Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

© Георги КожухаровМалко над 53 на сто от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г. Средният показател в ЕС за хората, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година е бил 34 процента, сочи европейската статистика.


Все пак Евростат отчита, че делът на българите, които са имали подобни проблеми през миналата година, е намалял с един процент в сравнение с предходната 2016 г., когато 54 на сто от не са успели да реагират на финансови предизвикателства. Като цяло в ЕС делът на хората с подобни проблеми е намалял с 2.5 процента - от 36.5 на сто през 2016 г. - до 34 на сто през миналата година, отчита Евростат.


Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

© Евростат
Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола (нова или на старо) - за ЕС този показател е 7 процента. За България - 20 процента, а за Румъния - 30 процента.


Според данни от българската статистика около 46 на сто от хората са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70 процента от не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.


Около 80 на сто от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30 процента (или всеки трети българин) би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на българската статистика.


Най-малко хора с финансови проблеми в Малта


Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през миналата година в Малта - едва 15 процента, сочат данните на Евростат.


Други страни с добро финансово самочувствие за неочакваните разходи са Австрия, Холандия и Люксембург - там едва 20 процента от жителите им нямат възможност да се справят с неочаквани финансови предизвикателства.


Най-висок дял на хора с проблеми с финансови разходи е регистриран в Латвия - 60 процента, Хърватия - 56 процента, България - 53 процента, Румъния - 52 процента, Литва и Кипър - с по 50 процента.


В страни с развити икономики като Италия, Испания, Великобритания и Франция, делът на хората, които не биха се справили с неочаквани финансови проблеми варира от 38 на сто за Италия - до 35 на сто във Великобритания.


Всеки четвърти жител в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си позволят купуването без проблеми на кола, отчита също Евростат.


Обратно, в другия край на скалата са страни като Малта и Кипър, където едва 2 процента от хората не биха могли да си позволят покупка на кола, следвани от Люксембург, Италия и Франция - с по 2.5 на сто от жителите, които биха изпитали финансови трудности при покупката на кола и др.


Като цяло най-висок е делът на хората в ЕС с финансови проблеми, които не биха могли да реагират при неочаквани парични предизвикателства сред следните категории европейци: самотните родители с деца - 60 процента и при възрастните двойки над 65 години - 25 процента, отчита още Евростат. /БТА


Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  Липса на финансова култура??

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  липса на достойни доходи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Зависи от размера на неочакваният финансов разход...! Най-вече.
  Да не дава Господ, да се разболее тежко, някой от най-близките ти хора, че може да стане страшно! Всичко се срутва и променя за много кратко време...!
  Най-лошото е, че българите търпят да са поставени в крайно бедно и унизително положение. Много жалко, но изборът си е техен...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Или по-скоро неспособност за контрол върху разходите. Нещо характерно за всички южни народи, т.е. и за нас.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Вероятно за част от страните е вярно. За друга част обаче е очевидно невярно като се вижда флуктуацията нагоре надолу през годините (примери Унгария, Чехия, Малта, Кипър). За Чехия е особено интересно, защото те са с един от най-ниските коефициенти на Джини. За при такива емоционално оценъчни твърдения е нормално да има разнобой :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Липсата на доходи, най-често е от липса на финансова култура.

  Както и от липса на мозък де.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи... а другата половина и с очакваните?

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Търпят викаш... по 400 кинта издумкаха на Черен петък за боклуци. Имотите бичат идиотски ръстове. Коли под 100 коня не се броят за автомобили. Колоните по границите с Гърция и Турция лятото са с километри от баняджии...

  Българина мрънка и се оплаква, като за доходи на етиопец. Ама живее като за доходи на немец.

 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#4] от "aleks ivan":

  Това че има хора които не знаят да си правят сметка има. Но повечето е защото не им стигат доходите, тъй че не ми се прави на не разбрал.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 686 Неутрално

  В последната си книга ("Петият риск") финансистът Майкъл Луис споменава че 40% от американците не могат да посрещнат извънреден финансов разход от 1000 долара. Не се самосъжалявайте, и по света е така!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  До коментар [#10] от "john_3volta":

  Коя година еписана тази книга ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  До коментар [#9] от "angevins":

  Така им отърва на мутромилиционерите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Глейте сега, идеята да се пунтира ЕС с непрекъснато възходяща линия на поскъпване и да се прави от София най-скъпия град в АФрика е стара тактика на помпиер-питека. Лесно е някой тъпак да каже: "Ми кат са некадърни лузъри, да затъват". В следващият миг тъпакът внезапно ще загуби работата си и ще остане на батерии една седмица, сетне ще си захапе пръстите, понеже когато минималната дневна сума за мизерен живот е 30 кинта, а в джоба ти има двайсет стотинки , изведнъж започваш да търсиш като удавник заеми. Много семейства отчаяно залагат фотоапарати, телевизори, автомобилни гуми дори, опитват се спешно да продадат книги, телефони, каквото имат, обаче зверското поскъпване поставя неминуемото правило: останеш ли за ден без работа, умираш прав. Лесно е, когато си хванал шлифера на некой пореден перач на пари или руски инвеститор в неокомунистическо-русофилски трибуни, в момента , в който щракне резето, край на скъпите вина и коли на изплащане, край на самолетните уикенди в Милано на опера и скъпи ресторанти, с чукане в хотела четири звезди. Ето защо и всички политици, журналисти, краткосрочни звезди, изрусени проститутки живеят ден за ден и гледат да се накльопат като за последно. Никой не е застрахован от фалит и озоваване на плочките на тротоара. Обикновено две-три седмици пропадналият внезапно в нищото доскорешен наперен и напорист необогаташ раздава две-три седмици вид на проспериращ, звъни показно по скъпия смартфон на улицата, не заключва колата си, прави отчаяни опити да се закачи като сателит в нечий бизнес, търси престъпни връзки и тегли кредити като луд. Шмърка бело, пуши все още последни пури, обаче фалцът на патъците от 4500 кинта полека матира. След време изчезва часовникът, не го пускат в офисите, затварят му вратите. Точно по филмите. Виждал съм мъж с дълго до земята кашмирено лекедясано палто да си говори сам делово с неработещ джиесем на улицата. Накрая изпадна да живее в караванка със счупен плексиглас на прозореца. Един производител на минерални води просто изчезна, вероятно някой го е гръмнал за неплатени заеми. Виждал съм недовършени гигантски строежи, зарязани от десетилетие, виждал съм залостени вили, празни къщи. Неминуеимо следват разводи, изневери, пропиване и самоубийства. Така че моделът за поведение на самодоволния простак, който се присмива на трудно справящия се с парите човек на ниския бюджет е кофти избор, дави кажа де. Кирливец е новобогаташът, който иска да влезе в гроба с три чувала злато.

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Прощавайте, изборът не е ли и ваш? Или :"вие, българите, сами сте си виновни, изборът си е ваш".

  Дедо Крум
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3428 Весело

  ЩО такава класация? Не са питали бай Х. Той каза ,че сме забогатели ,опашки имало по границите...

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3428 Весело

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Не повтаряй глупостите на бай Х ,а виж какво пише. Не се справят самотни родители и пенсионери , а ти говориш за калинки и милиционери.

 17. 17 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Особено и най-вече идващите от Видинско и Монтана колони с десетки хиляди скъпи коли, тръгнали за Гърция, правят задръстване на околовръстното при качването на магистралата Люлин. При пропуск от 12600 коли на смяна, какви българи ти се виждат на митницата в уикендите с немски доходи. Нормално е при 600 000 души в държавнат администрация в София да има стотина хиляди души с доходи над 10 000 лв. Но колко процента от цялото население са те? Правят впечатление жестоките ти и надменни мнения към по-бедните сънародници. Разбира се, роден си в некой социалистически блок и си изпълзял по гуменки и 40 ст в междучасието на прехода, ама сега си голем капиталист.

  Дедо Крум
 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":
  ++++++++++++++
  Много точно описание на жалката действителност в бойколандия!

 19. 19 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Липса на финансова култура??
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Ми да! Ако не си виждал нож и вилица заедно, откъде ще имаш култура на хранене?!

 20. 20 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 326 Неутрално

  В последната си книга ("Петият риск") финансистът Майкъл Луис споменава че 40% от американците не могат да посрещнат извънреден финансов разход от 1000 долара. Не се самосъжалявайте, и по света е така!
  —цитат от коментар 10 на john_3volta


  Разликата е, че българинът не може да посрещне непредвиден разход от 100 лв.
  а понякога и по-малък...

 21. 21 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  До коментар [#9] от "angevins":

  Не им стигат доходите за какво? Защото и моите не стигат за яхта и вила в Тоскана 🐒

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 22. 22 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Това не се отнася за кръстника на Горанов както и за шурея на жена му. Те са мултимилионери. За разлика от самия Горанов който официално е беден като църковна мишка :) Толкова проста държава едва ли има на света. 80% наистина са дебили. Крадат ги като смахнати, децата им емигрират през терминалите в странство а те се пъчат на това кой ги окрал :)

 23. 23 Профил на deg50589721
  deg50589721
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При почти еднакви цени за основни продукти , средната ни заплата е колкото социала в Германия.А от телевизора Един ни обяснява колко сме добре.

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Решението се нарича безусловен базов доход, но статуквото на криминалния преход премълчава тази крайно необходима промяна. Действително от нас си зависи - дали ще живеем достойно или ще гаснем в мизерия. Ще добавя, че ББД не пречи на тези, които са служители или имат бизнес да взимат всичко допълнително над тази сума.

 25. 25 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Половината българи не могат да посрещнат очакваните си разходи... и смятат че някой друг трябва да ги посрещне

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2489 Разстроено

  До коментар [#7] от "tamada":

  След два незавършени мандата като кмет, а след това и три (надявам се и третия да приключи като първите два) мандата като премиер -видими резултати. Първо в София, а след това в цялата страна.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Ами като не могат да се справят, да се съпротивляват. Западняците всички права са си ги извоювали. С дързост, пот и кръв. Нашите само чакат армаган от Брюксел. Известно е от историята, че дарове пращат само данайците. На квото си постелиш, на тва ще лежиш!

 28. 28 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  за цигари и каменярка обаче винаги им стигат, щото са очаквани разходи
  е как с толкоз акъл да имаш висок доход?

 29. 29 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  2018

 30. 30 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1990 Весело

  До коментар [#8] от "niakoi_si":
  Сега можеш да пуснеш и поименен списък на тези българи

  ум море, глава шамандура
 31. 31 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 482 Неутрално

  В последната си книга ("Петият риск") финансистът Майкъл Луис споменава че 40% от американците не могат да посрещнат извънреден финансов разход от 1000 долара. Не се самосъжалявайте, и по света е така!
  —цитат от коментар 10 на john_3volta


  И аз това не мога да разбера. Нормалното състояние на икономиката е масите да НЯМАТ пари. На мен не ми е известен исторически период, през който масите да са били богати, да имат пари, да не си броят стотинките за храна и сметки, а да се возят безгрижно на яхти. Няма такъв филм на този свят.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 32. 32 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В последната си книга ("Петият риск") финансистът Майкъл Луис споменава че 40% от американците не могат да посрещнат извънреден финансов разход от 1000 долара. Не се самосъжалявайте, и по света е така!
  —цитат от коментар 10 на john_3volta


  Ами то човек няма да избере някой като Тръмп от хубаво...

 33. 33 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Решението се нарича безусловен базов доход, но статуквото на криминалния преход премълчава тази крайно необходима промяна. Действително от нас си зависи - дали ще живеем достойно или ще гаснем в мизерия. Ще добавя, че ББД не пречи на тези, които са служители или имат бизнес да взимат всичко допълнително над тази сума.
  —цитат от коментар 24 на Читател


  Рано е. Когато се автоматизира труда, ще стане неизбежно, но сега просто хората ще спрат да ходят на работа.

 34. 34 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мисля, че са реални тези цифри и причината е, че страната се управлява лошо, а и глобално за света изчезва средната класа. Заради това е и популисткият бунт.

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  Ама как ??? Нали имат 80 000 000 000 в банките ?

 36. 36 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Животът е синусоида - днес си горе, утре долу и обратното. Важно е да се знае, че "няма да е все така". И когато си горе, и когато си долу трябва да си повтаряш това и да си подготвен. А иначе усещането, дали можеш да се справиш с непредвиден разход е само усещане. И, дай Боже, да не се налага никому да разбира, дали наистина може или не.

 37. 37 Профил на Oniq S Koniq
  Oniq S Koniq
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Другата половина, не могат да се справят с очаквани финансови проблеми ...

  Omnis distaedere pecunia nunquam!
 38. 38 Профил на deg50589721
  deg50589721
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alex Prime":

  Средната класа винаги е била трън в петата на всички управляващи.Което е нормално , защото са хора относително независими.

 39. 39 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1510 Любопитно

  Примери с хора от ИТ бизнеса (тоест със заплати от няколко К):

  1.Пример 1 - Счупване на крак. Връща се на работа след няколко седмици не съвсем възстановен, защото иначе е назад с парите. Иначе харчи по едно 500 лв на месец за цигари и алкохол.
  2.Пример 2 - Иска 100 лв назаем за зъболекар. Иначе си е купил жилище на зелено...

 40. 40 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 896 Неутрално

  ВСИКИ НЕОЧАКВАН РАЗХОД ТУКА Е ОЧАКВАМАН ПРИХОД ЗА МУТРИТЕ НИ , КЪЩИ В БАРСЕЛОНА ТЕЦОВЕ ЗА БЕЗ ПАРИ И ПРОЧИЕ МИЛЯРДЕРСТВАНЕ

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  Чакай бе. В това "изследване" се говори за "неочаквани" разходи от типа на покупка на жилище, покупка на кола и т.н.

  Ти с твоя безусловен "базов" доход и тия проблеми ли ще решаваш? А почивки на Бали и разходи за компаньонки ще покриваш ли?

 42. 42 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Нормално, те са необразовани и глупави. Не е реалистично да се очаква, че някой ще ги замеря с пачки доларе

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1990 Любопитно

  До коментар [#31] от ".NET":
  проблемите на човечеството се задълбочиха когато китайците и индииците разбраха че ориза може да е гарнитура а не основна храна и когато опаковката стана по важна от съдържанието

  ум море, глава шамандура
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  До коментар [#29] от "john_3volta":

  мерси. значи в Америка е доста зле.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  Евала пич! Няма какво да пиша след този коментар.

 47. 47 Профил на Dimitar
  Dimitar
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Половината?!?!? Значи доста сме напреднали.

 48. 48 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Зависи от размера на неочакваният финансов разход...! Най-вече.Да не дава Господ, да се разболее тежко, някой от най-близките ти хора, че може да стане страшно! Всичко се срутва и променя за много кратко време...!Най-лошото е, че българите търпят да са поставени в крайно бедно и унизително положение. Много жалко, но изборът си е техен...!
  —цитат от коментар 3 на tww09306483


  Кофтито е че за "размер на неочаквания финансов разход" в БГ влизат много неща. Здравето е скъпо навсякъде, но тук проблема са и стоките. Цените на стоките от бита в цяла европа са горе долу еднакви и когато ти се развали примерно пералнята, на теб ти трябва да спестяваш за да я подновиш (говоря за човек със среден доход и среден клас уред). От там се получава и че горе долу всичко е "неочаквания финансов разход".

 49. 49 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#21] от "aleks ivan":

  Става въпрос за непредвидени разходи, не за екскурзии до Монте Карло и Париж...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 50. 50 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Аааа, това заглавие не може да е вярно. Фалшива новина! В България има само доволни и щастливи граждани, излизащи ежедневно по улиците да поздравят правителството на Бойко Методиев Борисов за:
  1. Успехите в намаляването на администрацията.
  2. Успехите в премахването на бюрократичните процедури.
  3. Успехите в намаляването на емиграцията на работна ръка.
  4. Успехите в привличането на инвестиции в страната.
  5. Успехите в спирането на износ на български капитал от страната.
  6. Успехите в борбата срещу демографската катастрофа.
  7. Успехите в борбата срещу циганизацията на държавата.
  8. Успехите в реформирането на здравеопазването.
  9. Успехите в изграждането на инфраструктура.
  10. Успехите в правосъдието.
  11. Успехите в изграждане на електронното правителство, електронната здравна карта, електронното гласуване.
  12. Успехите в борбата с корупцията.

  Хората поздравяват вожда и учителя Бойко Методиев Борисов и му пожелават нов 10 годишен мандат, както и пожелават на България следващ 30 годишен период на възход.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Ами..., аз не съм издумкал 400 кинта, защото имало черен петък! Купих радиаторче, за стаята на едното от децата. Ама не го купих, защото имало черен петък, ами защото ни трябва. Колкото до тия 400 лева, знаеш вица за свинското със зеле...!
  Да, ходя на море основно в Гърция. Ама не е за това, че имам много пари. Просто, в Гърция получавам много повече за парите си и наистина си почивам.
  Факта, че всеки може да си купи някаква димяща и разпадаща се трошка и да я паркира по тротоари и зелени площи, не е признак за голямата заможност на българите. Само, ти ли не си го разбрал?
  И..., да! Доходите и стандарта в България са мизерни. Много ми е смешно, някой заблуден, като тръгне да ми говори глупости...! :)))

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на bolenZdravNosi
  bolenZdravNosi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  Човек, не знам кой си, и от къде си ама ме изкърти с този коментар. Адмирации :D

  Пътят към ада е осеян с добри намерения
 53. 53 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#23] от "deg50589721":
  има решение на проблема , не гледаш телевизия

  ум море, глава шамандура
 54. 54 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ще се присъединя към мнението, че липсва финансова култура в Българите. Дори че много от тях са, да кажем бедни. Познавам доста хора с сравнително оскъдни приходи. Тези хора са имали възможности не веднъж да оставят нещо настрана за черни дни. Еми не - отива се на кръчма, мол или се потрошават по друг начин за ден-два. Както има една неслучайна балканска поговорка - "Иху иху, после тихо.." та така. Как точно да са подготвени за неочакван разход, като не могат да задържат 5лв. настрана, а имат възможност?!?
  Оставаме настрана тези които нямат такава възможност, но не мисля че са мнозинството такива.

 55. 55 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "john_3volta":

  И германците са така, познавам мнозина, които нямат и сто евро в сметката, но пък за почивка на Майорка вземат кредит. Така, де, няма да се излагаме пред комшиите. Както е казал Радой:"Думба, лумба два дни, а година гладни".

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 56. 56 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  по точно липса на политическа куптура и страх

  BG e мини империя на злото.
 57. 57 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#55] от "proventuss":

  трол си ти , познаваш само АОНСУ

  BG e мини империя на злото.
 58. 58 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Истината е, че живеем мизерно, щото така сме свикнали. Който иска да работи - цяла Европа е пред него, да работи и да изкарва пари. Дори и в България човек може да си намери прилична работа. От друга страна държавата те мачка на всяка крачка и няма как да надигнеш глава и да стигнеш европейски стандарт.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 59 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 762 Неутрално

  И затова националният спорт на Ганьо е да иска пари на заем дето ако му пойскаш ти се сърди даже... Вместо да си прави сметката. Това само в България ми се е случвало.. И дори имам чувството понякога че работя да давам на хората

 60. 60 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  Прекрасно написано.

  Над последните редове, трябва да се замислят много от хората пишещи тук. За да не го търсят, ще те цитирам:

  "Така че моделът за поведение на самодоволния простак, който се присмива на трудно справящия се с парите човек на ниския бюджет е кофти избор, дави кажа де. Кирливец е новобогаташът, който иска да влезе в гроба с три чувала злато."

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#51] от "tww09306483":

  А ти определено не си виждал мизерия!

  Изполвайте правилните термини! Българина е склонен да се самосъжалява и да се изкарва страдалец, ясно ми е, ама вие прекалявате.

  Няма толкова жалко племе. По други краища на света това минава за срамно, само в България, Андрешковщината е заложена генно. Като се правите на мизерници, накрая наистина ще станете такива!

 62. 62 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Зависи колко е голям този разход, дали наистина е наложителен или е нечий каприз.
  Стига сте мрънкали, на Черен петък изхарчихме повече от германци, италианци и двойно повече от руснаците.
  Нямаме пари, а ;)

 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Решението се нарича безусловен базов доход, но статуквото на криминалния преход премълчава тази крайно необходима промяна. Действително от нас си зависи - дали ще живеем достойно или ще гаснем в мизерия. Ще добавя, че ББД не пречи на тези, които са служители или имат бизнес да взимат всичко допълнително над тази сума.
  —цитат от коментар 24 на Читател


  Не е решение.
  Човек без работа прави бели. Ако ще алеите да премита по няколко пъти на ден - но трябва да си заслужи правото да яде.

 64. 64 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Загледайте се с какво са пълни количките в Кауфланд.
  Сигурно половината се хвърля!
  Ако пък се изяжда, пак не е много добре.

 65. 65 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  истината е, че просто голяма част от българите са работещи бедни - заплата от чисто 400 евро се равнява на половината от МИНИМАЛНАТА заплата в една не толкова богата държава като Испания, при еднакви цени на основни стоки

  само не разбирам как някой има изобщо други очаквания, при положение, че преди 20 години държавата беше фалирана за 15-ти път, $1 беше 3000 лева, имаше купони за хляб и режим на тока, оставям на страна 45-те години комунистическо робство

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":Нашите само чакат армаган от Брюксел.

  Не! Чакат да не пречи! Нито Брюксел, нито Вашингтон!

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Защо ли не мога да повярвам. Възрастните, които хвърлят хиляди от терасите на измамници, сигурно и те са отговорили, че не могат да се справят.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si":Андрешковщината

  Да вземеш да го прочетеш най-после този Андрешко!

 69. 69 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дедо Крум":

  Не е много правилно, с грешни цитати, да се правят някакви други внушения...!

  Бивш tww09306483.
 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si":

  Мизерия...? Виждал съм, че и съм живял по такова време. Ама не искам да живея в мизерията. Нито аз, нито децата ми. Който иска, нека да го прави... Аз, не искам.

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  пореден перач на пари или руски инвеститор в неокомунистическо-русофилски трибуни,

  Това оплеска целия анализ! Щото парите на Сорос и АзаБ са доста повече. Над 100 000 хрантутници имитират дейност в хиляди НПО,чешейки си яйцата. Понякога стават и министри за ден-два без да имат ден истинска работа. Навремето една партия се доближи до властта. Млад мъж напираше да става министър. Попитах го какво е работил, та има такива претенции. Отговори ми с оптимизъм :" Имам диплома!" Докара два .три автобуса туристи от провинцията, направи партия, присламчи се до друга голяма и влезе в парламента. Проспа два мандата и му биха шута.
  На мястото на партията на Дертлиев, мераклии за власт направиха 4-5 дребосъка и съсипаха идеята.

 72. 72 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи" - Голяма изненада, нали? На управляващите глупаци или на хитреците зад тях? На кого му пука, че като съсипеш населението, съсипваш собствената си страна?

  master
 73. 73 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До това доведе 10 годишното управление на Мафията-Герб.

 74. 74 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2703 Разстроено

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Аз мисля че защото Русия арестува украинските "боини" кораби и НАТО са заети та се налага да почакаме

  гошо
 75. 75 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2801 Любопитно

  About 46 percent of Americans said they did not have enough money to cover a $400 emergency expense
  ----
  От проучване на ФЕД...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 76. 76 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  В последната си книга ("Петият риск") финансистът Майкъл Луис споменава че 40% от американците не могат да посрещнат извънреден финансов разход от 1000 долара. Не се самосъжалявайте, и по света е така!
  —цитат от коментар 10 на john_3volta


  Живота е скучен без да се плюе по Бг и българите,като нация.Колко сме калпави,какви овце сме и.т.н

 77. 77 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Казват че човек трябва да има спестени пари за живот между 3 и 9 месеца. Което е различна сума за всяко семейство.

 78. 78 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#71] от "ahasver": " и съсипаха идеята "

  Идея нямаше, имаше клонинги на ДС, "идеята" беше метаморфозата на червената каста , започна в началото на 1982 г. с първите смесени дружества на Запад, с изнасянето на капитали и с последвалото раздаване на 25 милиарда долара на калпак. Сетне "идеята" се трансформира в "цирково изкуство", в което българинът бе вкаран в клетката на арената, а червените зверове му удряха камшици.

  Дедо Крум
 79. 79 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Финансовата култура и характера на човек са много важни. Познавам и съм чувал за хора с месечни доходи от 2000 лева нагоре, които едвам кретат, все реват за пари и са фрашкани с кредити... Има и такива, които взимат под 1000 лева и спестяват дори.

 80. 80 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  "Британски депутати щели да подкрепят сделката за Брекзит, ако Мей каже кога ще подаде оставка"

  Самото заглавие говори достатъчно колко е тежко/и тъжно/ днешното битие на редовия българин

 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Само в главите на жалките ни политици /като лицето Лиляна Павлова/ заплатите у нас са добри!!!!

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":Нашите само чакат армаган от Брюксел.Не! Чакат да не пречи! Нито Брюксел, нито Вашингтон!
  —цитат от коментар 66 на ahasver


  Няма да пречат, когато излезем оттам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK