и свободното движение на европейски граждани във Великобритания да спре. Това обаче означава и че свободното движение за британци, пътуващи до ЕС, също ще спре.


В документа се казва, че и двете страни искат да запазят безвизовото пътуване за кратки посещения, но за по-дълъг престой се очаква да се въведат визи.


Рибарство


По този въпрос се отбелязва, че и двете страни ще направят всичко по силите си, за да постигнат сделка, но това всъщност прикрива факта, че все още има дълбоки разногласия за рибарството и постигането на правилния баланс между достъпа за британска продукция до пазарите на ЕС и достъпа на лодки от ЕС до британските води.


Спорове и съдилища


Подобно на споразумението за оттеглянето, политическата декларация предвижда система за решаване на спорове, включваща съвместна комисия и арбитражен панел. По въпроси от правото на ЕС последната дума ще има Съдът на ЕС.


В проекта на декларацията са включени и редица други въпроси – транспорт, енергетика, авторско право, сигурност и други.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1416 Весело

  Развод ми дай, развод ми дай
  и повече не ме мъчи.
  Вземи панелите, трабанта
  но въздухът ми остави.

  Кокетна си сега, флиртуваш
  и искаш брака да спасим,
  но аз си зная колко струваш
  под тази маска и без грим.
  Познавам всяка твоя дума,
  характера ти зъл и див
  и мисля, че е цяло чудо
  как в този брак останах жив.

  (из една известна песен)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Подчертава се, че преговарящите страни са отворени за всяко решение, което ще избегне предложената "предпазна мрежа", за да остане отворена ирландската граница. Това включва технологични и други решения, които според критици на преговорите, са били пренабрегвани твърде дълго време."

  Или има граница, или не. Това е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ще се разберат!Англия ще е офшорна зона за руските рубли и китайския юан,и ще разреши на ЕС да ползва специален статут в зоната!

  Memento Mori
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално
 6. 6 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 213 Неутрално

  с извинение , но тоя госпожа е типичен британски бастун

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Любопитно

  Хубаво, само че това не е договор, а намерения. При това хлъзгави. И всичко това за две години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Весело

  Всичко ще стане както трябва и всички ще обясняват колко са доволни.
  Британската нация не е случайно, че доминира последните 4 века !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Накрая за да се спасят англичаните ще прежалят 90% от Брекзита и ще останат доволни.

 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Избутаха до 2020г излизане, с възможност за "еднократка отсрочка" до 2022г.
  Така че още една петилетка ще е безвремие в това отношение, и всеки ще чака политическата ситуация да се обърне в негова полза.

  ЕС ще чака в Британия да се обърне общественото мнение, а в Британия ще чакат в ЕС да дойдат на власт повече "суверенни популисти" които да искат ЕС да стане хлабав икономически съюз както Британия иска.

  Игра на чакане и на политическо оцеляване. Ако целия ЕС беше с правителства както днес в Италия и Вишеградците--нямаше да има проблем. Директно се променя всичко, ставаме вяло копие на Евроазийския Съюз, Украйна и Турция бързо влизат щото пвоечето критерии отпадат, и "всички са доволни".

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Много приказки ,но да видим какво ще се получи в крайна сметка!

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  И двете страни се надяват, както във вица да падне нещо, което се клати пред тях. За сега, няма изгледи за това, но все пак.... Трябва твърд изход на Великобритания и толкова. Всичко останало е - мижи да те лажем.

 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Договориха се че нищо не е договорено , как мислите че ще гласуват поляците за ограничаване правата на полските граждани във Великобритания .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK