Управляващите в Полша се чудят как да спасят властта си

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

© Reuters

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав КачинскиПри оставаща една година до парламентарните избори управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) се опитва да разшири влиянието си върху избирателите извън своето консервативно-националистическо ядро. Но са налице признаци, че подкрепата за нея помръква.


ПиС е изправена пред трудната задача да спечели либералните поляци от градовете след годините на сблъсъци с Европейския съюз заради върховенството на закона в Полша (която е най-голямата бивша комунистическа страна членка) и флирта си с крайната десница. На местните избори миналия месец ПиС загуби важната надпревара за кмет на Варшава, въпреки че имаше известни придобивки на други места.


Социологическо проучване на "Кантар Милуорд Браун" от миналата седмица установява, че подкрепата за ПиС е около 33 процента, с 5 по-малко от септември и от резултата на партията на общите избори през 2015 г. Популярността й бе накърнена от корупционен скандал, довел до оставката на посочен от ПиС шеф на финансов регулатор.
"Партията е в отбрана; тя е неспособна да реши проблемите, които сама създаде", казва Ярослав Флис, политолог от Ягелонския университет в Краков. "Кризата заради финансовия регулатор и напрежението заради европейските въпроси придадоха тласък на опозицията преди изборите следващата година. . . Тези неща може да затруднят ПиС да привлече още центристки електорат", добавя той.


ПиС, която отстоява традиционните полски католически ценности и традиции, все още има удобна преднина пред главните си центристки и леви съперници благодарение на процъфтяващата икономика, ниската безработица, щедрите социални придобивки и патриотичната реторика. Но в жест към полските либерали правителството отмени на 21 ноември направените кадрови промени във Върховния съд, които ЕС нарече недемократични, и позволи на принудително пенсионираните съдии да се върнат на работа.


Съдебната реформа бе в центъра на продължилата години юридическа битка на правителството на ПиС с ЕС, чийто връх бе безпрецедентното разследване на Европейската комисия за зачитането на върховенството на закона в Полша. "ПиС иска да представлява широка многомилионна група поляци, които спазват националните традиции", казва Зджислав Краснодембски, високопоставен член на Европейския парламент и съюзник на ПиС.


Шествие на крайнодесните


Но докато полските либерали приветстват по-малко войнствения подход към ЕС, те са поразени от авансите на правителството към крайната десница, особено на честванията този месец на стогодишнината на съвременната полска държава. След като кметът на Варшава се опита да забрани годишното шествие на крайнодесните за Деня на независимостта, правителството се споразумя в последната минута с организаторите за обща проява, която да отбележи стогодишнината от обявяването на декларацията за независимост на Полша през 1918 г.


Участниците в шествието на 11 ноември скандираха лозунги против ЕС и развяваха транспаранти с текст: "Бог, чест, отечество". Представители на ПиС казаха, че успешно са овладели крайнодесните, и отбелязаха, че шествието е преминало без бялосупремасистки и расистки лозунги, каквито са го помрачавали предните години.


Въпреки това някои либерали обвиняват ПиС, която отхвърля антисемитизма и расизма, че обслужва крайната десница. "Трудно е да приемем такива стандарти на либералната демокрация", казва социологът Рафал Панковски, зам. главен редактор на полското антифашистко списание "Никога повече" (Nigdy Wiecej). По думите му "правителството легитимира екстремистка група".


Подобни опасения, заедно с възможния срив заради корупционния скандал, може да навредят на ПиС и да подсилят опозиционните партии при наближаването на изборите за Европейски парламент през май или на парламентарните избори през есента догодина в Полша. "Ние сериозно ще помислим как да мобилизираме тези центристки избиратели ", казва Адам Белан, високопоставен депутат от малка центристка партия, която сега е в коалиция с ПиС. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK