"Разводът" между държавата и църквата разбуни духовете в Гърция

Алексис Ципрас и архиепископ Йеронимус Втори

© Associated Press

Алексис Ципрас и архиепископ Йеронимус ВториСъстоянието на Гръцката православна църква се изчислява на над 700 млрд. евро. Заплатите на свещениците обаче се плащат от държавата. След като Ципрас заговори за "развод" с църквата, в страната настъпи истински ад, пише "Дойче веле".


В най-тежките години на финансовата криза Гръцката православна църква помагаше на милиони гърци да оцелеят. Затова и премиерът Ципрас навремето поддържаше близки контакти с църковните деятели. Гръцката държава и православната църква винаги са били много тясно свързани. Църквата се ползва и с много привилегии – тя не плаща почти никакви данъци, а заплатите на свещениците се изплащат от държавния бюджет.


Раздяла с държавната хранилка


Премиерът Ципрас иска обаче всичко това да се промени и говори за "развод". Моментът е подходящ, тъй като неговото правителство вече не е така силно зависимо от международните кредитори и спасителните заеми. Ципрас иска да получи дял от огромните богатства на църквата, но без да води война с нея. Затова търси взаимноприемливо решение. За целта е замислил план с 15 точки, който да улесни една раздяла по взаимно съгласие.
Планът предвижда наличните 9 хил. свещеници в страната да бъдат съкратени, а държавата повече да не изплаща техните заплати, нито пък пълния размер на полагащите им се социални облаги и бъдещи пенсии. Тези пари в бъдеще ще трябва да осигурява заможната Гръцка православна църква. Ципрас иска и друго: църквата да отслаби хватката, с която държи обществения живот в страната, за да може Гърция да започне да се смята за "религиозно неутрална" страна. В замяна на това държавата ще се откаже от всичките си претенции към многобройни сгради и парцели, за които църквата отдавна претендира. Държавата би желала да създаде проект за стопанисването на земите, в който църквата и държавата да си поделят печалбите поравно.


Ожесточена съпротива


Всичко това явно е прозвучало доста примамливо и за архиепископа на Атина и цяла Гърция Йеронимус Втори, който се съгласи на сделката с Ципрас след един твърде кратък разговор с премиера. Двамата дори я обявиха за "крайъгълен камък". Тяхното споразумение обаче предизвика яростни реакции на архиепископи и свещеници, които осъдиха сделката като предателство. Оттогава насам в Гърция настана истински ад, а разводът по взаимно съгласие се изроди в кална бракоразводна война.


На извънредно заседание по-миналата седмица 72 от всичките 82-ма водещи архиепископи в страната застанаха на страната на клира. Всички те категорично отказват да бъдат извадени от списъците на държавните служители. Правителството незабавно отвърна със заплаха: "Нека да сме наясно. Правителството е в правото си да взима решения, засягащи държавния бюджет. А ако църквата не е съгласна с нашето предложение, правителството ще решава само", закани се правителственият говорител Димитрис Цанакополус.


Някои наблюдатели твърдят, че с твърдия си курс правителството си прави тънки сметки. Но спорът с най-могъщата институция в страната може да се окаже и автогол за Ципрас, който определя себе си като атеист. "Всеки опит на държавата да се опълчи срещу църквата в Гърция неизменно е завършвал с провал", казва журналистът Никос Диму в разговор с ДВ.


При това планираният развод на пръв поглед предлага възможност да се разчупи сегашното статукво. Много гърци се надяват страната им най-сетне да стане светска държава. Тогава счетоводните книги на църквата ще станат достъпни и за държавните одитори. Състоянието на църквата се изчислява на над 700 милиарда евро. А когато държавата спре да изплаща заплатите на свещениците, ще разполага с пари за крайно необходимите нови работни места в публичния сектор.


Огромно влияние


Разкъсването на дългогодишната връзка между държава и църква е сложна и предизвикателна задача, включително и в политическо отношение. Над 90% от гърците свързват своята национална идентичност с православната си религия. Освен това много от гръцките граждани загубиха доверието си към Алексис Ципрас. "Той не изпълни почти никое от своите изборни обещания", казва София Георгиафенди. "Кой може да каже, че неговите уверения утре ще имат някаква стойност? Какво ще стане с клира? Какво ще стане с нашата вяра", пита се тя.


След като бе избран за премиер през 2015 година, Ципрас обеща да разкъса връзките между държава и църква. Но по време на тежката криза църквата стана опора за хилядите закъсали гърци. Премиерът тогава набързо се отказа от намеренията си. През 2019 година обаче отново предстоят избори, а рейтингът на Ципрас пада. Клирът и някои критици на Ципрас го обвиняват, че използва църквата, за да трупа политически капитал.


Гръцката православна църква е с близо 1500 години по-стара от гръцката държава. Всички досегашни опити тя да бъде отделена от тази държава се провалиха поради съпротивата на гърците. Те не желаят да обърнат гръб на църквата, която беше основна опора за съхраняването на православната вяра и гръцкия език по времето на 400-годишното османско владичество. Някои медии съобщиха междувременно, че съветниците на Ципрас го притискат да прекрати конфронтацията с църквата. Според последните анкети 70% от гръцките граждани смятат, че Ципрас ще загуби предстоящите избори. Тогава на власт вероятно ще дойде консервативната опозиция, а консерваторите по традиция подкрепят влиятелния клир.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Матей 13:12:
  Защото, който има, на него ще се даде и ще има в изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Това определено е доста сериозна драма в южната ни съседка, предвид сериозното влияние на църквата и голямата религиозност на населението. Ще видим как ще приключи всичко.

 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Гръцката православна църква е с близо 1500 години по-стара от гръцката държава.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Това е най-невероятното изречение, което съм чел в този вестник!
  Няма как да е имало преди 1500 години гръцка църква, след като е нямало гръцка държава.
  До 11 век църквата е една и е на Римската империя. Това, което е наследник на тази църква, е Вартоломей, който има правата и над Северна Гърция.
  В рамките на шегата - но Цапрас не се ли страхува, че като остави без заплати поповете, те ще преминат в сектата на Свидетелите на Гундяя?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3209 Весело

  "Състоянието на Гръцката православна църква се изчислява на над 700 млрд. евро."

  Брех теа фанариоти. За отрицателно време надиплиха над 700 милиарда.
  Аферим.

 5. 5 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Колко по-стара е гръцката православна църква от гръцката държава?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3698 Весело

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  "Състоянието на Гръцката православна църква се изчислява на над 700 млрд. евро."Брех теа фанариоти. За отрицателно време надиплиха над 700 милиарда. Аферим.
  —цитат от коментар 4 на palav_nik

  Аааа, не е за отрицателно време! За 1500 години преди създаването на гръцката държава и след това до днес. Като там има и една част, която определено ни принадлежи!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Виж кво, теа 700 милиарда трудно ще ги похарчат и до Второто пришествие.
  Но както е писано в евангелието на Лука:
  "По-лесно е камила да мине през иглено ухо, отколкото богат човек да влезе в Божието царство."

 8. 8 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3148 Весело

  .......ЦИПРАС е ВЕЧЕ ИСТОРИЯ.........!!!!!!...../ с цялото ми уважение....../.........това да посегнеш на ЦЪРКВАТА специално в ГЪРЦИЯ е КОЩУНСТВО и ПРОЯВА на ЛОШ ВКУС........!!!!!.....ГЪРЦИТЕ не ПРОЩАВАТ подобно "поведение".......!!!!????.....така и ТРЯБВА........нищо в ГЪРЦИЯ не ЗАПОЧВА и не СВЪРШВА с някой " ПОВЯРВАЛ" си политик.........!!!!!!?????........но ВСИЧКО В ГЪРЦИЯ ЗАПОЧВА С ЦЪРКВАТА и ЗАВЪРШВА с НЕЯ.........!!!!!!....и СЛАВА БОГУ.........!!!!!!......невероятно БОГАТСТВО е да ИМАШ ПОДОБНО НЕЩО на 200/двеста/ километра от СОФИЯ..........

  България НАД ВСИЧКО .....
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Весело

  "Гръцката православна църква е с близо 1500 години по-стара от гръцката държава.
  ================
  Вероятно се има предвид, че църквата не е прекъсвала съществуването си, докато държавата изчезва в османските "прегръдки",а после е възстановена като нашето Трето българско царство. Гърция, Византия, не се заяждайте....

  Еретик
 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3148 Весело

  Колко по-стара е гръцката православна църква от гръцката държава?
  —цитат от коментар 5 на Bullet


  ........ами за това на ВХОДА на ЦЪРКВИТЕ се ВЕЯТ ДВЕ ЗНАМЕНА- ГРЪЦКОТО и на ВИЗАНТИЙСКАТА ИМПЕРИЯ.........

  България НАД ВСИЧКО .....
 11. 11 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3698 Весело

  До коментар [#5] от "Bullet":
  Гръцката църква получава томоса си през 1850 г. от Цариградската патриаршия и то само за Южна Гърция, която става напълно самостоятелна от 1928 г. Северна Гърция е на Вселенската патриаршия, а Крит, Родос и другите острови имат ограничена автокефалия.
  Та изобщо не може да става дума за "гръцка" църква преди 1830 год., когато католикът Отон Първи се поставя на престола на новосъздадената Елиникийска държава.
  Последната не е наследник нито на Крит и Микена, нито на Атина и Спарта, а най-малко е наследник на Източната римска империя.
  Такава е историята на малаките.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1198 Весело

  епа язе ако владеем един два полуострова, дестина острова и у секи град и село поне по един бая голем имот и не харчим грам стинка за заплати на персонало де ги коландри че напраим не 700 милярда ми 7 трильона ако се разфучим как си моем... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3251 Любопитно

  Интересно, колко са държавните заплати на поп или архиепископ и как са те в сравнение със заплатите на лекари и учители? А при пенсиите как стои въпроса, еревос или някой друг запознат ли е?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  Докато бройме чужди пари никой не пита.
  А колко са парите на БПЦ.
  Не са колкото на гръцката ама са си бая.
  Едно време още по соца хората говореха за несметно имане.
  И при демокрацията то пак си остана несметно.
  Дали па да не си сметнем първо нашето преди да гледаме чуждото?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4956 Неутрално

  Попетата са свикнали на държавна хранилка.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3148 Разстроено

  До коментар [#14] от "dedoliben":

  .......всички сме се вторачили в парите/пусти пари../......а не ГЛЕДАМЕ ГОЛЯМОТО- РОЛЯТА на ЦЪРКВАТА и ИЗОБЩО РОЛЯТА на РЕЛИГИЯТА в ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ на ОБЩЕСТВОТО и на отделния човек в частност........формирането на ЦЕННОСТНА СИСТЕМА и КАЧЕСТВА в отделния ИНДИВИД.........!!!!?????........няма такава МАЩАБНА ПРЕСТЪПНОСТ в ГЪРЦИЯ каквато е у нас..........игнорирането на РЕЛИГИЯТА..../...къде УМИШЛЕНО , къде от БЕЗХАБЕРИЕ.../...е ФАТАЛНА ГРЕШКА ..........

  България НАД ВСИЧКО .....
 17. 17 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тоя Ципрас се оказа пич, който каквото ще да казва.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Какво общо има църквата с държавата.

 19. 19 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Двамата дори я обявиха за "крайъгълен камък". -Това е много странно изречение за църговен деятел! :)

 20. 20 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Пътник е ципрас, няма преизбиране след тази конфронтация, макар и да е правилна.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Държавата да издържа нечий култ ми граничи с малоумие.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Като им плаща заплати, то държавата трябва да ги назначава, ама надали. Какво правят с имамите в помашките райони?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Няма общество, което едновременно да е високоразвито и православно. Това е толкова забележимо, че в “Сблъсъка на цивилизациите” Самюел Хънтингтон сочи за граница на европейската цивилизация не границата между християнство и исляма, а между протестантско-католически и православно-мюсулмански общества.

  Православието е било създадено от Византийска империя поради желанието й да има собствена, независима от Римския престол църква. За оправдание на разкола са били измислени няколко незначителни външни различия, но същинската разлика е другаде. Папството винаги се е опитвало и почти винаги е успявало да бъде независимо от светска власт. Духовната му власт винаги е била нейна алтернатива, поради което то се е запазило като единен над-национален и над-държавен център. Православната църква винаги и навсякъде е обслужвала властта. Близката, конкретна власт. Роенето на властта е водило до роенето на православни църкви. Започнато от византийците църковно разцепление продължава и днес. Всяка православна държава си има поне една, а често и повече, православни църковни организации.

  Смесването на вярата, религията и църквата в едно е вечна, фундаментална манипулация. Шамани, лами и патриарси са правили и правят това с една единствена цел – власт над вярващите. Вярата е индивидуална, тя не може да бъде премахната или насадена насила. Религията е посока на вярата. Дали е насочена към дървета, слънцето или някое върховно същество зависи единствено от нивото на развитие на самото общество. А църквата е организация на тези, които се самообявяват за платени посредници между човека и неговото божеството. Премахването на този самозван посредник е гигантската крачка в човешкото развитие и заслуга за това има европейския протестантизъм.

  “Райхстагът във Вормс – пише Томас Карлайл – и появата там на Лутер на 17 април 1521 година може да се разглежда като най-великото събитие в съвременната европейска история, като истинска изходна точка за цялата последваща история на цивилизацията. Английското пуританство, Англия и нейният парламент, Америка и цялата грамадна работа извършена от човечеството през тези столетия, Френската революция, Европа и цялото й по-нататъшно развитие до настоящия момент – началото на всичко това е там: ако в онзи момент Лутер би постъпил другояче, всичко щеше да вземе друг обрат!”

  Премахването на църквата означава издигането на човека, а издигането на човека води след себе си издигане на общества и народи, приели тази промяна. Отделяне на църковната машинария от обществения живот доведе до огромен напредък в обществата, възприели протестантско учение. Предимствата на създаден от тях модел на държавно управление са толкова очевидни, че с времето го възприеха и католическите страни. Съвременната европейска държава, за разлика от феодалната, не се нуждае от църквата като елемент от властта.

  Тази промяна преобрази Западна Европа, но много по-малко повлия върху нейната източна, православна част. Тук в продължение на векове, на десетки поколения православните църкви не просто са държали народите си в изолация от духовно развитие на Запада. Всичките тези векове и поколения те са ги възпитавали като роби на властта, насаждали са им робски манталитет. При цялото съчувствие, което предизвиква у всеки човек нещастната съдба на роба, трябва да помним че в своята маса това са тънещи в невежество, духовно осакатени хора, свикнали някой друг да държи в ръцете си и най-малките подробности от живота им. Колко далеч са те от свободния и разчитащия на себе си човек, от неговите обществени и морални идеали, от неговите духовни и материални постижения.

 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedoliben":.......всички сме се вторачили в парите/пусти пари../......а не ГЛЕДАМЕ ГОЛЯМОТО- РОЛЯТА на ЦЪРКВАТА и ИЗОБЩО РОЛЯТА на РЕЛИГИЯТА в ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ на ОБЩЕСТВОТО и на отделния човек в частност........формирането на ЦЕННОСТНА СИСТЕМА и КАЧЕСТВА в отделния ИНДИВИД.........!!!!?????........няма такава МАЩАБНА ПРЕСТЪПНОСТ в ГЪРЦИЯ каквато е у нас..........игнорирането на РЕЛИГИЯТА..../...къде УМИШЛЕНО , къде от БЕЗХАБЕРИЕ.../...е ФАТАЛНА ГРЕШКА ..........
  —цитат от коментар 16 на kesh

  Стига глупости, ако църквата иска да е някакъв вид държавна служба - да прехвърли на държавта всичко, което има, и да си получават заплати като държавни служители. Ако не искат - да се хранят от имотите си.
  И може би тогава ще започне да формира малко по-трудолюбива ценностна система у обикновенния грък...

 25. 25 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ципрас скоро ще му бият дузпата на това леке нахално

 26. 26 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Правилно решение! Религията е доходен бизнес и без държавни субсидии.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 27. 27 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "gullwing":  -Папството винаги се е опитвало и почти винаги е успявало да бъде независимо от светска власт. Духовната му власт винаги е била нейна алтернатива, поради което то се е запазило като единен над-национален и над-държавен център-

  Моделът на Ватикана е известен с понятието "папоцазаризъм". При този модел, църквата има превес над светската власт. От това дали Папата ще благослови Императорът, или ще го анатемоса, зависи дали ще има брожения срещу него.
  Династията на Меровингите е демонтирана от властта през 8в. от Папата.
  При Православието е точно обратния модел- Цезаропапизъм.

  -"Тук в продължение на векове, на десетки поколения православните църкви не просто са държали народите си в изолация от духовно развитие на Запада. "
  Тук обаче залиташ към глупостта на Дянков...
  Православните народи са по-бедни от Западно Католическите и Протестантските, както по обективни фактори, така и заради богословски.
  Обективните- с Великите географски открития търговските центрове се изместват от Средиземноморието към Атлантическото крайбрежие, като Източните народи още тогава започват да се превръщат в периферия, или западащ квартал, ако разгледаме Европа като голям град.
  Субективните причини, които са и богословски, са в основата на Католицизма и Православието. В основата на Католическата деноминация е логиката на Аристотел, оттам и католицизма е по-рационален. В тия държави се развива гносиа, после и Кантианството, както и науката. Докато в Православната вяра в основата стои философията на Платон, и даже доста полувенчато. Та, заради това Православието е по-мистично, ориентирано към духа и мистериите, и е по-близо до Христовото учение. В Православна Европа се развива едно течение, наречено Исихазъм, което проповядва бедност. Но и в него не е основната причина тези страни да са бедни, поне не и основната. Както знаем и в Католицизма има течения, проповядващи бедност- спиритуали, францисканци и пр.
  Основната причина народите, принадлежащи на Източно Православието, да са по-бедни и по-слабо развити, е в обективните фактори- преместването на търговските центрове. Ест. и духовността има своите влияния, но да се правят изводи, че заради това, че сме православни сме бедни, е глупаво и невярно.
  И все пак, важните неща са невидими за очите... преклонението пред вещественото води до култ към Творението, вместо към Твореца. И до откровена инфантилност, еднопластовост и профанност.

 28. 28 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#23] от "gullwing":

  Плати ли си индулгенцията тази неделя?
  Защото и там водят отчет.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3543 Весело

  " Състоянието на Гръцката православна църква се изчислява на над 700 млрд. евро. "

  Именно заради това развод не може да има - състоянието е прекалено голямо, за да се остави в ръцете просто на гръцкото свещенство ! Еврата принадлежат не на " Божието" , а на " кесаревото" по думите на Спасителят ! Така тия 700 милиарда са най - сигурният залог за дълготраен съюз между държавата и гръцките фарисеи....

 30. 30 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3477 Любопитно

  ,,При това планираният развод на пръв поглед предлага възможност да се разчупи сегашното статукво. Много гърци се надяват страната им най-сетне да стане светска държава. "

  Кое точно не е светското на Гърция? Църковния клир ли управлява държавата или парламента? Фактът ,че християнството е официална религия на държавата не означава, че не е светска.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#10] от "kesh":

  И какво като се веят? Колко от императорите в Източната Римска Империя са били гърци, та гърците да претендират нещо? И след като ще са правоприемник, просто да се слеят към Константинополската патриаршия и да си веят знамената.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 32. 32 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#27] от "васил козарев":

  Прекрасен отговор, доста разумен и информативен. От своя страна ще кажа обаче, че в него липсва протестантизъм, който смятам за най-високата степен на христианството. Най-развитите страни в света са точно протестантските - Швейцария, Швеция, Холандия, САЩ, Англия и т.н. За мен това е причината за техния напредък.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1936 Весело

  Един се жени, друг се развежда!
  Гърция се развежда с Еладската ПЦ, а
  България с новия Закон за вероизповеданията се жени, и то за две - БПЦ и мюсюлманско-сунитското вероизповедание!

 34. 34 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "gullwing":

  САЩ са доста специфичен случай. Очевидно, първите пелигрими по Новите Земи, са били с по-висок риск профил от останалите в континентална Европа... Та, при едно ново поколение, то наследява качества от родителит си. Като добавим и обширните, неусвоени земи, обработвани от роби (имало и дори и бели, които са нямали възможност да заплатят пътуването, са сключвали споразумение с някой плантатор, че ще работят при него къмто 7 г.). Плюс това, писнало им на хората от Стария ред в Европа, и тръгват да налагат демократичен режим, което вероятно изиграва своята роля в привличането на човешки и финансов капитал.
  А англичаните, мисля се водят англикани.

 35. 35 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#32] от "gullwing":

  Е та протестанството, започва своят възход, след като източниправославните държави, попадат под османски контрол. Да не споменаваме и същата изходна база, която е привлякла владетелите на въпросните държави, да скъсат с Рим- цезаропапизъм, какъвто е и в източното православие.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 36. 36 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "gullwing":

  Обаче от изброените от теб, Англия и Холандия, са бивши Колониални империи. А Метрополията е превилигирована спрямо колониите, и движението на ресурси е по оста колония-метрополия.
  Какво влияние има тук деноминацията и какво тези специфични икономически отношения от типа Доминант-Подчинен?
  Ако разчовъркаме нещата по-дълбинно, ще видим че първопричините Източна Европа да е изостанала и недоразвита, спрямо тези държави, не е във вярата, а в съвсем обективни и рационални обстоятелства.
  Вярата изиграва своята роля, това е безспорно, но то е по-скоро на битово ниво, а не на глобално, каквито внушения отправяш. Подозирам, че си подведен от анализа на Дянков, който е съвършено погрешен.

 37. 37 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#36] от "васил козарев":

  Империя и напредналост не са едно и също. Примери - Османската и Руската.

  Не мисля че протестантизма има външен източник. В действителност, това е морално движение , започнато от Ян Хус и реализирано от Мартин Лютер.

  Честно казано, не правя голяма разлика между самото лютеранство, калвинизъм, англиканство, пуританизъм и останалите му разновидности. Факт е, че в повечето Европейски държави лютеранство послужи най-вече като оправдание за техните лидери (крале и князе) да отнемат имотите и властта на църквата, но истинския голям резултат се оказа точно моралното прераждане.

  В тази връзка винаги си спомням описаните случаи за сражения, които са били спечелени от хуситите без бой - когато са запявали своя химн "Кои са истинските деца на Бога" унгарската кавалерия просто е обръщала и го е удряла на бягство - такава сила е звучала в това пеене.

 38. 38 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#36] от "васил козарев":

  Признавам си, че не см запознат с

  "Вярата изиграва своята роля, това е безспорно, но то е по-скоро на битово ниво, а не на глобално, каквито внушения отправяш. Подозирам, че си подведен от анализа на Дянков, който е съвършено погрешен."

  въпросния анализ на Дянков. Може ли линк?

  А и в наши дни въпроси на вярата никак не са толкова значими, колкото са били преди пет века. Тогава те са играли неизмеримо по-голяма роля в обществото, докато днес ...

 39. 39 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://webcafe.bg/id_1088838085/fpage_3/
  Ето го.
  А Османската и Руска Империя, които даваш за пример, само допринасят за моята теза в основни линии, и частично подкрепя и твоята.
  Първо- Османците са Мюсюлмани, а исляма е доста по-консервативен, отколкото Християнството. Но от историята ни е известно, че първити нещо което прави Ватикана след "Константиновия Дар", е да забрани къпането. В Османската империя подобно нещо няма...
  И все пак, и Османската, и Руската Империя, са империи от Изтока, с Източен логос, източно съзнание... Дори като етногенезис са много различни от държавите, с които ги сравняваш...
  Европа е на основата на елино-латинското културно начало, като Запада е повече латински. Руснаците, доколкото са православни, имат и частица елинизъм в себе си...
  Но и двете империи са много далеч от Атлантическото крайбрежие, където са икономическите и търговски центрове на Мира.

 40. 40 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#39] от "васил козарев":

  Добре си поговорихме. Надявам се да продължваме и по някои други теми в бъдеще.

  Успех!

 41. 41 Профил на republika
  republika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "gullwing":

  И в този ред на мисли, само да припомня, че сте изпуснали да цитирате прекрасната книга на Макс Вебер " Протестантството и духът на капитализма". Препоръчвам я на всички, които се чудят защо някои народи успяват, а други- остават в калта.... Като нас...😀

 42. 42 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Държавни служители, добри заплати, солидни пенсии, job security - абе въобще попската работа си е много тарикатски бизнес. И аз искам....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK