Защо Швейцария се притеснява от Брекзит

Защо Швейцария се притеснява от Брекзит

© ReutersОткакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз през 2016 година, Швейцария следи внимателно случващото се с Брекзит. Споразумението, сключено между Великобритания и ЕС, ще е от голямо значение за Швейцария, която не е член на съюза. Изчакването обаче е прекалено дълго за швейцарците.


"Часовникът тиктака", въздъхва Ян Атесландер от швейцарската бизнес асоциация Economiesuisse. "Притеснени сме, точно сега правилата са ясни, можем да търгуваме с Обединеното кралство", допълва той. "В края на март обаче стигаме до важен момент и никой не може да ни каже дали ще има или не споразумение по Брекзит", коментира Атесландер.


Март е ключов, тъй като Великобритания ще напусне ЕС в 11 часа вечерта британско време в петък, 29 март 2019 година.
Но защо пък Швейцария, която никога не е била част от ЕС, трябва да се притеснява за статута на търговските си връзки с напускащата съюза Великобритания? Причината е в сложните двустранни отношения на Швейцария с Брюксел, договаряни две десетилетия, след като Швейцария реши да не се присъединява към ЕС през 1992 година. Сега 28-членният ЕС е най-големият търговски партньор на Швейцария и Великобритания засега е част от него.


Близките икономически отношения между Швейцария и Великобритания се основават на двустранните споразумения между Швейцария и ЕС, обяснява Иво Цимерман, който представлява швейцарската машинно-инструменталната индустрия. След Брекзит тези споразумения няма вече да се прилагат, отбелязва той.


Швейцарският машинно-инструментален сектор, който произвежда всичко от пробивни машини до машини, които могат да произвеждат автомобилни части - е продал стоки за близо 2,.5 милиарда швейцарски франка (2.5 милиарда долара, 2 милиарда паунда) във Великобритания миналата година. Това е количество, което Цимерман и колегите му не искат да се променя, освен ако не е нагоре. В такъв случай дали изобретателните швейцарци вече са си подготвили ново търговско споразумение с британските партньори?


Всъщност не са, за огромно съжаление на Хайг Симонян, който е вицепрезидент на британско-швейцарската търговска камара. Ръцете на Великобритания са вързани, тъй като според споразумението с ЕС Лондон може да започне да действа (да договаря нови търговски споразумения със страни извън ЕС), когато вече не е член на ЕС, каза той.


"Така че, официално поне, всичко е замразено", допълва Симонян. Това означава, че щвейцарците не могат да си осигурят собствено търговско, митническо споразумение и споразумение за движението на хората с Великобритания, докато Обединеното кралство и ЕС не подпишат споразумението помежду си.


Когато по-рано този месец британското правителство обяви планираното си споразумение за Брекзит, в Швейцария се почувства известно облекчение. То обаче изчезна бързо заради пререканията на всички политически партии в Камарата на общините на Великобритания. И докато правителствата в 27-те столици на страните - членки на ЕС, проучват предложеното споразумение за напускането на ЕС, бюрата в швейцарската столица Берн са празни.


Несигурност


Това е странна ситуация за британско-швейцарските търговски отношения. Двете страни взаимно са сред най-големите си търговски партньори и имат стабилни икономически отношения от години. През 2017 година Великобритания бе петият по големина чуждестранен пазар за Швейцария, като износът достигна 11.4 милиарда швейцарски франка според официалните швейцарски данни.
Съответно британският износ за Швейцария през 2016 година е оценен на 21 милиарда паунда, шести по размер за Великобритания.


"Факт е, че всяка несигурност е отрова за бизнеса, инвестициите, за всяко решение", казва Симонян. Швейцарското правителство излезе със стратегия за намаляване на несигурността, наречена причудливо "Внимавайте за процепа!" (Mind the Gap). Идеята е да се предотврати регулаторен вакуум с Великобритания, щом дойде краят на март и споразумението за напускане на ЕС все още не е договорено.


Подчертавайки близките отношения между Швейцария и Великобритания, включително 150-те преки полета дневно, швейцарски министри пътуват непрекъснато до Лондон през последните две години. Разбира се, не за официални преговори, а за неформални разговори. Слуховете са, че нещата вървят добре.


Когато британският външен министър Джереми Хънт посети Берн миналия месец, той каза на журналистите, че това е било "отлично посещение", макар че не пожела да отговаря на въпроси какво точно е било обсъждано.


Ян Атесландер признава, че той и колегите му в швейцарския бизнес виждат някои възможности във Великобритания след излизането й от ЕС. Обединеното кралство има високи технологии в производството на промишлени стоки, машините, а автомобилният сектор се разви много силно, казва той. Също във фармацевтиката, химическата индустрия е наистина първокачествена, естествен партньор е, тъй като и ние се основаваме на иновациите, допълва Атесландер.


Симонян също вижда възможности за по-засилена търговия, макар че не във финансовия сектор, в който и двете страни вече са много силни. В крайна сметка те са много силни конкуренти (в света на финансите), така че бих бил предпазлив в това отношение, казва той.


Като се има предвид, че всички връзки между Великобритания и Швейцария ще бъдат преначертани, Швейцария може да предпочете някакъв вид митническо споразумение с Обединеното кралство (ако не е в митническия съюз на ЕС).


Може дори да запази свободата на движение с Великобритания (Швейцария се включи в свободното движение в ЕС преди години, за да получи достъп до единния европейски пазар), ако Великобритания е на мнение, че си струва да запази само свободното движение с Швейцария.


Никоя от тези опции обаче не може да бъде договорена както трябва, камо ли да бъде прилагана, докато Великобритания и ЕС не оформят окончателно споразумението по Брекзит. Така че дали швейцарците са уверени в бъдещето? "Уверени може би не е точната дума", каза Цимерман. "Знаем, че швейцарското правителство прави всичко, за да гарантира промените да станат гладко (...), но все още има много неизвестни", допълни той.


Краят на март е след четири месеца - не особено дълъг период за преоформяне на търговски отношения, както потвърждават изглеждащите безкрайни преговори между ЕС и Великобритания. Швейцарците не обичат решения в последната минута и не харесват закъсненията. Засега обаче просто ще трябва да наблюдават и да чакат. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7933 Любопитно

  Защо пък точно Швейцария ще се притеснява от каквото и да било ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Е сЯ вече срЕх да спа. Такъв дерт ми туриха тия чеее.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Защото Швейцария се ползва с правата на асоцииран член на ЕС и има свободен достъп до пазарите на ЕС. Когато Великобритания излезе от ЕС, този достъп към тази държава няма да го има.

 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Защо пък точно Швейцария ще се притеснява от каквото и да било ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ще трябва да сключат нови договори с Великобритания, които може да не са толкова изгодни за тях.Общо взето Великобритания ще заеме същият статут като Швейцария и Норвегия като излезе от ЕС.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3203 Разстроено

  Защо пък точно Швейцария ще се притеснява от каквото и да било ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Защото като няма други новини и швейцарските притеснения са водещи новини! Жив да го ожалим Ян Атесландер от швейцарската бизнес асоциация Economiesuisse. !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  богатите страни ще се оправят ,въпреки ,че и там салдото е в полза на британците ,а това на швейцарците е колкото струват 10 блока апартаменти в Цюрих , но това е друг въпрос , впечатление правят 150 полета дневно между Лондон и Швеицария .

 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Оправяйте се - това ще им каже ЕС!И двете страни няма да са член на ЕС, тъй, че - договаряйте наново.Сякаш ЕС е от векове?!
  Ние какви дертове имаме, те за какво се оплакват.Я вземете живейте с пенсия 250лв на месец, че да ви видим колко сте корави!

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Могат да капитализират от банките, които си преместиха офисите от Лондонското сити. Можеха да ги приютят в Женева.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  Проблемите за Швейцария и Англия са един от случаите за Англия... Може би най-важния за Швейцария

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Референдума за рогата на кравите как мина ?!

 11. 11 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ами прочети статията , преди да коментираш !

 12. 12 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ще трябва да сключат нови договори с Великобритания, които може да не са толкова изгодни за тях.Общо взето Великобритания ще заеме същият статут като Швейцария и Норвегия като излезе от ЕС
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  Ще ги сключат.Точно пък Британци и Швейцарци да не могат да се разберат помежду си за бизнес.

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#12] от "gonz0104":

  Това да "се разберат" не е като да си стиснат ръцете на Женския пазар. Трябва да се изготвят, обсъдят и приемат от двете страни един куп документи в срок от 3 месеца, които да заместят документите уреждащи взаимоотношенияте Швейцария ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK