Пактът на ООН за миграцията не създава правни задължения, подчерта Могерини

Пактът на ООН за миграцията не създава правни задължения, подчерта Могерини

© ReutersИма много неверни тълкувания на споразумението на ООН за миграцията и едно от тях е, че то създава задължителна правна рамка. Това не е така, заяви днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, цитирана от БТА.


Националните парламенти и Европарламентът трябва да признаят това, призова тя. "Споразумението не създава никакво правно задължение. То е списък от най-добрите възможни действия, които биха могли да бъдат приложени в националните политики по миграцията. Споразумението осигурява рамка, но запазва самостоятелността на държавите да определят подхода си към миграцията", каза Могерини.


По нейните думи споразумението не само не пречи на правителствата да взимат самостоятелни решения за управлението на миграцията, но осигурява липсващите лостове тази цел да бъде постигната. Могерини уточни, че с него се осигурява сътрудничество на международно равнище между заинтересованите страни - държавите, от които мигрантите произхождат, и страните, към които са се насочили. Всички имаме интерес от обособяването на законни пътища за миграция, добави тя.
"Споразумението отчита целите на ЕС и взима предвид всички наши тревоги. Колкото по-рано разберем, че имаме нужда от сътрудничество, толкова по-добре за всички. Съжаляваме, че някои държави от ЕС няма да се присъединят и да подкрепят текста на междуправителствената конференция в Маракеш на 10-11 декември", допълни Могерини.


Австрийското председателство на Съвета на ЕС уточни, че обсъжданията на документа са продължили цяла година и ЕС е участвал в подготовката на черновата. Съветът няма обща оценка по текста, националните становища се уточняват, добави представителят на председателството.


Вчера Италия, стана поредната страна, заявила, че се отказва от пакта, след като това направиха Словакия, Австралия, Австрия, България, Естония, Израел, Полша, Съединените щати, Унгария, Хърватия, Чехия и Швейцария.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Весело

  "Споразумението не създава никакво правно задължение. То е списък от най-добрите възможни действия, които биха могли да бъдат приложени в националните политики по миграцията."

  Дървено желязо.
  Няма правни задължения е само списък от възможности. Тогава да го нарекат "списък" . Не е правилно да го наричат пакт.
  Като му сменят името можем да го подпишем

  подпис
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Разумът няма шанс срещу събуденият и подклаждан Страх!!!
  Пропагандата изяде фактите, също като с Истанбулската конвенция!!!
  Подобни проекти трябва да се коментират и комуникират дълго и широко преди да се подлагат на институционално приемане!!!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Бих бил доволен ако новият европарламент постави въпроса за impeachment на ЕК!

 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  не е задължително но го приемете в най-кратки срокове :)))))))))

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Весело

  "Конвенция", "Пакт".... все помпозни заглавия. Ако ги бяха нарекли не така гръмко, нямаше да има остра реакция.
  Съвсем честно предлагам, да ги нарекат "Рецептите на баба"

  подпис
 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  "Споразумението не създава никакво правно задължение. То е списък от най-добрите възможни действия, които биха могли да бъдат приложени в националните политики по миграцията. "
  *
  И за кого по-точно тези действия са най-добри? За мигрантите, разбира се, не за приемащите държави.

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Вярно е, че формално не носи правно задължение, обаче ако се ратифицира засегнатите лица, които решат, че той не се спазва може да поискат приложението му, обръщайки се към съда за правата на човека, НПО и ООН.

 8. 8 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1399 Весело

  Някои еврозелки почнаха да лъготят по-безсрамно от баячки пред църква. Ми като няма задължения къв е проблемът че не се подписва? Автографи ли колекционират?

  Facing Worlds
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Е, то бива, бива, ама вече съвсем я подкараха през просото!
  Как може да се плещят, при това от най-висока трибуна и с апломб, такива откровени неистини и елементарни поропагандни лакардии!

  Ако от Пакта нищо не следва - то поради что са хвърлени толкова ресурси и усилия за иаработката и прокарването му? Които Могерини и другите турбогъзари от задругата не са платили от джоба си?
  Защо е това тръшкане, щом Пакта излиза, че е "фърчащо лиШче" с някакви си думички, от които нищо не следвало? Празнословие някакво!
  И що за "лидери" си имаме, които не само са сътворили с кански, по собствените им хвалби, моля ви се!, та с кански усилия са сътворили едно пожелателно, отнесено и за никого необвързващо "фърчащо лиШче"?
  Нататък по веригата ако се замислим - що за "политики" ни сервират и се пънат да ни налагат, щом по собствените им думи дори един такъв Пакт бил нещо като украса за стена или пълнеж за папки и чекмеджета?

  От другата страна ако погледнем - пак нецензурна направо излазя работата!
  Ако такъв висш наш "Началник", а и другите от нейната пасмина, ни рЕдат, че от подписването на един Пакт нищо не следвало - то трябва дълбоко и много кахърно да се замислим. Защото или нищо не вдяват и за чеп за зеле не стават - или тежко и много нагло ни лъжат! И тия са ни "Началници"!

  Бе, аре у лево, бе ... бийййп! ... бийййп! ... биййййп! ... айката!

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Като не създава правни отношения що натискате да го подписваме?...да не би някои бюрократи да отчитат дейност и си защитават заплатите, че много са работили или за коледни бонуси,а?

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1758 Весело

  Тази муцка съвсем ни взима за балами.
  Що ли пък са го написАали този пакт, ако не поражда никакви, ама съвсем никакви правни последици?
  Има два варианта:
  Че някои топбюрократи са искали да оправдаят щедрите си възнаграждения с нищоправене;
  Че тези дето са го писали до такава степен са се почувствали супер-мега-хипер умници, че са сметнали хората за пълни идиоти.
  Но най-веселата част е "Съжаляваме, че някои държави от ЕС няма да се присъединят и да подкрепят текста на междуправителствената конференция"

  Италия дали го подписа? А?
  Другарката Моргерини каква е по народност?

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  Италия дали го подписа? А?Другарката Моргерини каква е по народност?
  —цитат от коментар 11 на Molossian

  Начи ... тайзи Най-Видна и Ръководна Другарка е от момента на назначаването си на този Пост над и отвъд всякакви народности.
  Както казва Големанов ... над Нея - Небе!


 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  И от какъв зор някой го е създал, щом никой не е длъжен да се съобразява с него.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Е, тая калинка е наднационален феномен!!!

  Еретик
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Пактът на ООН за миграцията създава правни задължения по следсния начин- утвърждава миграцията като основно човешко право и съдилищата започват да отсъждат в полза на мигрантите. И също така изравнява икономическите мигранти с онези, търсещи убежище. Изтъкването в съда на климатичните промени като причина за миграцията ще дава достатъчно основание на съдиите да присъждат в полза на мигрантите. Не се хващайте на тази въдица!

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Отново да повторя- напънът на глобалистите е чрезт този пакт да превърнат правото на миграция в основно човешко право. А след това започва големият натиск- вие не допускате африканци до територията си, които бягат от сушата, войната, мизерията, бедността и пр., виеу нарушавате тяхно основно човешко право да мигрират....! Започва голяма кампания за спазване на това основно човешко право, а съдът започва да присъожда винаги в полза на африканците, защото съдът защитава основно човешко право. Не се хващайте на тази въдица, че нямало правни задължения! Пактът е само етап от стратегията на глобалистите Да отворят границите на Европа за Третия свят.
  Чакахте Меркел да се поучи от грешката си, но както виждате, с Меркел без Меркел, опитите на глобалистите да отворят границите на Европа продължават.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Аз бих предложил друг пакт. Изпращане на европейци и американци в страните от Третия свят за да помогнат на развиващите се народи да организират по-добре обществата си. Всички глобалисти, които искат да се помогне на тези хора, да бъдат изпращани като мисионери и да им помагат там на място. Да им се закупят билетите, да им се осигурят по няколко хиляди долара, да бъдат натоварени на кораби и самолети и изпратени на глобалистка и интернационалистическа мисия. И на място да изразят своята любов към африканци и мюсюлмани и да се наслаждават на живота сред такива народи.

 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Г-жа Могерини първо да се уточни с немското Външно министерство кой всъщност е авторът на този пакт. Той може да не създава правни задължения, но белгийският професор по международно право Пиер д’Аржан отбелязва, че пактът задава "юридическа рамка", която е възможно да се използва в различни случаи от адвокатите, за да интерпретират смисъла на закона.

  https://www.breitbart.com/europe/2018/11/26/exclusive-german-populist-leader-slams-merkel-for-un-migrant-pact-deception/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Една полуистина е една голяма лъжа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  След като не създава. Тогаз за чий изхарчихте една камара пари да го пишете?

  Айде и ООН-то да се разпуска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK